Értem, akkor nem arról van szó, hogy a betáplálási ponttól távolabb már lenne valami érzékelhető veszteség.
Lassan 3 éve működik gond nélkül, az lehet az oka - abból kiindulva amit mondasz, hogy viszonylag sok a vágánykapcsolat, ami így mechanikailag is erősebbé teszi az egészet, ha ki kell szednem egy váltót, nem is olyan egyszerű, elég erős (Geoline műanyag ágyazatos).
Az amerikai gyakorlat az, hogy minden vágánymezőhöz megy betáp egy hosszanti buszból. Persze, ahol tíz évig épül és harminc évig használnak egy asztalt, ott nincs laca-faca, de ezt érdemes itt, a nagy víz ezen oldalán is megfogadni.
"nem tapasztalok jelenleg vezerlessel, aramellatassal kapcsolatos problemat."
Térjünk vissza rá egy év múlva. A síncsatlakozók hajlamosak a korrózióra, kilazulásra. A páratartalomtól, hőingadozástól is sok függ. Ahogy írta STmodell: sok helyen.
(A sínszál maga tökéletesen, és a vastagsága végett szinte veszteség nélkül továbbítja a delejt. A hiba mindig a csatlakozásoknál keletkezhet.)
Jelenleg egy betaplalasi pont van, olyan jo 20-25m vaganyanyagot lat el, köztük 16 digitalis kiterö is erröl megy, nem tapasztalok jelenleg vezerlessel, aramellatassal kapcsolatos problemat.
Aramszedesi problemak elöfordulnak, de annak meg szoktam talalni az okat (kosz) vagy a sinen, vagy a kereken.
"Ja, és még egy tanulság: nem elég egy ponton betáplálni egy pályát! Tudom, hogy sokunknak az a természetes, hogy a terepasztalon a pálya több pontos is kap áramot. Csak sokan ezt nem csinálják meg, mert pl. a ROCO katalógusban/ismertető füzetekben sem esik róla szó. Az ábrákon is az van, hogy a z21-ből jön ki a két szál drót, és a pálya egy pontjára csatlakozik, és kész is. Ez kevés sajnos, még kis házi pályákon is. "
Ez a tema engem nagyon erdekelne, milyen elv menten erdemes több ponton betaplalni?
Már túl vagyunk rajta, de megnézem ezt is, köszi, hogy mondod! Továbbra sem vagyok egy nagy MM megfejtő, de valószínű azért, mert annyira kevés mindent használok ebből a rendszerből, hogy eddig nem is nagyon volt rá szükség. Viszont azért ma is bővült az információs táram!:)
Köszönettel Csíkos Mesternek megoldódott a probléma!:) Valóban nem vittem végig a resetet lépésről lépésre, de szerencsére nála másodpercekben mérhető volt a művelet realizálása. Ezúttal is köszönet, no meg a fejtágításért!:)
Kollégának nem sikerült a reset. Most már semmi baja a modellnek, és a hangerőt is a kívánt értékre tudtuk növelni. Ha valakinek egyébként túl hangos, vagy halk a ZIMO dekóderes modellje, akkor a hangerőt a CV266-ban tudja beállítani. Konkrétan ez a ROCO BR52 modell CV266=60 értékre van gyárilag beállítva. A hangerőt 0-255 között lehet állítani, most mi CV266=90 értékre állítottuk, így megfelelően hangos, valamivel erősebben szól, mint gyári értéken.
Most már menni fog amúgy, neki is, azért a MultiMaus nem egy ördöglakat, csak laikusoknak szóló használati utasítás nem igazán van hozzá.
Ja, és még egy tanulság: nem elég egy ponton betáplálni egy pályát! Tudom, hogy sokunknak az a természetes, hogy a terepasztalon a pálya több pontos is kap áramot. Csak sokan ezt nem csinálják meg, mert pl. a ROCO katalógusban/ismertető füzetekben sem esik róla szó. Az ábrákon is az van, hogy a z21-ből jön ki a két szál drót, és a pálya egy pontjára csatlakozik, és kész is. Ez kevés sajnos, még kis házi pályákon is.
Ha Csíkoshoz mész, kérdezz rá a MiniMaus-ra. F28-ig szépen jelölve mutatja a be/kikapcsolt funkciókat. Nem egy csilli-villi dolog, de a Z21-hez is lehet simán csatlakoztatni.
ZIMO MX645 van a modellben, annak a hang végfokozata zárlatvédett. Ha ennek ellenére elszállt, akkor leszívja a dekóder belső tápját, és a modell meg sem mozdul a pályán, és semmire sem reagál, funkció gombokra, és programozási kísérletekre sem.
Máshol lesz a baj, megírom, hogy mi volt vele. De sanszos, hogy hangszóró. Nem túl sűrűn, de előfordul ezekkel a mikro kockákkal, hogy megadják magukat.
Sima mezei z21 rendszer, mindene gyári, eredeti, egy start szetthez volt, csak beszereztem hozzá még egy vezérlőt, szóval most kettő van rádugva, és a mozdonyok is el vannak osztva a két vezérlőn kb. egyenlő arányban. Viszont 2016-os a történet, szóval ha ezt időnként frissíteni kell, akkor az bizony elmaradt eddig. Valószínű ezért nem tudok hozzáférni a 20+ -os funkciókhoz sem...
