Keresés

Részletes keresés

potihu Creative Commons License 2008.09.08 0 0 1668
Nemrég visszatértem Oslo -ból! Ma IGAZAD van! Élményeim 1982 -ből valók voltak akkor 3,5 hónapig ott voltam ösztöndíjasként. Akkor "emberibb" volt. Most világváros, nem találtam a norvég étkezőhelyeket, van minden egyéb kínai, Mc, francia olasz stb. A közlekedésre sem ismertem rá.
fényképek MA és akkor FF -ben itt : OSLO RÉGEN és MA
Annak idején jártam Oslón kívül is. Biztos igazad van most csak pár napot voltam ott. Ezzel együtt a skandináv (nordic) életszemlélet számomra nagyon szimpatikus, kivéve Dánia, mert az már ideát, "Európában" van. Annak idején: 1972, 1981 években mind a hajón Koppenhága - Malmő között, mind Berlin - (Malmö - Göterburg -) Osló vasutom is érezhető volt.
Szóval mind IZLANDRA mind NORVÉGIÁBA vissza megyek még.
Előzmény: czy (1619)
oldlady Creative Commons License 2008.09.01 0 0 1667
Ok :)
Előzmény: nICK (1666)
nICK Creative Commons License 2008.09.01 0 0 1666
Köszönöm! Megerősítetted bennem, hogy érdemes ezzel foglalkozni, ha kialakul valami konkrétum, kereslek, behajtom a felajánlást! :-)
Előzmény: oldlady (1665)
oldlady Creative Commons License 2008.09.01 0 0 1665

Ha télen van egy heted, akkor repülj oda, és egy helyi irodánál fizess be arra, amit ilyonkor egyáltalán kínálnak, ez Reykjavik környéke és pl. a Myvatn-nál is vannak télen is programok.

De inkább ajánlom, hogy nyáron próbálj meg egy hetet szervezni, ha nincs többre lehetőséged. 500 km, az ott nagyon kevés, én idén 3 napra béreltem autót, és az alatt 1200 km-t tettem meg. Viszont van egy olyan lehetőség, hogy közben néha helyi közlekedést is igénybe veszel, nagyobb távolságot megteszel busszal, viszed magaddal a bringát, és azzal folytatod. Csak bringával kellene egy hónap is, de így kombinálva sok mindent bejárhatsz. Vannak buszjáratok a felföldön keresztül is, elmész velük valameddig, és bicajjal folytatod, aztán megint busszal és így tovább.

Ha szeretnéd szívesen segítek az út megtervezésében :)

Előzmény: nICK (1664)
nICK Creative Commons License 2008.09.01 0 0 1664
Ok, köszönöm, megfogadom tanácsaitokat! :-)

Mégis, ha egy hetem van akármikor (télen nyáron) és szeretnék legalább olyat látni mint pl. Mitcsenkov, akkor mivel menjek, mikor?
Bringa lassabb (1 hét kb 500km, ha van út), de jut idő körülnézni, átérezni, stb.
Busz gyorsabb, de kötelező a program, nincs megállás.
Autóbérlés, drága, az utakat nézve nem teljesen biztonságos, ha nem terepjáró korlátozott.

Előzmény: oldlady (1662)
mr gabor Creative Commons License 2008.08.30 0 0 1663
igazabol marciusban meg a turistabuszok sem nagyon jarnak, a kulonbozo cegek is csak tavasz vege fele kezdik el a turistakat szallitani. de egy eszaki feny tura bele fer :)
Előzmény: nICK (1661)
oldlady Creative Commons License 2008.08.29 0 0 1662

Szia!

Szvsz márciusban bringával egy hét alatt nem sokat látnál Izlandból. Az ország a hegyekről szól, ergo bringával haladni csak lassan lehet, a felföld olyankor nagyrészt járhatatlan, a nappalok rövidek, hóra, viharos szélre bátran számíthatsz. Szóval márciusban bringával ne menj. Ha csak akkor érsz rá, busz, ha bringa, akkor csak nyáron.

Előzmény: nICK (1660)
nICK Creative Commons License 2008.08.29 0 0 1661
Szia Mitcsenkov!

Szívesen elolvasnám a beszámolódat erről a néhány napról! A képeid (nagyon jók) alapján volt részetek élményben, csodálatos helyekben, izgalmakban! Merre is jártatok, végülis hogyan sikerült szerezni ezt a Nivát, stb... ???

Köszi!

Jöhetnek még képek!
Előzmény: mitcsenkov (1635)
nICK Creative Commons License 2008.08.29 0 0 1660
Sziasztok!

