Jelentem, tegnap kipróbáltam a kelt tésztacsigát mufliformában. 30 dkg lisztből, 1/4 tégla élesztőből, 1 tojás sárgájával meg 2-3 eka margarinnal és némi porcukorral készült a tészta, aztán kelesztés után vékonyra nyújtottam, olvasztott margarinnal megkentem, aztán rendesen megszórtam kakaóval meg porcukorral, feltekertem és szeleteltem, majd az alaposan kikent formába mentek a csigák. Nem kelt meg olyan szépen, mint a kollégáé, de finom lett és könnyen kijött. Legközelebb kicsit több liszttel fogom csinálni, meg tovább hagyom talán kelni, ill. a darázsfészket is muffinformában fogom sütni. Stahljuci szerintem nagyon sok élesztőt használ, egyébként meg csókoltatom, a hűtőben nem lehet keleszteni, elrontottam a kenyeret. :/ Gesztenyés muffinhoz pedig egy féltégla mirelit gesztenyepüré kicsit kevésnek bizonyult. :) ribizli
fogalmam sincs. en "sima boltban" veszem az organicus lisztet ... azt ami eppen van. eleinte figyelgettem, most mar nem erdekel. semmi kulonbseget nem erzek. csak hutobe kell rakni azota nincs mellekize.
probald meg eloszor fele-fele ...hatha ugy "beveszik"
Te biztosan ügyesebb vagy, de nálunk sem a fiam, sem a férjem nem kultiválják a barnalisztes dolgokat.
Durumlisztes spagettivel nincs probléma. Állitólag az is egészséges, de nem üvölt róla, hogy "ez is más,egészségesebb".
Tényleg, durumliszt használható muffinhoz?
Manapság annyi mindenféle liszt létezik.......Amikor először beléptem egy bioboltba, elcsodálkoztam. Addig azt hittem, hogy a teljes kiőrlésű liszt az egy fajta, de kiderült, hogy azon belül is van többféle. Még most sem vagyok tisztában a tipusokkal és a funkciójukkal (hogy melyik mihez való).
Nekem most a tönköly-búza teljes kiőrlésű lisztem van itthon. Ha a mufliba telj.kiőrl. kell, akkor ezt használom. Vajon ez a megfelelő, vagy esetleg más? (Mármint muffinhoz.)
Nemrég itt morogtam a szódabikarbóna és sütőpor miatt. Hát a nemrég sütött amerikai répás muflihoz (amiről már irtam) kellett 1,5 káv. kanál sütőpor és fél k.kanál szódabikarbóna. Szépen megvoltak együtt és semmi baj nem volt.
eleinte en is 2 fele lisztat tartottam itthon. sutikbe amin nem letszik a teljes orlesut es a "feher" tesztakhoz a sima lisztet. aztan meguntam.
az en ferjem az meg 2 eve a halvanybarna kenyeret se ette meg ... most meg meg a fekete orosz kenyeret is! 2 eve kirohogott a bio kajakert ... amolyan urihuncutsagnak tartotta, most o is a cimkenel kezdi ... es siman megveszi a 2x annyiba kerulo biotojast ... tudod amolyan noiesen kell; ugy mintha ezt O akarna, O talalta volna ki ... es bologatni hozza ...
Érdekes, az én sajtos-sonkás muffinom (a la Zitka) nem volt túl zsiros. Lehet, hogy azért, mert a húsvéti sonka, amiből készült, szintén nem volt túl zsiros. Bár a sajtot sem spóroltam ki belőle.
