Keresés

Részletes keresés

lalá Creative Commons License 2007.12.13 0 0 3483
-Elsülyedt. (hihi)
Előzmény: szaki_pali (3480)
szaki_pali Creative Commons License 2007.12.13 0 0 3482
a véleményem szerint elrontani nem fogod egyik esetben sem, akármelyiket is választod. ha rendesen kéneznél most, akkor is beindul tavaszra, mert addigra úgyis elveszíti a kénjét.

ha most erjesztesz előbb lesz száraz borod. a pezsgösségtől ne félj a szénsav okozza az erjedés "mellékterméke" az a jó benne, (addig legalább friss marad ) majd kijön belőle, pláne ha fejtesz egyet nyíltan.
Előzmény: szalonspicc (3481)
szalonspicc Creative Commons License 2007.12.13 0 0 3481

tegnap este fenn jártam a picében. A bor szabadkénessav szintje a borteszt szerint 15 g/l alatt van, ami relatív alacsonynak tekinthető. Teljes készintet nem tudok mérni. Sav az kb 8,5. Ízre továbbra is édeskés, de állagában nagyon szép. Kicsit még pezsgős érzés a szájban és érezni az élesztőt is egy picit mind ízben mind illatban.

Ha tuti hogy beindul tavasszal akkor én inkább várnék, mert mindenképp száraz bort szeretnék, de elsietni sem akarom borélesztő használatával. De mondom, bizonytalan vagyok a teendővel kapcsolatban.

Előzmény: BZoltan (3473)
szaki_pali Creative Commons License 2007.12.13 0 0 3480
fehér ing nyakkendő?
Előzmény: lalá (3479)
lalá Creative Commons License 2007.12.13 0 0 3479
-Is, de csak epizódistaként. (hihi)
Előzmény: szaki_pali (3476)
szaki_pali Creative Commons License 2007.12.13 0 0 3478
gondolod engem szakállas pálnak hívnak?:-)))
Előzmény: pittman (3477)
pittman Creative Commons License 2007.12.13 0 0 3477
Akkor "frijá" lenne a nickje. :-)
Előzmény: szaki_pali (3476)
szaki_pali Creative Commons License 2007.12.13 0 0 3476
lalá!

te vagy a linken?
Előzmény: lalá (3458)
gertibor Creative Commons License 2007.12.13 0 0 3475
Arra mondják, hogy eltűnik. hehe
Előzmény: lalá (3458)
lalá Creative Commons License 2007.12.12 0 0 3474
-Ha erjeszteni akarod akkor a linkben ajánlott cégtől az Uvaferm PM, vagy Uvaferm PMA tipust célszerű használni. A szabad kénessav szintet azért jó tudni mennyi, bár ezek 20-30mg/l-ig elég jól tűrik. A melegítéssel óvatosan kell bánni. Ezek 10°C körül is erjesztenek, ha lassan is. A csomagoláson szereplő előkészítési mód betartandó. Én tápsóból kicsit többet adok mint mondják. Beoltáskor 40g/hl és utánna még két alkalommal 20-20g/hl. Egy 24MM°-os, 13° alkoholnál leállt tételnél alkalmaztuk, kb 3 hét alatt kierjedt 14,3°-ra akkor megállítottuk, hogy félédes maradjon.
Előzmény: szalonspicc (3472)
BZoltan Creative Commons License 2007.12.12 0 0 3473
Bevallom nem tudom megmondani... de azért mérd meg, az biztos nem árthat, max tudunk valamit mondani.
Előzmény: szalonspicc (3472)
szalonspicc Creative Commons License 2007.12.12 0 0 3472
Ha a bortesztel megmérem a szabadkénessav szintet az segítene ebben a döntésben? Én is szivesebben várnék tavaszig ahogy zalancelot ajánlja.
Előzmény: BZoltan (3471)
BZoltan Creative Commons License 2007.12.12 0 0 3471
Én is azt javasolnám, hogy hagyja békén...de már "enyhén" lekénezte ami nem tudom, hogy milyen kénezést jelent. Lehet, hogy emiatt már tavasszal nem indulna be magától a dolog.
Előzmény: Zalancelot (3470)
Zalancelot Creative Commons License 2007.12.12 0 0 3470