Sajnos fogalmam sincs még Izlandról, csak azt tudom, hogy nagyon szép és megjegyeztem magamnak, hogy egyszer látnom kell.

Most úgy néz ki, hogy egy hetet rá tudnék szánni márciusban, bringával...

Lehetséges ez, van ennek egyáltalán értelme, vagy ébredjek fel és nézzek utána a buszos utaknak?!

Köszi!
lexus81 Creative Commons License 2008.08.27 0 0 1659
Sziasztok!

Izlandi nyelven beszélő tolmácsot keresek. Ha tudtok ilyet privátban írjátok meg.

Köszönöm.

mr gabor Creative Commons License 2008.08.24 0 0 1658
elkezdtem szepen, lassan feltolteni a skandinaviai kepeimet, ha vkit erdekel csekkolja..

http://www.flickr.com/photos/corelaboratory/collections/72157606891878002/

http://www.flickr.com/photos/corelaboratory/
mr gabor Creative Commons License 2008.08.23 0 0 1657
jo utat nektek! legalabb akkora elemeny legyen nektek is mint amekkora nekem volt :)
Előzmény: mountjoy (1655)
oldlady Creative Commons License 2008.08.17 0 0 1656

Jó utat és főleg jó időt!

Aztán ha megjöttetek várjuk ám a beszámolót!

Előzmény: mountjoy (1655)
mountjoy Creative Commons License 2008.08.17 0 0 1655

köszönöm az utánakérdezést. reméljük, be tudjuk vinni a kis husit. így meg, hogy van gázpalack landmann.-ban nem fog kifogyni a tápláló propánbután.

a tojásporosok, meg nagyon rendesek, mert kiszerelnek nekünk 1 kilósat (a min. amúgy 5 kg. - ők inkább iparibb mennyiséget szoktak eladni)

holnap már indulunk is. ami elég jó.

Előzmény: oldlady (1651)
mountjoy Creative Commons License 2008.08.17 0 0 1654

köszi, hogy megkérdezted.

de jó, épp ez a fajta kell nekünk is. (campinggaz bleuet 206 typ. főző)

a fokhagyma nekünk is nagy kedvencünk a portápok feljavítására, krumplipürét még nem próbáltuk, de olyan ínycsiklandozó a recepted, hogy most tuti viszünk. ja-ja, az alpin konyha remekei. fincsi, mi? :D

Előzmény: Barbárka (1653)
Barbárka Creative Commons License 2008.08.15 0 0 1653
No, megjött a válasz. Lehet kapni gázpalackot Lambadalajhárban, 2-3 félét. Kollégám azt írta, hogy nekik "csavaros kiszúrós" kellett, az volt.
Előzmény: Barbárka (1652)
Barbárka Creative Commons License 2008.08.15 0 0 1652
Megkérdeztem sms-ben a kollégámat a palackokról, mert kiderült, hogy ő is csak hétfő este ér haza. Remélem, hamar válaszol.
Ami kajában még nagyon hasznos, az a krumplipürépehely. Tejporral+vízzel krumplipürének jó (abba például egy tonhalkonzervet belekeverve remek vacsi kerekedik), de mi levesek sűrítésére, tartalmasabbá tételére is szoktuk használni. Fokhagymát érdemes még vinni a fűszerek mellett, azzal is fel lehet dobni a konzerv/zacskós kajákat.

Kérdésedre válaszolva: mi az öreg terepjárónkkal (82-es Nissan Patrol) mentünk, odafele Norvégiából kompoltunk, vissza Dániába érkeztünk. 3 hetet voltunk kinn, javarészt terepen, isten háta megetti helyeken, barlangban.
GPS-t vittünk, benne egy ingyen letölthető Izland-térképpel. Hasznos volt, de nem létfontosságú. A felföldön minden út nagyon jól jelölt-kitáblázott. A túraútvonalakon se volt gondunk. GPS-t inkább adatgyűjtésre, track-elésre, pontok bemérésére használtuk.
Előzmény: mountjoy (1650)
oldlady Creative Commons License 2008.08.15 0 0 1651

Előkerült kisfiam, sajnos ő sem tudta biztosan, de szerinte nagyon valószínű, hogy lesz gázpalack. Majd Barbárka ismerőse 100%-ra megmondja. A szalámit szerinte reptéren nem veszik el, csak a kocsival érkezőket szivatják, és ajánlja is, mert az ilyesmi ugye kint nagyon drága. Valamint a tojásport is, mert a tojás is szinte megfizethetetlen, és jól esik az a kis rántotta.

