Keresés

Részletes keresés

Ju13 Creative Commons License 2010.01.10 0 0 6470

Szia, én arra tippelek, h a pár hónappal ezelőtti (=őszi???) nagyobb cserép + friss föld megnyomta növésben, viszont most a téli fényviszonyok közt nem tud olyan szép erős és dús hajtást növeszteni, mint a nyári -egyébként természetes- növekedési periódusában. Én a helyedben most nem nyúlnék hozzá még kb 1,5-2 hónapig; tavasszal viszont gond nélkül metszheted, és tápozhatod. A tápozást sem javaslom most! (Mindkettő, a metszés és a táp is növésre serkenti szerencsétlen zöldet, a fény viszont kevés neki az igazán erőteljes, szép növekedéshez!)

UI: csúcs a nicked!:))))

Előzmény: Bojlertestű nő (6469)
Bojlertestű nő Creative Commons License 2010.01.10 0 0 6469

Sziasztok!

Szeretnék segítséget kérni!

5 évvel ezelőtt kaptam egy kicsi Ficus Benjamin(a)t. Egész évben világos, kellemes hőmérsékletű helyen van, eddig szépen, egyenletesen fejlődött.  Pár hónapja nagyobb cserépbe ültettem, növekedése még inkább meglódult, de nem a régi, egységesen szép, tömött formában, hanem a plafonig nőtt, de közel sem olyan duci és bokros, mint eddig. Most pedig pár hete jó néhány levele megsárgult és lehullott. Vajon érdemes lenne visszavágni és valamilyen táppal kisegíteni a bajból? (Ugyanúgy locsolom, mint eddig, semmi nem változott körülötte.)

A tőle kb 1/2 méterre élő "kistestvére" remek állapotban van és nem dobálja a leveleit.

Mi lehet a baj?

Előre is köszönöm a segítséget!

Ju13 Creative Commons License 2010.01.05 0 0 6468

Rózsameténged van? (Catharanthus roseus) Ha igen, akkor a következőt javaslom:

elvileg lakásban is tarthatod, de nem viseli el sem a kiszáradást, sem a túlöntözést, tehát enyhén nyirkosan kéne tartani, túlzások nélkül. Kb 15-20 fokon, ilyenkor télen ablak közelében lenne jobb neki.

A leírásodból arra tippelek, h túllocsoltad, szerintem ha kiveszed  a cserépből, valószínű marha vizesen találod a földlabdáját. Ha így van, akkor óvatosan szedd (lavórban, langyos vízben áztasd) le a tocsogós földet a gyökerekről és ültesd át friss, kicsit száraz földbe; és utána nagyon óvatosan locsold. Az is elképzelhető, h  már késő hozzá; attól függ mennyi ideje pangott a víz a cserépben; mennyire károsodtak a gyökerek. Ezt látni fogod, ha mállanak szét a gyökerek, akkor kampec:((((

Előzmény: Sorridente (6467)
Sorridente Creative Commons License 2010.01.05 0 0 6467
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni. Van egy kis meténgem, méretben is még elég kicsike, tavasszal kaptam, a lent a szára kicsit erősebb, fás. Cserépben kaptam, de nem ültettem ki, mert egyelőre nincs hová. Nyáron az erkélyen volt, most a szobában van, ősszel rengeteg virágot hozott, élvezte a napsütést. De kb egy hete nagyon kókadozik, a teteje már egész száraz, pedig ugyanúgy locsolom. Pár hete már nem süt be a nap hozzánk és ezért azt gondoltam hogy talán azért, viszont azt is olvastam, hogy kifejezetten árnyéktűrő növény. Mit javasoltok? Nagyon szeretném megmenteni. Magához térhet tavaszra ha most el is fonnyad?
Köszönöm
Ju13 Creative Commons License 2009.12.31 0 0 6466

Békés, boldog új évet kívánok Mindenkinek! Ju

gőzgombóc Creative Commons License 2009.12.28 0 0 6465
Ugye, tudod, hogy a környezetváltozás mellett a tőosztás is nagy rizikó, és megrázkódtatás a növénynek?!
Lehet, hogy amiatt ment tönkre az egyik növény.
Előzmény: zratkay (6461)
zratkay Creative Commons License 2009.12.28 0 0 6464
Kedves vagy - koszonom! :)) Ma azert locsolgattam oket...
Előzmény: Ju13 (6462)
viharboszorka Creative Commons License 2009.12.28 0 0 6463

Legalább megpróbáltad :)

Ju13 Creative Commons License 2009.12.28 0 0 6462

Ne vedd magadra a kudarcot, csak hozta a papírformát. Amúgy ez sem borítékolható, (mármint a papírforma) ugyanis nálam pl több olyan növény sem maradt meg (többszöri kísérletre sem), amit ismerőseim szerint kiirtani sem lehet... másoknál meg tök kényesnek mondott növények virulnak ezerrel mindenféle spéci gondoskodás nélkül.

