Ez a topic azoknak van,akik nem tudnak/nem akarnak írni a zártkörű topicba.Ide jöhet a Hajdú volánról és a DKV-ról infó,kép,kérdés,egyszóval bármi:-)
Ha tetszik a topik akkor jó szórakozást,ha értelmetlen,akkor elnézést kérek,és tessék törölni nyugodtan.
Minden esetre jó szórakozást kívánok!:-)
A jelenlegi helyzetben Tóci-Auchan-Balmazújvárosi út kapcsolatra nem nagyon van más alternatíva. Legalább a Tóci dobna a 23-as kihasználtságán, és a régi, szerintem egész korrekt 23-as útvonalát is visszakapnánk vele a mostani fantomjárat helyett. Nagyon nem lenne hosszabb a régi 23-asnál.
A 11-es Nagyállomásig vitelével meg azért nem értek egyet (Bár a mostani helyzetnél még az is jobb lenne), mert azzal is kihasználatlan lenne a vonal nagy része. A 11-est a Doberdó utca-Hunyadi utca rész utcán a Burgundia-Széchenyi utca, Kiskörúton vinném az állomásig, onnan a 48-as vonalán Pacra (Ezzel a 48-as megszűnne). Ez sokkal gyorsabb Belvárosba jutási lehetőség lenne, mint a Veres Péteres városnéző járat. Igazából még azt sem lehet mondani, hogy olyan nagy tragédia lenne, ha a mai 11-es keleti vége megszűnne. Van helyette sűrűbben közlekedő, értelmesebb belvárosi járat is. (15-15Y, 19, 25-25Y). A mai 11-es tipikusan az ebet a karóhoz helyzete. Csak azért, mert régen is volt, az nem az jelenti, hogy ma is szükség van rá. Ugyanez a véleményem a 16-osról és a 21-esről is. Bár a 16-os egy kis módosítással nagyon jó kihasználtságú járat lehetne. Ezzel kapcsolatban már többször leírtam a javaslatomat.
Hát nem tudom ki az a hülye aki igy döntött, hogy a trolik ne álljanak meg az új Csokonai szinhaz megalloba, eredetileg nem erről volt szó... A régi Kossuth utcai megalloba csak a 3 3A-nak kellene megallnia de az új Csokonai szinhaz megalloban is.
Nem tudom, hogy sírjak-e vagy nevessek. Az mindenképpen jó, hogy a 3-as két megállója között kisebb lesz a távolság, de egyrészt az lesz, amit írtál, hogy a 4-es "zebrapótló" lesz; másrészt az új megállónál nincs öböl, így ha a 3/3A/4-es trolik kiálltak a Kossuth utcai megállóból, továbbhaladás helyett várhatják, amíg az összes arra haladó busznál befejeződik az utascsere. Mert elhaladni mellette nem fog tudni, ellentétben a korábbi megállóval.
Nah, beépítettek egy szakaszszigetelőt a Bányai elé. Viszont remélem csak rosszul láttam a sötétben, hogy a régi még a helyén van...
Más: Mától használatba lett véve az új Csokonai Színház megálló. Ezzel együtt nem lehetne elfelejteni a trolik Kossuth utcai megállóját? Főleg a 4-es esetében gáz, hogy kb. 100m-en belül kétszer fog megállni, habár zebrapótló járatnak pont alkalmas... :D
Az okozza a problémát, hogy több viszonylat is közlekedik elég hasonló útvonalon, illetve sokban fedik egymást.
Olyan útvonalakat kellene kigondolni, amelyek inkább kiegészítik egymást, nem "lopják el" az utasokat, pl. amikor a Hunyadi utcán pár percen belül követi egymást a 43-as és a 11-es, a Kenézy-ig közös útvonalon haladnak. De ugyanez igaz a Sámsoni útra is. Jó ötlet a Vincellérig való hosszabbítás, de akkor megint kapunk egy 11-eshez hasonló maratoni viszonylatot, ami őszintén szólva nem a kihasználtságáról híres, pedig fontos helyeket érint.
Én arra gondolok pl, hogy a 43-as meghosszabbító (az út elkészültével) a Kishatár utcától az ITS-ig. Itt meglenne a kapcsolat a 11-essel, vagy esetleg a 23-assal. Az érinti a Sámsoni utat, ahonnan lenne kapcsolat a Veres Péter utca - Vámospércsi út térséggel. Ugyanez a másik végén is, a Borzán Gáspár utca végállomást el kéne felejteni, az arra közlekedő buszt (akár 11-es, akár nem) a Nagyállomásig kellene közlekedtetni, ahol szintén lenne kapcsolat a 43-assal. Így összefüggő, de egymást nem teljesen lefedő viszonylatok jönnének létre. És minél rövidebb (30 perc körüli) az útvonal, annál kiszámíthatóbb, kevésbé zavarérzékeny viszonylatok jönnének létre.
