de jó, épp ez a fajta kell nekünk is. (campinggaz bleuet 206 typ. főző)
a fokhagyma nekünk is nagy kedvencünk a portápok feljavítására, krumplipürét még nem próbáltuk, de olyan ínycsiklandozó a recepted, hogy most tuti viszünk. ja-ja, az alpin konyha remekei. fincsi, mi? :D
Megkérdeztem sms-ben a kollégámat a palackokról, mert kiderült, hogy ő is csak hétfő este ér haza. Remélem, hamar válaszol. Ami kajában még nagyon hasznos, az a krumplipürépehely. Tejporral+vízzel krumplipürének jó (abba például egy tonhalkonzervet belekeverve remek vacsi kerekedik), de mi levesek sűrítésére, tartalmasabbá tételére is szoktuk használni. Fokhagymát érdemes még vinni a fűszerek mellett, azzal is fel lehet dobni a konzerv/zacskós kajákat.
Kérdésedre válaszolva: mi az öreg terepjárónkkal (82-es Nissan Patrol) mentünk, odafele Norvégiából kompoltunk, vissza Dániába érkeztünk. 3 hetet voltunk kinn, javarészt terepen, isten háta megetti helyeken, barlangban. GPS-t vittünk, benne egy ingyen letölthető Izland-térképpel. Hasznos volt, de nem létfontosságú. A felföldön minden út nagyon jól jelölt-kitáblázott. A túraútvonalakon se volt gondunk. GPS-t inkább adatgyűjtésre, track-elésre, pontok bemérésére használtuk.
Előkerült kisfiam, sajnos ő sem tudta biztosan, de szerinte nagyon valószínű, hogy lesz gázpalack. Majd Barbárka ismerőse 100%-ra megmondja. A szalámit szerinte reptéren nem veszik el, csak a kocsival érkezőket szivatják, és ajánlja is, mert az ilyesmi ugye kint nagyon drága. Valamint a tojásport is, mert a tojás is szinte megfizethetetlen, és jól esik az a kis rántotta.
Amit viszont javasolt, hogy esetleg vegyetek Reykjavikban eldobható minigrillt, az kapható pl. a Bonusban is, és nem annyira vészes az ára, viszont jól jöhet az úton, ha éppen kifogy a gázpalack.
köszi! jó lenne, ha lenne, akkor kevesebbet kell magunkkal vinni.
amúgy már 18-án estefelé megindulunk, mert a gépünk berlinből megy (ez volt a szimpi lehetőség)
és ti merre utaztatok? meg hogyan? használtál gps-t? nekünk nagy segítség lesz a kütyü a vándorlásunkban.
húsokat amúgy nem vinnénk sokat (bár, gondolom zéró tolerancia van, 1 is sok a határon), inkább a hegyi túrákon szokásos menüket. de azért egy jó kis pick szalámi fényezhetné étkezéseinket...
most újabb tétellel kisérletezünk: lehet kapni tojásport, és 3x-os vizet hozzáadva készülhet is a finom rántotta :D feljavításnak kis fűszer bele, esetleg szárított zöldség, stb. kíváncsi vagyok mennyire jön be :)
jó, hogy víz van bőven, ez kényelmesebbé teszi a kajálást is, azon túl, hogy nem kell több litert magunkkal vinni.
Ja, most olvastam újra, hogy 19-én indultok, addigra kiderítem a landmannalaugari (mi mondjuk lambadalajhárnak hívtuk, azt könnyebb kimondani... :)) gázpalack-dolgot.
Szalámi: repcsin nem tudom, mi a helyzet, de a komppal érkezve a vámosok kifosztották az összes kelet-európai autót, minden húsételt, tejterméket elvettek.
