Keresés

Részletes keresés

Adri67 Creative Commons License 2010.03.24 0 0 1223

A tetőszerkezetet kellene megnézni egy kertes háznál. Felmérni, milyen állapoban van, milyen és mennyi munka szükséges, pontos árajánlatot adni anyagról, munkáról.... ilyesmi.

Előzmény: bpityu (1222)
bpityu Creative Commons License 2010.03.24 0 0 1222
pontosan milyen szempontbol kellene felmérni?
ajánlom magamat. :)
Előzmény: Adri67 (1221)
Adri67 Creative Commons License 2010.03.24 0 0 1221
Nagyon-nagyon köszi. Esetleg tudnál rá valakit ajánlani, aki első lépésben felmérné a helyzetet? (XVIII. kerben)
bpityu Creative Commons License 2010.03.24 0 0 1220
anyag:kb 4köbméter fa,tetőlécekkel:300e,cserép 80nm,200e,ácsmunka meg 200e.
Előzmény: Adri67 (1219)
Adri67 Creative Commons License 2010.03.23 0 0 1219
Sziasztok!
Kezdő "kertesház lakóként" egy kis segítséget kérnék. Ha a ház tetejét le kell cserélni (sztem a tartógerendákat is), ház alapterület 60 nm, nyeregtető, nagyságrendileg milyen költségre kell számítani?
Tipcsok Creative Commons License 2010.03.23 0 0 1218
Ha lehet építeni az oldalhatárra, megvan a megfelelő elő, hátsó, és oldalkert, a helyi előírások, valamint a beépítési % engedi, akkor szerintem igen.
Előzmény: mágneske (1217)
mágneske Creative Commons License 2010.03.22 0 0 1217
Azt szeretném kérdezni, joga van-e a szomszédnak a kerítéstől 20 cm-re tetővel ellátott 2mx2m-es fatárolót építeni?
KömKel Creative Commons License 2010.03.18 0 0 1216
Szinte kizártnak tartom.
Ezért jelentsd be, és akkor tudnak róla. Legalábbis arról, ami szem előtt van :)
Előzmény: Attesz88 (1215)
Attesz88 Creative Commons License 2010.03.18 0 0 1215
Köszönöm a segítséget. Egy kérdésem viszont még mindig nyitva van. Ha tudsz erre válaszolj. Ha már befejeztem a felújítást és már teljesen kész a tető utána mondjuk 2-3 hónappal kijöhetnek esetleg ellenőrizni, hogy mi is történt itt?
Előzmény: KömKel (1214)
KömKel Creative Commons License 2010.03.18 0 0 1214
Volt mindkettő.
Az elsőnél nem fényképeztek, hanem kijött a kommandó, és a helyszinen mutatták nekik a kiszedett faanyagot, hogy mennyire korhadt.
Normális hangnemben elbeszélgetve belátták, hogy a lakott épület nem maradhatott tető nélkül, felvettek egy jegyzőkönyvet, hogy felújitás történt, és kész.

Másiknál már csináltattam képeket is, illetve beküldettem a bejelentést. Ha valamelyik szomszéd fel is nyomta őket, és betelefonált a hivatalba, azok rutinból tudták neki mondani, hogy be van jelentve... De végül is ennél nem tudom volt-e ilyen, lényeg hogy nem jött ki senki.
Előzmény: Attesz88 (1213)
Attesz88 Creative Commons License 2010.03.18 0 0 1213
Még egy kérdés gyorsan. Neked amikor ilyen eseted volt kimentek ellenőrizni vagy csak biztonsági okokból lett fénykép készítve? Illetve ha az építés ideje alatt nem jönnek ki számíthatok még később megtisztelő látogatásukra?
Előzmény: KömKel (1211)
Attesz88 Creative Commons License 2010.03.18 0 0 1212
Köszönöm sokat segítettél. Így fogok eljárni. Nem lesz nehéz fotókat készíteni. El is kezdem, mert már feltártam néhány problémásabb helyet. De vannak például a széldeszkán is elég komoly, látható hibák. Szerinted ezeket is érdemes fényképezni?
Előzmény: KömKel (1211)
KömKel Creative Commons License 2010.03.18 0 0 1211
Nekem már volt olyan esetem, ahol igy csináltuk.

