Itt az Arduino irreleváns, csak mint egy oszcilloszkóp működik (ha jól sejtem). Az NE555 egy timer, a filmben a potméterrel csak az időzítést állítja az ember.Mit szeretnél csinálni?
Attól függ... Ez tisztán időzítés kérdése. Ha nem akarsz mellette semmi mást csinálni, akkor megoldható, hogy az egyik poti a kitöltési arány, a másik a frekvencia. Ha nem időérzékeny a rendszer (vagyis jó nagy tűrést elbír), akkor delayMicroseconds() utasításokkal meg lehet oldani. Két dolgot ne várj tőle: teljesen pöpec jelformát és finom lépésközt. 1 Hz ugye delay(500); 100 Hz delay(5); 1 kHz pedig delayMicroseconds(500). A gyakorlatban azonban a kristály és a lapka precizitása sokat ronthat a dolgon. Ez pl. delayMicroseconds(5) beállítás screenshotja, ahol a le és a felmenő ág között egy osztásnak kellene lennie (nem pedig 2,5-nek), ráadásul néha-néha (gyakorlatilag folyamatosan) vannak kb. 18 mikroszekundumos ugrások (ide van állítva a trigger). És ez "csak" 40 kHz környéke.
De vannak témába vágó könyvek elég szép számmal, talán még az Arduino.cc-n is. Jobbára (oké, inkább szinte kizárólag) angol nyelven. Van legós könyv is (lego + Arduino).
Köszi hogy kipróbáltad. Ezt már próbálgattam én is igaz mérni nem tudtam. Igazából nekem az a gondom ezzel, hogy itt fix frekvenciák vannak. Nekem úgy kellene hogy mondjuk tekernék egy potit és változna a legalacsonyabbtól a legmagasabbig. De gondolom ez kivitelezhetetlen.
PC táp megfelelő lehet, ha nem túl öreg. Azt fontos tudni, hogy kizárólag az 5V stabilizált, a legtöbbnél a 12 és a 3.3 nem (ezeket az 5V húzza magával). Hátránya, hogy erről megy minden (egy felületről érkezik a kismillió kivezetés). Cserébe nafta van bőven, és elég jó minőségű.
De vannak teljesen zárt rendszerű tápok is (akár IP67 körül), csak ügyesen kell gondolkodni a méretezéssel, mert ha túlfűtöd, bajok lehetnek belőle.
Arduino is lekezeli a 12V-ot, nem azzal van a gond, bár tény, hogy egy hűtőbordás megoldás szerencsésebb, mint a kontrolleren elfűteni a felesleget. De miért nem eleve kisebb táppal próbálkozol? Pl.
5V szerintem necces, mert ha véletlen picit kevesebb, az instabilitást okozhat. Ha jól rémlik egyébként is kb. 7V-tól írják a külső tápot. A 12V-ossal meg az a baj, hogy nagyon sokat fog elfüstölni feleslegesen, mire 5V-ot készít belőle. Szerintem a 9V egy ideális választás, van ilyen táp is, elem is vagy egy normális usb töltő, az elvileg tökéletes 5V-ot kell, hogy adjon.
Köszönöm. Lehet én nem jó olvasom de úgy látom különböző lábakon különböző frekvencia jön ki egy timer segítségével. Valahogy nem lehet az adott lábon kijövő frekvenciát változtatni?
Elnézést ha hülyeséget kérdezek de kellene egy kísérlethez, hogy állítható legyen a kijövő frekvencia. 1Khz-től amennyit tud max a mega.
Beszéltük minap, miket lehet tanulás céljából építeni. Nos, a legújabb IOT kütyüm a kutyaházban fogja mérni a hőt és páratartalmat, nyáron meg szerintem a padláson. Semmi extra okosság, csak poén.
Nem, a PWM frekvenciája általában rögzített. A kitöltési tényezőt állítod. Vagyis azt, hogy az idő hány százalékában legyen a jel magas. A PWM (Pulse Width Modulation = Impulzus Szélesség Moduláció) nem más, mint egy digitális jel gyors ki-be kapcsolgatása.
Lehet kicsit vagy nagyon bagatell kérdésem lenne. Adott egy pwm kimenet egy potival szabályzom mint általában a példa programokban. Az lenne a kérdésem, hogy a potival a frekvenciát állítom? Ha igen ki lehet íratni valahogy az aktuális frekvenciát?
Mekkora a legnagyobb frekvencia amit egy (Mega 2560 CH340G chip 16MHz ) lehet csinálni?
Azon gondolkoztam ma reggel, hogy van-e lehetőség arra, hogy az arduino észlelje, hogy PC-re van kötve. A Serial kapcsolat akkor is létrejön, ha épp nincs a túloldalon senki, ugye? Más ötletem így elsőre nincs, de hátha nektek van.
Debugolás miatt jutott eszembe, csináltam egy wifis hőmérőt, ami 10 percenként mér közte alszik. De teszteléskor nyilván a 10 perc sok, jó lenne bedrótozni a kódba, hogy ha PC-re van kötve (fejlesztés) akkor pl. a várakozás változó más értéket kap, mint amikor valóban dolgozik. Így nincs meg az esélye, hogy az ember elfelejti visszaállítani a változót élesítéskor.