A nyersevésben egyébként nekem leginkább az nem tetszik, hogy kinyírná az életemből a gasztronómia művészetét.
Főzni - ha nem is mindig szeretek - egész egyszerűen jó érzés - nekem. Kísérletezni ízekkel meg mégjobb. Így lett a halászléből pl. passzírozott halászlé és került bele reszelt parmezán. Vagy így jöttem rá pl. arra, hogy ha madártejbe karamellizált cukrot teszek, akkor teljesen más minőséget kapok. De a párolt zöldségek reszelt pannónia sajttal, kupaknyi fehérborral szintén jó döntésnek bizonyult.
Szóval azt hiszem, hogy ha csak nyersen ennék mindent, akkor lemondanék a kreativitásom egy részéről amit szeretek nagyon ... és az evést pusztán funkcionálissá degradálná a szememben az alkotás, adás - végülis nem csak magamnak főzök - befogadás, közösségi esemény helyett. Én ezeket szeretem, és ha ennek az a következménye, hogy nem 120 évesen fogok meghalni, hanem 92, ám legyen .... :)
Na igen, valószínüleg kiegyensúlyozottabb egy aszkétizmusra hajló személyiség, ha hagyják aszkétaként élni, ellenben az aszkétizmusra nem hajlók kondija nem biztos, hogy nőni fog a sáska(sóska)evéstől.
Ami úgy néz ki, hogy nem vág döldhöz ha nem eszem húst egy darabig, most sem ettem meg a fasírtot, mert elmócsingozták, de azért a tatábifsztek, az tatárbifsztek! :)
Ehhez még az is hozzátartozik, hogy bár nem vagyok konyhatündér típus - egyelőre - viszont nagyon szeretek alkalomadtán főzni és monjuk egy szarvaspörköltnek áfonya szósszal szemérmetlenül finom eredménye van, viszont nagyon nehéz lenne hús nélkül megcsinálni. Azt sem tudom, hogy a paprikáskrumpli vargánya perkelttel - nógrádi étel - az mondjuk vega kaja-e vagy sem, ellenben naggyon naggyon finom ... :)
naigen, tulképp az egész böjtsztoriból annyit szűrtem le, hogy némi aszkétizmus valóban jót tesz a kondinak meg tán az egészségnek is. Viszont asszem az aszkétizmusra való hajlam leginkább a személyiség része és a köztes állapotok sokkal élhetőbbek, persze mindenkinek, ami megéri.
Ja, messziről jött ember azt ír amit akar:-) Ha szétnézel a futóbolondoknál, vagy a teljesítménytúrázóknál, hihetetlen, hogy egyesek milyen teljesítményre képesek, akár 50-en túl is, teljesen kiegyensúlyozott táplálkozás mellett. Bármikor lealáznak egy tizenéves suhancot.
Nem csak emiatt írtam le bár full lelkesen kezdtem olvasni és bizonyos dolgokat még el is hittem neki, pl. mikor arról regélt, hogy mennyivel jobb kondiban van ő, mint az átlagkólaivó amerikaiak és még ilyen sivatagi túrákat is csinált, amint a fiatal csákókkal versengett, hogy a fiataloknak egy autón szállították a kólát meg a hamburgert míg ő csak a kis desztvizes kulacsát vitte és a kétnapos túrát mégis csak ő bírta. De mégis egyre több kétely merült fel, már pontosan nem emlékszem, hogy mik, csak végül ez a higanyszarás maradt meg bennem, mert ez tette be végleg a kaput.
A magam részéről imádom a csalánt. Ha vidéken vagyok, és összecsípkednek a szunyogok, ééés naagyon viszket, akkor letépek egy marékkal, kicsit megbizsergetem vele a csípést, és menten vége a vakaródzásnak. Ennek persze semmilyen tudományos alapja nincs, ne is próbálgassátok,
Á, emiatt nem kellett volna leírni (vagy nem emiatt kellet volna), pár nap éhazés után teljesen természetes ha az ember a desztvizes flaska helyett a higyanyosat huzza meg:-) Az meg mint, kevésbé mérvadó körökben tudjuk nem szívódik fel, hanem változatlanul áthalad az emésztőrendszeren, aránylag gyorsan.
Lehet, hogy ki kéne találnom valami jó világmegváltó tézist, akkor könnyebben menne a dolog. Pl. ezentúl azt fogom hirdetni, hogy ha vegetariánus vagy, nem válik el tőled a férjed (az enyém ugyanis még nem vált el), így megszüntethetők a csonka családok, és rögtön béke és boldogság köszönt a világra. Mit szóltok hozzá?