Amit viszont javasolt, hogy esetleg vegyetek Reykjavikban eldobható minigrillt, az kapható pl. a Bonusban is, és nem annyira vészes az ára, viszont jól jöhet az úton, ha éppen kifogy a gázpalack.

Előzmény: mountjoy (1650)
mountjoy Creative Commons License 2008.08.14 0 0 1650

köszi! jó lenne, ha lenne, akkor kevesebbet kell magunkkal vinni.

amúgy már 18-án estefelé megindulunk, mert a gépünk berlinből megy (ez volt a szimpi lehetőség)

és ti merre utaztatok? meg hogyan? használtál gps-t? nekünk nagy segítség lesz a kütyü a vándorlásunkban.

húsokat amúgy nem vinnénk sokat (bár, gondolom zéró tolerancia van, 1 is sok a határon), inkább a hegyi túrákon szokásos menüket. de azért egy jó kis pick szalámi fényezhetné étkezéseinket...

most újabb tétellel kisérletezünk: lehet kapni tojásport, és 3x-os vizet hozzáadva készülhet is a finom rántotta :D feljavításnak kis fűszer bele, esetleg szárított zöldség, stb. kíváncsi vagyok mennyire jön be :)

jó, hogy víz van bőven, ez kényelmesebbé teszi a kajálást is, azon túl, hogy nem kell több litert magunkkal vinni.

Előzmény: Barbárka (1648)
tompus Creative Commons License 2008.08.13 0 0 1649

A reptéren nem foglalkoztak velünk, senkinek a csomagját nem nézték meg.

Előzmény: Barbárka (1648)
Barbárka Creative Commons License 2008.08.13 0 0 1648
Ja, most olvastam újra, hogy 19-én indultok, addigra kiderítem a landmannalaugari (mi mondjuk lambadalajhárnak hívtuk, azt könnyebb kimondani... :)) gázpalack-dolgot.

Szalámi: repcsin nem tudom, mi a helyzet, de a komppal érkezve a vámosok kifosztották az összes kelet-európai autót, minden húsételt, tejterméket elvettek.
Előzmény: mountjoy (1634)
Barbárka Creative Commons License 2008.08.13 0 0 1647
Mikor indultok? Landmannalaugarban van egy kisbolt (élelemiszer, pipere stb.), ezt biztosan tudom, de hogy lehet-e gázpalackot is kapni, azt hétfőre tudom megmondani (akkor jön haza egy kollégám onnan, ő is pont ezt kérdezte tőlem).
Előzmény: mountjoy (1644)
mr gabor Creative Commons License 2008.08.12 0 0 1646
haho. hat mar reykjavikban vok, nem vagyok benne 100%ig biztos h lehet kapni, de mintha lett volna vmi. landmann.ba reykjavikbol mentem.. sajnos nem voltam sok helyen, vestmann.ba mentem meg meg az arany korutat megcsinaltam a tobbit itt toltottem reykjavikban, igazbol bulizni is jottem es az izlandi ejszakai eletet tanulmanyozni :DDD hat mit mondjak sikerult ;)))
oldlady Creative Commons License 2008.08.12 0 0 1645
Szvsz mr gabor már nincs ott, ha holnap utazik Svédországba. De megkérdeztem az én Mr. Gáborom, ők másfél hete voltak, hátha tudja. Ha válaszol megírom.
mountjoy Creative Commons License 2008.08.12 0 0 1644

hát ez szuper hír, nagyon jó olvasni!!

maradjon is így a szánsájn!

vestmann.-on mink is filóztunk (sziget a szigetben), de  valószinű idő hiányában most kimarad. majd legközelebb.

megnéznéd nekem, h landmann.-ban kapható-e gázpalack, a túra főzőhöz? (és milyen fajta, a szúrós, vagy a szelepes). ha ott vagy még. köszönöm.

landmann. előtt merre voltál?

