Keresés

Részletes keresés

Jeffsy Creative Commons License 2022.03.28 -1 0 31695

Értem, akkor nem arról van szó, hogy a betáplálási ponttól távolabb már lenne valami érzékelhető veszteség.

Lassan 3 éve működik gond nélkül, az lehet az oka - abból kiindulva amit mondasz, hogy viszonylag sok a vágánykapcsolat, ami így mechanikailag is erősebbé teszi az egészet, ha ki kell szednem egy váltót, nem is olyan egyszerű, elég erős (Geoline műanyag ágyazatos).

Ez így helytálló lehet?

Előzmény: diginewl (31693)
benbe Creative Commons License 2022.03.28 0 0 31694

Az amerikai gyakorlat az, hogy minden vágánymezőhöz megy betáp egy hosszanti buszból. Persze, ahol tíz évig épül és harminc évig használnak egy asztalt, ott nincs laca-faca, de ezt érdemes itt, a nagy víz ezen oldalán is megfogadni.

Előzmény: diginewl (31693)
diginewl Creative Commons License 2022.03.28 -1 0 31693

Itt a lényeg:

"nem tapasztalok jelenleg vezerlessel, aramellatassal kapcsolatos problemat."

Térjünk vissza rá egy év múlva. A síncsatlakozók hajlamosak a korrózióra, kilazulásra. A páratartalomtól, hőingadozástól is sok függ. Ahogy írta STmodell: sok helyen.

(A sínszál maga tökéletesen, és a vastagsága végett szinte veszteség nélkül továbbítja a delejt. A hiba mindig a csatlakozásoknál keletkezhet.)

Előzmény: Jeffsy (31692)
Jeffsy Creative Commons License 2022.03.28 0 0 31692

Milyen különbseget tapasztalnek?

Jelenleg egy betaplalasi pont van, olyan jo 20-25m vaganyanyagot lat el, köztük 16 digitalis kiterö is erröl megy, nem tapasztalok jelenleg vezerlessel, aramellatassal kapcsolatos problemat.

Aramszedesi problemak elöfordulnak, de annak meg szoktam talalni az okat (kosz) vagy a sinen, vagy a kereken.

Erzeketlenebb lenne a koszra a palya?

Előzmény: Törölt nick (31691)
Törölt nick Creative Commons License 2022.03.28 0 0 31691

Célszerű 1-1,5 méterenként kialakítani egy betáplálási pontot.

Előzmény: Jeffsy (31690)
Jeffsy Creative Commons License 2022.03.28 0 0 31690

"Ja, és még egy tanulság: nem elég egy ponton betáplálni egy pályát! Tudom, hogy sokunknak az a természetes, hogy a terepasztalon a pálya több pontos is kap áramot. Csak sokan ezt nem csinálják meg, mert pl. a ROCO katalógusban/ismertető füzetekben sem esik róla szó. Az ábrákon is az van, hogy a z21-ből jön ki a két szál drót, és a pálya egy pontjára csatlakozik, és kész is. Ez kevés sajnos, még kis házi pályákon is. "

Ez a tema engem nagyon erdekelne, milyen elv menten erdemes több ponton betaplalni?

Előzmény: csíkos-háTTú (31687)
leofender Creative Commons License 2022.03.28 0 0 31689

Már túl vagyunk rajta, de megnézem ezt is, köszi, hogy mondod! Továbbra sem vagyok egy nagy MM megfejtő, de valószínű azért, mert annyira kevés mindent használok ebből a rendszerből, hogy eddig nem is nagyon volt rá szükség. Viszont azért ma is bővült az információs táram!:)

Előzmény: diginewl (31686)
leofender Creative Commons License 2022.03.28 0 0 31688

Köszönettel Csíkos Mesternek megoldódott a probléma!:) Valóban nem vittem végig a resetet lépésről lépésre, de szerencsére nála másodpercekben mérhető volt a művelet realizálása. Ezúttal is köszönet, no meg a fejtágításért!:)

Előzmény: csíkos-háTTú (31687)
csíkos-háTTú Creative Commons License 2022.03.28 -1 3 31687

Kollégának nem sikerült a reset. Most már semmi baja a modellnek, és a hangerőt is a kívánt értékre tudtuk növelni. Ha valakinek egyébként túl hangos, vagy halk a ZIMO dekóderes modellje, akkor a hangerőt a CV266-ban tudja beállítani. Konkrétan ez a ROCO BR52 modell CV266=60 értékre van gyárilag beállítva. A hangerőt 0-255 között lehet állítani, most mi CV266=90 értékre állítottuk, így megfelelően hangos, valamivel erősebben szól, mint gyári értéken.

Most már menni fog amúgy, neki is, azért a MultiMaus nem egy ördöglakat, csak laikusoknak szóló használati utasítás nem igazán van hozzá.

Ja, és még egy tanulság: nem elég egy ponton betáplálni egy pályát! Tudom, hogy sokunknak az a természetes, hogy a terepasztalon a pálya több pontos is kap áramot. Csak sokan ezt nem csinálják meg, mert pl. a ROCO katalógusban/ismertető füzetekben sem esik róla szó. Az ábrákon is az van, hogy a z21-ből jön ki a két szál drót, és a pálya egy pontjára csatlakozik, és kész is. Ez kevés sajnos, még kis házi pályákon is. 