Mikor indultok? Landmannalaugarban van egy kisbolt (élelemiszer, pipere stb.), ezt biztosan tudom, de hogy lehet-e gázpalackot is kapni, azt hétfőre tudom megmondani (akkor jön haza egy kollégám onnan, ő is pont ezt kérdezte tőlem).
haho. hat mar reykjavikban vok, nem vagyok benne 100%ig biztos h lehet kapni, de mintha lett volna vmi. landmann.ba reykjavikbol mentem.. sajnos nem voltam sok helyen, vestmann.ba mentem meg meg az arany korutat megcsinaltam a tobbit itt toltottem reykjavikban, igazbol bulizni is jottem es az izlandi ejszakai eletet tanulmanyozni :DDD hat mit mondjak sikerult ;)))
Szvsz mr gabor már nincs ott, ha holnap utazik Svédországba. De megkérdeztem az én Mr. Gáborom, ők másfél hete voltak, hátha tudja. Ha válaszol megírom.
hey. nagyon jo ido van, poloban lehet maszkalni, napok ota nem esett eso. sajnos en mar megyek holnap tovabb svedorszagba, de a landmannalaugar-thorsmork turat en is beprobaltam csak valahol haromnegyeduton egy masik utat kovettem ami felvitt egy xy hegy tetejere ahonnan eleg komoly fotokat csinaltam aztan meg visszamentem landmann.ba.. voltam vestmannaeryjarban amit gyalog 7 ora alatt korbejartam, azt is ajanlom, nagyon jo kis hely es igazabol turista sem sok jar oda, teljes nyugodtsag van..
hohó, ott is kánikula van? :D te merre mászkálsz a szigeten? honnan-hová tartasz? köszi az infokat! a meleg sör nem túl jó hír, de kibírjuk nagy duzzogva.
nekünk elég lesz az a 200 kilcsi, azt hiszem, egy több hetes gyalogtúrán lát eleget az ember (még ha csukva is van a szeme:) amúgy érdekes, ha szóba kerül ugyanezt mondogatom az autósoknak, csak fordítva... má, hogy gyalog menjenek, mert nem látnak majd semmit. hehe. pl. végig szándékozunk menni a landmannalaugar-thorsmörk-skógar track-en, ez a 80 km földünk legnagyszerűbb túraútvonalai között van. aztán ugye simán vissza mehetünk később is. az olyan terepet, ahol meg nem nagyon tudunk haladni szeressük, (persze sokszor inkább utólag), az ember legalább érzi, hogy él. (vagy hogy majd' meghal). olyant is szeretnénk, hogy napokig hegyen-völgyön, árkon-bokron vándorolni irányba, valami cél felé. a fentebb említett út amúgy 'jelzett', végig van ösvény, a komolyabb folyókon hidakkal. nem kell hozzá semmi spéci szerkó, csak ami egy átlagos hegyi túrához. több menedékház is van útközben, ha valaki nem sátrazni akar, bátran neki lehet fogni. nem durva. szóval szerintem bőven elég lesz mostanra ami jön majd.
én meg ezt a szájtot ajánlom főleg azoknak, akik szintén túrázni készülnek: http://www.isafold.de/ egy német srác, évek óta jár izlandra túrázni. ő is átkelt már parttól-partig.
köszi a lehetőséget, ha eszembe jut még vmi, kérdezek. igazából a kaja beszerzés a macerás nekünk, szerencsére víz az van ott bőven.
heyy. iszonyat hely ez az izland. szerdaig ittvagyok meg de utanna sajnos tovabb kell alnom :( landmannalaugarban voltam tegnap elott, a bolt vagy minek nevezzem altalaban 10.00-20.00ig van nyitva, egy ket alap kajat lehet kapni, vizet, meleg sort stb.. a satrazas 800, plusz 400 a zuhany, de ottvan 50 meterre a melegvizu to ami nagyon komoly ejszakai lubickolasra. a 200km rol annyit h az lehet keves lesz, ha busszal mentek neha akkor sokkal tobb mindent lathattok a 3 het alatt, es neha olyn a terep h nem nagyon tudtok haladni... reykjaviki sarga emblemas bolt neve bonus, az itt a legolcsobb marha olcsonak szamit.. ha van kedes en is tudok segiteni...
