Keresés

Részletes keresés

nézek Creative Commons License 2014.09.01 0 0 1398

A Resa tényleg jó, kétszer,  sokat,  és jóízűt terem.

Lactarius Curtis Creative Commons License 2014.08.31 0 0 1397

Idén a Malling is ezt csinálja :). Ha jóízűt akarsz, javaslom a Resa-t, ráadásul az kétszer termő.

Előzmény: Málnanalfabéta (1396)
Málnanalfabéta Creative Commons License 2014.08.30 0 0 1396

Igen!Azt én is elfelejtettem mondani/írni,hogy az a rengeteg vizszintes hajtás az idén hajtott vesszőkön nőt...........!!!!

Azt hiszem szépen,lassan,szisztematikusan úgy ki fogom hajítani azt a k.... fertődi zamatost,és lecserélem a maling expoitra mint azt a bizonyos macskát.................!!!

Így két -három méter széles rész kiesik miatta a művelésből.............!!!!

Szóval akkor azt mondjátok hogy a vizszintes vesszőket az idei hajtásokól mind tövig csupáljam le..............!!!!!????Oké megteszem...........a "lelketek" rajta..........!!!!!!!!:);)

Köszi!!

Előzmény: Törölt nick (1395)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.27 0 0 1395

Nos, nekem a ferdődi zamatos szokott elágazni. Az elsőéves vesszők.Az elágazás elég széles, de nagyon vékony. Nos azokat én mindig levágom, mert jövőre újra hajt, rövidebbet, erősebbet. 

Ha esetleg az oldalhajtások tömpék és erősek, akkor azon jövőre tényleg lesz virág.

Előzmény: Málnanalfabéta (1393)
nézek Creative Commons License 2014.08.26 0 0 1394

...azt írja a T. hozzászóló, a másodéves vesszőket... a többit ne. no, azok fognak teremni, fincsi málnát adni.

várhatsz még a metszéssel is... nem kell kapkodni. a málna nem megy sehova.

Előzmény: Málnanalfabéta (1393)
Málnanalfabéta Creative Commons License 2014.08.25 0 0 1393

Oké szépen/bár félve/elkezdem metszeni....köszi a segítséget!!!!

Még azt áruld el légyszives,ha tőből levágom az összes vízszintes ágát,akkor jövőre mi fog nekem málnát hozni rajta,és mi fogja "kinevelni"hogy szép,nagy fincsi édes legyen....lesz rajta elég levél......?????

/Azé be vagyok sz....va ez tényleg nem szőlő......azt legalább suhanc koromban metszettem.....nem azt mondom hogy szakszerüen de apám jött és mutatta hol,hogy,melyiket....../!!!!!:)))

Előzmény: Törölt nick (1392)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.25 0 0 1392

Ha letermett, akkor már ki is lehet vágni a másodéves vesszőket. Így a betegséget is csökkenetni lehet.

Most metsz meg. A vízszintes hajtásokat tőből távolítsd el. Ez nem szőlő, hogy csapra kelljen metszeni:)

Előzmény: Málnanalfabéta (1388)
ZsuR Creative Commons License 2014.08.24 0 0 1391

Rubus idaeus
( Willamette Raspberry )
'Willamette' bears large, deep red, flavorful fruits in mid- to late summer. Raspberries are biennials that perform best in full sun with plenty of water and a good fertilizing when blooms begin. They are generally thorny, although some cultivars are thornless. A slow warming spring, such as in the Pacific Northwest, is required for optimal flower and fruit production. Staking is also usually necessary. White flowers are borne from April to June, depending on the cultivar, followed by the much anticipated red or sometimes yellow fruit. Birds also love the fruit, so you may have to share the harvest. Plants should be placed 3' apart in rows between 7-9' apart. Fruit is produced on one year old wood. For best results, cut down all fruited canes to ground level at the end of the season. The Rubus genus is also made up of flowering, ornamental shrubs, either evergreen or deciduous, some of which are native species.

Rubus idaeus (Willamette málna) "Willamette" medve nagy, mély piros, ízletes gyümölcsök közepén a nyár végén. Málna biennálén, hogy a legjobb teljesítményt a teljes V bő vízzel és egy jó termékenyítést amikor virágzik kezdődik. Ezek általában fájdalmas, bár egyes fajták thornless. A lassú felmelegedés tavasz, mint például a Csendes-óceán északnyugati részén, szükséges az optimális virág és gyümölcs termelés. Staking Rendszerint az is szükséges. Fehér virágok viselik áprilistól júniusig, attól függően, hogy a fajta, majd a várva várt vörös vagy néha sárga gyümölcs. Madarak is szeretik a gyümölcsöt, így előfordulhat, hogy megosszák a betakarítás. Növényeket kell helyezni 3 'szét a sorok között 7-9 "egymástól. Gyümölcs keletkezik egy éves fa. A legjobb eredmény, vágja le az összes gyümölcsű vesszők a földszinten a szezon végén. A Rubus nemzetség is készül fel a virágzás, díszcserjék, vagy lombhullató vagy örökzöld, amelyek közül néhány őshonos faj.

