Keresés

Részletes keresés

szaki_pali Creative Commons License 2007.11.28 0 0 3386
egyről beszélünk!
Előzmény: RAMBO (3384)
BZoltan Creative Commons License 2007.11.28 0 0 3385
én emlékszem valami 90%-is nettó gépbeszerzési támogatásra is, de a tévedés jogát fenntartom.
Előzmény: szaki_pali (3379)
RAMBO Creative Commons License 2007.11.28 0 0 3384
Az EU csak piacot vett magának, semmi mást.
Előzmény: szaki_pali (3381)
BZoltan Creative Commons License 2007.11.28 0 0 3383
így van! Egyszer leülnék beszélgetni egy agrárpolitikai döntéshozóval és megkérdezném, hogy ha a Somló hegy tájvédelmi körzet és a hegyen úgy kell viselkedni, dolgozni, szórakozni és létezni, hogy azzal ne kényszerítsük a hegyen élő ragadozómadarakat, hollócsaládot, őzeket arra, hogy elköltözzenek vagy kipusztuljanak, akkor a hegy lábánál élő homo sapiens nevű faj egyedeinek miért nem jár ki ugyanez a védelem???

Attól félek, hogy még állatszámba sincs véve a vidéki ember :( és tehetetlen dühöt érzek minden alkalommal amikor ezzel szembesülök...

Persze mondhatják, hogy a kézi munkával termelt szőlő bora nem versenyképes. Persze a tetrapackos literes spanyol cuccal árban nyilván nem...a kedves döntéshozók pedig fel sem fogják, hogy a magyar bor túlélésének nem az alacsony minőségű lőre a záloga, hanem az egyedi, tartalmas és utánozhatatlan minőségi bor.
Előzmény: pinotnoir777 (3380)
RAMBO Creative Commons License 2007.11.28 0 0 3382
Arról nem beszélve, hogy támogatást az kap, akinek két anyja van. Legalábbis amikor mi (más területen) pályáztunk, mindig sikerült olyan marha kifogást találniuk, ami miatt kiestünk a pixisből. Egy ismerősöm a visszacsengetéses módszert választotta, ő megkapta, amit kért.

Egyébként meggyőződésem, hogy nagygazdaságokban nagy biznic a támogatás, ebből fejlődnek, így csak a termelési költségeket kell kigazdálkodniuk, és ez óriási versenyelőny.
Előzmény: BZoltan (3378)
szaki_pali Creative Commons License 2007.11.28 0 0 3381
szerintem nem a géptámogatás, vagy a földalapú irányít a nagyobb tételek ha úgy tetszik a nagyüzem felé. szerinten a sok felesleges adminisztráció, ide jelentés oda vizsgálat, amoda elszámolás, hogy ez húz egy gazdaságossági határt amit a kisebbek azt mondják, hogy ezt mégsem.

a falvak elnéptelenedése telitalálat. nem vagyunk és nem is tartanak bennünket egyenrangú partnernek brüsszelben. nézzétek meg miért görcsöl még most is az agrárminiszter. le akarják építeni a támogatásokat úgy hogy a csatlakozási ígéret mely szeriint felzárkózunk és egyenlő mércével mérnek bennünket csak ígéret maradt. azzal meg teli van a padlás. részemről politika off.
Előzmény: pinotnoir777 (3380)
pinotnoir777 Creative Commons License 2007.11.28 0 0 3380

Bocs hogy közbeszólok de szívemből szóltál. Engem annyira fölháborít a Vidékünk módszeres tönkretétele (hogy mást ne említsek, közös piac van de a mi mg-unk a nyugati támogatások töredékrészét kapja, kapta), hogy ebben az egész álságos rendszerben nincs gusztusom részt venni, így mi még a hektáronként járó "sima" földalapú támogatást dem vettük/vesszük igénybe. Az egész rendszer, a pályázataival együtt arra törekszik hogy a nagyipari mezőgazdaság felé tolja a rendszert, miközben szép lassan elnéptelenedik és haramiák kezébe kerül a vidék.

szaki_pali Creative Commons License 2007.11.28 0 0 3379
mondasz valamit, de géptámogatás címén nem csak 30% volt kapható?
BZoltan Creative Commons License 2007.11.28 0 0 3378
Én mindennemű technológiai beruházást a telelpítésen kívül támogatás nélkül csináltam. Egyszerűen nem vagyok olyan gazdag, hogy megengedhessem magamnak a támogatást... Mondok egy példát... nem volt kedvem a tízmillás traktort előfinanszírozni, hogy majd egy év múlva kilencmillát visszakapjak támogatásból. Inkább vettem egymilliónál jóval olcsóbban egy használt járgányt ami már évek óta kivállóan teszi a dolgát és ha valami buherálni való van rajta akkor azt az emberek megcsinálják... alkatrészt meg utánnam vágnak bárhol és olcsón.