Lényeg, hogy készitsetek jó sok fényképet a folyamatokról, látszódjanak a feltárás után a szarufák hibái.
Ha valaki felnyom és kijönnek, akkor arra kell hivatkozni, hogy a héjalás és lécezés lebontása után derült ki a probléma, és mivel nem akartátok szarrá áztatni a házat, fel kellett újitani azonnal a tetőt. A terv meg folyamatban van már, de az átkozott épitész lassan dolgozik :)

Ha utólag be kell nyújtani a tervet, akkor a helyszini fotókkal le lehet mindezt papirozni, és méltányosságból az esetleges büntetést is elkerülöd.

De ehhez mindenképpen KELL egy bejelentő papir, amit tértivevénnyel elküldesz az épitési osztályra. Héjalás, tetőlécezés, fóliázás - csak ezeket ird bele.
Előzmény: Attesz88 (1210)
Attesz88 Creative Commons License 2010.03.18 0 0 1210
Valószínűleg az lesz amit javasoltál, mert már a puttonyom tele van a hülye hivatallal. Nem érdekli őket semmi csak az, hogy kötözködjenek és minél több pénzt lehúzzanak az emberről. Már arra is gondoltam, hogy egyszerűen elbontom a tetőt és felrakatom helyette az újat és kész. Csak sajnos mindennel együtt a munka 3 hét lenne és az elég sok idő, hogy a jóakarók feldobjanak a hivatalnál és esetleg véletlenül pont kijöjjenek megnézni mit is csinálok én. Mert szerintem ha már kész a tető sokat nem tehetnek. Nem tudom, hogy ebben az esetben annyival le lehet e őket rázni ha kijönnek, hogy csak új cserepek vannak a tetőn és kész.Bár a házunk így is egy elég érdekes történet a fele papírokon nem is létezik.
Előzmény: KömKel (1209)
KömKel Creative Commons License 2010.03.18 0 0 1209
Én kikerülném a tervkészitést. Már csak amiatt is, mert épitészként a hátam közepére kivánnálak egy ilyen munkával, már bocs :)
Viszonylag sok munka van vele (felmérés, homlokzatok, metszetek), mégsem lehet érte normál árat kérni, mert egy vicc az egész.

A javaslatom:
Ird meg a hivatalnak, hogy itt és itt tetőfelújitást végzel, ami a cserepezést, és az újralécezést jelenti.
Közben meg hopp, a feltárásnál kiderült, hogy rosszabbak a szarufák a vártnál, ezért cserélni kellett párat.

Különben meg azt nem értem, hogy egy rohadt tetőszerkezet mióta tartószerkezet? Az csak simán szerkezeti elem, ami a cserepezést tartja. Tartószerkezet a főfal, az alap, gerendák, stb... De ez már csak morgolódás részemről.
Előzmény: Attesz88 (1204)
KömKel Creative Commons License 2010.03.18 0 0 1208
Nézz át a Hőszigetelés topicba, pár napja volt egy ugyanilyen ügy kitárgyalva.

Nem egyszerű helyzet sajnos...
Előzmény: kb69 (1206)
csokis3 Creative Commons License 2010.03.18 0 0 1207
Sziasztok

Az OTÉK szerint:

A hátsókert előírt legkisebb méretén belül - a szükséges védőtávolságok megtartásával - valamennyi melléképítmény elhelyezhető. Növényházat (üvegházat), fóliasátrat a 31. § rendelkezéseinek keretei között - helyi építési szabályzat és szabályozási terv eltérő rendelkezése hiányában - a teleknek a szomszédos telekkel közös határától legalább 1,50 m távolságra szabad elhelyezni.