Előzmény: ZsuR (1390)
ZsuR Creative Commons License 2014.08.24 0 0 1390

Tavaly osszel ultettem... kettot, egy elmult szinte azonnal.

A tavaszi agon volt egy mareknyi iden tavasszal.

Ez uj hajtas - es sokkal tobb van rajta mint tavasszal - sot, ket agon, nem csak egy... :))

Most olvasom, mit kell tenni vele - hogyan kell metszeni, tobb oldalon is azt irjak, hogy visszavagni foldig ha letermett... 

https://www.google.com/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=translator

Előzmény: Lora1213 (1389)
Lora1213 Creative Commons License 2014.08.24 0 0 1389

Mi a neve a málnádnak?   Gyönyörű ! Csak most kezd teremni, vagy nyáron is volt rajta ?

Előzmény: ZsuR (1386)
Málnanalfabéta Creative Commons License 2014.08.24 0 0 1388

Köszi!

Nekem a fertődi zamatos lett olyan mint a karácsonyfa.....

És a vizszintes vesszőket milyen közel kell levágni a függőleges mellett???

És mikor metszem???Most,vagy ősszel,vagy télen,vagy tavasszal....................a szőlő sokkal egyszerűbb.....!!!:(

Köszi.

Előzmény: Törölt nick (1387)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.24 0 0 1387

Szia,

Ne izgulj, a málna olyan, mint egy gyomnövény, szinte kiírthatatlan, csak adj neki elég időt:)

Metszés:

A polka fajtánál pl., ami sarjmálna, azt ősszel talaj felett le kell vágni csutkóra/teljesen.

Amúgy ez egy nagyon jó kemény, kissé műmálna ízű, de nagyon bőtermő és folyamatosan hozza termését.

A napokban 12 méterenként 3-4 naponta 2-3 kilót szedek le és nagyon sok még rajta ,a mi be fog érni.

A hagyományos fajtáknál a másodéves vesszőt onnan ismered meg, hogy sötétbarna és fásabb. Nos, azt kell kivágnod.. Bokronként 5-6, ha nagyobb (ültetés formától függ) 8-10 szép szálat hagyj meg 1-1,5 méter magasan. Jövőre kötözd ki.

Az oldalhajtásokat nyesd le nyugodtan. De próbaként meghagynék 1-2 bokrot , hogy megfigyeljem, hogy hozz e rajta gyümölcsöt.

Szóval nyugi, nem ronthatsz el seemit:) A betegségre, vízpótlásra és tápanyag visszapótlásra figyelj.

Előzmény: Málnanalfabéta (1385)
ZsuR Creative Commons License 2014.08.24 0 0 1386

Es itt a piros malnam oszi gyumolcse!  Meglepodtem - kellemesen... igaz, alig par vesszo van meg, de a boldogsagom nagy!

Kerdes... vissza kell vagni a vesszoket? Ezt a vesszot iden hozta, tavasszal nem volt rajta gyumolcs.

At kell ultetnem mind a ketto :)) malna bokromat... mikor tegyem, mit tegyek vele - metszesre gondolok...  Segitsetek, kerlek!

Előzmény: ZsuR (1345)
Málnanalfabéta Creative Commons License 2014.08.24 0 0 1385

Köszi,elolvastam...!:(

Mivel műszaki ember vagyok /és alapjában véve tök hülye a kertészkedéshez/még ahhoz is két év kellett hogy megtanuljam melyik a tősarj,és melyik a gyökérsarj.........!!!!:((/én még az egy éves vesszőt is átúltettem hogy szaporodjon,sokasodjon a málnám......../

Azt áruld el légyszi/vagy yalaki/ hogy az idei függőlegesen nőtt vesszőről a vizszintesen kihajtott/és kb.másfél-két méteresre megnővő,elágazó/ ágakat,vesszőket le kell-e vágni,ha igen akkor mikor,és a függőlegesen nővő ágtól milyen messzire...........és az összes vizszintesen nővő vesszőt vagy...............???????????????

És ha le kell,és levágom,akkor jövőre mi fog nekem málnát hozni rajta...........?????????

/Egy gépjármű differenciálművével egyszerűbb dolgom lenne/!!!!!!!!!!:))))

Miért nem nől úgy a málna ahogy a szakirodalomban lerajzolják...............?????:))

A műszaki rajzon,legalább hellyel-közzel el tudok igazodni.................!!!!!!!!!!!:(

Köszi.

/Nem véletlen a regnevem,mi!!!???és az a legszörnyűbb hogy ez komoly!!!!:(((/

Előzmény: Lora1213 (1383)
Málnanalfabéta Creative Commons License 2014.08.23 0 0 1384

Nagyon szépen köszönöm a segítséget!!!:)

Előzmény: CBNora (1378)
Lora1213 Creative Commons License 2014.08.23 0 0 1383
Előzmény: Málnanalfabéta (1382)
Málnanalfabéta Creative Commons License 2014.08.23 0 0 1382

Remélem végre sikerül....

