Ezt én is tápanyaghiánynak gondolom. A sandis virágföldet nem ismerem, de a palántaföldek tápanyagszegények, a perlit csak lazít, úgyhogy lehet. Persze nem tudom, mekkorák a palánták, mennyire számít egyáltalán nagynak a félliteres pohár.
Sziasztok! Ma kaptam meg Beetee-től a magokat,amit itt is nagyon szépen köszönök neki.Igaz írtam neki mailt is,de tudna nekem gyorsan válaszolni,hogy ha még most elültetem őket lesz belőle pari.Vagy hagyjam jövőre.
szépen nőnek az én palántáim is, de azt figyeltem meg, hogy a paradicsom palánták alsó levelei enyhén sárgásak a felsőkhöz képest, némelyik palántán a levelek a végüktől elindulva kezdenek száradni, eleinte amikor a sziklevelek sárgultak és hullottak le, nem tulajdonítottam neki nagy jelentősséget, mert az ugye ha elveszti funkcióját akkor lehullik, de ha ez így folytatódik a rendes alsóbb levelek is erre a sorsra jutnak...
azt olvastam, hogy ez valószínűleg tápanyaghiány (konkrétan nitrogén) okozza, ezért a hétvégén adtam neki egy kis levéltrágyát (volldünger, 0,3%-os oldat), de látszólag nem sokat segített
nagy fél literes tejfölös poharakba vannak a palánták, a föld amibe kerültek sandis virágföld, garri palántaföld és perlit keveréke, a talaj sem lehet levegőtlen, mert egyáltalán nem nyomkodtam meg amikor pikíroztam, csak megrázogattam, meg komposzt teás vízzel belocsoltam
ezt a kis problémát leszámítva nagyon szépen fejlődnek
kicsit szárazabb talaj okozhatja ezt? elég gyorsan kiszáradnak nekem a palánták, napos időben kb 3-4 naponta öntöznöm kell, ami nem mindig sikerül utánna meg olyan nehezen veszi fel a nedvességet
vagy esetleg magas hőmérséklet? napsütéses időben az ablak előtt kb 26-30 fok is lehet, mondjuk ha jobb idő lesz most már kinyitom rájuk az ablakot csak eddig féltettem a palántadőléstől
törpicsekmama ! A húgom 2 hete hétvégén ültetett ki próbákat a paradicsomaimból a paprikáimból és a padlizsánból ( úgyis nagyon sok lett ). A paradicsomoknak a nagy szélviharok ellenére sincs semmi baja, igaz hogy nem is nagyon növöget, a paprika már rosszabbúl tűrte, volt amelyik eltört a szélben, a padlizsán meg belepusztult ( még jó hogy van még vagy 70 :) ). Én még próbálok várni a paradicsomokkal csak már elég nagyok. Van amelyiket már nem tartja meg a pohár mert elborul(cherolla) :)
szevasztok.Zsebikét nem tudom elérni nem engedi a gépem,és azt szeretném kérdezni,hogy a kiültetett paradicsomod hogy érzi kint magát.Erre nálunk üvöltő szelek fújnak,még nappalra sen lehet a palántákat kitanni.Egyébként köszönöm a hasznos tanácsot.Zsebike légyszi írjál n3kem erre palhazi51@freemail.hu ,utánna már fogog tudni én is írni.A felkötözésről szeretnék én is tanácsot kérni,szegyen ide szégyen oda nem értem Öreg vagyok és depi/60/ köszönöm előre is Yucus
Nincs kivágva az alja, de nem pang benne a víz mert csak érzéssel locsolom. Ellenőrízni is tudom milyen nedves a föld a doboz alján, mert a doboz oldalát el lehet húzni a benne levő földkockától és le lehet látni az aljáig.
a paradicsom palántáim között már van ami virágzik, bimbó van a csili paprikán, a fahéj, és citrom illatú bazsalikomról már le kellett vágni a virágot, hogy bokrosodjon.
a lakásban tartott palántát még nem kéne ki ültetni előbb fokozatosan kell a levegőhöz, és naphoz szoktatni.
Én már csak arra várok, hogy az éjszakák ne legyenek 5 fok alatt, és ne legyen szélvihar és már is ültetem a paradicsomot, mindeképp még április 20-ig a földbe teszem.
Én már nem várok fagyokat, a héten kiültettem (egyelőre) 12 tő paradicsomot, láthatóan jól érzik magukat. Ha mégis valami baj érné őket, bőven van tartalékpalántám.
sziasztok.azt szeretném kérdezni,hogy a lakásban lévő 20 cm-es palántámat mikor reszkírozzam kiültetni.A másik kérdésem:olvastam,hogy a gyümölcsfákat a fagyok ellen macskagyökérlével /permet/lehet megvédeni.Erről mi a véleményetek.Ezenkivül Zsebi 41-el szeretném felvenni a kapcsolatot,de sehogyan sem tudom.Segítsetek légyszi.