Ha annyira vágytál rá, egy próbát megért.:)))

zratkay Creative Commons License 2009.12.28 0 0 6461
Az eredeti cserep viragot harom reszre osztottam - egy mar kiszaradt... a fiamnal.
Ketto maradt itthon - ezek utan nem mertem a masiknak is adni, es bizony ami a legtobb parat kapja a furdoszobaban, az kezd kiszaradni... nem a baratom ez a noveny :((.
Előzmény: zratkay (6434)
Inki1989 Creative Commons License 2009.12.28 0 0 6460
Ok!
Köszönöm szépen a segítséget. Hát lehet,hogy megbolygatom a gyökerüket, nehogy rohadjon...
bombaba Creative Commons License 2009.12.27 0 0 6459
Nézd meg a 'Banánfa, citromfa' topikban a 9507,9508-as hsz-eket a banánfa téli problémáiról és a sarjak szétültetéséről, talán segít.
Előzmény: Inki1989 (6455)
viharboszorka Creative Commons License 2009.12.26 0 0 6458
babábhéj=banánhéj
viharboszorka Creative Commons License 2009.12.26 0 0 6457

egy cikk a Femina.hu-ról, kártevők elleni harcban bevetendő szerekről:

http://www.femina.hu/otthon/5_termeszetes_de_kimeletlen_modszer_kartevokre

Én az almaecetes-vizes keveréket tuti ki fogom próbálni, remélem, sikerről fogok tudni beszámolni :) De a babábhéjra is kiváncsi leszek, mit tud.

viharboszorka Creative Commons License 2009.12.26 0 0 6456

Szia,

Nehéz így látatlanban bármit mondani :(

Nem lehet, hogy a gyökerétől van a baj vagy mégsem gyógyult még meg teljesen az anyanövény?Én elkülöníteném a helyedben és talán át is ültetném. Ha a sarjak elég nagyok és van gyökerük is, akkor pedig megpróbálnám leválasztani, hátha.

Nem volt esetleg túlöntözve az anyanövény?

A folyosón lévővel valószínűleg nem lesz baj, ki kellene bírnia a 15 fokot, de az öntözést akkor nagyon vissza kell venni nála.Inkább legyen egy kicsit kiszáradva, mint túlöntözve.

A 20-24fok sem baj, sőt, szereti a meleget és a párát, tehát a szobaiaknak jobban kellene éreznie magát. Viszont túlöntözni ezeket sem szabad. A száraz levegő okozhat levélbarnulást,de szerintem itt most nem erről lesz szó.

Remélem, a banánosok is válaszolnak majd, mert én nem vagyok egy hatalmas banántartó :)

Előzmény: Inki1989 (6455)
Inki1989 Creative Commons License 2009.12.26 0 0 6455
Sziasztok!
Már ezt a kérdést feltettem a megfelelő topicban , de ott semmi választ nem kaptam, szóval reménykedem, hogy köztetek van banános. Az a kérdésem, hogy: miért van az, hogy szépen elkezd növekedni a kis banánfám, de valamiért mindig elkezd befeketedni a levelek széle és petyhüdt lesz utána. Muszáj voltam külön cserépbe tenni a két sarjhajtásomat októberben, mert az anyanövény gombás lett. Szerencsére kigyógyult belőle és hozott még 2 sarjhajtást, az egyik már 15cm a másik alig 3-4 cm. A nagyobbik is és a másik kettő is elkezdett feketedni... Amit már külön ültettem kivittem a folyosóra, ott 15 fok körül van, amik még együtt vannak az anyanövénnyel azok itt vannak a szobában. Itt 20-24 fok szokott lenni.
Tudtok segíteni?
Köszönöm!
viharboszorka Creative Commons License 2009.12.24 0 0 6454

Kellemes ünnepeket kívánok Mindenkinek!

Ju13 Creative Commons License 2009.12.23 0 0 6453
Boldog, békés karácsonyt kívánok Mindenkinek! Ju
Ju13 Creative Commons License 2009.12.19 0 0 6452
Inki, gratulálok!:))))) Anyámék szeptemberben ültettek néhány magot; igaz, nincs radiátoruk a padlófűtés miatt de még semmi nyoma, h bújna akár csak egy is.  Egyébként nemrég egyik kertészetben láttam 1.500 Ft-ért kb 25-30 cm magas példányokat, szép formásak voltak... persze, tudom, magról vetni az teljesen más:)))
Előzmény: Inki1989 (6451)
Inki1989 Creative Commons License 2009.12.19 0 0 6451
Képzeljétek most télen kibújt valami kis száracska vagy mi, a cycas magom fenekéből!
Úgy örülök neki, még 20 év és lesz házi cycasom :-) . Pedig azt írták, hogy otthon nem lehet csíráztatni,csak laboratóriumban,meg szakembereknek. Hát én a radiátor tetején csíráztatom már nov. 1-je óta és most előbújt a drága! Majd csinálok képeket is...
Addig is örüljetek velem:-))))

Boldog Ünnepeket minden növénykedvelőnek!
zsuzsanna24 Creative Commons License 2009.12.11 0 0 6450

Sziasztok!

