így van! Egyszer leülnék beszélgetni egy agrárpolitikai döntéshozóval és megkérdezném, hogy ha a Somló hegy tájvédelmi körzet és a hegyen úgy kell viselkedni, dolgozni, szórakozni és létezni, hogy azzal ne kényszerítsük a hegyen élő ragadozómadarakat, hollócsaládot, őzeket arra, hogy elköltözzenek vagy kipusztuljanak, akkor a hegy lábánál élő homo sapiens nevű faj egyedeinek miért nem jár ki ugyanez a védelem???
Attól félek, hogy még állatszámba sincs véve a vidéki ember :( és tehetetlen dühöt érzek minden alkalommal amikor ezzel szembesülök...
Persze mondhatják, hogy a kézi munkával termelt szőlő bora nem versenyképes. Persze a tetrapackos literes spanyol cuccal árban nyilván nem...a kedves döntéshozók pedig fel sem fogják, hogy a magyar bor túlélésének nem az alacsony minőségű lőre a záloga, hanem az egyedi, tartalmas és utánozhatatlan minőségi bor.
Arról nem beszélve, hogy támogatást az kap, akinek két anyja van. Legalábbis amikor mi (más területen) pályáztunk, mindig sikerült olyan marha kifogást találniuk, ami miatt kiestünk a pixisből. Egy ismerősöm a visszacsengetéses módszert választotta, ő megkapta, amit kért.
Egyébként meggyőződésem, hogy nagygazdaságokban nagy biznic a támogatás, ebből fejlődnek, így csak a termelési költségeket kell kigazdálkodniuk, és ez óriási versenyelőny.
szerintem nem a géptámogatás, vagy a földalapú irányít a nagyobb tételek ha úgy tetszik a nagyüzem felé. szerinten a sok felesleges adminisztráció, ide jelentés oda vizsgálat, amoda elszámolás, hogy ez húz egy gazdaságossági határt amit a kisebbek azt mondják, hogy ezt mégsem.
a falvak elnéptelenedése telitalálat. nem vagyunk és nem is tartanak bennünket egyenrangú partnernek brüsszelben. nézzétek meg miért görcsöl még most is az agrárminiszter. le akarják építeni a támogatásokat úgy hogy a csatlakozási ígéret mely szeriint felzárkózunk és egyenlő mércével mérnek bennünket csak ígéret maradt. azzal meg teli van a padlás. részemről politika off.
Bocs hogy közbeszólok de szívemből szóltál. Engem annyira fölháborít a Vidékünk módszeres tönkretétele (hogy mást ne említsek, közös piac van de a mi mg-unk a nyugati támogatások töredékrészét kapja, kapta), hogy ebben az egész álságos rendszerben nincs gusztusom részt venni, így mi még a hektáronként járó "sima" földalapú támogatást dem vettük/vesszük igénybe. Az egész rendszer, a pályázataival együtt arra törekszik hogy a nagyipari mezőgazdaság felé tolja a rendszert, miközben szép lassan elnéptelenedik és haramiák kezébe kerül a vidék.
Én mindennemű technológiai beruházást a telelpítésen kívül támogatás nélkül csináltam. Egyszerűen nem vagyok olyan gazdag, hogy megengedhessem magamnak a támogatást... Mondok egy példát... nem volt kedvem a tízmillás traktort előfinanszírozni, hogy majd egy év múlva kilencmillát visszakapjak támogatásból. Inkább vettem egymilliónál jóval olcsóbban egy használt járgányt ami már évek óta kivállóan teszi a dolgát és ha valami buherálni való van rajta akkor azt az emberek megcsinálják... alkatrészt meg utánnam vágnak bárhol és olcsón.
Szóval tőlem mehetnek a támogatásokkal a fenébe. Lehet, hogy soktízhektáros technológiás borászatokban biznisz a támogatás, de egy 2-4 hektáros alapvetően hagyományos és kíméletes technológiát használó minőségre törekvő gazdaságnak nem sok lehetősége van.