Utánanézek, hogy mit tudok tenni, igazából ezek a mobilról, meg tabletről vezérelhető dolgok nem nagyon mozgatnak, annyira azért én nem vagyok die hard, jó lenne nekem ez a sima MM-is arra amire nekem kell. Az sem zavarna, hogy F20 felett nem tudok elérni egyébként soha sem használt hanghatásokat, de az már igen, hogy egy sima hangerőt nem tudok lekezelni a jelenlegi állapotában.
Utána nézek, intézem, és köszönöm mindenkinek aki írt!:)
Jó kérdés, hogy z21-gyel használja-e a MM-t, vagy az eredeti erősítővel, hateres kábellel. Ha előbbi, akkor a leírtak alapján én javasolnám a wi-fi-csomag beszerzését, mert az App kezelőfelületéről sokkal jobban lehet funkciókat kapcsolni és programozni is. Ha utóbbi, akkor nehezebb a helyzet.
Az "egyszer csak gondolt egyet"-ből nem arra asszociálok, hogy össze-vissza nyomkodott funkciógombokat. Pláne, hogy a leírtak alapján el sem éri a MM-zal a megfelelő magas funkciókat a régi firmware miatt. Viszont végfoksérülésnek tökéletesen megfelelnek a leírtak.
Nálam ez ott akad el, hogy nem tudok F20 fölé ugrani, hiába nyomom meg kétszer a nyilat. A Nyíl szimbólum nem marad ott a kijelzőn, így nem tudok F20 fölé sem menni, pedig lehet az megoldaná a problémát. Próbáltam, nyomkodtam becsülettel, de csak kétszer felvillan és kész.
Köszönöm, ezt már alkalmazom!:) Minden le van írva, az is, hogy melyik mozdony milyen számon fut. Úgy néz ki a resetelést is megoldottam, mert azért magyar nyelven már kicsit könnyebb volt nekem is. Viszont a mozdony továbbra is néma marad...
Igen, nem vagyok műszaki ember! :D Csak az a bosszantó, hogy azért alapvetően úgy gondoltam, hogy értek annyit ehhez mint egy majom. Mert végülis nem sok mindent használok az MM-ből.
De ez attól is függ, hogy melyik hanganyagot töltötték fel a gyárban a dekóderbe. Van úgy, hogy a gyárilah hangos ROCO gőzösben nem az a .zpp anyag van, ami a ZIMO honlapján megtalálható. Eltérhetnek a funkciók kiosztások, így hangerő szabályzás is.
Nem akarom megmondani a tutit. Esetleg csinálj magadnak részletes leírást lépésről lépésre azokról a dolgokról, amit sikerült megoldani, hogy legközelebb (pl. hónapok múlva) ne kelljen ismét felfedezned a dolgokat! Lehet, hogy alapvetően nem műszaki ember vagy?
Na a nyelv már megvan! Sikerült magyarítani mindkét MM-t szlovákról, úgyhogy ezen felbuzdulva itt már nem állok meg, vagy ezen tudás birtokában csatlakozom az Anonymous hackercsoporthoz, vagy a MM segítségével most már feltöröm a Pentagon adatbázisát (is)! Még nem döntöttem el. :D
Köszönet egyébként egy kedves kollégának aki emailben eligazított!:)
Köszi, de igen, le is van töltve, de egyszerűen így sem értem. Na ezért érzem én ehhez magam roppant ostobának. Valahogy nekem nagyon nem "felhasználóbarát" ez a rendszer. De valószínű a probléma nálam van. Nézem azért, és akkor majd Csíkos mestert is szerintem meglátogatom ezzel, csak jó lenne végre megérteni ennek a működését, úgy, hogy megmaradjon a játék élvezeti faktora is, és ne akarjam egyből a földhöz vágni.
Pl. ott van a másik kérdés, hogy, hogyan váltok F20 fölé... Mondta itt egy kedves kolléga, hogy a nyíl 2x, de nekem azon kívül, hogy felvillan kétszer a nyíl szimbólum a kijelzőn, nem történik az égvilágon semmi. 2 vezérlőm is van, de egyikkel sem sikerült még odáig eljutnom 47 évesen. Na ezért érzem magam roppant hülyének.
Kell ehhez valami OKJ-s tanfolyam, vagy online kurzus, hogy a mezei paraszt (én) is megértse ennek a működését? Tudom, hogy az MM sok mindent tud, de én ennek a 99%-át nem is használom, engem csak az a szűk tartomány érdekel(ne) ami a mozdonyok beállítására vonatkozik, hogy lehessen velük szentségelés nélkül játszani. Nem akarok digitális váltókat kezelni, tükrözni, stb..., igazából csak azt szeretném, hogy az aranyárban megvett mozdonyok működjenek a leírásuk szerint.
Miért kell egyből a legrosszabbra gondolni? Zimo dekódernél a hangerőt két funkciógombbal lehet állítani fel-le. Valószínű az egyik bekapcsolva maradt. F20 feletti funkciókat nézném végig, fejből nem tudom melyik lehet, majd Csíkos kijavít.