Szóval tőlem mehetnek a támogatásokkal a fenébe. Lehet, hogy soktízhektáros technológiás borászatokban biznisz a támogatás, de egy 2-4 hektáros alapvetően hagyományos és kíméletes technológiát használó minőségre törekvő gazdaságnak nem sok lehetősége van.

A sok géptámogatás és panamázástámogatás helyett inkább a szőlőműves parasztok foglalkoztatottságát, iskolázottságát és a hegy környékén való megélhetést támogatnák és fejlesztenék.... A fene egye meg, nekem nem csak az a célom, hogy le legyen szüretelve a szőlő, hanem az is, hogy a Somló környéki falvak ne kisértettanyák legyenek ahol a dolgozni hajlandó lakosság átlagéletkor 70-hez közelít.
Előzmény: Törölt nick (3376)
szaki_pali Creative Commons License 2007.11.28 0 0 3377
hamár itt vagy mond meg kérlek, hogy (tapasztalati adatokat gyűjthessek) mekkora volt a termés amit szedtetek. biztos van rá adatod, hogy milyen termés mellett volt ez a tapasztalati szám (4-5 q/fő/nap). mellesleg én is szeretem visszaellenőrizni az irodalmi adatokat. de remélem nem az jött le, hogy 3 mázsát tartok órateljesítménynek mert én ilyet még nem tapasztaltam. én átlagosnak a 150-200kg tartanám fajtától, terméstől függően.

az óradíjra viszont álljon itt még egy adat. állítólag a kézi szedés hektáronkénti óraszükséglete 200-250 óra. a gépi 3-6 óra (forrás Debreceni egyetem csaknem hülyék hozzá) tehát amit mondasz hogy neked 1 ha leszedése úgy 70-80 eFt-ba kerül azt összevetve 200 órával és a 350 Ft óradíjjal valahol hasonló értéket ad. na ennyi azt mindenki kalkuláljon ahogyan gondolja!
Előzmény: Törölt nick (3375)
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.28 0 0 3376
Lehet. Mondjuk aki most gépvásárlásnál kihagyja a támogatásokat, az vagy nagyon gazdag, vagy nagyon meggondolatlan. De az utóbbi inkább ne szőlészkedjen.
Előzmény: RAMBO (3373)
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.28 0 0 3375
Mindegy, az ár annyi amennyit írtam
A normát hagyjuk, biztos valami olyan bölcsész-közgazdász írta, aki szőlőt még csak fényképen látott. Ez a baj az irodalommal, hogy amikor írják, szakember a közelben sincs, tisztelet a kivételnek.
Én az adataimat tapasztalati úton szereztem. Magyarul kimentem a szőlőbe a többi munkással és csináltam.
Előzmény: szaki_pali (3371)
szaki_pali Creative Commons License 2007.11.28 0 0 3374
nekünk a pöri éri meg, a nagyoknak meg főjön a feje ha ilyet akarnak venni!
Előzmény: RAMBO (3373)
RAMBO Creative Commons License 2007.11.28 0 0 3373
Lehet, hogy van benne valami, de valami nem stimmel:
- vagy a számításban;
- vagy az alapadatokban.

Szerintem (esetleg) kihagytunk az árból valamilyen támogatási forrást, vagy nem 40Mio az ára, de hát ezek szerint a számok szerint ÉN nem vágnék bele.