A sok géptámogatás és panamázástámogatás helyett inkább a szőlőműves parasztok foglalkoztatottságát, iskolázottságát és a hegy környékén való megélhetést támogatnák és fejlesztenék.... A fene egye meg, nekem nem csak az a célom, hogy le legyen szüretelve a szőlő, hanem az is, hogy a Somló környéki falvak ne kisértettanyák legyenek ahol a dolgozni hajlandó lakosság átlagéletkor 70-hez közelít.
hamár itt vagy mond meg kérlek, hogy (tapasztalati adatokat gyűjthessek) mekkora volt a termés amit szedtetek. biztos van rá adatod, hogy milyen termés mellett volt ez a tapasztalati szám (4-5 q/fő/nap). mellesleg én is szeretem visszaellenőrizni az irodalmi adatokat. de remélem nem az jött le, hogy 3 mázsát tartok órateljesítménynek mert én ilyet még nem tapasztaltam. én átlagosnak a 150-200kg tartanám fajtától, terméstől függően.
az óradíjra viszont álljon itt még egy adat. állítólag a kézi szedés hektáronkénti óraszükséglete 200-250 óra. a gépi 3-6 óra (forrás Debreceni egyetem csaknem hülyék hozzá) tehát amit mondasz hogy neked 1 ha leszedése úgy 70-80 eFt-ba kerül azt összevetve 200 órával és a 350 Ft óradíjjal valahol hasonló értéket ad. na ennyi azt mindenki kalkuláljon ahogyan gondolja!
Lehet. Mondjuk aki most gépvásárlásnál kihagyja a támogatásokat, az vagy nagyon gazdag, vagy nagyon meggondolatlan. De az utóbbi inkább ne szőlészkedjen.
Mindegy, az ár annyi amennyit írtam A normát hagyjuk, biztos valami olyan bölcsész-közgazdász írta, aki szőlőt még csak fényképen látott. Ez a baj az irodalommal, hogy amikor írják, szakember a közelben sincs, tisztelet a kivételnek. Én az adataimat tapasztalati úton szereztem. Magyarul kimentem a szőlőbe a többi munkással és csináltam.
Lehet, hogy van benne valami, de valami nem stimmel: - vagy a számításban; - vagy az alapadatokban.
Szerintem (esetleg) kihagytunk az árból valamilyen támogatási forrást, vagy nem 40Mio az ára, de hát ezek szerint a számok szerint ÉN nem vágnék bele.
Olvastam, ezt találtam:
Támogatásra javasolt EU társfinanszírozású projektek listája Ceglédbercel 1 db Gregorie G107 szőlőkombájn beszerzése költségcsökkentési és technológiai korszerűsítési céllal Aranyhegyi Borászati, Kereskedelmi és Szolgáltató Pince Szövetkezet 17 740 878 Ft
biztos van benne valami mert az europai szőlőterületeken majdhogy kizárólag ezzel szüretelnek. a primet mint mondtam franciaország viszi 75 % hányaddal. nálunk állítólag 3 % körül mozog (forrás date). valszeg az élőmunka árában rejlik a dolog, meg a támogatás mértékében. mi minden vonatkozásban alul vagyunk "méretezve" hozzájuk képest.
a régebbi kombájnok is megcsináltak 1 óra alatt 1 ha területet. a mostani bérleti díjuk 15+ Áfa hektáronként. a szántóföldi költségek hektáronként úgy 100 körül vannak (attól függ, ne menjünk bele, hogy egyik így a másik úgy) tehát a költségek közül 15% a betakarítás költsége.
ez meg kapásból 50. na ezért gondoltam kicsit drágának a dolgot. aztán jöttek a további gondolatok és pl a szőlő permetezési költsége pl annyi mint a szántóföldi teljes költség együtt, no akkor érdemes lenne kiszámolni hogy a betakarítás költsége mekkora arányt képvisel itt. de ha az élőmunkához viszonyítom akkor helyén van a dolog hiszen annak a gépi díja csupán csak a fele.
a normát nem én találtam ki irodalmi adat (2-3 q) de a 200 kg olyan 3-4 kg töketerhelés mellett sztem tartható. persze minél kevesebb van rajta annál rosszabb lesz a teljesítmény.
Szerintem inkább olyan helyeken éri meg megvenni, ahol sok a szőlőterület(ráadásul homogén, amit rövid idő alatt kell leszedni) és kevés a szüretelő munkás
Azonkívül csak lehet benne valami, mert csak itt a 20 km-es környezetemben van tudomásom 5 gépről
Azt is hasonlítsd össze hogy egy szántóföldi kombájnnak medig tart levágni egy ha gabonát. 1-1,5 óra?
Milyen gazdász vagy? Mert ha közgazdász, akkor baj van, mert amikor a közgazdászok papíron kiszámolnak valamit, aztán megpróbálják a gyakorlatra is ráerőltetni a számításaikat, onnantól kezdve semmi nem működik...