Nekem is már átsuhant az agyamon, hogy mi lenne, ha teljes kiőrlésűvel próbálkoznék, de ahhoz még nem volt merszem. A férjem valszeg nem rajongana a sötétebb nokedliért és féltem, hogy szétzuhan, mint az az egyik muffin. De ha mondod, jó lenne megpróbálkozni vele. (De férjem a sztrapacskát sem volt hajlandó megkóstólni!!)
sziasztok, ma elég érdekes muffint csináltam. felbuzdulva az itt olvasottakon, egy sonkás-fűszeresnek estem neki ma este. és persze mire már elkezdtem, kiderült, hogy csak zabpehelyliszt van itthon. (a gyerekek kajájához szoktam használni.) ugyanúgy használtam, asszem kicsit több zsiradék jobb lett volna, de azt olvastam, hogy a csülkös verzió zsírosabb volt a szokásosnál, nem mertem. kicsit elborsoztam, de amúgy tkp. semmi baja nem volt. de nem volt az igazi.
asszem rekord volt, hogy a tojáson kívül semmi nem volt a recept szerint... :-)))
Én nagyon szeretem a réteslisztes nokedlimet (és a családom is), de valszeg ez sűrűbb mint a másik. Gondolom, hogy az is fontos, hogy az én nokedliszaggatós serpenyőmben kis lukak vannak, ezáltal szép kicsi nokedlik lesznek. Nagydarabosan nem tudom, milyenek lennének. Ráadásul még zsiradékot sem teszek a vízbe (sem a tésztába), csak ha flancolni akarok valaki előtt (hogy ne ragadjon).
na, ha mar liszt, itt egy ujabb beeges: szerdan boklaszok a kaisers-ban, epp lisztet keresek. valami hagyomanyos egyszeru, sima finomlisztet akartam. nahat volt ott mindenfele, foleg cerbona-gyartmany (valamelyik topikon jol legyalaztak, uh annyit tudtam, h OLYAT nem akarok), meg kukoricaliszt, meg rizsliszt, meg retesliszt, meg afenesemtudjamegmilyen... mar nezelodok jopar perce, atkozva az aruboseget es kapitalizmust, mikor kiszakad belolem a kivansag, h olyan szimpla, barnazacskos nekem pont jo lenne, ohne alle extra, mire jobban megnezve a sor szelen ott rohog egy mazsa barnazacskos komaromi "nosztalgia"-liszt. pont mint 20eve mamiek kisboltjaban :-) mondanom sem kell, rogton rabuktam.
en mindig organicus - bio lisztet veszek es fogalmam sincs, h "finom"? (szerintem nem) v. "retes" minosegu, de nem is foglalkozok vele ... nokedlit is abbol csinalom, meg mindent mert mas evek ota nincs itthon.
Tulajdonképpen nem lett volna annyira fontos az eltüntetése :-), csak hirtelen felindulásból azt gondoltam, ne foglalja már a helyet az a zacskó a spájzpolcon a 10 deka liszttel....
Érdekes, hgoy a nokedlit abból csinálod, én még sosem próbáltam. Anyukámtól úgy tanultam, hogy a kevert tésztákhoz (pl. piskóta, egyensúly tészta, stb.) való a rétesliszt - persze a rétesen kívül. De ha jól belegondolok, a nokedli is kevert tészta. :-)
olvastam a topicban, hogy többen is jó minőségű és legfőképpen természetes úton előállított vanília kivonatot kerestek! az aromax honlapját böngészve (www.aromax.hu) ráleltem egy jó megoldásnak igérkező termékre:
Vanília-oldat 5ml 496 ft
(Vanilla planifolia)
A Közép-Amerikában őshonos kúszónövény terméséből, a vanília rudakból oldószeres kivonással, majd az oldószer elpárologtatásával nyerik a vanília-absolute-t. A sűrűn folyó, kellemes illatú kivonatot - a könnyebb felhasználhatóság érdekében - alkoholban oldva hozzuk forgalomba. Kellemes, meleg illata miatt párologtatáshoz, fürdéshez, testápoláshoz és parfümkészítéshez ajánljuk.
nemtudom persze,hogy mennyi muffin kellemes ízesítésére elegendő a fenti 5 ml, de biztos fincsi lesz tőle a süti!
ha gondoljátok, próbáljátok ki!
jó sütögetést kívánok és bocsi, ha kicsit off lettem volna :)
Ha jól értem, neked most elsősorban a rétesliszt eltüntetése a fontos. Lehet, hogy nem mindenki egyetért velem, de én a nokedlit éppen réteslisztből szeretem és mindig abból csinálom, úgy hogy ez is egy mód lenne az elfogyasztására (persze izlésfüggő).
