Képzeljétek el a volt barátosném alföldi. Ott is kijártak a "hegyre". Aztán mikor télen kivittem hozzánk a hegyre szánkózni alig mert lenézni, nemhogy lemenjen!
Látom jó kis polémiát, meg önérzetet váltottam ki ezzel a hegytémával :) a zalai szőlőtársakból. Természetesen én is tisztában vagyok a szőlőHEGY pozitív diszkriminatív fogalmával, és milyen érdekes, Feriq kolléga utolsó hozzászólása ezzel a "megyek a hegyre" mondással; mert nálunk is ugyanígy szólnak/tak az öregek. Apám még így nevezi mindíg a cselekvést... megy a hegyre. És ő is a szőlőt érti alatta, nem a Tubesi kilátót :).
Empresa Mexicana con más de tres décadas dedicadas a la producción de la uva. Sus viñedos con una extensión de 180 hectáreas cuentan con una altitud de 1820 mts.
Ha a zalai ember azt "mongya", hogy megy a hegyre, vagy a högyre akkor az azt jelenti, hogy megy a szőlőbe.
Földrajzi értelemben vett hegyet többnyire megnevezi (Mecsekbe megyek), vagy többes számban használja azt; pl. Megyünk a hegyekbe; vagy Látod amottan a varasdi hegyeket? Ezekhez már senki sem társítja hozzá a szőlőt. :-)
Szépek a képek, Vasban is van hó, de nem ennyi. A héten fejtettem, minden hordó lemeozva, a vörös várakozáson felüli.
Ez a "hegy" dolog nagyon relatív, az erdélyiek néztek rám furcsán mikor az Öreg-Bakonyt hegységnek neveztem. Náluk a Szamos-menti dombság hasonló méretű. A Kárpátok meg a Hargita számítanak hegyeknek.
Sikerekben gazdag boldog új évet kívánok mindenkinek!
"Zalában ugyanez: mindenkinek volt szőlőhegye. Szőlőhegyem van. Hegy egyenlő ember, persze a Pannon dombra kell gondolni, mikor azt mondjuk, hogy hegy. Önidentitás, a hétköznapból való kiszabadulás, a legitim mámor és a presztízs tere a szőlőhegy, és a hagyományé."
Van Zalában hegy? ;-) No nálunk a "hegyen" sem csúnya a világ most, a hétvégi zúzmarára esett az ünnepek alatt egy kis (~ 40 cm :D) hó, és ilyen képeket varázsolt:
Boldog karácsonyt! Szőlőben és borban gazdag Újévet!
Képek nem csak lenyűgözőek, de irígylésre méltóak én is ilyet akarok látni, de itt a Zemplénben csak fagy és ködös idő van. Komor idő mely nem illik az ünnephez.
Adjon az Úristen, a szőlősgazdáknak egész évben meleget, sok szép fürtöt eleget készítsenek jó bort, érleljék az óbort, nekik is kell hóbort hej, regő rejtem, azt is megadhatja az a nagy Úristen.