Irigyellek ám nagyon, akár holnap visszamennék. Gyalogtúrázni ugyanis nem voltam, mivel nagyrészt egyedül jártam be, amit tudtam, erre nem mertem volna vállalkozni. Így maradt a néhány napos autóbérlés és a tömegközlekedés.
Landmannalaugarban a busz elvileg 8-kor nyit, akartam volna kávézni ott mielőtt indulok, de nem nyitott ki időben. Ott viszont a kiírás szerint lehet pl. dombornyomott kártyával is fizetni :) Még valami, a nature-bath-t csak saját felelősségre, kiemelt óvatossággal szabad használni, valami paraziták támadják meg a fürdőzőket, én inkább kihagytam.
A felföld tényleg fantasztikus, bár konkrétan ott, ahol a NASA is kipróbálta a holdjárót nem jártam, de gondolom az is olyan mint a többi kopár sivatagos rész.
GPS és jó térkép elengedhetetlen, anélkül képtelenség szvsz megtalálni az utat.
Szerencsés utat, és ha még van kérdés, csak bátran kérdezz!
tényleg, többen is írnak a landmannalaugari hippi buszról, amiben shop működik. remélem mikor oda érkezünk nyitva lesz. örömmel olvastam, hogy alap dolgok a hutoknál is vannak. 1 dombornyomott kártya lesz nálunk. csak az enyém sík. oké, viszünk némi kp.-t is. megnéztem a fotóidat, hú milyenek már a felföldiek. mintha egy másik bolygón járnánk. tudtad, hogy a '69-es holdraszállás előtt izlandon is tréningztek a leendő űrhajósok? mert ez hasonlít a legjobban a hold felszínéhez... jó sokarcú ez a földanya.
barbárka ajánlotta az ourfootprints.de GPS térképet, ezt tettem fel én is a készülékre. nagyon jónak tűnik, bár főleg az autóval járt térségek vannak "feltérképezve", gyalogos track-ekből kevesebb van. atco jóvoltából már mi is boldog tulajdonosai vagyunk az izlandi térképészeti szolgálat által cd-ken kiadott nagyszerű 100, és 25 ezres topo térképeknek, amikből kinyomtatom a nekünk kellő részeket (ezt nem lehet gpsbe tölteni), és ezekkel kiegészülve barangolunk majd. jajdejólesz!
A hut-oknál néhány dolgot lehet vásárolni, de ne számítsatok nagy választékra. Landmannalaugarban egy buszban van a bolt, nem teszteltem a választékot, mert nem volt nyitva. Hveravellírnél csak kávét ittam, de láttam csokit, kekszféléket is, lehet van más is.
Bankkártya: jobb lenne, ha lenne dombornyomott is, de legtöbb helyen használható más is, de nem mindenütt. Hveravellírnél csak kp. lehetett fizetni, legyen azért az is nálatok egy kevés.
A legolcsóbb szupermarket a Bonus, a Netto sokkal drágább. Benzinkutaknál tényleg sokmindent lehet kapni.
Engem egyáltalán nem vizsgáltak, mikor mentem, akár több rúd szalámit is vihettem volna, de nem Reykjavikba érkeztem, hanem Akureyribe, így azt nem tudom ott mennyire alaposak.
Távolsági buszok ritkák, de viszonylag pontosak. A sofőrök is rugalmasak, ha megbeszéled bárhol letesz útközben, nem csak a hivatalos megállóban.
Landmannalaugar-ban vásárolni szerintem semmit nem lehet... Áram van, reggel 8-9 felé beindítják a generátort, és egy kevés koronáért feltöltenek nektek mindenféle akksit.
"aztán majd leteszteljük tényleg van-e melegvíz, pénz bedobás nélkül is landmannalaugarban. mert akkor... :-)"
Ki fogtok lógni a sorból, és mire eljuttok odáig, már máshogy fogjátok gondolni... :)
Alapvető élelmiszer jellegű dolgokat a benzinkutaknál is árulnak egyébként. A villásdugó nem mindenütt működik, keressetek valami átalakítót is azért.
