-Kezdem azzal, hogy a távdiagnózis nem életbiztosítás. A 9g/l sok, ha az tényleg annyi. Azonban ha kóstolásra is kemény, savas, akkor csökkenteni kell. Viszont a fanyar, nyelvösszehúzós íz az én fogalmaim szerint inkább a csersavaknak tulajdonítható. (Bár hozzá kell tenni, hogy a tiszta borkősav is kesernyés.) Először hűtéssel kellene próbálkozni. Most úgyis közeleg a hideg. Kémiai beavatkozás csak ez után ajánlott. Különbenis; egy Furmint-Hárslevelű legyen kemény. (Jó, jó, de ne ennyire. hihi) A töréspróba nincs közvetlen összefügésben a magas savval, hiszen a savas borok jobban tisztulnak. Egy dolgot azonban tapasztaltam az idei borokkal kapcsolatban. A magas fehérjetartalom a jellemző. Ez bentonitigényben a tavalyinak a másfélszerese körül lehet.
Segítséget szeretnék kérni, hogy a 9g/l es savtartalom(házi bortesztel állapítottam meg) okozza e a boromnak a kicsit fanyar nyelvösszehúzós izét.Szerintetek kell e savat csökkenteni? Amúgy az illata kellemes. Továbbá a törésteszt vizsgálata közben a bor homályosá,zavarossá vált szobahőmérsékleten. Nem tudom mi okozhatja. Ja, furmint-hárslevelű borrol van szó.
köszi köszi. Nem kép lett volna (az szokott sikerülni) hanem a boros fórum linkje, ahol részleteztem az ivott borokat. valamiért nem működött... A Babakép túl offtopik egy szőlős/borosfórumban :).
Én is szívből gratulálok! Az hogy a kép meg nem megy föl az normális, én ilyenkor azt sem tudtam fiú vagyok e vagy lány, nemhogy bonyolult feladatokat vállaljak fel:).
Gratulálok! Ezt a kellemes jó érzést már én is átéltem, csak közel húsz évvel ezelőtt. Úgy vélem, a 2007-es évjáratnak különösen megbecsült helye lesz a pincédben. :-)
De ezt mennyi összkénnel éred el? Most még nem tiszta a borod, feleslegesen tolnod bele a ként, mert "felfalja" a sok finomseprő alkotóanyag: gombahifák, nyálkák, egyéb kolloidok, stb.
A hideg pincében (télen 6-10 fok) tartott bor nagyapám picéjében annyi ként kapott, hogy egy hordóban elégetett kénlap gőzébe fejtették bele a bort. Amit felvett - annyit kapott. Komolyan savas bor volt, de soha nem tört meg. Ezért írtam, hogy ha 9-es savval szüreteltél, ne aggódj a kén miatt, elég amennyi kihozza az ízét.
Én még egyáltalán nem adtam neki ként idén, majd Karácsony előtt. Talán. Lehet, hogy akkor sem, majd csak ha lefejtem a finomseprőről, tavasszal.
A kén segít a borod tisztulásában is. A következő fejtéssel és derítéssel szépen leválasztod azt, ami most falja a ként. Akkor elég beállítani a kéntartalmat. Tavasszal, amikor már meg kell védeni a melegben beinduló mindenféle gombáktól.
A gyenge alkoholfokú borokon szokott hártya képződni, ha darabban áll a bor. Már szüretkor "be kell állítani" a must cukorfokát, hogy ilyen ne forduljon elő. Tapasztalatom szerint már a 20 fokos must megfelelő.
Az erjedés gyorsabb volt, de itt az erjedés után kb 2 héttel fejtettem csak le és addig az erjedési űrt nem töltöttem fel. Lehet hogy ez okozott ilyen hatást.
Nem hiszem hogy túlkénezem én a 40 mg/l-t a bor szabadkénessav tartalmára értettem. Az sztem ok kell hogy legyen.
Hát Én se :( Ja, a Systhane-ból a 12-eset és a mankocebeset is kivonják, csak a mostani 24-es marad meg, az meg nevet vált Systhane Duplo-ra :) Csak hogy jobban megkavarodjunk :)
Nem örülök neki. A Rubigant szerettem használni, nagyon bevált a lisztharmat ellen, most marad a Systhane, de az nem annyira hatékony(viszont feleannyiba kerül)
Jaja, bizony :( A Rubigan meg a Karathane már elvileg el is ment, legalábbis már át kellett cimkézni (ami ugye I. kat.). Karathane-ból van új, az II. kat. (csak szőlőben van engedélye) Az Orthocidnál dec. 15 az átcimkézési határidő.
Hahó, olvasom a növényvédős fórumban, hogy jópár növ.védőszernek jövő évtől megváltozik a forgalmazási kategóriája és elérhetetlen lesz az egyszerű halandók számára.
Orthocid, Karathane, Rubigan - amik legfontosabbak lehetnek a szőlősöknek, javaslom mihamarabb tárazzon be aki ilyet használ. Bővebbet a Növényvédelem fórumban.
Ilyen magas sav mellett nem kell agyonkénezned, mert megfájdul tőle a fejed!
Az élesztőhártya, az nem probléma. A hordó lehet ok, a régi nem használt hordókat ki szokták gyalultatni. Milyen volt az erjedés menete ennl a hordónál?
Az első felindulás után ma megint felmentem és nyugodtabban (türelmesebben) néztem meg a bort és megmértem a szabadkénessav szintjét is a négy fajta boromnak az ősszel beszerzett bortesztel (ami maga egy feladat).
Most már sokkal jobban tetszett a rizling, de a kénszint tényleg alacsony volt (köszi jacsoj). 15 mg/l mértem most újrakéneztem, jövő hétvégén megnézem hova állt be (40mg/l kéne kb beállnia).
Azt hiszem viszont, hogy egy kissebb tétel vegyes bort elkapott, ha kis mértékben is az ecetesedés. A bor tiszta, gyümölcsös meg minden, de mind az illatban mind az ízében ott van egy oda nem illő zavaró vonal, ami nem tűnik el. Pedig mint a rizling úgy kezeltem, csak elöbb fejtettem mert hamarabb kiforrt. A boron fejtés elött volt egy halvány hártya. A hordó régóta nem használt kis 50 literes tölgyhordó (pincefelszámolásnál szereztem be, ki tudja mikor használták utoljára), amit előírás szerűen kezeltem, de lehet hogy ez az oka?
Türelem, még alakulni fog. A borminősítéseket is azért szervezik március-áprilisra, mert addigra már látszik milyen bor lesz belőle. Még egy fejtésen (december vége-január) amúgyis át kell esnie. Ha szükségét látod, a második fejtés előtt derítheted is, vagy a fejtéskor szűrőlapokon átszűrheted.
Amit én másképpen csinálok; bogyózóval eltávolítom a kacsokat, már a bogyófeltáráskor megkénezem, a kénezett cefrét egy méretes főzőkanállal jól elkeverem és csak ezt követően préselem. Az első fejtéskor szabvány szerint (gyárilag van egy kénező "pekedlim" ebből kap 100 literenként egy "pekedlivel"- egyszer majd megmérem, hány grammos) kénezem a bort.
Nekem is van olaszrizlingem, az sem tökéletes még, de még nem is várom tőle.
A kénezéssel szerintem egy kicsit bátrabbnak kell lenned.