Keresés

Részletes keresés

lalá Creative Commons License 2007.12.09 0 0 3444
-Kezdem azzal, hogy a távdiagnózis nem életbiztosítás. A 9g/l sok, ha az tényleg annyi. Azonban ha kóstolásra is kemény, savas, akkor csökkenteni kell. Viszont a fanyar, nyelvösszehúzós íz az én fogalmaim szerint inkább a csersavaknak tulajdonítható. (Bár hozzá kell tenni, hogy a tiszta borkősav is kesernyés.)
Először hűtéssel kellene próbálkozni. Most úgyis közeleg a hideg. Kémiai beavatkozás csak ez után ajánlott. Különbenis; egy Furmint-Hárslevelű legyen kemény. (Jó, jó, de ne ennyire. hihi) A töréspróba nincs közvetlen összefügésben a magas savval, hiszen a savas borok jobban tisztulnak.
Egy dolgot azonban tapasztaltam az idei borokkal kapcsolatban. A magas fehérjetartalom a jellemző. Ez bentonitigényben a tavalyinak a másfélszerese körül lehet.
Előzmény: Atis44 (3443)
Atis44 Creative Commons License 2007.12.09 0 0 3443
Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni, hogy a 9g/l es savtartalom(házi bortesztel állapítottam meg) okozza e a boromnak a kicsit fanyar nyelvösszehúzós izét.Szerintetek kell e savat csökkenteni? Amúgy az illata kellemes. Továbbá a törésteszt vizsgálata közben a bor homályosá,zavarossá vált szobahőmérsékleten.
Nem tudom mi okozhatja.
Ja, furmint-hárslevelű borrol van szó.
Törölt nick Creative Commons License 2007.12.08 0 0 3442
Jaj ne, az Orthocid a baracknál tafrina ellen is kell.
Előzmény: Akka81 (3423)
lalá Creative Commons License 2007.12.08 0 0 3441
-Jó egészséget mindannyiótoknak.
Előzmény: Cirfandlia (3429)
Cirfandlia Creative Commons License 2007.12.07 0 0 3440
köszi köszi. Nem kép lett volna (az szokott sikerülni) hanem a boros fórum linkje, ahol részleteztem az ivott borokat. valamiért nem működött... A Babakép túl offtopik egy szőlős/borosfórumban :).
szalonspicc Creative Commons License 2007.12.07 0 0 3439
Én is szívből gratulálok! Az hogy a kép meg nem megy föl az normális, én ilyenkor azt sem tudtam fiú vagyok e vagy lány, nemhogy bonyolult feladatokat vállaljak fel:).
Előzmény: Cirfandlia (3429)
RAMBO Creative Commons License 2007.12.07 0 0 3438
GRATULÁLOK!
Sok boldogságot!

Ha elküldöd a képet e-mailben, berakom, nekem szokott sikerülni.
Előzmény: Cirfandlia (3429)
Jani71 Creative Commons License 2007.12.07 0 0 3437
Gratulálok! Sok-sok boldogságot és egészséget Mindannyiótoknak!
Előzmény: Cirfandlia (3429)
Ferig Creative Commons License 2007.12.06 0 0 3436

Gratulálok! Ezt a kellemes jó érzést már én is átéltem, csak közel húsz évvel ezelőtt. Úgy vélem, a 2007-es évjáratnak különösen megbecsült helye lesz a pincédben. :-)

Előzmény: Cirfandlia (3429)
cippur Creative Commons License 2007.12.06 0 0 3435

Szívből gratulálok!

Kitartást az éjszakákhoz (Zsombor fiam 3 hónapos)!

Előzmény: Cirfandlia (3429)
Zalancelot Creative Commons License 2007.12.06 0 0 3434
Gratulálok!

Egészséget a mamának és a csöppségnek,
Neked meg inkább az orrod legyen borvirágos, semmint a fogad vizköves!
Előzmény: Cirfandlia (3430)
pinotnoir777 Creative Commons License 2007.12.06 0 0 3433

Gratulálok, sok boldogságot a családnak!