Előzmény: csíkos-háTTú (31684)
diginewl Creative Commons License 2022.03.28 0 1 31686

"Utánanézek, hogy mit tudok tenni"

Ha Csíkoshoz mész, kérdezz rá a MiniMaus-ra. F28-ig szépen jelölve mutatja a be/kikapcsolt funkciókat. Nem egy csilli-villi dolog, de a Z21-hez is lehet simán csatlakoztatni.

Előzmény: leofender (31683)
leofender Creative Commons License 2022.03.28 0 0 31685

Megyek át, megnézzük! Ha valóban igazad lesz akkor vissza viszem persze, de jó lenne azért, ha "észhez tudnánk" téríteni!:)

Előzmény: csíkos-háTTú (31684)
csíkos-háTTú Creative Commons License 2022.03.28 0 1 31684

ZIMO MX645 van a modellben, annak a hang végfokozata zárlatvédett. Ha ennek ellenére elszállt, akkor leszívja a dekóder belső tápját, és a modell meg sem mozdul a pályán, és semmire sem reagál, funkció gombokra, és programozási kísérletekre sem.

Máshol lesz a baj, megírom, hogy mi volt vele. De sanszos, hogy hangszóró. Nem túl sűrűn, de előfordul ezekkel a mikro kockákkal, hogy megadják magukat.

Előzmény: benbe (31679)
leofender Creative Commons License 2022.03.28 0 0 31683

Sima mezei z21 rendszer, mindene gyári, eredeti, egy start szetthez volt, csak beszereztem hozzá még egy vezérlőt, szóval most kettő van rádugva, és a mozdonyok is el vannak osztva a két vezérlőn kb. egyenlő arányban. Viszont 2016-os a történet, szóval ha ezt időnként frissíteni kell, akkor az bizony elmaradt eddig. Valószínű ezért nem tudok hozzáférni a 20+ -os funkciókhoz sem...

Utánanézek, hogy mit tudok tenni, igazából ezek a mobilról, meg tabletről vezérelhető dolgok nem nagyon mozgatnak, annyira azért én nem vagyok die hard, jó lenne nekem ez a sima MM-is arra amire nekem kell. Az sem zavarna, hogy F20 felett nem tudok elérni egyébként soha sem használt hanghatásokat, de az már igen, hogy egy sima hangerőt nem tudok lekezelni a jelenlegi állapotában.

Utána nézek, intézem, és köszönöm mindenkinek aki írt!:)

Laci

Előzmény: benbe (31680)
leofender Creative Commons License 2022.03.28 0 0 31682

Köszi, ez megoldás lehet!:) Mindenképp megnézem!

Előzmény: hory004 (31678)
hory004 Creative Commons License 2022.03.27 0 0 31681

31662-ből következtettem.

De mindenképp javasolt a wifi, márha nem ragaszkodik a konkrét gombhoz az érintő helyett.

Előzmény: benbe (31680)
benbe Creative Commons License 2022.03.27 0 0 31680

Jó kérdés, hogy z21-gyel használja-e a MM-t, vagy az eredeti erősítővel, hateres kábellel. Ha előbbi, akkor a leírtak alapján én javasolnám a wi-fi-csomag beszerzését, mert az App kezelőfelületéről sokkal jobban lehet funkciókat kapcsolni és programozni is. Ha utóbbi, akkor nehezebb a helyzet.

Előzmény: hory004 (31678)
benbe Creative Commons License 2022.03.27 0 0 31679

Az "egyszer csak gondolt egyet"-ből nem arra asszociálok, hogy össze-vissza nyomkodott funkciógombokat. Pláne, hogy a leírtak alapján el sem éri a MM-zal a megfelelő magas funkciókat a régi firmware miatt. Viszont végfoksérülésnek tökéletesen megfelelnek a leírtak.

Előzmény: dccvillanyos (31667)
hory004 Creative Commons License 2022.03.27 0 0 31678

Z21-et UTP kábellel (vagy Wifi) rádugod a gépre. Letöltöd a Roco honlapjárol a maintenance toolt, lásd majd a linken.

A maust átdugod az R-busba, majd frissíted, 1.05-ös verzióra.

https://www.youtube.com/watch?v=b67TNjoeoWg

Előzmény: leofender (31677)
leofender Creative Commons License 2022.03.27 -1 0 31677

Nálam ez ott akad el, hogy nem tudok F20 fölé ugrani, hiába nyomom meg kétszer a nyilat. A Nyíl szimbólum nem marad ott a kijelzőn, így nem tudok F20 fölé sem menni, pedig lehet az megoldaná a problémát. Próbáltam, nyomkodtam becsülettel, de csak kétszer felvillan és kész.