Nem akarlak megkeverni ennyi jótanács után, de szeretném azt neked elmondani, hogy nem ritka dolog, hogy a teljes kiforrás előtt leáll az erjedés.
Nálam is soxore előfordul a kései szüretek esetén, minthogy igazi pincém nincs( inkább présház), ennélfogva ilyenkor már 5-6 C ha van odabenn.
Emiatt én nem aggódok, minthogy az erjesztést mindíg a vadélesztőkre bízom, nem szoktam befolyásolni.
De még nem emléxem, hogy tavasszal ha felmelegszik a pince újra nem indulna benne a mozgás, és gyakorlatiklag teljesen szárazra ki ne forrt volna, kivéve azt az esetet, ha magam is félédesnek nem akartam megtartani (gondolva a fehérszemélyek szája ízére) és ezért zárt fémtartályba nem fejtettem.
Szóval ha rám hallgatsz, azt csinálsz amit jónak látsz, de abban az esetben, ha várhat nég 5-.6 hónapot, hogy kész száraz borod legyen, az se baj ha vársz, mint a jógyerek.
Előzmény: szalonspicc (3467)
szaki_pali Creative Commons License 2007.12.12 0 0 3469
még egy "jótanács"az áraktól ne rémülj meg!
Előzmény: szalonspicc (3467)
szaki_pali Creative Commons License 2007.12.12 0 0 3468
egy példa


http://www.kokoferm.hu/bor_fajeleszt.html
Előzmény: szalonspicc (3467)
szalonspicc Creative Commons License 2007.12.12 0 0 3467

Ma este meglesem hogy áll a bor, de azt hiszem nem szeretném félédesen hagyni, úgyhogy utánajárok ennek a hidegen is élesztőnek. Köszi mégegyszer.

Előzmény: szaki_pali (3466)
szaki_pali Creative Commons License 2007.12.12 0 0 3466
ha erjeszteni akarsz akkor folytasd most. ha kevés ként raktál eddig a borodba biztossan nem lesz gond. a mostani élesztők jól bírják a kénes környezetet ezért nemesítették ki.

a melegítésnél nem az egészet szokták melegíteni hanem veszel ki a hordóból egy két vödörrel, azt melegíted aztán beleöntöd és megismételed egy párszor ez segít rajta. ha háznál van akkor néhányszor megcsinálod és már rendben is lesz.

a törzsbor (törzsoldat) egy kénes anyag. víztiszta víz sűrűségű igen kellemetlen szúrós szaga van. ha náthádat akarod vele kezeltetni 'hát ez rendbe teszi hamar :-) ezzel kénezik a bort. korábbi hozzászolásokból olvashatsz róla hogy ki mit használ és miért pont azt. én tözsbort használok mert kupicás üvegem van egy féldeci a vörösnek oszt annyi. nagyot nem tévedek. a borászboltokban lehet kapni. van 3% kivitelben is (bár én nem láttam) 5%-t használok.
Előzmény: szalonspicc (3464)
szalonspicc Creative Commons License 2007.12.12 0 0 3465
Szaki Pali - a törzsoldatra közben rájöttem mi az, a többi kérdés még mindig aktuális:)
Előzmény: szalonspicc (3464)
szalonspicc Creative Commons License 2007.12.12 0 0 3464

Szaki Pali - köszönöm. Alapvetően száraz bort szerettem volna készíteni. Ha hidegtűrő élsztőt használnék, akkor azt mikor kellene bevetni (most vagyok ugye két héttel az első fejtés után). Az hogy lekéneztem az nem gátolja az élesztővel újraindítandó erjedést.

Melegíteni nem szeretném egyébként, először is, mert egy 225 literes hordórol beszélünk, másodszor meg nem tudom biztosítani az állandó optimális hőmérsékletet.