 

ps: ha nekünk lányunk lesz egyszer, őneki is ez lesz a keresztneve:)

Előzmény: Cirfandlia (3429)
szaki_pali Creative Commons License 2007.12.06 0 0 3432
gratulálok!

babának és a mamának jó egészséget ,neked további jó kedvet!
Előzmény: Cirfandlia (3429)
Cirfandlia Creative Commons License 2007.12.06 0 0 3431
feladom....
<a href="http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9004540" target="_blank">link</a>
Előzmény: Cirfandlia (3430)
Cirfandlia Creative Commons License 2007.12.06 0 0 3430
A link: basszus csak nem ittam?
<a href="http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9004540" target="_blank"></a>
Előzmény: Cirfandlia (3429)
Cirfandlia Creative Commons License 2007.12.06 0 0 3429
Kedves T. társak, ma ill. tegnap megszültetett Linda lányom amit kellően megünnepeltük a boros fórumban () leirtakban. Ittam/tunk saját bort is!
RAMBO Creative Commons License 2007.12.03 0 0 3428
De ezt mennyi összkénnel éred el? Most még nem tiszta a borod, feleslegesen tolnod bele a ként, mert "felfalja" a sok finomseprő alkotóanyag: gombahifák, nyálkák, egyéb kolloidok, stb.

A hideg pincében (télen 6-10 fok) tartott bor nagyapám picéjében annyi ként kapott, hogy egy hordóban elégetett kénlap gőzébe fejtették bele a bort. Amit felvett - annyit kapott. Komolyan savas bor volt, de soha nem tört meg. Ezért írtam, hogy ha 9-es savval szüreteltél, ne aggódj a kén miatt, elég amennyi kihozza az ízét.

Én még egyáltalán nem adtam neki ként idén, majd Karácsony előtt. Talán. Lehet, hogy akkor sem, majd csak ha lefejtem a finomseprőről, tavasszal.

A kén segít a borod tisztulásában is. A következő fejtéssel és derítéssel szépen leválasztod azt, ami most falja a ként. Akkor elég beállítani a kéntartalmat. Tavasszal, amikor már meg kell védeni a melegben beinduló mindenféle gombáktól.
Előzmény: szalonspicc (3426)
jacsoj Creative Commons License 2007.12.03 0 0 3427
A gyenge alkoholfokú borokon szokott hártya képződni, ha darabban áll a bor. Már szüretkor "be kell állítani" a must cukorfokát, hogy ilyen ne forduljon elő. Tapasztalatom szerint már a 20 fokos must megfelelő.
Előzmény: szalonspicc (3426)
szalonspicc Creative Commons License 2007.12.03 0 0 3426

Az erjedés gyorsabb volt, de itt az erjedés után kb 2 héttel fejtettem csak le és addig az erjedési űrt nem töltöttem fel. Lehet hogy ez okozott ilyen hatást.

Nem hiszem hogy túlkénezem én a 40 mg/l-t a bor szabadkénessav tartalmára értettem. Az sztem ok kell hogy legyen.

Előzmény: RAMBO (3418)
Akka81 Creative Commons License 2007.12.03 0 0 3425
Hát Én se :( Ja, a Systhane-ból a 12-eset és a mankocebeset is kivonják, csak a mostani 24-es marad meg, az meg nevet vált Systhane Duplo-ra :) Csak hogy jobban megkavarodjunk :)
Előzmény: Törölt nick (3424)
Törölt nick Creative Commons License 2007.12.03 0 0 3424
Nem örülök neki. A Rubigant szerettem használni, nagyon bevált a lisztharmat ellen, most marad a Systhane, de az nem annyira hatékony(viszont feleannyiba kerül)
Előzmény: Akka81 (3423)
Akka81 Creative Commons License 2007.12.03 0 0 3423

Jaja, bizony :( A Rubigan meg a Karathane már elvileg el is ment, legalábbis már át kellett cimkézni (ami ugye I. kat.). Karathane-ból van új, az II. kat. (csak szőlőben van engedélye) Az Orthocidnál dec. 15 az átcimkézési határidő.