Az állattartás céljára szolgáló épületek, helyiségek és melléképítmények építési telken való elhelyezésénél irányadó védőtávolságokat és más építési feltételeket - a közegészségügyi és az állategészségügyi, továbbá a környezetvédelmi követelmények meghatározásával - az állattartásról szóló helyi önkormányzati rendeletben kell megállapítani.

Épület csak olyan telken helyezhető el, amelynek
1. megközelíthetősége - beépítésre nem szánt területen a honvédelmi és katonai, valamint nemzetbiztonsági célú épület elhelyezésére szolgáló telek kivételével - gépjárművel közterületről vagy magánútról közvetlenül biztosítható.

Ha a hátsókert legkisebb mérete 6 méter akkor ezen belül állattartás céljára, mondjuk a telekhatártól 1 méterre lehet melléképítményt építeni?

Nekem az egyik hátsó szomszédom egy olyan hrsz. számú telek aminek nincs kapcsolata a közúttal, tehát arra épület nem építhető. Akkor ezt lehet úgy értelmezni, hogy itt nem kell semmilyen védőtávolságot betartani?
kb69 Creative Commons License 2010.03.18 0 0 1206

Sziasztok!

Folymatban van építési engedély kérelmem az önkormányzatnál. Csak kisebb átépítés, felújítás. Ma telefonált az ügyintéző, hogy nem jó a beadott terv, nem szigetelhetem a házamnak mind a 4 oldalát, mert a szomszéd felöli oldalt tilos szigetelni! (Telekhatárra épült a ház.

Az "1. melléklet a 37/2007. (XII. 13.) ÖTM rendelethez" -ben az van, hogy

"Engedély és bejelentés nélkül végezhető építési tevékenységek:  ...Meglévő építmény utólagos hőszigetelése, a homlokzati nyílászáró áthidaló méretét nem változtató cseréje, a homlokzatfelület színezése, a felületképzés megváltoztatása...."

Tehát ha kérek engedélyt akkor nem kapok, amúgy pedig nem vagyok köteles szólni, ha megcsinálom? Hogy van ez? A körülöttem levő mindhárom szomszéd körbeszigetelte a házát, midegyikőjük átjött hozzánk, a kertbe és megcsinálta a szigetelést.

Ha mégis körbeszigetelem a házat, akkor nem adják meg használatba vételi engedélyt? Vajon érdemes vitatkoznom, vagy próbálkozzak?

vadckor Creative Commons License 2010.03.18 0 0 1205
Ámen!:-)
Előzmény: Attesz88 (1204)
Attesz88 Creative Commons License 2010.03.18 0 0 1204
Nekem is volt már sajnos rossz tapasztalatom. De ez az ács már az egész családunknak dolgozott és mindenhol kiváló munkát végzett. Ha nem lenne vele tapasztalatom csak annyi hogy néha összeülünk sörözni meg nyáron sütögetni a kertben és annyit tudnék róla összesen, hogy ács biztos nem dolgoztatnék vele.
Előzmény: vadckor (1203)
vadckor Creative Commons License 2010.03.18 0 0 1203
Bocsánat nem kötözködés, de nekem a legtöbb bajom a barát és "jóismerős" emberekkel volt. A bizalom megvolt, már nincs...de a környezetemben nem voltam egyedül ezzel a felismeréssel...
Előzmény: Attesz88 (1202)
Attesz88 Creative Commons License 2010.03.18 0 0 1202
Ez nem egy rossz ötlet. Viszont én jelen pillanatban még terveket sem készíttettem a tetőről csak kihívtam egy ács barátomat nézze meg a munkát mondjon egy árat és ha megfelel csinálhatja.
Előzmény: vadckor (1201)
vadckor Creative Commons License 2010.03.18 0 0 1201
Tudom, hogy ez utólag rossz duma, de én próbáltam minden hivatalos ügyet úgy intézni, hogy

- az építész a polg. hiv.-nak is dolgozott
- a gázművessel készítettem a gázterver
- a csatornással a csatornát
stb.

