Feleségem ultimátumot adott nekem, hogyha most már nem építek azonnal-de-rögtön egy terepasztalt mert nagyon óhajtana villanyvasutazni (amiért mellesleg egy jó ideje nyúz már) akkor rettenetes dolgok fognak történni, amiket én nem óhajtottam megtudni, hogy micsodák, inkább építettem egyet.:-) Szeretném ha ez egy olyan topik lenne, ahol képes beszámolókkal, építési leírásokkal, ötletekkel, trükkökkel ismertetnénk meg egymást és jómagam szívesen olvasnék, néznék meg hasonló építési leírásokat mint amibe én fogtam.
Sziasztok! Tanácsot szeretnék kérni, hogy hogyan tisztítsam meg a régi PIKO sínjeimet? Csiszoljam vagy mit tegyek vele? A segítséget előre is köszönöm mindekinek!!
Ez a "Hogyan építsünk sz.... ból várat" tetszik. :-) Én benne vagyok. Jelenleg fiaimnak építek terepasztalt karácsonyra, és ott a tojástartótól a mennyezetburkoló hungarocell táblától kezdve a kartonpapírig minden megtalálható. Nem pénzügyi megfontolásokból, hanem mert egyébként is ilyesmire tanítom a gyerekeket a modellező szakkörömben. Ha valakit esetleg érdekel, akkor nézzen rá a honlapomra, bár a vasútmodellezés része egy ideje nem lett frissítve.
A "kispénzű modellvasutasok klubbja" nem erre való? Egyébként én is támogatom az ötletet. Az évek során rengeteg bizbaszt gyűjtöttem össze mondván "no ez pont jó lesz terepasztal építéshez" :-) de a megvalósítási fázis még várat magára. Szívesen olvasnék ehhez pár ötletet.
Ez igaz csak sajna a kékrapidből pont az maradt ki amiért a piros olyan jól ragaszt. A kék nyúlik mint a gumi és nagyon lassan szárad hungarocellhez van sokkal jobb nagyobb kiszerelésű és olcsóbb ragasztó. Bármelyik festék vagy barkécsboltban kapható célszerű "hungarocellragasztó"ként kérni.
Gondolon valami ilyesmi lesz a címe hogyaszonggya: Hogyan építsünk sz.rból várat. Én benne vagyok, már alig várom:-))) De tényleg! Annyi minden van ami szinte a semmiből elkészíthető, minek kéne mindent a modellboltban megvenni?
A technokolt próbáld ki egy kis darab hungarocel felületén és azonnal rájössz miért alkalmatlan. Ha még nem próbáltad egyszer érdemes megnézni ahogy belemarja magát a hungarocelbe :)
Valóban a Palma Fa ragasztó tökéletes megoldás. A terepasztal építésnél mindenhez ezt használom 750g kiszerelésben veszem 2-3 tubus elég szokott lenni egy közepes méretű asztalhoz ára kb. 1700 HUF
Ipari gipszet használok,az nem törik be olyan könnyen.Szerintem a hungarocer is könnyen betörik ruganyossága miatt.Esetleg nemsüllyedünk bele.Ahoz az én módszerem is elég kemény,hogy füldön állva neki támaszkodjak.Inkább akkor lehet baj mindakét módszerrel,ha valaki ráugrik(vagy esetlegráesik ha a gerendákról)Én egyszer majdnem ráestem!
Persze: Palma fa normál, expressz, Ponal normál, expressz, vízálló, Soudal normál, expressz, vízálló, Megamitmosthasználokmittudoménmianeve normál:-)) Magyarul szinte mindegyik. 3500-5000 között kapsz egy 5 kg-os vödörrel. Én ki szoktam adagolni egy 0,5 kg-os flakonba, úgy kezelhetőbb.
Hungarocelt bármely barkácsáruházban, vagy hőszigeteléssel foglalkotó üzletben be lehet szerezni. 4-5 cm vastag anyagból szépen lehet építkezni. Néhány réteg egymásra a megfelelő magasság eléréséig. Szegeden a gyártótól lehet venni 1 cm-től akár 40 cm vastagságig is bármilyet. Négyzetméter árban nem drága. Stabil hegyet ad, egyből tapad rá a gipsz, bele lehet szúrni, ragasztani a tereptárgyakat, fákat. Én használtam a papírmasé borítást is (hálós vázra több újságpapír réteg, de ez macerásabb mint a hungarocel). PU habot is használtam már, de dagadása miatt precízen kell kifújni, ráadásul ha nem használom fel az egészet beszárad a csőbe, ez is macerás. Tapasztalatom szerint a hungarocel a legjobb, de kinek-kinek mi válik be, a végeredmény a fontos, hogy élethű legyen a táj és örömet, kikapcsolódást okozzon a készítése. :-)
Hungarocellt beszerezni nem lehet gond minden háztartási gép csomagja ergó a boltok környéke vagy a társasházak pincéje no és az utca lomtalanításkor tele ven vele :)
Nem rossz ez a módszer egyetlen hátránya hogy ha rátenerel valaki az könyékig süllyed a hegyben a hungasrovell és a purhabb lényegeseb stabilabb és strapabíróbb.
Szerintem csinálj kartonból vázat,és rakj rá szúnyoghálót végül háztartási papírt vagy újságpapírt.Ezt begipszeled és kész a hegy.Purhabra költeni felesleges.
Vagy csinálhatod csak hungarocelből is,ragasztással,viszont nagy hegyekhez nem jó.Nagy hegyekhez igazán az első ötletem a jó,én is úgy csinálom.Persze nemtudom neked mekkora hegy kell.