-A 8,5 ezrelék(egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés, három mérés az egy mérés hihi) sem kevés, tehát a savcsökkentés szükséges. Én ezt a bort ahogy elképzelem, úgy 7 ezrelék körül fogyasztanám szivesen. A borok fagyáspontja általában -3 - -4°C körül van. Én először kifejteném egy udvari tartályba, mert 0° körül is sok borkő válik ki. Utánna vissza a pincébe. (A borkő visszaoldódástól nem kell tartani, mert nagyságrenddel kevesebb oldódik vissza mint ami kivált.) Így a fejtés és hűtés összekapcsolható. Kénezni viszont fejtés közben kellene mert az 5mg/l szabad kén az gyakorlatilag semmi. Én 40mg/l szabadra állítanám be. -Az almasavbontás ilyen hidegben, kénezés után és ráadásul ilyen alacsony pH mellett nagyon macerás. Nem is javasolnám. A fehér boroknak egy kis almasav jól állhat. -A zavarosodást hagyjuk, mert ez kénezés és fejtés után valószínűleg rendben lesz. Így az esetleges derítés is későbbi téma, természetesen próbaderítések után. -A szénsavas mésszel történő ún. kettős-sós savtompítás (ha szükséges) is több figyelmet igényel mint az egyszerű, de még mindíg könnyebb mint az almasavbontás. Rövden: fejtés-kénezés-hűtés(hőmérséklet és savmérés)-vissza a pincébe.
-A 10 liter borral történő próba jó ötlet és ajánlott, de tkp. egy PET palack is elégséges. Próbálj meg egy félig töltött PET palackot teljesen jéggé fagyasztani, majd visszamelegíteni. Azzal fejezem be amivel általában szoktam:-Rá fogsz jönni magadtól is. (No nem holnapután hihi)
Lala azt írja, hogy a zavarosságot a fehérje tartalom magassága okozza, amit Bentonittal tudsz kiülepíteni a borból. Ennek semmi köze a savhoz. Fejtés előtt egy héttel-10 nappal kell a borhoz adni vízben megduzzasztott formában, és utána fejteni.
A borkősav kiválásra tényleg hatással van a hideg, ilyenkor kirakódik a hordó falára. Nem kell kifagyasztani, 10 fokon is kiválik. Tavasszal, mielőtt visszamelegedne a pince, érdemes levenni a borkőről, mert visszaoldódhat bele. Nincs hatása a kiválásra a kénszintnek.
Az almasav a malolatikus fermentációval (bektériumokkal) bomlik, 10 fokon nem, 15 fok körüli hőmérsékelten, finomseprőn. Na ezek a bacik NEM kéntoleránsak, tehát ha lekénezed, akkor elpusztulnak, további almasavbomlásra nem számíthatsz.
Mielőtt palackoznád, tavasszal, akkor kell beállítani a savszintet. Ehez lehet szénsavas meszet használni, amely telítetlen oldatban a borkősavat, túltelített oldatban az almasavat is leköti.
"hogy savcsökkentésnél meg jó ha alacsony a szabadkénsav tartalom." ez az almasavcsökkentésre (pontosabban bontásra) vonatkozik, de nem a szabad, hanem összkénre igaz; és az jó ha 50 alatt van. (ha erre gondolsz akkor még kell hozzá meleg, megfelelő ph, tápanyag a baciknak) Az egyéb savtompitások (hidegre, CaCO3) úgy tudom érzéketlenek a kénszintre.
Végeztem egy újabb savmérést, mert egy mérés nem mérés és kék és kék szín között is van különbség, de jó indulattal is csak 8,5g/l a savtartalom.
Hideg, mennyire legyen hideg,szerinted,mert a pincében most 11°C van,de olvastam hogy kamrában is lehet ilyenkor tárolni -3°C- ig(mert hidegre borkő csapódik ki),de az a baj ezzel hogy akkor haza kell cipelni a bort.-(fogok csinálni egy próbát 10 l borral).
Zavarosodásra visszatérve -valószínüleg rosszul fogalmaztam,mert gondoltam hogy nem a savtartalom okozza.
Amúgy első fejtés előtt állok,de most nem tudom mit tegyek. Fejtés,savcsökkentés(hűtés, ha nem válik be akkor szénsavas meszet használjak?) majd derítés.
ja a szabadkénsav tartalma a bornak siralmas 5mg/l körül van, csak azt nem tudom most mikor növeljem, mert fejtés után szükség lenne rá, de azt olvastam hogy savcsökkentésnél meg jó ha alacsony a szabadkénsav tartalom. Mit tegyek?
