Jaja, bizony :( A Rubigan meg a Karathane már elvileg el is ment, legalábbis már át kellett cimkézni (ami ugye I. kat.). Karathane-ból van új, az II. kat. (csak szőlőben van engedélye) Az Orthocidnál dec. 15 az átcimkézési határidő.
Hahó, olvasom a növényvédős fórumban, hogy jópár növ.védőszernek jövő évtől megváltozik a forgalmazási kategóriája és elérhetetlen lesz az egyszerű halandók számára.
Orthocid, Karathane, Rubigan - amik legfontosabbak lehetnek a szőlősöknek, javaslom mihamarabb tárazzon be aki ilyet használ. Bővebbet a Növényvédelem fórumban.
Ilyen magas sav mellett nem kell agyonkénezned, mert megfájdul tőle a fejed!
Az élesztőhártya, az nem probléma. A hordó lehet ok, a régi nem használt hordókat ki szokták gyalultatni. Milyen volt az erjedés menete ennl a hordónál?
Az első felindulás után ma megint felmentem és nyugodtabban (türelmesebben) néztem meg a bort és megmértem a szabadkénessav szintjét is a négy fajta boromnak az ősszel beszerzett bortesztel (ami maga egy feladat).
Most már sokkal jobban tetszett a rizling, de a kénszint tényleg alacsony volt (köszi jacsoj). 15 mg/l mértem most újrakéneztem, jövő hétvégén megnézem hova állt be (40mg/l kéne kb beállnia).
Azt hiszem viszont, hogy egy kissebb tétel vegyes bort elkapott, ha kis mértékben is az ecetesedés. A bor tiszta, gyümölcsös meg minden, de mind az illatban mind az ízében ott van egy oda nem illő zavaró vonal, ami nem tűnik el. Pedig mint a rizling úgy kezeltem, csak elöbb fejtettem mert hamarabb kiforrt. A boron fejtés elött volt egy halvány hártya. A hordó régóta nem használt kis 50 literes tölgyhordó (pincefelszámolásnál szereztem be, ki tudja mikor használták utoljára), amit előírás szerűen kezeltem, de lehet hogy ez az oka?
Türelem, még alakulni fog. A borminősítéseket is azért szervezik március-áprilisra, mert addigra már látszik milyen bor lesz belőle. Még egy fejtésen (december vége-január) amúgyis át kell esnie. Ha szükségét látod, a második fejtés előtt derítheted is, vagy a fejtéskor szűrőlapokon átszűrheted.
Amit én másképpen csinálok; bogyózóval eltávolítom a kacsokat, már a bogyófeltáráskor megkénezem, a kénezett cefrét egy méretes főzőkanállal jól elkeverem és csak ezt követően préselem. Az első fejtéskor szabvány szerint (gyárilag van egy kénező "pekedlim" ebből kap 100 literenként egy "pekedlivel"- egyszer majd megmérem, hány grammos) kénezem a bort.
Nekem is van olaszrizlingem, az sem tökéletes még, de még nem is várom tőle.
A kénezéssel szerintem egy kicsit bátrabbnak kell lenned.
Az idei év rendkívüli volt (lehet, hogy a következők is azok lesznek?). Egy hónappal korábban szüreteltem, egy hónappal korábban fejtettem, egy hónappal korábban elkeseredtem, hogy az idei bor nem az igazi. De most csodák csodája, mintha kezdene javulni a bor minősége. Türelem, türelem, türelem...
Tisztelt tapasztaltabb szőlőművelő kollegák. Tegnap 1 héttel a fejtés után kóstoltam az Olaszrizling boromat és nem vagyok megelégedve az eredménnyel. Eddig azt csináltam életem első borával:
Olaszrizling szüret szeptember 28.-n, teljesen egészésges szőlő
Szőlőfeldolgozás: Daráló (nem lett bogyózva), színlé kádról rögtön pincébe-hordóba, utána cefre azonnal és nagyon enyhe préseléssel lesajtolva.
Ként nem kapott, ülepítve nem lett
Mustfok 19, sav kb 9,5 g/
Hordó használt, felujított kétéves francia tölgy
A must gyors erjedésen 10 napon belül átesett, utána folyamatosan lassan erjedt tovább, a hordó nem lett feltöltve tele, de kotyogót kapott. Erjedés november 23.-án leállt, de a bor továbbra is igen zavaros maradt. 24.-n kapott egy nyílt fejtést és az első enyhe kénezést (15g/hl), majd tele lett töltve.