Én nemrég liliomot akartam hajtatni szobai körülmények között! Hasonló lett az eredmény mint amit írtatok. Felnyúrgult és a teteje elkezdett száradni. Jött egy kertész ismerős és ő mondta, hogy túl lett hajtatva. A lényeg, hogy ha saját hagymát akarsz hajtatni, akkor teljesen tápanyagmentesen homokba ültesd el a hagymát. Ez vonatkozik a tulipánra, játcintra és a krókuszra is! Akkor lehet elkezdeni tápozni, ha már kinyiltak az első virágok! Ha van kedved próbáld ki!

Előzmény: viharboszorka (6448)
zratkay Creative Commons License 2009.12.10 0 0 6449
Ha a szoba levegojenek az illatossaga a cel, akkor lehet sokfele megoldas.
Lehet egy edenybe vizet es fahejat tenni, vagy szekfuszeget, es elparolog - kozben illatozik. Ha intenzebben akarod, akkor egy gyertyat (ami nincs illatositva) beleteszel egy nagyobb poharba aminek az aljara szekfuszeget, fahejat teszel... a meleg levego segit az illat terjedesben.
Itt a karacsony... egy talban fenyotoboz (friss), fenyoag, narancsba tuzott szekfuszeg...

Szaraz virag - levendula - vagy fuszerek: zsalya, rozmaring... sokaig nem tart, de kellemes.

Ha a szoba levegojenek a tisztasaga, probald ezeket.
Előzmény: Romaf (6445)
viharboszorka Creative Commons License 2009.12.10 0 0 6448

Húúúú de szép lett!

Én tavaly próbálkoztam hajtatással: elültettem földbe (teljesen a föld alá) jácintot és tulipántot és nárciszt, meg krókuszt is. Mind kizöldült, felnyurgult és egy sem virágzott....idén már elolvastam a szakirodalmat, vettem egy jácint hagymát és egy gyökereztető piklit, szépen sötét helyen van és hűvösön is, most már 3. hete. Gyökeret még nem hozott, de a hagyma tetején már kandikál kifelé a hajtás, tehát húsvétra csak lesz belőle valami :D Most gondolkozom, hogy próbáljam-e ki a másik módszert: cserépbe félig kilógva elültetni a tulipán és jácint hagymát (tehát hagyma fele a föld alatt, fele meg kint, mint az amarílisznél), be a szobába vele és addig papírcsákót rátenni (hogy sötétben legyen), amíg 8 centi magas nem lesz a hajtása. Akkor csákót le és állítólag virágzik.....

Szívesen fogadnék ötletet :) Kísérletezek én, mert hagyma van bőven....dehát virágesőt is szeretnék azért :)

Előzmény: hannabori (6447)
hannabori Creative Commons License 2009.12.10 0 0 6447

Ebből kettő fűszernövény, az eukaliptusz pedig kerti télálló növény.

Szerintem eggyik sem szobába való, ideig óráig bírják aztán annyi.

Ezenkívül ezek nem nagyon illatoznak csak ha megdörgölöd a levelüket.

Én azt tudnám javasolni ha illatosat szeretnél, hogy vegyél 2 csomag jácint hagymát /6 db/ és 2 hetente tegyél eggyet cserépbe, és a szobában hajtasd, hogy folyamatosan legyen virágod.

Nagyon erős finom illata van.

Előzmény: Romaf (6445)
farkasetus Creative Commons License 2009.12.10 0 0 6446
De kár érte!!!
Előzmény: hannabori (6443)
Romaf Creative Commons License 2009.12.10 0 0 6445

Valami erős-kellemes illatú szobában tartható növényt keresnék természetes légfrissítőnek.

Menta, citomfű, esetleg eukalipusz...ilyenek jutottak erszembe. Csak nem tudom melyik a legerősebb illathatású.

Hol tudnék ilyesmit beszerezni?

Köszi!

Ju13 Creative Commons License 2009.12.08 0 0 6444
Jujjjjj ez nagyon durva! Olyan, mintha valami gomba lenne...  előtte semmi baja nem volt??????? Mekkorát vágtál le belőle, nagy darabot?
Előzmény: hannabori (6443)
hannabori Creative Commons License 2009.12.07 0 0 6443

Ha kihajt, hajtást viszont ne osztogassatok róla, én adtam pár hete egy ismerősömnek, ez volt a tanulópénz...

hannabori Creative Commons License 2009.12.07 0 0 6442
Előzmény: taormina1 (6437)
zratkay Creative Commons License 2009.12.06 0 0 6441
Igen. Jajj de remelem, hogy megmarad, mert nagyon tetszik!
Előzmény: gőzgombóc (6440)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!