Előzmény: mr gabor (1643)
mr gabor Creative Commons License 2008.08.12 0 0 1643
hey. nagyon jo ido van, poloban lehet maszkalni, napok ota nem esett eso. sajnos en mar megyek holnap tovabb svedorszagba, de a landmannalaugar-thorsmork turat en is beprobaltam csak valahol haromnegyeduton egy masik utat kovettem ami felvitt egy xy hegy tetejere ahonnan eleg komoly fotokat csinaltam aztan meg visszamentem landmann.ba.. voltam vestmannaeryjarban amit gyalog 7 ora alatt korbejartam, azt is ajanlom, nagyon jo kis hely es igazabol turista sem sok jar oda, teljes nyugodtsag van..
Előzmény: mountjoy (1642)
mountjoy Creative Commons License 2008.08.11 0 0 1642
hohó, ott is kánikula van? :D te merre mászkálsz a szigeten? honnan-hová tartasz?
köszi az infokat! a meleg sör nem túl jó hír, de kibírjuk nagy duzzogva.

nekünk elég lesz az a 200 kilcsi, azt hiszem, egy több hetes gyalogtúrán lát eleget az ember (még ha csukva is van a szeme:) amúgy érdekes, ha szóba kerül ugyanezt mondogatom az autósoknak, csak fordítva... má, hogy gyalog menjenek, mert nem látnak majd semmit. hehe.
pl. végig szándékozunk menni a landmannalaugar-thorsmörk-skógar track-en, ez a 80 km földünk legnagyszerűbb túraútvonalai között van.
aztán ugye simán vissza mehetünk később is. az olyan terepet, ahol meg nem nagyon tudunk haladni szeressük, (persze sokszor inkább utólag), az ember legalább érzi, hogy él. (vagy hogy majd' meghal). olyant is szeretnénk, hogy napokig hegyen-völgyön, árkon-bokron vándorolni irányba, valami cél felé.
a fentebb említett út amúgy 'jelzett', végig van ösvény, a komolyabb folyókon hidakkal. nem kell hozzá semmi spéci szerkó, csak ami egy átlagos hegyi túrához. több menedékház is van útközben, ha valaki nem sátrazni akar, bátran neki lehet fogni. nem durva.
szóval szerintem bőven elég lesz mostanra ami jön majd.

én meg ezt a szájtot ajánlom főleg azoknak, akik szintén túrázni készülnek:
http://www.isafold.de/
egy német srác, évek óta jár izlandra túrázni. ő is átkelt már parttól-partig.

köszi a lehetőséget, ha eszembe jut még vmi, kérdezek.
igazából a kaja beszerzés a macerás nekünk, szerencsére víz az van ott bőven.

Előzmény: mr gabor (1641)
mr gabor Creative Commons License 2008.08.11 0 0 1641
heyy. iszonyat hely ez az izland. szerdaig ittvagyok meg de utanna sajnos tovabb kell alnom :(
landmannalaugarban voltam tegnap elott, a bolt vagy minek nevezzem altalaban 10.00-20.00ig van nyitva, egy ket alap kajat lehet kapni, vizet, meleg sort stb.. a satrazas 800, plusz 400 a zuhany, de ottvan 50 meterre a melegvizu to ami nagyon komoly ejszakai lubickolasra. a 200km rol annyit h az lehet keves lesz, ha busszal mentek neha akkor sokkal tobb mindent lathattok a 3 het alatt, es neha olyn a terep h nem nagyon tudtok haladni...
reykjaviki sarga emblemas bolt neve bonus, az itt a legolcsobb marha olcsonak szamit..
ha van kedes en is tudok segiteni...
Előzmény: mountjoy (1638)
Jeon Ji Hyun Creative Commons License 2008.08.11 0 0 1640
Pl. itt van nagy izlandi gyalogos átkelés (a videóban a buszboltról is) vagy itt lesz majd hamarosan, talán találsz benne tanulságokat.
oldlady Creative Commons License 2008.08.11 0 0 1639

Szívesen :)

Irigyellek ám nagyon, akár holnap visszamennék. Gyalogtúrázni ugyanis nem voltam, mivel nagyrészt egyedül jártam be, amit tudtam, erre nem mertem volna vállalkozni. Így maradt a néhány napos autóbérlés és a tömegközlekedés.

Landmannalaugarban a busz elvileg 8-kor nyit, akartam volna kávézni ott mielőtt indulok, de nem nyitott ki időben. Ott viszont a kiírás szerint lehet pl. dombornyomott kártyával is fizetni :) Még valami, a nature-bath-t  csak saját felelősségre, kiemelt óvatossággal szabad használni, valami paraziták támadják meg a fürdőzőket, én inkább kihagytam.

A felföld tényleg fantasztikus, bár konkrétan ott, ahol a NASA is kipróbálta a holdjárót nem jártam, de gondolom az is olyan mint a többi kopár sivatagos rész.

GPS és jó térkép elengedhetetlen, anélkül képtelenség  szvsz megtalálni az utat.

Szerencsés utat, és ha még van kérdés, csak bátran kérdezz!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!