és nem volt vita mit lehet és hogyan......

Megfelelt nekik a saját, vagy a kollegájuk munkája:-)
Előzmény: Attesz88 (1199)
Tipcsok Creative Commons License 2010.03.18 0 0 1200
Itt megtaláltam, 2009. X. 1-től már tényleg be kell jelenteni, attól hogy 50m2 alatti, 2,5m építménymagasság alatti.

http://www.masodikkerulet.hu/data/cms72257/1_melleklet_mod_37_2007__XII_13__OTM_rend.pdf

Megvan a megoldás:
-elkezded építeni, azt mondod, 2009. X. 1. előtt kezdted építeni, és most folytatod;

-"6,0 m-nél kisebb építménymagasságú, vagy 60 m3 -nél kisebb térfogatú épített siló, ömlesztett anyag-, folyadék- és gáztároló, föld feletti vagy alatti tartály, tároló elhelyezéséhez építmény építése." , ebbe belefér egy 30 m2-es építmény 2m belmagassággal

http://www.masodikkerulet.hu/data/cms72257/1_melleklet_mod_37_2007__XII_13__OTM_rend.pdf
Előzmény: Tipcsok (1197)
Attesz88 Creative Commons License 2010.03.18 0 0 1199
Most hívtam fel az illetékes okostojásokat a hivatalban. Az állításuk szerint mivel tartószerkezetet érint a változtatás az engedély köteles. Most legyen valaki okos ebben a remek országban.
Előzmény: KömKel (1196)
Attesz88 Creative Commons License 2010.03.18 0 0 1198
Tudom, hogy hülyék az építési osztályon ez nem meglepő. Vagyis annyira nem hülyék, mert próbálnak az emberről a tervek készíttetésével és engedélyeztetésével pénzt lehúzni. Még egy kérdésem lenne. Ha elbontom a komplett tetőt és minden gerenda satöbbi kicserélődik az minek minősül? Felújítás vagy csere. Illetve ha azon múlik, hogy nem kell kérnem engedélyt akkor arra is gondoltam, hogy 1 jó állapotú gerendát benne hagyok a szerkezetben és akkor már nem cserének hanem felújításnak minősül szerintem.
Előzmény: KömKel (1196)
Tipcsok Creative Commons License 2010.03.18 0 0 1197
Szia!

Hol olvastad, hogy újra 10m2 lett?

Itt az van, hogy 50m2, és ez elvileg friss.

http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0700037.OTM×hift=0
Előzmény: Gyurma30 (1175)
KömKel Creative Commons License 2010.03.18 0 0 1196
Ezek hülyék az épitési osztályon :D

Megnézném azt az épitészt, aki tervet csinál arról, hogy egyes szarufák kicserélődnek... Még az új ház tervein (engterv) se szoktuk megcsinálni a szarukiosztást, csak a műleirásban szerepel, hogy mekkora, meg milyen osztással.
Előzmény: Attesz88 (1195)
Attesz88 Creative Commons License 2010.03.17 0 0 1195
Pont az a bajom, hogy ma felhívtam az építési osztályt igaz másik kerületben és azt mondták, hogy mivel a gerendák tartószerkezetnek minősülnek ezért építési engedély kell a cserére. Viszont van egy építész barátom aki pont azt mondta amit Te, hogy nem kell ahhoz semmi engedély, mert ugye csak felújítok.
Előzmény: KömKel (1194)
KömKel Creative Commons License 2010.03.17 0 0 1194
Nem kell semmiféle engedély, egyszerű felújitás az egész. Nem változtatsz a jellegén, csak az elöregedett szerkezetet cseréled ki.

Ha mindenáron óvatos akarsz lenni, akkor irj az illetékes épitési osztálynak egy levelet, hogy tetőfelújitást végzel, amiben nem változik se a gerincmagasság, se egyéb dolog.
Ezzel kikerülöd az esetleges rosszindulatú szomszéd feljelentését.
Előzmény: Attesz88 (1193)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!