Tegnap kóstoltam. Szépen letisztult. Viszont semmi illatanyagot nem érzek, ízben is inkább semleges, savak rendben de valahogy mintha fáradt lenne. Nem ilyenre számítottam.
Ez így normális vagy valamit másként kellett volna csinálni? Bor változhat még előnyére? Vagy csak én vagyok türelmetlen:)
a cikk amire korábban is hivatkoztam. ebből némi számítás:
ha a gép teljesítménye 3-6 ó /ha ami megfelel 200-250 ó/ha kézi szedésnek akkor a gép 1 órai teljesítménye megfelel 30-80 óra kézi teljesítménynek. feltételezve hogy a gép 100 q/ha szedett le akkor a szedők teljesítménye 30-100 kg/ órában mérhető. azaz olyan 3000 tő/ha ültetvény esetében a 100 q termés mintegy 3 kg/tőke terhelés mellett valósul meg.(egy bibi van nem tudjuk, hogy 3 kiló esetén 3 vagy a 6 óra kell a gépnek)
akkor némi összefoglaló:
gépi /kézi összehasonlításban a szedők órateljesítménye 30-100 kg
azt állítják a gépesek, hogy a kombájn a hektárt 1,5 óra alatt kivégzi. mások mást
azt is leírták, hogy a szedők kb 1 kg/tőke terhelés mellett napi teljesítményük 3-5 q.
az is elhangzott, hogy ládás szedés esetében a napi teljesítmény 350-700 kg (max 87kg/óra)
mindezek után biztosan elmondható, hogy a telejsítményekhez tartozó tőketerheléseket nem ismerjük. az is világosan körvonalozódik, hogy kb 3 kg/tőke terhelés mellett lazán hozható az 50kg órateljesítmény, esetleg a 100 kg is. kisebb terhelés esetében (pinotnoir adatai alapján) ez a teljesítmény valszeg csökken. arra nincs információ hogy magasabb terhelés esetén mi a helyzet. nem tudjuk hogy a szerző honnan vehette a teljesítmény adatait
igen úgy gondolom, hogy minél nagyobb termés van egy tőkén annál nagyobb lesz a szedési teljesítmény is. itt most csupán a szedésre lennék kiváncsi. az hogy csinál mást is a szedő azt nem számolnám bele. arra lennék szakmai szempontból kiváncsi hogy ha valaki csak szedéssel foglalkozik akkor mennyi az annyi!
én két szakmai kiadványban láttam az idézett normákat. az egyiket nem árulom el mert az titkos. a másik viszont sztem a mindenki által ismert Prohászka könyv. Annak nézd meg a hátsó oldalait ahol a táblázatok vannak. Eddig nem kellett csalódnom a táblázat adataiban. A munkaszükségletet, a huzalszámítást stb tekintve. jónak mondhatók az adatok. nem érteném miért pont a szüreti adatok lennének falsok. de ettől még lehet. azért dobtam fel a témát hogy igazoljuk, vagy cáfoljuk a könyv állításait. személyes tapasztalatom is úgymond téged igazol, de az nem mérvadó mert ott fékezni kell a csapatot az emlegetett okok miatt. ahogyan tegnap írtam itt a harmadik könyv mely borász bibliának is elmegy, szerzők, könyv tegnap részletezve. szóval ezen harnadik könyvben is az áll, hogy egy gyenge (nevezzük kellően válogatott) termésmennyiség esetében is szedhető 3-5 q egy nap alatt. rendben! de mi van pl 3-6 kg termésnél? visszafelé számolva mekkora termésnek kell lenni ahhoz hogy a szedési teljesítmény 3 q legyen óránként?
tehát még véletlenül se vedd kötekedésnek vagy hülyítésnak vagy bárminek a kiváncsiságomat, hanem puszta érdeklődésnek!
Idén lett rizlingből kb. 500 liter, meg két préspogácsa (egyenként kb. 50 kg) tehát szüreteltünk mondjuk 600 kilót.
Erre voltunk: 4 munkatársam anyu anyósom+apósom fiam (aki csak kajlálkodott, de ez így van rendben) én puttonyoztam és bogyóztam tehát 8 szüretelő, amatőrök. (11 óra körül megjöttek anyu barátai - további 3 fő - de ők éppen csak bepiszkolták a kezüket.)
Idén nem nagyon válogattunk, mert alig voltak rothadó szemek, a legtöbb beszáradt (azt én beleszedetem).
A technológia: vödrözés, ha megtelt a vödör, puttonyban leviszem a szőlőt a pincébe (tehát az abszolút hagyományos).
