Hakuho beyajahoz tartozo osszes rikishit teszteltek, az eredmenyre meg varnak. Japanban egyre sulyosbodik a covid helyzet, elkepzelheto, hogy a miniszterelnok veszhelyzetet rendel el, akkor pedig lottek a januari bashonak.
A 40-es években teljesen más volt a szumó. Azon az 1942. májusi tornán hármas holtverseny volt Futabayama, Akinoumi és Terukuni között, de akkoriban nem volt kettei-sen, hanem Futabayama nyert, mert ő volt magasabban (yokozuna) rangsorolva.
Futahaguro esete teljesen egyedi volt. Az 1987.07 banzukén volt már 5 ozeki, és csak egy yokozuna, továbbá Hoshi (a későbbi Hokutoumi) is teljesítette az ozeki előléptetéshez szükséges szintet. Így aztán bár elég messze volt Kitao teljesítménye az elvárt 2 yushotól, mégis előléptették, amit azután jól meg is bántak. Az elkövetkező években sokkal szigorúbb volt az elbírálás, Konishiki és Takanohana sem kapta meg az előléptetést, mert nem két egymást követő yushon diadalmaskodott, hanem volt a két yusho között egy gyengébb torna.
lassan alig két hét a hatsu bashóig, addig unaloműzőként néha szoktam keresni régi basho összefoglalókat japán sumos youtube oldalakon és most erre a gyöngyszemre akadtam.
1994 Nagoya basho.
ekkor már küzdöttek olyan rikishik a mezőnyben, akiket később az eurosportos közvetítések alatt ismerhettünk meg: Takanohana, Wakanohana, Takanonami, Musashimaru ozekiként, Musoyama sekiwakeként, Kaio, Terao komusubiként szerepelt itt, a maeagashirák között meg ott van Asanowaka, a már leszálló ágba került ex-ozeki Konishiki és a "törpe" Mainoumi, aki parádésan szerepelt, varázslatos "ős-Enho" show-t" csinálva.
Akebono ekkor már yokozuna volt, de sérülés miatt nem indult a tornán.
érdekesség még, hogy ezen a tornán szerezte meg első yushóját egy későbbi dai yokozuna.
szűk félórás a válogatás, nincsenek latin betűs feliratok, de azért a kronológia követhető.
Nem próbálok üzemelni semminek, egyszerűen józan paraszti ésszel végiggondolva, és alap műveltségekét figyelembe véve iszonyú idegesítő többek számára a kommentjeid. Kész. Ha nem tudsz fogalmazni vagy autista vagy, ne szennyezd a fórumot! de ez az első uzeneted ami olvasható és értelmes, valamint így elsőre nyelvtanilag is helytálló, szóval már el is értem a celom. Csak így tovább! ha tovább probalod magyarazni a magyarázhatatlant, netan felesleges személyeskedésbe belemenni, hogy meg vedd magad, akkor viszont ki foglal tiltatni jól latod.