Én még annyit hozzátennék, hogy a Sámsoni úti fordulót is érintse. Meg szerintem elég lenne a 23-ast kivinni a Tóciba. Ütemes 30 perces délutáni és reggeli követés mellett bőven elég lenne. A 23Y-t tényleg át lehetne nevezni (mondjuk 40-es). Az a Tócival már nagyon hosszú lenne.
Én így képzelném el a 23Y-t (40-est):
Diószegi úti forduló-Lahner utca-Létai út-Vámospércsi út-Veres Péter utca-Acsádi út-Sámsoni úti forduló-Júlia telep-Sámsoni út-Baksay Sándor utca-Nagyerdei körút-Pallagi út-TEVA-Móricz Zsigmond út-Kartács utca-Doberdó utca. Így sokkal több részét tárná fel a keleti résznek, valamint nem csak a Főépülettel lenne így kapcsolat, hanem a Klinikával, TEVÁ-val és Augusztával is.
23: Vincellér utca - Kishegyesi út - Pósa utca - Balmazújvárosi út - Füredi út - Hadházi út és tovább változatlan
23Y: Vincellér utca - Kishegyesi út - Pósa utca - Balmazújvárosi út - Füredi út - Böszörményi út - Bekessy Béla utca - Doczy József utca - Nagyerdei körút - és tovább változatlan a Vamospecsi út felé, de akkor jobb lenne valami más viszonylatjelzés. Nem sok köze van a 23-ashoz jelenleg sem.
Így viszont kimarad a "Tokatlon", akik szintén fizetnek (vagy csak fizettek?), hogy megálljon a közelében a busz.
Egyébként sem értem, mi a probléma. Az Auchan irányában csak felszállni lehet, a Segner tér felé pedig leszállni. Vagy már nem úgy van? Akkor meg mindegy. A Honvéd Középiskolánál is megáll a busz, onnan sincs messze az új Lidl. Egyébként meg ennyi erővel vissza lehetne hozni a korábbi rendszert, hogy csak számla vagy Cora Auchan jegy mellett lehet igénybe venni. Ott a közelben az Aldi, a Metro, a Kika, stb.
Abban nagyon igazad van, hogy a Balmazújvárosi úttal kezdeni kell valamit, mert a 33-as tényleg kevés önmagában. Az nem gond, hogy összevonták a 20-assal, de a 23-ast nem kellett volna elvinni onnan.
A 21-essel annyit lehetne kezdeni, hogy miután megépül az aszfaltozott út a Vezér utca és a Balmazújvárosi út között, érinthetné az ITS-t is. A jelenleginél csak több utasa lenne.
Nyilván tudjuk miért döntött igy az Auchan, viszont ezesetben tényleg kellene már valami a Balmazújvárosi útra, tegnap jártam az új lidlbe hát eléggé szörnyű, arra a tömegkozlekedesi lehetőség. A 21-est inkább hagyjuk a 33-ast ha lekesi az ember várhat ott.
Nézegetem a pályázatokat, és volt is ilyen terv, nem is rossz. A le-felhajtás azért érdekes lehet, az egyik épületrészt mindenképp el kell bontani, hogy a felüljáró megépülhessen. A "földalatti" konstrukció elvetését annyiból sajnálnám, hogy a Homokkerti felüljáró átjárhatóságát az biztosította a legjobban. Nem lenne rossz, ha a két körforgalom így is - úgy is megépülne.
Elővárosi busznak megfelelő. Kisebb javítások végzendőek rajta.
Az ablak mögé rakott hátsó kijelzővel egyetértek.
Designben bátortalan, egyszerű, kissé régies, nem innovatív.
A hátsó ajtó büntetés városban a lépcsőivel. Városi közlekedésre LF kialakítás való, ezt alkalmazzák most is Debrecenben. (Persze Tatabányán lehet elegendő a kisebb volumen mellett a LE kialakítás, de az más típusú, más forgalmú város).
A műszerfal pozícionálható vagy fix? Szerintem fix, ami nem biztosítja az állíthatóságot és a megfelelő ergonómiai kialakítást.
Pont arra próbáltam egy másik koncepciót találni (az állomás elé épített épületek elhagyásával és a helyi közlekedés villamos szintjén megtartásával). :)
A vágányok föléépítése azt jelenti, hogy a peronok, vágányok fölé nem tetőt húzol, hanem egy egyszintes "széles felüljárót", ami egyben egy üzleteket tartalmazó egység is (pékség, ajándékbolt, különféle üzletek, kiszolgáló egységek és lejárat a peronokra). Ezt maximum hozzá (mellé építéssel) kell építeni a meglévő épület felső emeleti szintjéhez, azaz az átjárhatóságot biztosítani kell a kettő között. Gyakorlatilag ez olyan, mintha kibővítenéd az emeleten a meglévő vasútállomás épületét. alapvetően ez nem olyan macerác technológia mint egy alulépítés.