Na jó, hát az volt a kérdés, hogy miért ilyen picik a palántáid. A virágföld az oka mert gyenge és talán túl sűrűn is vannak vetve és nem ritkítottad ki. Amikor már látod mennyi kelt ki belőle, ki kell ritkítani csak annyit hagyni némi ráhagyással amennyire szükséged lesz.
Ha pici palántákat ültetsz ki, valóban megerősödnek szép lassan csak számíts némi késedelemre emiatt.
A cukkinink már kint szabadföldbe vetve kikelt, nem szoktuk palántázni.
Köszi, én is tudom, hogy ki kéne pikírozni őket, de annyit vetettem, hogy nincs hozzá kedvem. Vagy 15 fajta paradicsom, 5 fajta paprika, 5 fajta sárgadinnye, 2 fajta görög, padlizsán, spárgatök, cukkini, golgoták, földicseri és még sorolhatnám. Hetekig tartana szétültetni őket. Lusta vagyok ehhez. Majd mennek ki a szabadföldbe és ott megerősödnek szép lassan.
A virágföld nem jó, ültesd át a kertből szedett földbe és tedd az ablakba, hadd süsse a nap! Az esővíz jó.
Én is átültettem kivágott tejesdobozba földbe nyakig beültettem a palántákat, a gyökere a doboz fenekéig ér így most kb 18 cm-esek a palántáim. Egyszer adtam neki Wuxalt és egyszer beöntöztem vízben oldott marhatrágya levével. Túlzásba nem szabad esni mert az sem jó. Egyszer megpermeteztem Ridomil Gpld MZ-vel.
Csak ámulok és bámulok, hogy sokaknak milyen szép és hatalmas palántái vannak. Én több időpontban is vetettem, a legkorábbi február 21.-én történt. De még ezek a palánták is csak 5 centisek. Szerintetek mi lehet az oka? Pedig fekete általános virágföldbe ültettem őket. Ráadásul esővízzel locsolok. Szóval tápanyagot kapnak. Mégis picik.
nálunk 4 fok volt, remélem a folia alatt kb. 2-vel több. Kéne vegyek 1 mini-max hőmérőt.
Hatalmasak a palántáim, de maradt azért bent is amit később ültettem, az az ablakban kivül van, éjszaka meg bent, ez a vésztartalék.
A pakolászás ami mostanra már a terhemre van büntetés azért mert megint korán ültettem el.
Ültettem egy csomó petuniát azok már szép nagyok de nem nőnek a fejemre. Jövőre beérem majd azokkal, meg a szárzellerel, majorannával, bazsalikommal. Ezek nem okoznak sok gondot.
Köszi a segítséget. Nekem kint nincs üvegházam/fóliám. Szerintem még marad pár nap pakolászás utána meg figyelem az időjárás jelentéseket ha nagyon hideg lesz csak akkor hozom be. Jó két héttel korábban ültettem mint kellett volna. Ez alatt a lámpa alatt meg úgy nő, mintha muszáj lenne.
Ma már én is kint fogom hagyni éjjelre az üvegházban a palántákat. Szét kell már rakni őket tágasabbra, annyi tálcát meg már nem hurcolok. Vészfűtést azért teszek be, itt ma reggel is fagyott.
eddig nekem is így volt nappal kint éjjel bent. De nagyon elegem lett a pakolásból. Most éjjel már a folia alatt vannak. Ettől a hidegtől nem lesz semmi bajuk, tegnap egy palántát kiültettem a szabadba ez a teszt palánta. Mire megy védelem nélkül?
Sok éves tapasztalatom, hogy soha nem a hőfok volt a gond ha a nap nem égeti meg akkor nincs baj. Az enyimeknek olyan vastag a levelük, mint amilyen a szabadföldi növényeké.
Most is kiteszem a fólia alól a szabad levegőre, mert így is muszáj mozgatni mivel csak egyik oldalán nyílik a fólia, és nem tudnám a belsőket locsolni.
Tápot is kapnak mivel elhamarkodtam az ültetést, és a nagy része már bimbós, a cserép kicsi ,így muszáj őket eteni.
Egyébként a tenyészidőben is kapnak tápot, mert ezek az intenzív fajták csak így nevelhetők. Az mese, hogy akkor nem jó ízüek, az én paradicsomjaim csodálatos ízüek szinüek.