Keresés

Részletes keresés

TTGuszti Creative Commons License 2009.11.06 0 0 671
Nagyon ügyes megoldás. A kapott felület mennyire tartós és teherbíró?
Előzmény: Elfdaddy (665)
Elfdaddy Creative Commons License 2009.11.05 0 0 670
Köszönöm az elismerést. :-)

Nem felejtem ki az átlókat, sőt, a járdát sem, csak a terep festésénél még így is útban van néhány dolog, tehát vigyáznom kell vele.
Az a kép, mit belinkeltél, nagyon jó.
Én egy amerikai múzeum képtárát használom, :http://www.cprr.org/Museum/Ephemera/Solano_Ferry_Model.html
A híd nagyméretű képeit, illetve az épületekről ahogy haladok velük, a honlapomon vannak még képek.

Üdv Elfdaddy :-)
Előzmény: 007Gergő (669)
007Gergő Creative Commons License 2009.11.05 0 0 669

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Wooden_trestle_bridge_approach.JPG

Szuper!

De hiányoznak az átlós gerendák, ne felejtsd ki őket!

Előzmény: Elfdaddy (665)
H0 Dani Creative Commons License 2009.11.05 0 0 668

Közvetlenül az aszatal szélére nem kellene síneket tervezni, az asztal szélétől jó lenne minimum 10 cm távolságra helyezni a vágányt, de ez a helyigény miatt nem mindig kivitelezhető. Egy 10 cm magas plexi lap körben az asztal szélén sem hinném holy rontja az összképet.

A vágányzat pontos illesztésére kell törekedni, hogy a siklási esélyeket csökkentsük. A leesés íves pályán esélyesebb a nem megfelelő pályasebbesség esetén kibillenhet a szerelvény. Jó pályán jó az érintkezés, az áramfelvétel, így a lassan közlekedő szerelvény nem hinném, hogy siklik és leesik.

Több vonat közlekedéséhez biztosítóberendezést ki kell építeni, (vagy nagyon kell figyelni), ne érjék utol egymást, mert egy ilyen baleset letarolja a járműveket az asztalról. :-)

Előzmény: nobolond (664)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.05 0 0 667
Tanulva a legutolsó szuicid hajlamú csörgő esetéből nagyon veszélyes helyekre:
Praktikerben is kapható műanyag úgynevezett hobbiüvegből egy 10cm-es csík.
Nem rontja a képet nem akadályoz a benyúlkálásban stb.
Koper302 Creative Commons License 2009.11.05 0 0 666
Néha leesik! De ha minden helyre korlátokat szerelsz egyrészt nem férsz hozzá, másrészt csúnya lesz. Én inkább csak imádkozom hogy, ne essen le. Nagyon ritka esemény.
Elfdaddy Creative Commons License 2009.11.05 0 0 665
Üdv Mindenkinek :-)

Mint ígértem, megmutatom a filléres technológiát ahogy haladok. :-)
A híd szerkezete modellező boltokban kapható 5 mm ,2 mm vastag balsafa, fém vonalzó mellett szikével szeletelve méretre, illetve közönséges hurkapálcika.
A terep 50 x 50 cm méretű hungarocell álmennyezet alapra van tojástartó dobozokból összeragasztgatva vizesbázisú fa ragasztóval, és utána kikenve papírmaséval.
Ennek az építésnek az egyetlen hátránya csak az, hogy a papírmasé teljes kiszáradása 3 - 4 nap, vastagságtól függően.
Az 50 x 50 cm méretű álmennyezet azért jó, mert így gyakorlatilag elemekből lehet építkezni, ami nagyban megkönnyíti a terep festését, dekorálását, és utólag a paneleket csak egymás után le kell rögzíteni az alaplemezre.
Az illesztések összedolgozása szintén papírmaséval történik.

A papírmasé készítése:
A tojástartó dobozokat, vagy a terep építése közben leeső darabjait összetépkedve apró darabokra, minden hulladék feldolgozható.
Egy műanyag tálban beáztatva, annyi vízzel hogy épp ellepje, 24 órát álni hagyjuk, majd botturmixal, vagy darálóval ledaráljuk pépessé.
Közben tapétaragasztót keverünk, mert az is kell bele.
A ledarált, turmixolt pépet kézzel kinyomkodjuk, szinte keményre, hogy alig maradjon benne víz, majd a tapétaragasztót hozzáadagolva újra pépessé keverjük.
Ezután már használható is.
(Tojástartó helyett használható újságpapír is, de a tojástartót jobban szeretem a terepkialakítás miatt.)

Jó munkát mindenkinek.
És most néhány kép.

nobolond Creative Commons License 2009.11.05 0 0 664

Sziasztok Kedves Vállalkozó Kollégák ! :)))

Évek óta tervezem a - H0-s - terepasztalomat ( persze a legnagyobb gond a helyhiány... ) DE most mást kérdezek :

Elnézve a házilag készített és kiállításon látható asztalokat az az aggályom van, hogy mi történik, ha kisiklik és leesik egy modell ?