A hátfal egész újszerű, de az az ablakmögé rakott viszonylatjelző egy vicc.
Az oldalfalról süt, hogy Solaris copy.
A homlokfal kicsit monoton, de nem vészes.
Az utastér viszont nagyon rendben van. Tényleg profi munka. Leszámítva a LE kialakítást. Városba nem való. Ugyanez a jármű LF kialakítással és egy kis külsődizájn finomítással Fantasztikus lenne. Reméljük lesz olyan is.
Az ötlet nagyon jó, csak már így is probléma van a költségekkel. Valószínűleg nem a már bemutatott tervek alapján lesz minden, költségcsökkentés miatt.
Tényleg remek elképzelés, a vágányok felett lenne a legtöbb hely. Ezzel azonban új épületet kellene építeniük, a jelenlegi nem bírná meg, az esetleges építkezésnél pedig útban is lenne. Egy ilyen átalakítással az járna, hogy átmenetileg nem tudnák használni a Nagyállomást, ez volt Nyíregyházán is amikor az ottani pályaudvart modernizálták. Ott meg tudták oldani ideiglenes állomással, de az itteni ehhez túl összetett. Talán ezért is nem vették számításba, hogy új állomásépületet építsenek.
Amikor először foglalkoztak komolyan a buszállomás áthelyezésével, akkor úgy tervezték, hogy a teherállomás szűnik meg a posta mellett, és oda költözne a helyközi pályaudvar. De gondolom az se került volna kevés pénzbe.
Alapvetően a pláza minden funkcióját (tehát a kerskedelemre gondolok) a vasúti vágányok felé kellene helyezni fölülépítéssel. Minden *Hbf (külföldi főpályaudvarokon) a pláza a vasútállomást körülöleli alul-felül vagy csak alul csak felül. debrecenben a csak felül maradna, de akkor azt az épületrészt be lehetne hozni a meglévő állomás épületébe is emeleti szinten és egészen a villamos vágányokig ehetne kihozni ami elvileg fedett lesz. Ez esetben nem kellett volna a két épületszárny a Petőfi tér felé valamint akkor a helyi buszoknak maradt volna hely a villamos mellett kb. a jelenlegi sarokban.
Ez úgy a külföldi mintákra is hasonlítana.
A tervezett komplexum csak egymás mellé pakol fuknciókat, de gyalolglási távot az IMCS-n belül nem csökkent.
Ilyen értelemben most is intermodális a Nagyállomás, mert minden egymás mellett van kevésbé 21. századi esztétikában (a távolsági buszok egy része igaz megállóval vannak ellátva, nem végállomással).
Reggel a 8:16-kor induló 13-as busszal mentem a Klinikára. Ez volt az első és utolsó alkalom.
5 percnél nagyobb késéssel indult a Senger térről és elképesztő zsúfoltság volt rajta, csuklós busszal. Teli volt diákokkal. Lehet ott is megfontolandó lenne a 2 busz.
Tényleg egyfajta arcoskodás, de nélküle elég ronda lenne a Nagyállomás környéke. A buszállomásnak tényleg több hely, a felszínen pedig korlátozottak a lehetőségek.
Mint ahogy a cikkben is benne van,hogy ez a föld alá vitel inkább presztizs kérdés a városnak, mintsem ésszerű döntés. Mint anno a 2-es villamos építése.
Várható volt. Biztos van olcsóbb megoldás is, nem kell hozzá a 4-est a földbe süllyeszteni.
Más téma: a Balmazújvárosi út és a Vezér utca között megépül az összekötő. Ez örvendetes, de vigyázni kellene a forgalmi renddel. Egyrészt a Metro fele vezető mellékutcához se ártana lámpa / körforgalom. De ha már körforgalom, talán a Balmazújvárosi úti körforgalom csonka ágába kéne vezetni az utat, ahogy az egyik hozzászóló is írta a Dehíren.
Tömegközlekedési szempontból is lehetne hasznosítani, a 11-esen és a 43-ason kellene kicsit változtatni és/vagy összevonni. Így lehetne egy viszonylat ami a Szabó Lőrinc utca - Vezér utca - ITS útvonal után a Balmazújvárosi út fele jönne vissza, plusz egy ellenirányú. Így a 10-esnek ismét minden járata érinthetné a Vezér utcát, nem kellene 10A, az utasok nem lennének átszállásra kényszerítve a 11-es miatt.