Ti hogy szűritek forralás után ill. hidegkomlózás után a pelletet? Nekem eddig nem nagyon vált be egy technika sem, vagy túl zavaros marad, vagy nagyon sok idő..
A Karamalz, már ha erre gondolsz, akkor az egy kutyulmány és nem sör. Egyszer megkóstoltuk, ízre jó, de nem ezt keresem, hanem rendes sört, amit komló nélkül készítenek el.
Megfőztem a stoutot, ezúton is köszönet barbon1 kollégának a roppantásért:) Elég nagy volt a párolgás, a tervezett 20l helyett kb 16l lett, és 19 B°. Három zacskó élesztőt szórtam rá. Egy napig kotyogott, pár nap elteltével 9B°-on állt. Most egy hét után is ugyanennyi, de legalább nem savanyodott meg. :) Ha 2 hét után sem változik palackozhatom?
Helló, eléggé perifériális igény van az ilyesmire, nagyobbacska főzde nemigen foglalkozik ilyesmivel, hacsaknem egyszeri fricskaként. Magyarországon Kelemen Ottónak volt egy Zero Hops nevű gerillasöre 2015-ben, és talán pont ugyanakkor a Hopfanatic-os Kiss Tamásnak is.
Német nyelvterületen gruit néven előfordulhat még komló nélkül készült sör.
Pont így jártam pár napja, levettem a tetőt, beletettem egy fertőtlenített fokolót a sörbe, mivel nem volt fajsúly sűlyedés ezért újraoltottam friss, rehidratált élesztővel némi tápsóval.
15liter söröm lett amit 30 literes erjesztő vödörben erjesztek. De 3napja már és a kotyogó meg se mozdult eddig.... Meddig várjak? Mit csináljak, ha egyáltalán nem indul meg?
Sziasztok. Azért van, hogy nem pörög minden, mert ez amolyan mellék-szívesség-dolog, aminek intézése főleg a munkahelyemen zajlik. A hétvégék nem olyan kötetlenek már, mint mondjuk 10 éve. Elismerem, nem a legkényelmesebb, de megpróbálom a legjobbat.
Ezúton kérem a kedves fórumozókat, akik rendeltek már, hogy nyugodtan küldjék el a tőlem kapott első, tájékoztató levelet az érdeklődőnek. Nekem és neki is segítség lenne.
Múlt héten vettem 3,78 l -es Star Sant nagykerből még lezárt, adnék el belőle mivel ez a mennyiség több életre elég. Déli pályaudvar környékén esti órákban tudnám adni, akit érdekel írjon.
Nyitott erjesztővödörrel és kotyogóval is azt éred el, hogy az alkohol képződése során keletkező szén-dioxid távozhasson. Kotyogóval viszont a sörbe elvileg nem kerülhet semmi, egy nyitott vödör esetén ennek sokkal nagyobb esélye van.
Egyes helyeken azt írják, kell kotyogó a sörbe, de a Wolfgang-féle könyv azt az utasítást adja, hogy a főerjedés folyamán hagyjam nyitva az erjesztővödröt, és majd dolgozik az élesztő.
Az emberek nagy része olasztól vagy a beerodalomból veszi a malátát. Olasz ezen kívül nagyker is. Szóval a sörfőzdêk is vesznek tőle. Maláta darálást inkább roppantásnak mondjuk. A különbség az, hogy a héjat igyekszünk egyben tartani, hogy segítse a szűrést.
A boltokban leroppantják neked. Jelezni kell a rendelésnél.
Hány fokon van? Ha hidegben, akkor vidd melegebbre. A belga élesztők nem szeretik a hirtelen hőmérséklet csökkenést. Ha már sztrájkolnak, akkor próbáld őket újra lebegésbe hozni. Ha pár napon keresztül minden nap megforgatod az üvegeket, akkor az talán működik. Egyébként ha nem nyúlsz hozzá, akkor pár hét vagy hónap alatt magától is megoldódik.
Nekem ilyen még nem fordult elő, de jó lenne tudni, hogy mennyi cukrot tettél bele, FG-t, OG-t, h milyen és mennyi élesztővel dolgozál, valamint a sör mennyiségét.
Hello...kezdő sörfőző vagyok és lenne egy kérdésem... 2 hete főztem egy IPA-t sörfőzőcsomagbol... 1.065 volt a kezdeti sürüsége és két hét után lement 1,020-ra. Már sajnos nem kotyog, szerintetek ez lejjebb fog még menni? vagy palackozhatom? 5g/500ml cukrot fogok használni mert szénsavasan szeretem... Ha most palackozom van esély hogy szétrobbannak az üvegek... Köszönöm a válaszokat. Elnézést az amator kérdésért...
Jól tudod, szokott lenni, minden hónapban. Figyelni kell a fórumot, mert általában elég szűk az időintervallum a kihirdetés és a rendelés leadásának határideje közt. Külön érdeklődni ennek ügyében szerintem felesleges