Ha igen,akkor nagyon szépen köszönöm a segítséget!!!

Szilárd 76 Creative Commons License 2014.08.22 0 0 1381

Üdv!

Érdeklődni szeretnék, hogy hol tudnék vásárolni, akár interneten is Fertődi Vénusz málna töveket?

Kb 150 db-ra lenne szükségem. 3 sort szeretnék bővíteni, és azt hallottam hogy ezt a korai málnát érdemes lenne termeszteni.

nézek Creative Commons License 2014.08.22 0 0 1380

nálam 20 tő van vegyesen..hogy milyen, már nem tudom. az biztos, hogy tavasszal van egy érési dömping, aztán  nyáron semmi, illetve itt-ott pár szem..   de már látni a kb. két hét múlva beérő gazdagon megrakott bokrok igéretét.

Jbori Creative Commons License 2014.08.22 0 0 1379

Nálam is van minden nap egy kis termés, télen telepítettem, 9 tő van, és már folyamatosan érik. Bevált mint minden DM Kertből való növényem. Szívesen csinálok nekik reklámot, csak örömöm van a növényeikkel.

Előzmény: wieder (1373)
CBNora Creative Commons License 2014.08.21 0 0 1378

Miután kiválasztod a képet, és megjelenik a kép feltöltése saját gépről felirat alatt, a kép mellett lévő beillesztés feliratra is rá kell kattintani.

Előzmény: Málnanalfabéta (1377)
Málnanalfabéta Creative Commons License 2014.08.21 0 0 1377

Valaki meg tudná mondani hogy a hozzászólásomhoz csatolt képek miért nem jelennek meg az oldalon miután elküldöm??????:(

Málnanalfabéta Creative Commons License 2014.08.21 0 0 1376

Na szóval....ilyen a dzsumbuj...:(

Málnanalfabéta Creative Commons License 2014.08.21 0 0 1375

Ilyen a dzsumbuj....

Remélem most sikerül a fotót feltölteni!!!!???

Lactarius Curtis Creative Commons License 2014.08.20 0 0 1374

Ízre a Malling,a  Resa, a Tulameen és az Autumun Bliss mostani (őszi) termése is finomabb, a Polka igazán csak teljes érettségben finom, viszont nagyon masszív bogyói vannak, és a termesztése sokkal egyszerűbb az előbb említetetteknél (ősszel tarra vágod, a sarjakon nyárra már terem, egészséges így permetezés 0).

Előzmény: rolivectra (1372)
wieder Creative Commons License 2014.08.20 0 0 1373

Biztos van nála zamatosabb is, de talán a legegyszerűbb a tartása.

Késő ősszel az összes vesszőt levágni a föld fölött pár centivel, tavasszal kihajtó ágakon nyár közepétől októberig terem. Mivel télen nincs vessző, ezért nem kell lemosó permetezést végezni, könnyebb a betegségektől megvédeni. Nekem bejött :)

Előzmény: rolivectra (1372)
rolivectra Creative Commons License 2014.08.20 0 0 1372

Üdv valaki a késői Polka málnáról tulajdonság metszés stb tényleg olyan jó mint a tő árusok mondják, ízre jó mert az néztem hogy nagy, eladhatóak??

nézek Creative Commons License 2014.08.20 0 0 1371

nálam is ilyen, én azokat vágom le, amik útban vannak, vagy nyoma sincs bimbónak.

Előzmény: nagmia (1368)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2014.08.19 0 0 1370

Nálam is ezt csinálja, levágom őket, sőt ősszel a 2,5m-es sarjak tetejét is.

Előzmény: nagmia (1368)
Málnanalfabéta Creative Commons License 2014.08.19 0 0 1369

Hölgyeim és uraim!

Olyan ember segítségét szeretném sűrgősen kérni aki ért a málnatermesztéshez!!!

Kb négy éve elkezdtem ültetgetni néhány tő málnát..../fertődi zamatos,és maling expoit/,de a fertődi zamatos idén karácsonyfa szerűen hajtott nagy tételben oldalhajtásokat/kb egy-két métereseket/!!!!Mit kell vele csinálni???Le kell vágni a fő ág mellett???Vagy csak visszametszeni??? Mindet,vagy csak néhányat???

Hülye vagyok hozzá,csak azért ültettem mert fincsi,és a rokon gyerekek nagyon szeretik,nekik szeretnék vele évről-évre örömet szerezni!!!!

HELP!!!!!

Megpróbálok képet feltölteni róla,remélem sikerül!!!

Sürgősen kérek választ,mert állítólag most kell valamikor augusztusban metszeni ritkítani,de a szakirodalomban nem találtam arra utalást hogy mit kell azzal a töménytelen oldalhajtással csinálni!!!!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!