Köszönöm, használok komposztot az az használtam,de sajnos a szomszédom valami nagy hatású gyomirtóval lepermetezte a komposztálómat és nem tudom milyen mélyen szívódott le ezért ki kell ürítenem és újra kezdeni a komposztálást. A ő almafái is mind károsodtak 2 évesek voltak.Nálam nagyon homokos a talaj 2 évente szerves trágyázom. ruzsics.istvan@t-online.hu
Ha adsz egy mailcímet átküldök egy könyvet, ami a komposztkészítésről szól, hátha érdekel. Úgy értem el 2m feletti málna magasságot, hogy előtte a sárga agyagon a gyom max. 40cm-re nőtt meg - komposzttal+locsolással.
Köszönöm! Sajnálom,hogy nem előbb találtam erre a fórumra másként csinálnám,de azt hiszem meg tudom oldani úgy,hogy csinálok még egy sort és oldalra húzom meg.Még szeretném meg kérdezni,hogy szerves trágya mehet nekik és esetleg egy kis alginit vagy csak mű trágyát kapjanak.
Ismerem a Starkl és a Sieberz által forgalmazott kiviket, próbáltam mindet....
Nincs igazából választék hozzáférhető fajták terén, csak a Hayward-Tomuri. A Jenny-t akkor szokták választani, ha nagyon korlátozott a rendelkezésre álló hely, és csak egy növénynek elég. Kétesélyes próbálkozás az eddigi próbálkozások alapján, inkább még egy Hayward. Vagy esetleg Issai, ha kipróbálnál kopasz kivit: Korábban érik, öntermékeny, nem kell pucolni, frissen fogyasztható.
A 2 méteres tőtávolság kevés. Ha kiszámolod, egy tő kivit tudsz 2, egyenként 2 méteres termőkarral nevelni, akkor a következő tövet 4 méterre telepítheted. 2 méteres tőtávolság mellett csak egy kart tudsz kinevelni, ami pont feleannyi termést hoz, mint két karon hozhatna.
A sortávolság sem kevés, a termőkarokon jövő hajtások oldalirányban hajlanak le, ha egy tő oldalra 1-1.5 méteres hajtást hoz, akkor 2-3 m a sortávolság. Rjzon:
Kedves bonbaba! Az az igazság nem ismerem milyen fajták vannak és azért akarok másfajtát esetleg az érés vagy a más íz miatt ,mert szeretném még egy sorral kiegészíteni és abba is tennék más fajtát nem csak Hayvardot.A tövek 2m-2,1m-re vannak egymástól.Mikor meg volt még a szőlő területem 12 éve oda már akkor ültettem kivit még a Stark-tól hoztam 2+1 tövet,de csak virágzott azon egy fia termés nem volt az 5-dik évben sem és nem ritkítottam már a harmadik szomszédban is kúszott nem tudták milyen csoda növényt ültettem,hát most megint meg próbálom.
Köszönöm Sándor! A T most 2mx1m-es,de ha kell tudom szélesíteni is,de a tervem az,ha 2 év múlva meg szüntetem az eprest még egy sort ültetek és azt össze kötöm felül és azon tud kúszni.Látom a képeken,hogy van a fel kúszatás a jövő héten rakom le a támot és akkor meg oldom,de szerintem az idén még nem fog akkorát hajtani,hogy szükség legyen rá.Az öntözés oké,valahol olvastam,hogy nem szabad kapálni,ez tényleg igaz?A Jenny helyet mit javasolsz,hogy legyen más fajta is?
Ehhez annyi megjegyzés, hogy amíg felfut, addig /vagy a végén/ az oldalhajtásokat le kell nyírni. Ebből az égbefutó nagy hajtásból lesz a kordonkar egyik oldalra futó ága. A másik majd nő szépen magától (elhajlítasz egy azirányba növő hajtást abba az irányba a lugas tetején).
