-Ha erjeszteni akarod akkor a linkben ajánlott cégtől az Uvaferm PM, vagy Uvaferm PMA tipust célszerű használni. A szabad kénessav szintet azért jó tudni mennyi, bár ezek 20-30mg/l-ig elég jól tűrik. A melegítéssel óvatosan kell bánni. Ezek 10°C körül is erjesztenek, ha lassan is. A csomagoláson szereplő előkészítési mód betartandó. Én tápsóból kicsit többet adok mint mondják. Beoltáskor 40g/hl és utánna még két alkalommal 20-20g/hl. Egy 24MM°-os, 13° alkoholnál leállt tételnél alkalmaztuk, kb 3 hét alatt kierjedt 14,3°-ra akkor megállítottuk, hogy félédes maradjon.
Én is azt javasolnám, hogy hagyja békén...de már "enyhén" lekénezte ami nem tudom, hogy milyen kénezést jelent. Lehet, hogy emiatt már tavasszal nem indulna be magától a dolog.
Nem akarlak megkeverni ennyi jótanács után, de szeretném azt neked elmondani, hogy nem ritka dolog, hogy a teljes kiforrás előtt leáll az erjedés. Nálam is soxore előfordul a kései szüretek esetén, minthogy igazi pincém nincs( inkább présház), ennélfogva ilyenkor már 5-6 C ha van odabenn. Emiatt én nem aggódok, minthogy az erjesztést mindíg a vadélesztőkre bízom, nem szoktam befolyásolni. De még nem emléxem, hogy tavasszal ha felmelegszik a pince újra nem indulna benne a mozgás, és gyakorlatiklag teljesen szárazra ki ne forrt volna, kivéve azt az esetet, ha magam is félédesnek nem akartam megtartani (gondolva a fehérszemélyek szája ízére) és ezért zárt fémtartályba nem fejtettem. Szóval ha rám hallgatsz, azt csinálsz amit jónak látsz, de abban az esetben, ha várhat nég 5-.6 hónapot, hogy kész száraz borod legyen, az se baj ha vársz, mint a jógyerek.
ha erjeszteni akarsz akkor folytasd most. ha kevés ként raktál eddig a borodba biztossan nem lesz gond. a mostani élesztők jól bírják a kénes környezetet ezért nemesítették ki.
a melegítésnél nem az egészet szokták melegíteni hanem veszel ki a hordóból egy két vödörrel, azt melegíted aztán beleöntöd és megismételed egy párszor ez segít rajta. ha háznál van akkor néhányszor megcsinálod és már rendben is lesz.
a törzsbor (törzsoldat) egy kénes anyag. víztiszta víz sűrűségű igen kellemetlen szúrós szaga van. ha náthádat akarod vele kezeltetni 'hát ez rendbe teszi hamar :-) ezzel kénezik a bort. korábbi hozzászolásokból olvashatsz róla hogy ki mit használ és miért pont azt. én tözsbort használok mert kupicás üvegem van egy féldeci a vörösnek oszt annyi. nagyot nem tévedek. a borászboltokban lehet kapni. van 3% kivitelben is (bár én nem láttam) 5%-t használok.
Szaki Pali - köszönöm. Alapvetően száraz bort szerettem volna készíteni. Ha hidegtűrő élsztőt használnék, akkor azt mikor kellene bevetni (most vagyok ugye két héttel az első fejtés után). Az hogy lekéneztem az nem gátolja az élesztővel újraindítandó erjedést.
Melegíteni nem szeretném egyébként, először is, mert egy 225 literes hordórol beszélünk, másodszor meg nem tudom biztosítani az állandó optimális hőmérsékletet.
Az édesnél említesz egy 5%-os torzsoldatot. Ez micsoda? nem teljesen éretem.
az erjedési hőmérsékletet megemeled és beindul a folyamat. vagy meleg helyre viszed vagy melegíted az anyagot. Vigyázz nehogy megfőzd mert akkor csak forralt bornak lesz jó! a forrási hőmérséklet ne menjen 25 celsius főlé, tehát langyos helyre tedd a borodat és megoldódik minden.
sztem először el kell döntened melyik legyen: 1.) édes marad és megisszátok "nyalósan"
2.)szeretnél száraz bort.
első esetben fejtsd le és adj neki hektónként 1 dl 5% törszoldatot (törzsbort) majd kis várakozás után ihatod, ha kitavaszodik és melegszik a pince akkor megismételed az eljárást.
ha viszont zavar a maradék cukor akkor vehetsz speckó élesztőt mely hidegen is dolgozik. erre több megoldás is van kérj a boltostól. pl a pezsgő élesztők jók erre, de léteznek egyéb élsztők is melyek megteszik a kívánt hatást.