Reykjavíkban van egy nagy bevásárló-központ az egyetem mellett, aminek elfelejtettem a nevét... de volt benne egy sárga emblémás élelmiszer-bolt, mi ott vásároltunk. Nem volt drága. De amúgy alapvetően nem vészes a helyzet szerintem...
A nem dombornyomott kártyákkal azért lesz gond egy-két helyen.
olvasgatom már egy ideje ezt a topicot, de eddig nem szóltam hozzá. most viszont szintet váltok. 19-én indulunk ketten reykjavikba, és szept. 9-én vissza (icelandexpress). vagyis össz. 3 hetünk lesz a szigeten. mi igazából gyalog túrázni fogunk, ill. néhányszor használunk majd távolsági buszt a közlekedésre (ki a fővárosból, a túra végén vissza reykjavikba, meg esetleg két túrahelyszin között az átjutásra) képlékeny tervünk szerint kb. 200 km-et gyalogolunk le a 3 hét alatt, a felföldön csavarogva. és persze, mint a vándortáborban, mindent a hátunkon fogunk vinni. azért időnként utunkba kerül majd 1-1 kisebb vásárlási lehetőség (hveravellir, landmannalaugar, thorsmörk), ahol remélhetőleg frissíthetjük készleteinket, meg magunkat. néhány dolog tisztázásra vár még a szervezéssel kapcsolatban, kérem szépen, aki tud segítsen. előre is köszönöm. ugyanis nagyon nemmindegy, hogy csak néhány napi, vagy 1-2 hétnyi kaját viszünk-e.
- milyen ennivalóra számítsunk a köv. helyeken: hveravellir, asgardur(a kerlingarfjöll-hg.-ben), landmannalaugar, thorsmörk, skógar camping? szóval pl. kenyér, konzerv, csoki, van-e? gázpalack a főzőhöz kapható-e?
- általában a hut-oknál kapható-e bármi is? mert tudom a legtöbben van személyzet is, és ebből kiindulva hátha vmi alap élelmiszer vásárolható.
- ami elég fontos: a fent említett helyeken van-e áram, pontosabban a látogatók számára használható áram? ugyanis elég sok akkut viszünk (fotóaparát, gps, lámpa, mp3...) és ha biztosan lesz vhol lehetőség akksit tölteni, akkor nem kell 1 kilót elvinni belőlük. (pl. a fényképező, gps 2-3 naponta megeszik egy garnitura akkut) ja, és izlandon milyen a csatlakozó? használhtjuk-e átalakító nélkül az itthoni villásdugót?
- a fővárosban hol lehet a kedvező áron élelmiszert vásárolni?
- a nem dombornyomott kártyát (cirrus/maestro) is jól lehet használni odakint?
- nagy az esélye, hogy elveszik tőlünk az 1-2 rúd szalámit a határon? persze nem fogjuk hirdetni, meg mondjuk betekerjük a hálózsákba.
aztán majd leteszteljük tényleg van-e melegvíz, pénz bedobás nélkül is landmannalaugarban. mert akkor... :-)
... hát igen! Ismerős a"húbazzeg" effektus vezetés közben. Katartikus annak ellenére, hogy "kis" kocsival ilyen fantasztikus helyre nem jutottam el, a de a táj változása gerincek, fordulók után ledöbbentő ... s tényleg fékez az ember és üti a kormányt : "hú .. vazze .." Csodálatos táj és így olvasva a beszámolókat új átélem! Kösz ezt az érzést! Megosztasz több képet ???
És az út onnan tovább lefelé... az valami feledhetetlen volt.
Főleg az utolsó előtti kép: a tizenkétezredik bukkanó tetején átmászva ez a látvány volt előttünk - kb. 180 fokban körbe. Ijedtemben nyomtam egy satuféket a Niva-n, pedig addigra már edződött az ember... de ilyet én még sosem... :) Ültünk bent négyen, és egy "húbazzeg"-en túl semmi értelmesen nem tudtunk mondani. :)