Feleségem ultimátumot adott nekem, hogyha most már nem építek azonnal-de-rögtön egy terepasztalt mert nagyon óhajtana villanyvasutazni (amiért mellesleg egy jó ideje nyúz már) akkor rettenetes dolgok fognak történni, amiket én nem óhajtottam megtudni, hogy micsodák, inkább építettem egyet.:-) Szeretném ha ez egy olyan topik lenne, ahol képes beszámolókkal, építési leírásokkal, ötletekkel, trükkökkel ismertetnénk meg egymást és jómagam szívesen olvasnék, néznék meg hasonló építési leírásokat mint amibe én fogtam.
Megosztom veletek tapasztalataimat. Mi az egész terepasztalt és a helyiséget is OSB lapból készítettük. Kb 70-80 táblát használtunk fel több féle vastagságban! A legrégebben készített részek már több mint 10 évesek. Semmiféle eldeformálást, csavarodást vagy egyéb problémát nem tapasztaltam. Ezen kívül nagyon jól megmunkálható és pontosan lehet vele dolgozni. Szóval nekem csak jó véleményem van róla!
A mire használják kérdésre pedig a válasz: A skandináv országokban évek óta könnyűszerkezetes házakat építenek belöle (szigetelőanyag burkolataként). Tapasztalataik szerint az eddig használt faanyagok közül a legjobb tulajdonságokkal rendelkezik: jó vízálló, tartós, könnyen lehet burkolni bármilyen anyaggal, van egy kis szigetelő hatása is....stb
Na itt egy OSB terepasztal, tetőléc keretre csavarozva, 5x5 cm es fenyőfa lábakkal. Szerelhető kivitel, stabil is. Az asztal középen szétszedhető kétszer 150x150 cm-es táblára.
Igazából nekem mindkét megoldástetszik. Talán a becsavarható láb kicsit szimpatikusabb, mert egyszerűbb összerakni, de engem leginkább az ára érdekelne.
Meg pár beszerzési hely. Az interneten keresgéltem már ezügyben, de nem jutottam dűlőre..
Az én megoldásom ugyanaz mint amit Pulcsi kolléga belinkelt, négyszögletes láb kell hozzá épp ettől lesz nagyon stabil. Találsz hozzá anyagot készen. kb 6 x 6 cm -est.
" Az OSB terepasztal építésre alkalmatlan." --- hát ezzel vitatkoznék egy kicsit :-)) közel 20 éve asztaloskodok, van némi rálátásom hogy mi mire alkalmas......Igaz a rétegelt lemez egy kicsit finomabb megoldás de az OSB is megteszi egy szobai asztalhoz bőven. Az én asztalom lapja 19 mm forgácslap.
A rétegelt, lemez ha nem jól van tárolva akkor elvetemedik úgy,hogy mindig görbe marad.Akár bükk vagy nyirfábol van.Élére állitva jo lehet de lapra szereléshez sürün kell bordázni.Nincs terepasztalom egyenlőre,de tervezem, és én is OSB-re szavazok.Esetleg nyirfurnéros rétegelt lemez-mert könnyü.Amugy asztalosként dolgozok onnan a tapasztalat.Sablonnak használtuk ives alkatrészekhez,csak görbül. Pulcsi1
Übv! Asztalláb ügyben probálj bemenni olyan boltba ahol árulnak egyszerü kivitelü konyhai asztalt.Ott meg tudod nézni,hogyan müködik ez a kivehető láb.Van 1 és 2 csavaros vasalat, .Pulcsi1
Nekem korábban az OBI-t ajánlották, hogy ott van olyan persely, amit a lábba téve egy menetes hüvelyt képez. A csavart becsavarjuk az alaplapba, a másik oldalról pedig rácsavarható a láb.
Üdv! Volt már dolgom kivehető asztallábbal párszor. Ha van a közeledben faipari szaküzlet " asztalosok boltja" ( nem barkács-multi ) ott tudnak Neked adni ilyen vasalatot, ez egy sarokvas-szerűség amin van egy furat, ebbe illeszkedik bele egy tőcsavar amit a lábba kell tekerni, egy sima vagy szárnyas anyával rögzíthető egymáshoz.
Nincs gond az OSB-vel, max annyi hogy igénytelenebb anyag meg kicsit szálkásabb ami szállításnál nem előnyös. A szakkönyvek általában sok évvel ezelőtti kiadások, vagy még régebbiek felújított változatai az OSB-t pedig csak pár éve ismerjük. Nem nagyon kell kezelni semmivel mert gyárilag vízálló is.