Hogy mire gondolok ?

Egy asztal általában 1 m körüli magasságban van. Én jelenleg a csupasz földön modellezek, de bizony ha kisiklik egy modell így is megsérülhet. Ha 1 m-ről esik le... hát még rágondolni is rossz... :((((

Nem kell(ene) vmi védőkorlátot is tervezni az asztal szélére, hogy ezt el lehessen kerülni ?  Nem nagyon látok ilyen korlátot a terepasztalokon - legfeljebb "dísznek" - az meg nem "fogja meg" a modellt, nem óvja meg a leeséstől...

Hogy tesztek ez ellen - vagy ez fölösleges aggályoskodás ?

Törölt nick Creative Commons License 2009.11.04 0 0 663
Nálam meg mostanában ellepnek mindent az alkeszek segélykor....

Elfdaddy Creative Commons License 2009.11.04 0 0 662
Üdv Mindenkinek :-)

Topik, vagy nem topik, azaz "Lenni, vagy nem lenni ..."
Én azt javaslom, hogy amennyiben ez ennyire macerás, akkor maradjunk inkább itt.
A topik címe úgyis "Terepasztal építése", ergo, építsünk.
Ki olcsón, ki drágán, pénztárcájától függően.
Az, hogy közben megosztjuk egymással azokat a trükköket amiket ismerünk, mindenkinek csak javára válhat.
Nos ?

stájsz Creative Commons License 2009.11.04 0 0 661
Topikot nyitni csak a Restiben lehet. Onnan adott esetben átkerülnek a szakosított alfórumba (például ide) a topikok, ha életképesek, azaz van látogatottságuk. Ez elsődlegesen azért van, hogy a témákat ne aprózzák el a kedves felhasználók.

Konrétan ennél az esetnél leragadva, van egy Kispénzű topik és ez. Nincs értelme egy Kispénzű terepasztalosnak is ezek mellett.

Ha valakinek egyéb topiknyitási problémái vannak, azt jelezze a megfelelő moderációs topikban.
BaTTka 1 Creative Commons License 2009.11.04 0 0 660
És azt hogyan kellene? Ott nekem is a NEM NYITHAT TOPIKOT szöveg jön be. Na mindegy, legfeljebb maradunk itt, vagy a kispénzű topikon. Végül is az pont erről szól, nem?
Előzmény: BoGar (659)
BoGar Creative Commons License 2009.11.04 0 0 659
Nekem engedne ott új topikot nyitni, de biztos ott akarod? Nem inkább a Modellvasút, virtuális vasút-ban kellene nyitni, amit akarsz?
Előzmény: sanyi4012 (657)
BaTTka 1 Creative Commons License 2009.11.04 0 0 658
Akkor úgy látszik tiltó listán vagy:-) Nekem engedett volna nyitni, de én meg nem akartam... Pedig elvileg 30 hozzászólással már lehetne, Neked meg 141 van. Ki érti ezt???
Előzmény: sanyi4012 (657)
sanyi4012 Creative Commons License 2009.11.04 0 0 657

Nem értem.

És utána mit kell csdinálni?

Rámentem a vasutas fórumra,utána a "váróterembe" ahol leírták,hogy itt lehet nyitni újat.

És utána?

Egy téglalapba az volt kiírva: [nem nyithat új topikot)

Elfdaddy Creative Commons License 2009.11.03 0 0 656
Szervusz :-)

Az úgynevezett dekorációs karton.
Az egyik oldala hullámlemez, a másik oldala sima karton, de nem olyan vastag mint a hétköznapi kartonok, inkább olyan, mint ha két réteg 180grammos papír lenne.
A 2 méretben lehet kapni a Kreatív Hobby boltokban különböző színekben.
Én többnyire eleve halványszürke színben használom, és utána szoktam vizesbázisú akrilfestékkel patinázni.

A topikot valóban komolyan gondolom, mert például a hegység kialakítása nálam tojástartó dobozokból, papírmaséval készül, ami egy hazánkban kevéssé ismert technológia, pedig sokkal tisztább, és sokkal olcsóbb mint a hungarocell, purhab, stb ... stb.
Holnap szakköröm van, így este már nem lesz se időm, se energiám fényképezni, de utána teszek fel néhány képet a készülő asztalról.

Előzmény: sanyi4012 (655)
sanyi4012 Creative Commons License 2009.11.03 0 0 655

Végre mégvalaki aki úgyahogy komolyanveszi a dolgot!

Jók azok az épületek.A palatetőt te miből csinálod?

Előzmény: Elfdaddy (654)
Elfdaddy Creative Commons License 2009.11.03 0 0 654
Köszönöm :-)

Nálam ez inkább csak játék, mert nagyon szeretem a gőzgépeket.
A legkisebb fiam a vonatbolond, így neki csináltam születésnapjára.
A terepasztal is miatta készül, mert él hal a vonatokért.
Én az építést szeretem, és néhány évtizedes modellezői háttérrel komolyan gondoltam a csatlakozást egy új topik létrehozásához.
Azok a technikák, amiket én alkalmazok, valóban a filléres kategóriába tartoznak.
Itt ugyan inkább csak Magyar vonatkozású asztalokkal lehet találkozni, míg én az Amerikai vasút híve vagyok, de az építés lényegében ugyan az, függetlenül a témától.