Locsolás: bár nem vízinövény a kivi, gyakorlatilag csak vizes földben marad meg és termeszthető. Ha kánikula van, napi 1X 12literes vödör víz / tő. Elég ha egyszer kiszárad és vége. Mulcsozással állandóbbá tehető a nedvesség és kisebb a locsolandó mennyiség.
Ha arra gondoltál, hogy a T tám a képen látható méretű lesz, akkor az nagyon kicsinek tűnik. Legalább 2m (1m jobbra, 1m balra) a vízszintes rész.
Rakd be 500-ba a db/lap-ot fenn és keress rá a Jenny-re. Nézd meg mit írnak róla. Sok jót nem. Mindenki érdeklődik, termett-e már valakinél. Nem tudom, valakinek sikerült-e már.
Kedves Sándor!Köszönöm a választ,tegnap el ültettem őket,de egy tőnek még van hely és arra gondoltam egy Jenny-t ültetnék oda,ha jó lenne és persze ,ha tudnák vásárolni.Meg próbálok fel tenni képet.
"Szervusztok!Új vagyok a fórumon ,szeretnék pár kivit ültetni és ezzel kapcsolatban lenne pár kérdésem. Első,hogy 2méter magas kordon elég-e. Második,hogy 5 termőhöz elég egy porzó. Harmadik,ehhez a hat kivihez tehetek egy önporzó kivit?Előre is köszönöm a válaszokat."
2 méter magas kordon: pont jó, elég
5 termőhöz elég-e egy porzó: igen: max. 8-ig mehetsz fel az "irodalom" szerint:
A tövek közti távolság min. 2m kell hogy legyen, úgyhogy lehet sakkozni az elrendezéssel.
Ehhez a hat kivihez tehetek egy önporzó kivit?
Itt nem világos mire gondolsz. Ha arra, hogy a porzó kiváltható-e önporzóval, akkor inkább nem javasolnám ezt a megoldást. Elméletileg igen, de nálam nem jött be: a Kokuwa mint önbeporzó nálam porozta az Anananasnayát és a Rogówot de a kisméretű termések a kötés után lehullottak.
A porzósokat mennyire lehet kordában tartani? Nincs sok helyem, ezért kezdtem öntermékeny Issaival, de elpusztulni látszik, viszont talán Jumbot is szeretnék, aminek pedig kell a porzó. ha jól sejtem, pedig egy többit porzó öntermékenynek örülnék a legjobban, :)
Maga a növény 8m-re is elkúszhat. Ez utóbbi saját tapasztalat alapján úgy megy "magától", hogy legalább enyhe szögben (meredeken jobb, de azt meg ki tudja úgy kialakítani) felfelé tartson az a tartószál amire felkúszik. Egyébként a legmagasabb pontjain növeszt az égnek törő hajtásokat, amik előbb-utóbb a saját súlyuknál fogva lehajlanak. Ezeket is el lehet kötözgetni vízszintesen.
Saját tapasztalatom nincs vele. Genevám, Kokuwám és Rogówom van + Weiki porzónak.
Szervusztok!Új vagyok a fórumon ,szeretnék pár kivit ültetni és ezzel kapcsolatban lenne pár kérdésem. Első,hogy 2méter magas kordon elég-e. Második,hogy 5 termőhöz elég egy porzó. Harmadik,ehhez a hat kivihez tehetek egy on porzó kivit?Előre is köszönöm a válaszok.
Köszönöm a válaszokat. Jumboval van tapasztalat? Mekkora a valóságban, mennyit és milyen ízűt terem? (Ha ez meg van már válaszolva, a hozzászólás száma, vagy szerzője is nagy segítség, köszönöm.)
Egyelőre még úgy látom, hogy nem árulják, de október magasságában valószínűleg megjelenik majd a webáruházakban a Kokuwa. Öntermékeny, már az első évben hoz egy-két szemet, a másodikban kb.10-15-öt, azután jóval többet. Agyagos helyen 3 havonta Volldüngerrel locsolni kell a talaját Mg hiány elkerülésére (sárgulnak a levelek). A termés kb. makk nagyságú és formájú.