Paul Bragg: A böjt csodája c. könyvét még egyszer fanatikus evészavaros koromban megvettem és olvasni kezdtem, de sajnos teljesen hitelét vesztette, mikor azt írta le, hogy vmi negyven nap böjt és desztillált víz ivás után egyszercsak a méregtelenítés hatékonysága miatt egy tyúktojás nagyságú higanytömböt szart.
Mindenkit - engem is - nagyon bánt, hogy tökéletlen, mittudom én korpásodik a haja, fogkő van a szájában, idősödik.
Éppen ezért azt a tényt, hogy az idő sajnos nem csak úgy múlik, hogy most 12 óra van öt perc múlva meg 12 óra öt perc lesz, hanem úgy is, hogy mi magunk is elmúlunk ebből a világból, valahogyan nem szeretjük tudomásul venni.
Számomra nyilvánvaló egyébként, hogy én magam halhatatlan és tökéletes lennék - aki nem érti a humoromat, az most egy kicsit ne olvasson - ha
- a mamám rendesen etetett volna (ha tápszerrel, akkor anyatejjel, ha anyatejjel akkor meg tápszerrel)
- ha az orvosok helyesen kezelték volna a megfázásaimat
- ha nem lettem volna mumpszos
- ha nem ittam volna kólát
- ha tinédzser koromban a bőrömre nem antibiotikumot kapok
- ....
- és ha a nagymamámnak kerekei lettek volna.
Szóval én iszom noni-t (a fene sem tudja minek! :) ) meg aloe vera kivonatot, reggelire almát eszem banánnal - alig várom, hogy legyen végre őszibarack! - eszem sok májat, mert romlik a szemem és abban reménykedem, hogy nem fogok megvakulni és nem szeretem az orvosokat túlzottan, mert ha oda kell mennem, akkor nem vagyok túl jól - bár maga az orvos erről nyilvánvalóan nem tehet, sőt arról sem, hogy minden évben öregebb leszek ... :)
... és kicsit még a csodában is hiszek - végülis a Mikulást is elhittem egy darabig és tényleg miért ne létezhetne - de már nem annyira, hogy tűzzel vassal kényszerítsem magamra (pláne másokra nem) a csodát állítólag előidéző szigorú rendszabályokat, amiket úgysem lehet betartani, mert akárhogy is nézem - emberből vagyok, s mint ilyen, esendő és halandó is...
Veszélyes lehet a desztillált víz fogyasztása?
Igen, sőt akár az életveszélyes állapotot jelentő, úgynevezett vízmérgezés is előfordulhat. Nagyfokú izzadás esetén a szervezet a kiválasztott vízzel együtt, jelentős mennyiségű ásványi sót veszít. A desztillált vízzel történő folyadékpótlás ilyenkor – só bevitel hiányában – a szervezet ionegyensúlyának gyors felborulásához, gyengeséghez, fáradtsághoz, fejfájáshoz, majd izomgörcsökhöz, szívritmus zavarokhoz, akár szívmegálláshoz és halálhoz vezethet. Kevésbé drámaian, de ugyancsak az ionegyensúly felborulásával károsítja a szervezetet, az úgynevezett desztillált vizes böjt. Természetesen a desztillált víz akár évekig tartó fogyasztása sem jelenthet egészségügyi kockázatot, ha közben az ásványi anyagoknak a táplálékkal történő megfelelő beviteléről is gondoskodunk, azonban ilyenkor figyelembe kell venni, hogy a különböző ásványok felszívódása a folyékony, a szilárd halmazállapotú táplálékból, valamint a tablettákból, drazsékból nem azonos módon, időben és mennyiségben játszódik le. A felszívódással kapcsolatos ismeretek híján a vízből hiányzó anyagok pótlása optimálisan nem mindig oldható meg.
Amikor Stoner meg Tomi állandóan arról beszél, hogy őket mennyire nem értik meg, és mennyire üldözik, mindig elcsodálkozom, hogy engem nem üldöz senki a vegetariánizmusom miatt, és az összes orvos, akivel találkoztam az elmúlt 15 évben, rábólintott arra, hogy nem eszem húst. Hogy lehet ez? Csak a "kiválasztottak" üldöztetnek az "aljas húsevők" által?