A terepasztal amit most építek, ilyen.
Egy U alakú vonal, egyik végén a régi San Fransiscoi kompkikötővel, a másik vége egy Rio-Grande vidékén lévő kisváros, egy bányászteleppel.
A közbenső közel 8 méter hosszú szakasz pedig az erre a korra, és erre a vidékre jellemző fahidakkal, alagutakkal szabdalt sziklás vidék.

Karácsonyra szeretném befejezni legalább a bányásztelep és a hegység részét.

Előzmény: kisfaludy1 (653)
kisfaludy1 Creative Commons License 2009.11.03 0 0 653

Tetszik a honlapod, különösen a rakéta. :-)

Gratula !

Én is építettem egy gőzöst de azt csak egy kiszuperált magnómotor hajtja,

úgyhogy valamejest át tudom érezni a küzdelmedet. Kalap le !

Előzmény: Elfdaddy (648)
sanyi4012 Creative Commons License 2009.11.03 0 0 652

Hogytudtad már! Télleg valami olyasmi lesz! de lehet h inkább nem kéne csinálnom!

Persze a gördülőállományhoz lehetne még csinálni!

Előzmény: BaTTka 1 (645)
dhmodells Creative Commons License 2009.11.03 0 0 651
Köszi a segítséget!
Előzmény: 007Gergő (650)
007Gergő Creative Commons License 2009.11.03 0 0 650

Ha csiszolod, akkor lejön az a vékony réteg ami  a rozsdásodástól védi a vasat.

Ha csak fekete, de nem rozsdás, akkor  alkoholos rongyal vagy "Sínradírral" próbálkozz.

Ha rozsdás, akkor csak a csere segít.

Előzmény: dhmodells (649)
dhmodells Creative Commons License 2009.11.03 0 0 649
Sziasztok! Tanácsot szeretnék kérni, hogy hogyan tisztítsam meg a régi PIKO sínjeimet? Csiszoljam vagy mit tegyek vele? A segítséget előre is köszönöm mindekinek!!

dhmodells
Elfdaddy Creative Commons License 2009.11.03 0 0 648
Üdvözletem mindenkinek. :-) :-) :-)

Ez a "Hogyan építsünk sz.... ból várat" tetszik. :-)
Én benne vagyok.
Jelenleg fiaimnak építek terepasztalt karácsonyra, és ott a tojástartótól a mennyezetburkoló hungarocell táblától kezdve a kartonpapírig minden megtalálható.
Nem pénzügyi megfontolásokból, hanem mert egyébként is ilyesmire tanítom a gyerekeket a modellező szakkörömben.
Ha valakit esetleg érdekel, akkor nézzen rá a honlapomra, bár a vasútmodellezés része egy ideje nem lett frissítve.

Elég annyit beírni a google-be hogy "Manómodell"

TTGuszti Creative Commons License 2009.11.03 0 0 647
A "kispénzű modellvasutasok klubbja" nem erre való? Egyébként én is támogatom az ötletet. Az évek során rengeteg bizbaszt gyűjtöttem össze mondván "no ez pont jó lesz terepasztal építéshez" :-) de a megvalósítási fázis még várat magára. Szívesen olvasnék ehhez pár ötletet.
TTGuszti Creative Commons License 2009.11.03 0 0 646
Ez igaz csak sajna a kékrapidből pont az  maradt ki amiért a piros olyan jól ragaszt. A kék nyúlik mint a gumi és nagyon lassan szárad hungarocellhez van sokkal jobb nagyobb kiszerelésű és olcsóbb ragasztó. Bármelyik festék vagy barkécsboltban kapható célszerű "hungarocellragasztó"ként kérni.
Előzmény: sanyi4012 (641)
BaTTka 1 Creative Commons License 2009.11.02 0 0 645
Gondolon valami ilyesmi lesz a címe hogyaszonggya: Hogyan építsünk sz.rból várat. Én benne vagyok, már alig várom:-))) De tényleg! Annyi minden van ami szinte a semmiből elkészíthető, minek kéne mindent a modellboltban megvenni?
Előzmény: stájsz (644)
stájsz Creative Commons License 2009.11.02 0 0 644
Milyen topikot akarsz?
Előzmény: sanyi4012 (642)
BaTTka 1 Creative Commons License 2009.11.02 0 0 643
Fent rákattintasz a vasutas fórumra, aztán az ott leírtak szerint jársz el. Milyen topikot akarsz nyitni?
Előzmény: sanyi4012 (642)
sanyi4012 Creative Commons License 2009.11.02 0 0 642
Hogy lehet ide topikot csinálni?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!