Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Nagyon kötött talaj hid el nem ásnád ki a megfelelö méretű ültető gödröt úgy is mondhatnám hogy traktor gyilkos errefelé nem ficánkolnak a traktorok ha nem esik az eső ki se érdemes menni mert a tárcsa csak gurul a föld tetején pedig nekem specko tárcsám van még a legelőt is felmarja ami sose volt művelve.
A mézgásodás v sérülés ,monilia ,rovar okozta seb a fa így védekezik próbálja lezárni a sebet ez gyanta azért ragad annyira nem sok köze van a locsoláshoz én időhiány miatt 200 l is ráengedek 1 fára és (mégse tudok a vonós négyesnek gyantát biztosítani ) tényleg jobb a gyakori öntözés aszály idején heti 30 l nem árthat egy nagyobb fának én tavaly 40cm-es Gf alanyoknak napi 1 locsolóval adtam nyár végére 2m -esre nőttek és nem sárgultak nem fulladtak meg a víztől. Az éven amióta mérem 19.5 mm esett az semmi télen se volt komolyabb meg tavaly se esett megfelelő mennyiségű csapadék.
Szerintem az elszáradt képeken monilia pusztított a fodros levél pedig valamilyen kártevő. A moniliás részeket le kell vágni a moniliás rész után még kb 20 cm-es egészségest is. Utána le kell permetezni Mospilán-Topas keverékkel. De én nem vagyok egy szakember, majd még más is elmondja mi lehet
Az erdő sáv nem veszi körbe a telkedet mert akkor elképzelhető hogy a fagyos levegő megreked az erdő miatt nincs légmozgás és az betesz az amúgy is érzékeny virágoknak.A fagyvédelem is könnyebb lenne úgy mond zárt helyen mert nem viszi el a szél a ha melegíted a fát.Ha bármikor ott tudsz lenni és nem sok fád van akkor megoldható a fagyvédelem ha nincs extrém fagy.
Ha nem sok fád van és bármikor ott tudsz lenni akkor meg lehet oldani a fagyvédelmet ha nincs extrém fagy.
Ez a pince feletti rész kb 5 méterrel magasabban fekszik az úttól, az meg szintén feljebb van mint a falu, ahol a többi fa van, hogy mennyivel passz, 10 métert minimum emelkedik. Ez sokat számít, teljesen más a klíma, illetve majd látod a fotón felfelé van egy vékony sáv erdő, illetve lejt a terület az erdőtől kb Észak-enyhén ÉK felől lefelé, ha jól tájolom:)
Itt jövök fel, itt vannak a kis őszik és a kisház mellett az új kajszi.
Itt a kisház mellett vagyok a kis új kajszi előtt, enyhe szögben majdnem merőlegesen, és szemben éppen megy le a nap.
Szóval ide legfelülre megmertem kockáztatni a Ceglédi bíbort, majd kiderül, hogy igazam lesz vagy sem.
Egyébként, hogy mennyire agyagos, azért csak jobb évről-évre, valamit ér, hogy tavasszal felásom és trágyázom. De mélyebben még agyagos. Ezért gondoltam többet adni, most hogy fellazítottam.
Javaslom ha még kicsi a fa és nagyon agyagos a terület aszály idején mint pl. most az agyag beton kemény a csapadék nem jut le vízzáró réteget alkot próbáld meg a fa köré három ponton vas csövet leütsz lesz belőle három 50-60 cm mély lyuk amibe hogy ne omoljon be 50 -es PVC csövet teszel be ennek a falát tetszőleges nagyságú fúróval kifúrod és máris meg van oldva a gyökérzónához közeli öntözés természetesen tápoldattal .
Próbáltam utánanézni a Zardnak, engem is érdekelne egy fagyállóbb fajta. Te honnan gondolod a beszerzést? Tanulmányokat találtam róla a neten, de beszerzési forrást nem...
Vagy a korábban emlegetett Zard, vagy azon a területen a háznál nem lesz kajszi. Teszek helyette birset vagy ringlót.
Ez ahol a kis új kajszi van ez máshol van, ez a terület magasabban van, pince felett, pár száz méter távolság, nem tudom hány méterrel magasabban, de más a klíma, nem fagyzugos.
Itt megmaradt az őszi, mégsem fagyott el.
Mondjuk itt meg a talaj problémás, tiszta agyag. Javítgatom trágyával, most éppen felásom a fák körül, hogy levegőhöz jussanak.
Lecseréled a magyarokat milyen fajtákra akarod leváltani .Valamit meg akarok nézni csinálj már ott ahol ez a kis fa áll körbe egy pár képet csak a domborzati viszonyok miatt és még egy fontos szerintem milyen tájolású a területed.
Ha nem lesz elég az sem baj, csak plusz egy év : jövőre vissza lehet vágni a most megmaradókat (15-20 centire) így már biztosan lesz bőven elég. Ennek további előnye, hogy jobban szét fog terülni a korona - ez főleg a felfelé törő hajlamú fajtáknál fontos, ha olyan évek jönnek mint az eddigiek, és nem lesz ami széthúzza az ágakat. A gyökereknek amúgy is idő kell a fejlődéshez, nem vész kárba az a plusz év, inkább befektetés.
Hát a szerves trágya és a levél trágya hatásának ideje elég eltérő . A lombtrágya hatását már egy óra múlva látjuk a pelletált marhatragyaet ha a talajra szórjuk , nem .
A kettő hatása nagyon eltérő és nem váltják ki egymást hanem kiegészítik . A komplex tápanyag ellátáshoz szükséges van szerves és szervetlen tápanyagokat a talajon és a levélen keresztül is . A lényeg , hogy a növény igényeit vegyük figyelembe és próbáljunk optimális ellátást adni . A szegényes ellátás sem jó de ha túl toljuk az legalább annyira káros lehet .
Hát ez nem egy friss történet .... Ha jól emlékszem 2019 ben szórta egy sorra próbaképp . Akkor hideg esős május volt nem volt jó a kajsziknak de nem láttam semmilyen hatást a trágya miatt . A többi soron is erős növekedés volt utána .
Persze a szerves trágya mindenképp jó szerintem egy baj van vele , hogy drága . Ha valakinek kis területe van és nem számít az ár akkor viszont nagyon praktikus .