Olvastam, ezt találtam:

Támogatásra javasolt EU társfinanszírozású
projektek listája
Ceglédbercel
1 db Gregorie G107 szőlőkombájn beszerzése költségcsökkentési és technológiai
korszerűsítési céllal
Aranyhegyi Borászati, Kereskedelmi és Szolgáltató Pince Szövetkezet
17 740 878 Ft

Így lehet, hogy megéri.
Előzmény: Törölt nick (3370)
szaki_pali Creative Commons License 2007.11.28 0 0 3372
biztos van benne valami mert az europai szőlőterületeken majdhogy kizárólag ezzel szüretelnek. a primet mint mondtam franciaország viszi 75 % hányaddal. nálunk állítólag 3 % körül mozog (forrás date). valszeg az élőmunka árában rejlik a dolog, meg a támogatás mértékében. mi minden vonatkozásban alul vagyunk "méretezve" hozzájuk képest.
Előzmény: Törölt nick (3370)
szaki_pali Creative Commons License 2007.11.28 0 0 3371
nem vok köz- gazdász!

a régebbi kombájnok is megcsináltak 1 óra alatt 1 ha területet. a mostani bérleti díjuk 15+ Áfa hektáronként. a szántóföldi költségek hektáronként úgy 100 körül vannak (attól függ, ne menjünk bele, hogy egyik így a másik úgy) tehát a költségek közül 15% a betakarítás költsége.

ez meg kapásból 50. na ezért gondoltam kicsit drágának a dolgot. aztán jöttek a további gondolatok és pl a szőlő permetezési költsége pl annyi mint a szántóföldi teljes költség együtt, no akkor érdemes lenne kiszámolni hogy a betakarítás költsége mekkora arányt képvisel itt. de ha az élőmunkához viszonyítom akkor helyén van a dolog hiszen annak a gépi díja csupán csak a fele.

a normát nem én találtam ki irodalmi adat (2-3 q) de a 200 kg olyan 3-4 kg töketerhelés mellett sztem tartható. persze minél kevesebb van rajta annál rosszabb lesz a teljesítmény.
Előzmény: Törölt nick (3369)
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.28 0 0 3370
Szerintem inkább olyan helyeken éri meg megvenni, ahol sok a szőlőterület(ráadásul homogén, amit rövid idő alatt kell leszedni) és kevés a szüretelő munkás

Azonkívül csak lehet benne valami, mert csak itt a 20 km-es környezetemben van tudomásom 5 gépről
Előzmény: RAMBO (3367)
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.28 0 0 3369
Azt is hasonlítsd össze hogy egy szántóföldi kombájnnak medig tart levágni egy ha gabonát. 1-1,5 óra?

Milyen gazdász vagy? Mert ha közgazdász, akkor baj van, mert amikor a közgazdászok papíron kiszámolnak valamit, aztán megpróbálják a gyakorlatra is ráerőltetni a számításaikat, onnantól kezdve semmi nem működik...
Előzmény: szaki_pali (3366)
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.28 0 0 3368
Mielőtt elvesznél a számok közt, azt hogy a gép 80 szüretelőt vált ki, nem én mondtam hanem a tulaj, én csak annyit tettem hozzá hogy nem számoltam utána, én is sokallom, de szerintem fölösleges ezen lovagolni

Az a 4-5 mázsa/fő/nap pedig tapasztalati érték, még ahányszor voltam szüretelni(voltam egypárszor elhiheted) még mindig ennyire jött ki, ráadásul mindenki dolgozott, mint egy igásló
Honnan vetted azt a 2-3 mázsás normát, ez marhaság, ekkora teljesítményre senki nem képes
Előzmény: szaki_pali (3364)
RAMBO Creative Commons License 2007.11.27 0 0 3367
Azért ez a megtérülés dolog... szóval ha 30 napot tud szüretelni, akkor a teljes árbevétele cca. 1,35 Mio forint. Üzemagyag, karbantartás, stb. egy évben legyen mondjuk 1 Mio a netto árbevétel. 20 éves megtérülés... és nem számoltam jelenértéket, csak gyökér módon összeadtam.

Lehet, hogy szüreteltetni megéri vele, de hogy megvenni nem éri meg, úgy tűnik.

Mindegy, nekem 1/3 Ha kétszeri (muskotály, rizling) nekifutásra ... :)))))
Marad a bornyúlábszárpörkölt, és a fasírt.
Előzmény: szaki_pali (3366)
szaki_pali Creative Commons License 2007.11.27 0 0 3366
... még annyit, hogy ha ebből a megvilágításból nézzük, hogy kevés emberrel "úgy kell lekínlódni" 2 nap alatt és tokkal vonóval kerül 100 eFt-ba , a gép meg tized annyi idő alatt lerázza, fele díjért akkor persze még jobb a gép mutatója. egyetértek veled.