 

 

Üdv

Előzmény: Cirfandlia (3422)
Cirfandlia Creative Commons License 2007.12.03 0 0 3422

Hahó, olvasom a növényvédős fórumban, hogy jópár növ.védőszernek jövő évtől megváltozik a forgalmazási kategóriája és elérhetetlen lesz az egyszerű halandók számára.

Orthocid, Karathane, Rubigan - amik legfontosabbak lehetnek a szőlősöknek, javaslom mihamarabb tárazzon be aki ilyet használ. Bővebbet a Növényvédelem fórumban.

Ferig Creative Commons License 2007.12.02 0 0 3421

Borbetegségek, borhibák: Virágosodás

 

lásd:  http://www.mezohir.hu/2005-03/38.html?/310572/f3/

Előzmény: szalonspicc (3416)
RAMBO Creative Commons License 2007.12.02 0 0 3420
Nekem az üvegballonban tartott borokon szokott lenni, nemoszt, nem szoroz.
Előzmény: lalá (3419)
lalá Creative Commons License 2007.12.02 0 0 3419
-Én azt tartom, hogy az ilyen hártyák nem kellemesek. Hacsak ... hacsak nem sherry.
Előzmény: RAMBO (3418)
RAMBO Creative Commons License 2007.12.02 0 0 3418
Ilyen magas sav mellett nem kell agyonkénezned, mert megfájdul tőle a fejed!

Az élesztőhártya, az nem probléma. A hordó lehet ok, a régi nem használt hordókat ki szokták gyalultatni. Milyen volt az erjedés menete ennl a hordónál?
Előzmény: szalonspicc (3416)
RAMBO Creative Commons License 2007.12.02 0 0 3417
Nyugi, kénezés után előbb-utóbb visszajönnek az illatok.
Előzmény: szalonspicc (3413)
szalonspicc Creative Commons License 2007.12.02 0 0 3416

Az első felindulás után ma megint felmentem és nyugodtabban (türelmesebben) néztem meg a bort és megmértem a szabadkénessav szintjét is a négy fajta boromnak az ősszel beszerzett bortesztel (ami maga egy feladat).

Most már sokkal jobban tetszett a rizling, de a kénszint tényleg alacsony volt (köszi jacsoj). 15 mg/l mértem most újrakéneztem, jövő hétvégén megnézem hova állt be (40mg/l kéne kb beállnia).

Azt hiszem viszont, hogy egy kissebb tétel vegyes bort elkapott, ha kis mértékben is az ecetesedés. A bor tiszta, gyümölcsös meg minden, de mind az illatban mind az ízében ott van egy oda nem illő zavaró vonal, ami nem tűnik el. Pedig mint a rizling úgy kezeltem, csak elöbb fejtettem mert hamarabb kiforrt. A boron fejtés elött volt egy halvány hártya. A hordó régóta nem használt kis 50 literes tölgyhordó (pincefelszámolásnál szereztem be, ki tudja mikor használták utoljára), amit előírás szerűen kezeltem, de lehet hogy ez az oka?

Előzmény: Ferig (3415)
Ferig Creative Commons License 2007.12.02 0 0 3415

Türelem, még alakulni fog. A borminősítéseket is azért szervezik március-áprilisra, mert addigra már látszik milyen bor lesz belőle. Még egy fejtésen (december vége-január) amúgyis át kell esnie. Ha szükségét látod, a második fejtés előtt derítheted is, vagy a fejtéskor szűrőlapokon átszűrheted. 

 

Amit én másképpen csinálok;  bogyózóval eltávolítom a kacsokat, már a bogyófeltáráskor megkénezem, a kénezett cefrét egy méretes főzőkanállal jól elkeverem és csak ezt követően préselem. Az első fejtéskor szabvány szerint (gyárilag van egy kénező "pekedlim" ebből kap 100 literenként egy "pekedlivel"- egyszer majd megmérem, hány grammos) kénezem a bort.

 

Nekem is van olaszrizlingem, az sem tökéletes még, de még nem is várom tőle. 

A kénezéssel szerintem egy kicsit bátrabbnak kell lenned.

 

Előzmény: szalonspicc (3413)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!