Én azt a másikat szeretem jobban (általában mindent, amiben lekvár van), a családban viszont hagyomány a barnacsók. Nem vagyok eléggé házias, ritkán marad ki fehérje vagy sárgája. Még a végén hűtőszekrényszaga lenne a hosszú tárolástól, az a biztos, ha rögtön felhasználom. Mert kidobni én sem szeretek semmit.
Nekünk barna csók (darált dió, porcukor, tojásfehérje, kakaópor összekeverve, sütőpapírra kanalazva, lassan, még nem keményre megsütve) és birsalmalekvárral összeragasztott linzertésztaszerűség diódarabokkal sűrűn megrakva-sülés közben rápirulva, ebbe jön a sárgája.
bizony- bizony kell a sok savanyú a disznóságokhoz, nos ebben nálunk nincs hiány:)
a vödrös savanyúságoktól ugyan már sikeresen megszabadultam- egyszerűen elajándékoztam, még némi karfiolom van de annak a nyakára lépünk a szombati buliban :)
viszont cékla, csemege ubi bőven van még a polcokon, azok hőkezeltek szóval elállnak
Kipróbáltam tavaly a Jalapenoba töltött fokhagymát, nem volt egy élmény a magozgatás. Hát szépnek szép volt, de a két íz nagyon üti egymást, az nem lesz többet. Viszont a dobálós recepteddel eltett egész Jalapeno akkora sikert aratott, hogy mire kóstoltuk volna, már elhordták... Idén 50 palántával készülök:).
Olyan receptem nekem is van, amibe 6 tojásfehérje kell. Olyankor kénytelen vagyok még egy sütit sütni, ami felveszi a 6 sárgáját. Karácsonykor mindig párban sütöm.
Én meg elteszem a felesleges fehérjét egy műanyag dobozba és vagy hamarosan felhasználom mondjuk rántott levesbe, vagy ha 3 tojásból készül rántotta ahhoz teszem simán elbírja.
Ha nem kell semmibe akkor megy műanyag dobozba be a mélyhűtőbe, aztán még megy hozzá, 6-ból már finom süti készül.
Egy biztos ki nem dobom, meglátszik rajtam, hogy háborús gyerek vagyok.
Én úgy oldanám meg ezt a kérdést, hogy beletenném a sárgáját, és a tetejére kenném a fehérjét. Vagy elhanyagolnám azt a kis mennyiséget, és beletenném az egészet. Vagy egyszerűen tennék a tésztába tojás helyett egy kis tejfölt. De én általában elég rugalmasan kezelem a recepteket, és az egyetemi tanulmányaim során véremmé vált az elhanyagolás (más nem is nagyon maradt meg belőle).
Annál a receptnél nyilván számít.... De ha eltérsz tőle és beleteszed a fehérjét is, attól az még jó lehet... Azt pedig nem fogod megtudni, milyen lett volna csak sárgájával:)))
Még annyit a timsóhoz, hogy nem sokat túloztam avval, hogy 100 éves recept mert ez anyukámtól van, aki mindég így készítette, ő 92 évesen halt meg hát nagyon nem volt alzheimeres, bár én most lennék olyan szellemileg friss mint ő volt.
Ráadásul nem betegségben halt meg, az orvosok szerint felélte az életerejét ezért fogta magát és elaludt, de még előtte való napon rejtvényt fejtett.
1908 - ban született belegondolni is nehéz, hogy mit élt át miket evett (pl a háború után a sok gezarolos krumplit)Ezért is nem vagyok hajlandó minden lenyelt falat után rettegni, hogy vajon egészséges e vagy nem.