Csak a szállás van Draceban, a félsziget nyílt tengeri oldalát használnánk, már rég kinéztem a partszakaszt is, csak 20-25 perc autózás és a tenger felőli oldalon vagyunk. A szállás jó áron van, amennyivel olcsóbban találtam, abból 5X bejárom a félszigetet.
Én sem tartom jó ötletnek Drace-t. Ha már ott vagy, állj meg , egyél meg egy vödör kagylót és étkezés után húzzál el az itt ajánlott helyekre. Nem nyaralni való hely.
Drace és környéke a Peljesac-félsziget legszarabb partszakasza. Köves, sziklás, és relatíve sekély, emiatt nagyarányú kagylótenyésztés folyik azon a partszakaszon. Miután az a rész a Peljesac-félsziget és partvonal által bezárt hosszú öböl, ezért a vízminőség sem olyan, mint például a félsziget másik oldalán.
Ha már addig elautózol, akkor valóban keress inkább egy jobb partszakaszt. Pl Orebic, Trstenik, Zuljana, Viganj, Kuciste stb...
Mivel hamarosan utazunk Bosznián keresztül Albániába,ezért kérdezem bárkitől,hogy a Samaci Nestro kuton hivatalos valutaválto van,vagy csak egyszerüen az ott dolgozo alkalmazottak váltanak?Éjjel-nappal lehet váltani,vagy nem?Ha nem,akkor legkésőbb meddig?Kb 20és 22 óra között tervezzük Samacra az érkezésünket, A választ előre is köszönöm.
Igazad van, talán mégis megéri az A3-on elmenni Brod-ig és Gradiskánál átmenni a határon, de mivel írtátok, hogy arra nagyobb a forgalom, ezért azt gondoltam Samacból megyek Jajcéba és spórolnék egy kicsit az autópályán.
Amúgy, miért nem tartod jó választásnak Drace úti célt. Ott 3 éjszakát lennénk, kizárólag fürdőzés és búvárkodás lenne a program, talán Orebicbe elugranánk egy halpiacozásra.
Eredetileg nem Jajcénak mentünk volna, hanem Szarajevó felé és a terv az volt, hogy Visokónál pihennénk, de talán Jajce vízesés jobban vonz.
Az útvonal tervezőben benn hagytam Samacot és úgy gondoltam, hogy nem a horvát A3-at használnám (kicsit spórolnék, ha kihagynám egy részét a horvát autópályának) Gradiska határátkeléssel. Samacból mennénk Banja Lukán keresztül Jajceig.
Kb 1,5 hete jöttünk haza Boszniából. Jajce és BanjaLuka közötti utat a Vrbas folyó melett tettük meg, teljesen jó és vállalható. Láttam, hogy szóba került a Jasenovac határátkelő, én ott jöttem át, szombat délután 3 órakor egyedül voltam átkelő Ho-felé ( a másik irányba sem volt senki).
Samac felé nagy kerülő. Mindenképpen Gradiska esne útba (vagy Jasenovac, ahogy már írtuk).
Ha meg Derventa felé nézed, akkor meg egyáltalán nem Samac esik útba, hanem Bród? Igaz, az forgalmasabb mint Samac.
Ha nagyon spórolós vagy, és nem akarsz autópályázni, akkor eleve Barcsnál mennék át, Daruvár majd Gradiska felé.
A Dracét sem értem. Nem te vagy az első, aki pont azt választotta. Árban nem lehet annyival olcsóbb, hogy megérje oda foglalni, ha már ilyen messzire elmész.
Nem tudom, mit jelent Derventa környéke. A főút Bród felé teljesen jó, de a Bródi átkelő jóval forgalmasabb, mint a Samaci, ezért én ez utóbbit használom mindig.
Tavaly itt valaki írta, hogy Derventa környéke útminőség és forgalom szempontjából kerülendő. Nem tudom, hogy ez még mennyire igaz mostanság is, de mi tavaly Budapest-Udvar-Gradiska-Banja Luka-Jajce útvonalon mentünk. Tavaly mi szombat délelőtt voltunk Gradiskánál és 20-30 perc alatt jutottunk át. Szerintem vasárnap éjjel ez még rövidebb idő. Idén most pénteken fogunk menni ugyanezen az útvonalon. (péntek éjjel Jajcéban alszunk) Ha jól látom a HAK oldalán, akkor az Eszék-Okucani autópálya szakasz 77 kunába kerül (személyautó). Ezt tudnád megspórolni a samaci átkeléssel. Illetve ennek egy részét, mert Eszéktől csak le kell menni valahogy Samacig. Mi tavaly Mostar-Szarajevó-Samac útvonalon jöttünk haza és egymenetes nem ottalvós útvonalnak hazafelé az az útvonal is vállalható. Közben idén rákattantam a határátkelő kamerán való kukkolására és úgy döntöttem, hogy Okucani előtt ránézek egyszer a kamerára és eldöntöm, hogy Gradiska, vagy Jasenovác felé megyek. Ami ugyan kerülő, de több topiktárs szerint kisebb a forgalom, mint Gradiskánál.
A mellékutak nem a készüléktípuson vannak, hanem a szoftverben.
Nem árt, ha van papír alapú Bosznia térképed, de a Here Maps (WeGo) simán elnavigál, akár az androidos telefonodon is.
Tavalyi (első boszniai) utunk előtti utolsó nap elrohantam a Villányi úti térképboltba Bosznia térképért. (nem volt olcsó) Én is hallottam, hogy az IGO és a TomTom néhányakat megtréfált.
Induláskor felpattintottam a telefonomat a szélvédőre és beírtam a Here Maps-ba úti célként Jajcét. Simán odavitt. Bár mi nemigen tértünk le a főutakról, de elő sem kellett vennem a térképet. Minden esetre pénteken benn lesz az autóban. Biztos, ami ziher.
Erzsike! Mindenképpen szerezzetek be térképet is! A GPS nagyon sok esetben megtréfálja az utazókat ezen a tájon. Nem kell nagyon részletes, amin minden diófa rajta van, de egy sima európai autóstérkép nagyon hasznos lehet :)
Sziasztok! Napok óta a fórumot bújom. Lassan körvonalazódik, hogyan jutunk le Omis-ba és vissza, úgy hogy Bosznia nagyobb látványosságait is érintsük. Megalszunk Jajcén és hazafelé Mostarban. Egy problémánk van még, hogy az autós TomTom Gps-ünk, csak a fő útvonalakat ismeri. Tudtuk ajánlani egy jó készüléktípust, amin a mellékutak is rajta vannak? Köszönöm szépen.
Mostar, Ivanica, Dubrovnik, egy nap Montenegro, Neum és még pár hely. Nagyon jó volt és az árak is jók nagyon. Beszámolóval jövök amint tudok, mesélek sokmindent majd :)
Köszi a segítségeket amit utazás előtt kaptam, hasonló hasznos dolgokat tervezek írni én is.
Szevasz The Rible. Remélem itt vagy. Említetted, hogy ha meg tudom jelölni a korábban szóba kerülő rendőri fényképezést álcázva, közöljem számodra bejegyzés céljából. Íme. Szóval Olovot elhagyva Sarajevo irányába, Bileći felé menve, a falu bejáratánál újra, de már más módszerrel álcázva /M 18/ megjelentek a fakabátok. Ezzel az alkalommal, az út széli korlát mögé rakták a kamerát. Bejelölheted a gyűjtemény közé. Üdv.