Az édesnél említesz egy 5%-os torzsoldatot. Ez micsoda? nem teljesen éretem.

Előzmény: szaki_pali (3462)
szaki_pali Creative Commons License 2007.12.12 0 0 3463
kiegészítem még mert ez is lehet

az erjedési hőmérsékletet megemeled és beindul a folyamat. vagy meleg helyre viszed vagy melegíted az anyagot. Vigyázz nehogy megfőzd mert akkor csak forralt bornak lesz jó! a forrási hőmérséklet ne menjen 25 celsius főlé, tehát langyos helyre tedd a borodat és megoldódik minden.
Előzmény: szaki_pali (3462)
szaki_pali Creative Commons License 2007.12.12 0 0 3462
sztem először el kell döntened melyik legyen:
1.) édes marad és megisszátok "nyalósan"

2.)szeretnél száraz bort.

első esetben fejtsd le és adj neki hektónként 1 dl 5% törszoldatot (törzsbort) majd kis várakozás után ihatod, ha kitavaszodik és melegszik a pince akkor megismételed az eljárást.

ha viszont zavar a maradék cukor akkor vehetsz speckó élesztőt mely hidegen is dolgozik. erre több megoldás is van kérj a boltostól. pl a pezsgő élesztők jók erre, de léteznek egyéb élsztők is melyek megteszik a kívánt hatást.
Előzmény: szalonspicc (3459)
szalonspicc Creative Commons License 2007.12.12 0 0 3461
Zoli - 19 fölötti volt a must és semmit nem adtam hozzá. A kénszint mennyire befolyásolhatja majd az esetleges második erjedést?
Előzmény: BZoltan (3460)
BZoltan Creative Commons License 2007.12.12 0 0 3460
Sokmindenen múlik hogy mi történhetett és hogy mi fog történni. A mustfok mennyi volt? Ha elég magas akkor nincs kizárt, hogy ennyi futotta az élesztőkből és elég magas az alkoholszint, megállt a forrás. Ebben az esetben szerintem nem fog beindulni tavasszal sem. Ha viszont nem túl magas az alkohol és a forrás más miatt állt le akkor beindulhat tavasszal... ez pont olyan rizikós lesz mint az első forrás. Nyilván ez nem kívánatos dolog, de velünk is esett már meg ilyen és nem lett semmi baja a bornak.
Előzmény: szalonspicc (3459)
szalonspicc Creative Commons License 2007.12.12 0 0 3459
Kedves mindenki - múltkorjában tanácsot kértem első boros ténykedésemmel kapcsolatban. Akkor a vegyes volt a terítéken, mor meg az Olaszrizling. Két hete leállt a pötyögése, lefejtettem és enyhén kéneztem. Azóta letsiztult gyönyörűen, de érzek benne még maradék cukrot. A pincém olyan 9C-n van, tehát elég hideg. Van esély hogy ez később kiforrja még magát szárazra, vagy most már félszáraz borom marad? Nagyon igazából nem akarom piszkálni, kérdés az hogy beindul e esetleg tavasszal még ilyenkor a bor, illetve hogy az jót tenne e neki?
lalá Creative Commons License 2007.12.11 0 0 3458
Előzmény: gertibor (3456)
gertibor Creative Commons License 2007.12.11 0 0 3457

Jól vagy?

Gondolj az öngyógyításra. :)))

Előzmény: RAMBO (3454)
gertibor Creative Commons License 2007.12.11 0 0 3456
Úgylátom, Te nem csak hihi-zni szeretsz, hanem kámfort játszani.
Előzmény: lalá (3455)
lalá Creative Commons License 2007.12.11 0 0 3455
-Nem. (hihi)
Előzmény: RAMBO (3454)
RAMBO Creative Commons License 2007.12.11 0 0 3454
lálá,

Nekem alapjában szimpatikus faszi vagy, de ez a kibaszott (hihi) a kommentjeidben kurvára idegesít. El tudnád hagyni?
Előzmény: lalá (3449)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!