alapvetően gazdász vok és kapásból összehasonlítottam a szántóföldi kombájn árával munkadíjával az általad mondottakat és azért így is van csodálkozni való. a gép ára hozzávetőlegesen stimmel mindkettőnél. az alapgép vágóasztal nélkül kb ennyi. a bérmunka óradíja viszont 14-15.000 +ÁFA/ha. ez azért jelentős különbség.
Előzmény: Törölt nick (3363)
RAMBO Creative Commons License 2007.11.27 0 0 3365
szaki_pali Creative Commons License 2007.11.27 0 0 3364
te mondtad, hogy a gép (a tulaj szerint) kb 80 munkáskezet helyettesít. ekkor a munkások ugyan annál a 100 mázsa (10 tonna) termésnél fejenként 125 kg szőlőt kell szedniük. a norma szerint nagy termésű szőlőben egy munkás 1 óra alatt 200-300 kg is leszüretel. gyenge esetben ez egy mázsa körül alakul. persze van pihenő idő is meg minden, de hogy 4-5 mázsa legyen a napi teljesítményük azt kicsit kevesellem. ez ugye 3-4 kg tőke terhelést jelenthet egy 3 m2 tenyészterületű tőkén. azaz ott lehet haladni meg van mennyiség is.

engem az az átszámítási érték lepett meg igazán ami valahogy így néz ki: 80 munkást helyettesít, nekem az óradíjuk bruttó 500 Ft. így egy óra (ami egyben egy hektár is) 40eFt. Ezzel szemben kérnek érte 45 eFt-t.

A gépi munkák általában azért olcsóbbak mint a kézi munkaerő. Az előnye lehet a gépnek, hogy manapság nem tudsz leakasztani egyszerre 80 szedőt és a gép így lényegesen gyorsabban leszedi mint a te példáddal élve 11 ember 2 nap alatt.
Előzmény: Törölt nick (3363)
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.27 0 0 3363
Nem annyira húzós az.
Számoljunk csak. Egy szüretelő 4-5 mázsa szőlőt szed le naponta. Az előbbi példád alapján (szvsz rosszul számoltad) van 100 mázsa 1 hektáron, ezt leszedi 10 szedő+1 puttonyos 2 nap. Napi és fejenként 3500 forintjával(ami nagyon kevés) az 77 ezer. +ebéd(nálunk az is van), +bélyeg a kiskönyvbe(ezt megspórolhatod, ha kockáztatsz, de mi van ha jön az apeh?), +2 nap meló, rohangászás a mapszámosok után

Ezzel szemben jön a kombájn és 1,5 óra alatt leszedi 45 ezerért

Melyik a jobb?
Előzmény: szaki_pali (3362)
szaki_pali Creative Commons License 2007.11.27 0 0 3362
nekem húzosnak tűnik elsőre.

kicsit emésztem még....
Előzmény: Törölt nick (3361)
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.27 0 0 3361
Megmondom én azt pontosan is ;)
45 ezer/hektár
Előzmény: szaki_pali (3359)
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.27 0 0 3360
Ezt a verziót én is hallottam :(
Előzmény: pinotnoir777 (3358)
szaki_pali Creative Commons License 2007.11.27 0 0 3359
tf1

elárulod mennyi a bérleti díj?
ha nem akarod pontosan megmondani akkor nekem az is elég ha viszonyítod a szántóföldi kombájn árához. pl annyi, tőbb kicsit stb.
pinotnoir777 Creative Commons License 2007.11.27 0 0 3358
Sajnos ennek van egy olyan logikai következménye is, ami nálunk a környéken gyakorlatba is átültetődött, hogy ahol megjelent egy szüretikombájn, amivel bérbe dolgoztattak, ott hirtelen nagyságrendekkel megszaporodtak a szüreti kommandósok (apeh, vpop, helikopter...) vizitjei is. Szóval itt fordítva működött a dolog. VOLTAK szüreti munkások, de már nem mertek elmenni dolgozni, mert féltek a büntetéstől, feljelentéstől.
Előzmény: Törölt nick (3354)
szaki_pali Creative Commons License 2007.11.27 0 0 3357
van amelyiket permetezéssel zöldmunkázóval is felszerelhető (opciós választási jog persze jó pénzért)

azt értem hogy bérbe is mehet a 10 ha példa az egységet szimbolizálja. egy összes 50 ha darab (saját+bér) már elfogadható megtérülést hoz, amin érdemes elgondolkodni.
Előzmény: Ferig (3356)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!