Mielőtt elvesznél a számok közt, azt hogy a gép 80 szüretelőt vált ki, nem én mondtam hanem a tulaj, én csak annyit tettem hozzá hogy nem számoltam utána, én is sokallom, de szerintem fölösleges ezen lovagolni
Az a 4-5 mázsa/fő/nap pedig tapasztalati érték, még ahányszor voltam szüretelni(voltam egypárszor elhiheted) még mindig ennyire jött ki, ráadásul mindenki dolgozott, mint egy igásló Honnan vetted azt a 2-3 mázsás normát, ez marhaság, ekkora teljesítményre senki nem képes
Azért ez a megtérülés dolog... szóval ha 30 napot tud szüretelni, akkor a teljes árbevétele cca. 1,35 Mio forint. Üzemagyag, karbantartás, stb. egy évben legyen mondjuk 1 Mio a netto árbevétel. 20 éves megtérülés... és nem számoltam jelenértéket, csak gyökér módon összeadtam.
Lehet, hogy szüreteltetni megéri vele, de hogy megvenni nem éri meg, úgy tűnik.
Mindegy, nekem 1/3 Ha kétszeri (muskotály, rizling) nekifutásra ... :))))) Marad a bornyúlábszárpörkölt, és a fasírt.
... még annyit, hogy ha ebből a megvilágításból nézzük, hogy kevés emberrel "úgy kell lekínlódni" 2 nap alatt és tokkal vonóval kerül 100 eFt-ba , a gép meg tized annyi idő alatt lerázza, fele díjért akkor persze még jobb a gép mutatója. egyetértek veled.
alapvetően gazdász vok és kapásból összehasonlítottam a szántóföldi kombájn árával munkadíjával az általad mondottakat és azért így is van csodálkozni való. a gép ára hozzávetőlegesen stimmel mindkettőnél. az alapgép vágóasztal nélkül kb ennyi. a bérmunka óradíja viszont 14-15.000 +ÁFA/ha. ez azért jelentős különbség.
te mondtad, hogy a gép (a tulaj szerint) kb 80 munkáskezet helyettesít. ekkor a munkások ugyan annál a 100 mázsa (10 tonna) termésnél fejenként 125 kg szőlőt kell szedniük. a norma szerint nagy termésű szőlőben egy munkás 1 óra alatt 200-300 kg is leszüretel. gyenge esetben ez egy mázsa körül alakul. persze van pihenő idő is meg minden, de hogy 4-5 mázsa legyen a napi teljesítményük azt kicsit kevesellem. ez ugye 3-4 kg tőke terhelést jelenthet egy 3 m2 tenyészterületű tőkén. azaz ott lehet haladni meg van mennyiség is.
engem az az átszámítási érték lepett meg igazán ami valahogy így néz ki: 80 munkást helyettesít, nekem az óradíjuk bruttó 500 Ft. így egy óra (ami egyben egy hektár is) 40eFt. Ezzel szemben kérnek érte 45 eFt-t.
A gépi munkák általában azért olcsóbbak mint a kézi munkaerő. Az előnye lehet a gépnek, hogy manapság nem tudsz leakasztani egyszerre 80 szedőt és a gép így lényegesen gyorsabban leszedi mint a te példáddal élve 11 ember 2 nap alatt.
Nem annyira húzós az. Számoljunk csak. Egy szüretelő 4-5 mázsa szőlőt szed le naponta. Az előbbi példád alapján (szvsz rosszul számoltad) van 100 mázsa 1 hektáron, ezt leszedi 10 szedő+1 puttonyos 2 nap. Napi és fejenként 3500 forintjával(ami nagyon kevés) az 77 ezer. +ebéd(nálunk az is van), +bélyeg a kiskönyvbe(ezt megspórolhatod, ha kockáztatsz, de mi van ha jön az apeh?), +2 nap meló, rohangászás a mapszámosok után
Ezzel szemben jön a kombájn és 1,5 óra alatt leszedi 45 ezerért
elárulod mennyi a bérleti díj? ha nem akarod pontosan megmondani akkor nekem az is elég ha viszonyítod a szántóföldi kombájn árához. pl annyi, tőbb kicsit stb.
Sajnos ennek van egy olyan logikai következménye is, ami nálunk a környéken gyakorlatba is átültetődött, hogy ahol megjelent egy szüretikombájn, amivel bérbe dolgoztattak, ott hirtelen nagyságrendekkel megszaporodtak a szüreti kommandósok (apeh, vpop, helikopter...) vizitjei is. Szóval itt fordítva működött a dolog. VOLTAK szüreti munkások, de már nem mertek elmenni dolgozni, mert féltek a büntetéstől, feljelentéstől.
van amelyiket permetezéssel zöldmunkázóval is felszerelhető (opciós választási jog persze jó pénzért)
azt értem hogy bérbe is mehet a 10 ha példa az egységet szimbolizálja. egy összes 50 ha darab (saját+bér) már elfogadható megtérülést hoz, amin érdemes elgondolkodni.