Feleségem ultimátumot adott nekem, hogyha most már nem építek azonnal-de-rögtön egy terepasztalt mert nagyon óhajtana villanyvasutazni (amiért mellesleg egy jó ideje nyúz már) akkor rettenetes dolgok fognak történni, amiket én nem óhajtottam megtudni, hogy micsodák, inkább építettem egyet.:-) Szeretném ha ez egy olyan topik lenne, ahol képes beszámolókkal, építési leírásokkal, ötletekkel, trükkökkel ismertetnénk meg egymást és jómagam szívesen olvasnék, néznék meg hasonló építési leírásokat mint amibe én fogtam.
A technokolt próbáld ki egy kis darab hungarocel felületén és azonnal rájössz miért alkalmatlan. Ha még nem próbáltad egyszer érdemes megnézni ahogy belemarja magát a hungarocelbe :)
Valóban a Palma Fa ragasztó tökéletes megoldás. A terepasztal építésnél mindenhez ezt használom 750g kiszerelésben veszem 2-3 tubus elég szokott lenni egy közepes méretű asztalhoz ára kb. 1700 HUF
Ipari gipszet használok,az nem törik be olyan könnyen.Szerintem a hungarocer is könnyen betörik ruganyossága miatt.Esetleg nemsüllyedünk bele.Ahoz az én módszerem is elég kemény,hogy füldön állva neki támaszkodjak.Inkább akkor lehet baj mindakét módszerrel,ha valaki ráugrik(vagy esetlegráesik ha a gerendákról)Én egyszer majdnem ráestem!
Persze: Palma fa normál, expressz, Ponal normál, expressz, vízálló, Soudal normál, expressz, vízálló, Megamitmosthasználokmittudoménmianeve normál:-)) Magyarul szinte mindegyik. 3500-5000 között kapsz egy 5 kg-os vödörrel. Én ki szoktam adagolni egy 0,5 kg-os flakonba, úgy kezelhetőbb.
Hungarocelt bármely barkácsáruházban, vagy hőszigeteléssel foglalkotó üzletben be lehet szerezni. 4-5 cm vastag anyagból szépen lehet építkezni. Néhány réteg egymásra a megfelelő magasság eléréséig. Szegeden a gyártótól lehet venni 1 cm-től akár 40 cm vastagságig is bármilyet. Négyzetméter árban nem drága. Stabil hegyet ad, egyből tapad rá a gipsz, bele lehet szúrni, ragasztani a tereptárgyakat, fákat. Én használtam a papírmasé borítást is (hálós vázra több újságpapír réteg, de ez macerásabb mint a hungarocel). PU habot is használtam már, de dagadása miatt precízen kell kifújni, ráadásul ha nem használom fel az egészet beszárad a csőbe, ez is macerás. Tapasztalatom szerint a hungarocel a legjobb, de kinek-kinek mi válik be, a végeredmény a fontos, hogy élethű legyen a táj és örömet, kikapcsolódást okozzon a készítése. :-)
Hungarocellt beszerezni nem lehet gond minden háztartási gép csomagja ergó a boltok környéke vagy a társasházak pincéje no és az utca lomtalanításkor tele ven vele :)
Nem rossz ez a módszer egyetlen hátránya hogy ha rátenerel valaki az könyékig süllyed a hegyben a hungasrovell és a purhabb lényegeseb stabilabb és strapabíróbb.
Szerintem csinálj kartonból vázat,és rakj rá szúnyoghálót végül háztartási papírt vagy újságpapírt.Ezt begipszeled és kész a hegy.Purhabra költeni felesleges.
Vagy csinálhatod csak hungarocelből is,ragasztással,viszont nagy hegyekhez nem jó.Nagy hegyekhez igazán az első ötletem a jó,én is úgy csinálom.Persze nemtudom neked mekkora hegy kell.
Purhabot kifújod oda ahová szeretnéd. Én szoktam beledugdosni hungarocell darabkákat amíg képlékeny. Száradás után sniccerrel eltávolítod a lehető legtöbb fényes részt a felületről. Ugyanis ahhoz nem tapad a gipsz. Aztán az egészet legipszeled , száradás után temperával a kívánt színárnyalatra fested és durva csiszolóvászonnal kialakítod a szikla felületét. Lényegében ennyi.
Viszont én már ha egy mód van rá, kizárólag hungarocellt használok sziklának, mert sokkal jobban alakítható mint a purhab
De ha magadnak építed és nem akarsz, teszem azt kiállításon másik modulrendszerű asztalhoz csatlakozni, teljesen felesleges szabvány szerint építkezni.