Kilenc körül kezdtünk, dél körül kész voltunk. (Közben tízórai is volt, ha jól emlékszem).
8*3=24 órát töltöttünk a szőlőben, ezalatt kb. 600 kiló szőlő = 25 kg/óra.
Szerintem ezzel minden norma alatt vagyunk :D Mégis úgy érzem, jó boltot csináltam.
Ebben nekem más a tapasztalatom. Gyakorlott szedők azért kb kétszer gyorsabbak ennél, amit leírtam. Pl egy barátom 1000 tőkéről 1000 kiló turánt (nem kellett válogatni) egy "szakmunkással" leszedett 8 óra alatt ez 62 kiló/óra ami jobb mint a miénk, hasonló fürtméretnél. De tény, hogy ezek mind nagyon messze vannak a két mázsától is. Bár nyilván, ha pl "leadásos" szüret van, akkor sokkal gyorsabb a tempó, mert lehet dobálni a fürtöket és lehet szedni mint a gép, gondolkodás nélkül, mert nem kell válogatni. De itt megintcsak a minőséghez és annak költségeihez jutunk vissza.
A szedők gyakorlottsága biztosan eltérő vidékenként, felénk azért sokat szüretelnek, egy ember 20-30 napot is, általában nyugdíj mellett, és saját szőlő mellett. Olyan munkabírása és tempója, mint a legtöbb 70 év körüli néninek, nem sok fiatalabbnak van, sokkal edzettebb generáció...persze ládát nem ők pakolnak.
Így van. Ez így lesz majd,ha ültethet még az emberfia szőlőt a későbbiekben (tudod, mert most még fel kell zárkóznunk a nyugathoz, úgyhogy mi ilyet nem tehetünk).
Az offtopic igazság a következő: mostanság sokszor alvás nélkül rajzolok át éjszakákat, meg azt se tudom hol áll a fejem. Így meg nehéz ugye... Látom itt is beindult az élet,de nincs időm most sajnos végigolvasni.
De, ami késik nem múlik. Szőlő lesz. Most még a látókör bővítés idejét éljük, a tanulásét, a tapasztalásét. Át kell gondolni komolyan a dolgokat. Nagy felelősséggel jár.
A lényeg meg itt van ám, ahogy Laposa Józsi bá' mondja: "Akit ugyanis a hegy, a szőlő magához hívott, azt többé már nem engedi szabadon.”
pinotnoir777 köszönöm hogy megosztottad. holnap pihenten átszámolom.
tf1 egy vérbeli borászkönyvben én is találtam valamit. idézem:a munkaerőszükséglet megállapításához támpontnak vehetjük hogy 20-30q átlagtermés esetén egy szedő naponta 3-5q szőlőt szed le és szállítási távolságtól függően 4-6 szedőhöz 1 puttonyost kell számítani... (egy probléma volt csupán nem jelezte holdra vagy hektárra érti a termésmennyiséget ) forrás Dr Ásvány, Eperjesi, Erdős, Dr Rakcsányi Borászat. csak annyit fűzők hozzá, hogy ez azért nem nagy termés.
Profi emberekkel se lehet sokkal többet kihozni De ki számít profinak? A szüretelők általában olyan emberek akiknek van egy kis szabadidejük, munkanélküliek stb. annyi különbséggel, hogy pár nappal többet szüretelnek, mint a te segítőid. Olyan a teljesítményük is, csak egy kicsivel jobb, kb. a lenti 20-30 %
annyiban neked adok igazat hogy a rokonok, barátok általában sokkal kevéssé hatékonyak, mint a "profi" szedőasszonyok, emberek, vagyis gyakorlott napszámosok. Elég eltérőek az eredmények, lássuk mi volt idén. Az elején le kell szögeznem hogy mi 10 kilós kisládákba szüretelünk, és az egyik alapkritérium hogy nem dobáljuk a szőlőt. Mind a kettő lassító tényező.
1 nap: 1500 tőke olaszrizling, cserszegi, saszla (ez utóbbi gyalogművelésű): 1 profi napszámos, én (majdnem olyan tempót tudtam mint a profi), az állapotos feleségem (ez esetben fél teljesítmény), egy barátom és anyukája, szóval öten szedtünk, kilenctől négyig (egy óra ebédszünettel), összesen kb 800 kilót. Ez akkor 26 (!!!) kiló/óra/ember. Hú, ezen most én is ledöbbentem, pedig lazsálás nem volt és a ládákat utánfutóval összeszedtük, nem kellett cipelni. Viszont alaposan kellett válogatni, kocsánybénult vagy rohadó fürtöt egyet sem akartam látni a ládákban.
