Atika Bio Quick, régebben vásárolt, két forgókéses, (a kések megfordíthatók) gépem van. Amikor a késeket meg akartam fordítani, lehetetlen volt a rögzítő csavarokat fellazítani. Segítséget kértem, de amikor a késeket vissza akartam tenni, kiderült, hogy hajszálrepedések vannak rajtuk. Mint kiderült a "segítő" is csak ütögetéssel tudta a csavarokat meglazítani.
Mivel itthon nem lehet hozzá kést kapni, legfeljebb a németeknél, csináltattam új késeket, de nem az igaziak, bár bizonyára élezhetők.
Házilag élezhető a kés? Tudom, hogy megoszlanak a vélemények a venyige mulcsról. Idén azonban itt (Monor) akkora volt a szárazság, hogy inkább próbálom megtartani a vizet, mert anélkül lassan nemigen lesz mit visszafertőzni...
Nekem forgókéses van. Amíg éles a kés, rendesen apróra vág, de amikor már kezd kopni, a venyige héját nem vágja el, hanem szinte szó szerint meghámozza.
Egyébként ilyet kapsz 150 000 Ft. alatt is.
Megjegyzem, hogy a venyige újrahasznosítását a szőlőben a szakirodalom nem javasolja, mert visszafertőzheti az élő növényt.
Müanyag dukókhoz a sima kézi dugózó (amikor ívben hajtold le a dugózó pöcköt) nem jó, mert begyüri. Ahhoz görgös dugózó kell. viszont az a fajta müa. dugó, ami náluk kapható, túl puha ehhez a fajta dugózóhoz, és rovatkákat vés a dugóba, ami miatt szivároghat. Régebben olyan dugók voltak a piacon, amik külseje kellöen kemény volt, hogy ne sérüljenek dugózás közben.
ez pezsgösüveghez való, de ez is olyan görgös, mint amiröl beszéltem. ezeknél a pöcök függölegesen megy lefelé, ahogy a kar a pöcök fölött levö görgö segítségével nyomódik le.
A parafa -szemben a müanyaggal- nem fektethetö el egyböl a palackozás után, ill. 100-ból 5-nél lehetséges a dugóíz, még a prémium dugóknál is. agglomerált szemetekkel meg nem érdemes foglalkozni.
Szerintem érdemesebb csavarzárra áttérni, ezen belül is a szerszám nélkül, kézzel rázárhatóra.
Palackozáskor kézi dugózót használóktól kérdezem, hogy műanyag (vagy most már, növényi alapú dugó is rendelhető) dugó használatakor tapasztaltatok e valami problémát a parafához képest?
Azért kérdezem, mert a "bíborászék" kézi dugózó használata esetén nem javasolják műanyag dugók használatát. Azt írják, hogy nem vállalnak felelősséget, de az okot nem jelölik meg.
Ha valami kommersz élesztőt tettél bele, akkor az kihajtja az utolsó miligram cukrot is belőle. Mi a múlt hétvégén kék szőlőt szedtünk és nagyon szépen kierjedt a tartályban. Nem volt heves forrás.
Nem melegedett túl, igaz az időjárás is kedvezett. Fehér mustnál mindig szenvedek a melegedéssel, idén másik terméket, másik élesztőt veszek. Azt gondolom az eddig használt élesztő miatt volt heves erjedés.
A lékinyerés extrém alacsony, igaz bogyózás után nem vártunk hogy az enzim hasson, préseltünk mert korán sotétedett.
Oxidáció ellen a legjobb ha széndioxidot és vizet vegyítessz hozzá,ajd megiszod!
:-))))))
Ettől lesz igazi tablettás! A kémia szakkört nem kell túltolni, megfelelő higiénia és technológia mellett nem kell minden szart megvenni a boltban és beletenni a borba.