Előzmény: csíkos-háTTú (31673)
leofender Creative Commons License 2022.03.27 0 1 31676

Köszi, megyek mindenképp! Írtam emailt!:)

Előzmény: csíkos-háTTú (31674)
leofender Creative Commons License 2022.03.27 -1 1 31675

Köszönöm, ezt már alkalmazom!:) Minden le van írva, az is, hogy melyik mozdony milyen számon fut. Úgy néz ki a resetelést is megoldottam, mert azért magyar nyelven már kicsit könnyebb volt nekem is. Viszont a mozdony továbbra is néma marad...

Igen, nem vagyok műszaki ember! :D Csak az a bosszantó, hogy azért alapvetően úgy gondoltam, hogy értek annyit ehhez mint egy majom. Mert végülis nem sok mindent használok az MM-ből.

Előzmény: _Tapicska_forgalmista (31672)
csíkos-háTTú Creative Commons License 2022.03.27 0 1 31674

Nem olyan bonyolult ez, csak rá kell jönni a logikájára! :-)

Jövő héten gyere ki a műhelyben, megmutatom!

Előzmény: leofender (31669)
csíkos-háTTú Creative Commons License 2022.03.27 -1 1 31673

Ott a pont!

F23: halkítás

F24: hangosítás.

De ez attól is függ, hogy melyik hanganyagot töltötték fel a gyárban a dekóderbe. Van úgy, hogy a gyárilah hangos ROCO gőzösben nem az a .zpp anyag van, ami a ZIMO honlapján megtalálható. Eltérhetnek a funkciók kiosztások, így hangerő szabályzás is.

Előzmény: dccvillanyos (31667)
_Tapicska_forgalmista Creative Commons License 2022.03.27 0 1 31672

Nem akarom megmondani a tutit. Esetleg csinálj magadnak részletes leírást lépésről lépésre azokról a dolgokról, amit sikerült megoldani, hogy legközelebb (pl. hónapok múlva) ne kelljen ismét felfedezned a dolgokat! Lehet, hogy alapvetően nem műszaki ember vagy?

leofender Creative Commons License 2022.03.27 -1 2 31671

Na a nyelv már megvan! Sikerült magyarítani mindkét MM-t szlovákról, úgyhogy ezen felbuzdulva itt már nem állok meg, vagy ezen tudás birtokában csatlakozom az Anonymous hackercsoporthoz, vagy a MM segítségével most már feltöröm a Pentagon adatbázisát (is)! Még nem döntöttem el. :D

Köszönet egyébként egy kedves kollégának aki emailben eligazított!:)

leofender Creative Commons License 2022.03.27 0 0 31670

Szia!

A hardveres gond alatt pontosan mire gondolsz?

Előzmény: benbe (31666)
leofender Creative Commons License 2022.03.27 -1 2 31669

Köszi, de igen, le is van töltve, de egyszerűen így sem értem. Na ezért érzem én ehhez magam roppant ostobának. Valahogy nekem nagyon nem "felhasználóbarát" ez a rendszer. De valószínű a probléma nálam van. Nézem azért, és akkor majd Csíkos mestert is szerintem meglátogatom ezzel, csak jó lenne végre megérteni ennek a működését, úgy, hogy megmaradjon a játék élvezeti faktora is, és ne akarjam egyből a földhöz vágni.

Pl. ott van a másik kérdés, hogy, hogyan váltok F20 fölé... Mondta itt egy kedves kolléga, hogy a nyíl 2x, de nekem azon kívül, hogy felvillan kétszer a nyíl szimbólum a kijelzőn, nem történik az égvilágon semmi. 2 vezérlőm is van, de egyikkel sem sikerült még odáig eljutnom 47 évesen. Na ezért érzem magam roppant hülyének.

Kell ehhez valami OKJ-s tanfolyam, vagy online kurzus, hogy a mezei paraszt (én) is megértse ennek a működését? Tudom, hogy az MM sok mindent tud, de én ennek a 99%-át nem is használom, engem csak az a szűk tartomány érdekel(ne) ami a mozdonyok beállítására vonatkozik, hogy lehessen velük szentségelés nélkül játszani. Nem akarok digitális váltókat kezelni, tükrözni, stb..., igazából csak azt szeretném, hogy az aranyárban megvett mozdonyok működjenek a leírásuk szerint.

Próbálom azért rendíthetetlenül megfejteni!:)

Előzmény: _Tapicska_forgalmista (31668)
_Tapicska_forgalmista Creative Commons License 2022.03.27 0 1 31668

Nem lenne egyszerűbb megnézni a Multimaus használati utasítását?

https://shop.modell.hu/letoltes/MultiMaus_HU.pdf

Előzmény: leofender (31665)
dccvillanyos Creative Commons License 2022.03.27 0 2 31667

Miért kell egyből a legrosszabbra gondolni? Zimo dekódernél a hangerőt két funkciógombbal lehet állítani fel-le. Valószínű az egyik bekapcsolva maradt. F20 feletti funkciókat nézném végig, fejből nem tudom melyik lehet, majd Csíkos kijavít. 

benbe Creative Commons License 2022.03.27 0 0 31666

Szerintem ez hardveres gond. A resetelés a dekóder típusától függ, de aligha fog segíteni. 

Előzmény: leofender (31665)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!