-Kezdem azzal, hogy a távdiagnózis nem életbiztosítás. A 9g/l sok, ha az tényleg annyi. Azonban ha kóstolásra is kemény, savas, akkor csökkenteni kell. Viszont a fanyar, nyelvösszehúzós íz az én fogalmaim szerint inkább a csersavaknak tulajdonítható. (Bár hozzá kell tenni, hogy a tiszta borkősav is kesernyés.) Először hűtéssel kellene próbálkozni. Most úgyis közeleg a hideg. Kémiai beavatkozás csak ez után ajánlott. Különbenis; egy Furmint-Hárslevelű legyen kemény. (Jó, jó, de ne ennyire. hihi) A töréspróba nincs közvetlen összefügésben a magas savval, hiszen a savas borok jobban tisztulnak. Egy dolgot azonban tapasztaltam az idei borokkal kapcsolatban. A magas fehérjetartalom a jellemző. Ez bentonitigényben a tavalyinak a másfélszerese körül lehet.
Segítséget szeretnék kérni, hogy a 9g/l es savtartalom(házi bortesztel állapítottam meg) okozza e a boromnak a kicsit fanyar nyelvösszehúzós izét.Szerintetek kell e savat csökkenteni? Amúgy az illata kellemes. Továbbá a törésteszt vizsgálata közben a bor homályosá,zavarossá vált szobahőmérsékleten. Nem tudom mi okozhatja. Ja, furmint-hárslevelű borrol van szó.
köszi köszi. Nem kép lett volna (az szokott sikerülni) hanem a boros fórum linkje, ahol részleteztem az ivott borokat. valamiért nem működött... A Babakép túl offtopik egy szőlős/borosfórumban :).
Én is szívből gratulálok! Az hogy a kép meg nem megy föl az normális, én ilyenkor azt sem tudtam fiú vagyok e vagy lány, nemhogy bonyolult feladatokat vállaljak fel:).
Gratulálok! Ezt a kellemes jó érzést már én is átéltem, csak közel húsz évvel ezelőtt. Úgy vélem, a 2007-es évjáratnak különösen megbecsült helye lesz a pincédben. :-)
De ezt mennyi összkénnel éred el? Most még nem tiszta a borod, feleslegesen tolnod bele a ként, mert "felfalja" a sok finomseprő alkotóanyag: gombahifák, nyálkák, egyéb kolloidok, stb.
A hideg pincében (télen 6-10 fok) tartott bor nagyapám picéjében annyi ként kapott, hogy egy hordóban elégetett kénlap gőzébe fejtették bele a bort. Amit felvett - annyit kapott. Komolyan savas bor volt, de soha nem tört meg. Ezért írtam, hogy ha 9-es savval szüreteltél, ne aggódj a kén miatt, elég amennyi kihozza az ízét.
Én még egyáltalán nem adtam neki ként idén, majd Karácsony előtt. Talán. Lehet, hogy akkor sem, majd csak ha lefejtem a finomseprőről, tavasszal.
A kén segít a borod tisztulásában is. A következő fejtéssel és derítéssel szépen leválasztod azt, ami most falja a ként. Akkor elég beállítani a kéntartalmat. Tavasszal, amikor már meg kell védeni a melegben beinduló mindenféle gombáktól.
A gyenge alkoholfokú borokon szokott hártya képződni, ha darabban áll a bor. Már szüretkor "be kell állítani" a must cukorfokát, hogy ilyen ne forduljon elő. Tapasztalatom szerint már a 20 fokos must megfelelő.
Az erjedés gyorsabb volt, de itt az erjedés után kb 2 héttel fejtettem csak le és addig az erjedési űrt nem töltöttem fel. Lehet hogy ez okozott ilyen hatást.
Nem hiszem hogy túlkénezem én a 40 mg/l-t a bor szabadkénessav tartalmára értettem. Az sztem ok kell hogy legyen.
Hát Én se :( Ja, a Systhane-ból a 12-eset és a mankocebeset is kivonják, csak a mostani 24-es marad meg, az meg nevet vált Systhane Duplo-ra :) Csak hogy jobban megkavarodjunk :)
Nem örülök neki. A Rubigant szerettem használni, nagyon bevált a lisztharmat ellen, most marad a Systhane, de az nem annyira hatékony(viszont feleannyiba kerül)