Símán süthetek rétesliszttel is muffint? Van Nekem is egy csomó, félek, h molyos lesz, csak most holnapra jó muffinokat kell sütnöm, buli lesz, szal nem mernék kísérletezni. HA azt mondjátok semmi gáz, akkor pont jó lenne kipucolni a tartalékokat, 2-3adagot meg kell sütnöm.
Sziasztok! Friss - félig negatív - tapasztalatot osztok meg Veletek.
A kisebbik lányom du. megy hétvégi kirándulásra, kell vinniük sütit is. Gyorsan összedobtam egy szokásos muffint (csokichips + mazsola a joghurtos tésztában). Volt még a zacskó alján egy kevés réteslisztem, gondoltam, elhasználom mielőtt megmolyosodik. Tehát fele finom- fele réteslisztet tettem bele. Ezen kívül annyit módosítottam csak, hogy folyósabbra (azaz galuskatésztábbra :-) ) hagytam. És nem jött fel olyan szép púposra, ahogy szokott. :-(((((( Szerencsére alaposan kivajaztam a formákat (most kivételesen nem olajoztam), így gond nélkül kijöttek, de széles és mérsékelten domború a kalapjuk. :-( Szinte biztos vagyok benne, hogy a viszonylag hígabb tészta miatt lett ilyen. Úgyhogy maradok a nálam bevált sűrűnél a jövőben.
az en "egeszsegugyi" muffinomban van repa (is), de sutottem mar "igazi repatortat" muffinformaban ... (szerintem MINDENT meg lehet sutni muffinformaban csak kicsit tobb sutopor kell hozza) diot en is mindig megpiritom. geppel durvara felvagom es be a fagyasztoba!!! nagggyon sokaig elall es akkor mindig van keznel "pontjo dio".
(dio - mak - mandula hutoben, fagyasztoban kell tarolni, ha valaki nagyobb mennyiseget vesz, ugy nem avasodik meg)
Konkrétan ezt a receptet még nem csináltam meg, de a magam részéről mindig mozsárban töröm a diót. Sztem csak annyi a különbség, hogy nem lesz annyira apró, mintha darálná.
Én kb. olyan 3-5 mm átmérőjű darabokra szoktam törni a diót, hogy még éppen rá lehessen harapni. Ha megpirítom előtte szárazon, még finomabbm nagyon friss, roppanós lesz (és nem megy bele az ember fogába sem).
Amerikai répás muffint (Stahl J. 3-ik, rózsaszin könyve szerint) sütöttem.
A liszt fele teljes kiőrlésű, dió, barna cukor és persze s.répa ment bele. Biztonság kedvéért hozzáadtam plusz 1 tojást. A formákban a tésztát direkt csúcsosra igazitottam, hátha igy elkerülöm a kalaposodást. Ez sikerült, kalap nem keletkezett és a muflik olyan csúcsosak lettek, mint a piramis. Szépen ki tudtam szedni, nem sérültek. (Nem miniben volt, hanem a normál 12-ben.) Papirkapszlit, természetesen, nem használtam, csak kimargarinoztam a lukakat. ( A könyvben a képen gömbölyű volt a tetejük, de annyi baj legyen, végül finom lett.)
Zitka, szép a tortád, ne bánkodj a mufliknál sem a csúcsok miatt. Aki nem tudja, hogy a tortát nem ilyennek tervezted, azt hihetné, hogy ezt igy dizájnoltad és kinevezheted avantgard sütinek.
Még vissza a fenti muflihoz : A reciben azt mondja Stahl, hogy a diót a "mozsaramban finomra töröm". Ez mit jelent? A szegfűszegnél ez rendben volt, de az első dió adag olyan furcsa lett, úgyhogy a többit megdaráltam. Igy jobb lett.
Köszönöm az árakat. Úgy látom, jobb lesz még kicsit jobban körülnéznem papírilag, és nem a maszek írószerben vásárolni!
A Tesco-sat én is láttam, 40 db-os volt, fel volt akasztva a tartóra, elől fóliázott papíron volt és kb 350 Ft volt az ára. Erre mondta a kolléganőm, hogy nem igazán jó.