Sokmindenen múlik hogy mi történhetett és hogy mi fog történni. A mustfok mennyi volt? Ha elég magas akkor nincs kizárt, hogy ennyi futotta az élesztőkből és elég magas az alkoholszint, megállt a forrás. Ebben az esetben szerintem nem fog beindulni tavasszal sem. Ha viszont nem túl magas az alkohol és a forrás más miatt állt le akkor beindulhat tavasszal... ez pont olyan rizikós lesz mint az első forrás. Nyilván ez nem kívánatos dolog, de velünk is esett már meg ilyen és nem lett semmi baja a bornak.
Kedves mindenki - múltkorjában tanácsot kértem első boros ténykedésemmel kapcsolatban. Akkor a vegyes volt a terítéken, mor meg az Olaszrizling. Két hete leállt a pötyögése, lefejtettem és enyhén kéneztem. Azóta letsiztult gyönyörűen, de érzek benne még maradék cukrot. A pincém olyan 9C-n van, tehát elég hideg. Van esély hogy ez később kiforrja még magát szárazra, vagy most már félszáraz borom marad? Nagyon igazából nem akarom piszkálni, kérdés az hogy beindul e esetleg tavasszal még ilyenkor a bor, illetve hogy az jót tenne e neki?
-A 8,5 ezrelék(egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés, három mérés az egy mérés hihi) sem kevés, tehát a savcsökkentés szükséges. Én ezt a bort ahogy elképzelem, úgy 7 ezrelék körül fogyasztanám szivesen. A borok fagyáspontja általában -3 - -4°C körül van. Én először kifejteném egy udvari tartályba, mert 0° körül is sok borkő válik ki. Utánna vissza a pincébe. (A borkő visszaoldódástól nem kell tartani, mert nagyságrenddel kevesebb oldódik vissza mint ami kivált.) Így a fejtés és hűtés összekapcsolható. Kénezni viszont fejtés közben kellene mert az 5mg/l szabad kén az gyakorlatilag semmi. Én 40mg/l szabadra állítanám be. -Az almasavbontás ilyen hidegben, kénezés után és ráadásul ilyen alacsony pH mellett nagyon macerás. Nem is javasolnám. A fehér boroknak egy kis almasav jól állhat. -A zavarosodást hagyjuk, mert ez kénezés és fejtés után valószínűleg rendben lesz. Így az esetleges derítés is későbbi téma, természetesen próbaderítések után. -A szénsavas mésszel történő ún. kettős-sós savtompítás (ha szükséges) is több figyelmet igényel mint az egyszerű, de még mindíg könnyebb mint az almasavbontás. Rövden: fejtés-kénezés-hűtés(hőmérséklet és savmérés)-vissza a pincébe.
-A 10 liter borral történő próba jó ötlet és ajánlott, de tkp. egy PET palack is elégséges. Próbálj meg egy félig töltött PET palackot teljesen jéggé fagyasztani, majd visszamelegíteni. Azzal fejezem be amivel általában szoktam:-Rá fogsz jönni magadtól is. (No nem holnapután hihi)
Lala azt írja, hogy a zavarosságot a fehérje tartalom magassága okozza, amit Bentonittal tudsz kiülepíteni a borból. Ennek semmi köze a savhoz. Fejtés előtt egy héttel-10 nappal kell a borhoz adni vízben megduzzasztott formában, és utána fejteni.
A borkősav kiválásra tényleg hatással van a hideg, ilyenkor kirakódik a hordó falára. Nem kell kifagyasztani, 10 fokon is kiválik. Tavasszal, mielőtt visszamelegedne a pince, érdemes levenni a borkőről, mert visszaoldódhat bele. Nincs hatása a kiválásra a kénszintnek.
Az almasav a malolatikus fermentációval (bektériumokkal) bomlik, 10 fokon nem, 15 fok körüli hőmérsékelten, finomseprőn. Na ezek a bacik NEM kéntoleránsak, tehát ha lekénezed, akkor elpusztulnak, további almasavbomlásra nem számíthatsz.
Mielőtt palackoznád, tavasszal, akkor kell beállítani a savszintet. Ehez lehet szénsavas meszet használni, amely telítetlen oldatban a borkősavat, túltelített oldatban az almasavat is leköti.