2. nap: 1400 tőke kékfrankos, kordon és függöny: egy profi szedő, én, a feleségem és négy rokon, szóval heten, nettó 7 óra, 1600 kiló, ugyanúgy, csak sokkal kevesebb válogatnivaló volt. Így is csak 33 kg!
Ehhez hozzájön, hogy én fordultam a szőlővel utánfutóval és le is bogyóztuk rögtön, szóval max egy emberrel kevesebbel lehet számolni, így lehet hogy picit nőnek ezek a számok. De kb ilyen módszerekkel és elvárásokkal ilyesmit lehet kihozni, nem profi emberekkel.
"A hagyományos kézi szedéssel a szőlőt vödörbe szedik, és a táblából puttonnyal hordják a gyűjtő- illetve a szállítótartályba. Egy-egy szedő teljesítménye napi 300-600 kg szőlő. Egy puttonyosra 4-6 szedő jut" Ezt csináljuk mi, annyi különbséggel hogy egy puttonyosra 10 szedő jut. Menjünk tovább: ""...műanyag ládás szüret bevezetése....A szüretelők a ládákba szednek, és azok mozdítása nélkül, folyamatosan tovább haladnak. Azzal, hogy a szedőedények cipelése és a puttonyozás kiesik, a szedési teljesítmény 20-30%-al nő"
Ez még a legnagyobb mennyiségnél is napi 600*1,3=780 kg/fő
Lassan kezd olyan érzésem lenni, hogy csak hülyítesz. Ne emlegesd már a kisüzemi szedést, egy nagyüzemi szőlőben sokkal többet lazsálnak a melósok, mint a háztájiban Azt az "irodalmat" pedig dobd ki a kukába, nem tudom melyikről van szó, de most már biztos hogy valami olyan dilettáns írhatta, akinek fogalma sincs hogy mi az a szőlő.
De tudod mit, szívesen látom a "szerzőt" szüretkor, ha teljesíti a "normát", szobrot emelek neki Áruld már el melyik "szakirodalomról" van szó!
lassan kezd enni a fene, ezért lenne egy körkérdésem a szedésteljesítménnyel kapcsolatban. az "irodalom" azt mondja gyenge termés esetében 100-160 kg, közepes termés esetében 180-220 kg /óra nagy termés esetében 200-300 kg
no, akkor arra kérnék meg mindenkit akinek tapasztalata van ezen a téren és esetleg számolt vagy mért ilyen irányú adatot akkor szóljon hozzá! Külön kérném pinotnoir777 Bzoltánt, hogy mint nagyobb területtel rendelkezők mondják el véleményüket. Pinotnoir777 kifejezetten kevés termést szüretel (tudomásom szerint) ezért az alsó határ "belövéséhez" jó alapot szolgáltathatna.
tehát nálam "laza" feltételek esetén és 3kg/tőke terhelés mellett úgy néz ki, hogy a szüretesek úgy 50 kg körüli szedésteljesítményre képesek.
nekem mindenképpen két nagy tanúlsága lenne a dolognak, 1.) mert így nagyüzemi szinten tudnék kampányolni a gép mellett, másrészt 2.) a szüreteseimnek a következő évtől duplájára fogom emelni az amúgy is limit nélküli fejadagjukat, mert úgy néz ki pénzért sem dolgoznak jobban a bérmunkások!
nekem saját tapasztalatom van "kisüzemi" szedésről. az nem mértékadó. ugyan is nálunk olyan sokan vagyunk és olyan kevés hozzá a szőlő, hogy veszekedni kell a szüretesekkel, hogy ugyan ki fognak száradni ha nem gondoskodnak a folyadék utánpótlásról. No meg veszélyes dolog sózott füstölt házisonkát reggelizni kellő fröccs kisérete nélkül. De a legfőbb indok, hogy ne kapkodjanak az az, hogy nem fő meg a kakas olyan gyorsan.
Na itt az órateljesítmény 50kiló!
Egyébként a net tele van pinceszövetkezetekkel, hogy hogy megy nekik nem tudom.
Igazad van...ha nem lenne szőlőnk, már réges régen Spanyolországban lennénk, amilyen irányba megy ez az ország...de van szőlő és van kóstolnivaló bor és vannak a gyönyörű hegyek, diófák, a pince, szóval maradunk