Keresés

Részletes keresés

zsorsz Creative Commons License 2022.09.14 0 0 2015

Az enyém most nagyon szépen egyenletesen forr, még édes, nem murcis. Szerintetek a táp másik felét mikor rakjam bele?

Előzmény: szervezkedő (2012)
zsorsz Creative Commons License 2022.09.13 0 0 2014

Black and decker 1700 w

 

 

Előzmény: zsorsz (2009)
van_Persil Creative Commons License 2022.09.13 -16 0 2013

ja, hogy vejling...

Előzmény: szervezkedő (2012)
szervezkedő Creative Commons License 2022.09.13 0 0 2012

A tányéros fotó csalóka. Ez egy tál. 

Zsorzs kedvéért fotóztam.

Az élesztő "ébredezik" benne.

Előzmény: van_Persil (2011)
van_Persil Creative Commons License 2022.09.13 -16 0 2011

"Ebből max "reccs a gatyába" sok a bevitel!"

erröl ez jutott az eszembe:

"-Pifta! Ifó muftot?

-Nem ifok mer befofok."

 

A tányéron meg a kutya vacsorája?

 

Nekem az egyik fajtám (pátria) mustja gyak. szölölé tisztaságú, minimális zaccal, a legcsekélyebb ülepítés/nálkázás nélkül is.

Előzmény: szervezkedő (2010)
szervezkedő Creative Commons License 2022.09.13 0 0 2010

Ez még nem a végtermék! Ebből max "reccs a gatyába" sok a bevitel!

 

A szombati préselést tegnap este fejtettem le. Valami mesés lett! Ilyen szépen sosem sikerült még, úgy gondolom.

Egyedül voltam és csak a csövet tudtam lefotózni, de úgy gondolom látszik milyen tiszta. 

 

Az élesztő nem lett világbajnok, de már este volt és sietnem kellett melózni.

 

 

Ma folytatás.

Előzmény: van_Persil (1998)
zsorsz Creative Commons License 2022.09.12 0 0 2009

Esztergom környék, majd rakok föl képet, csak nagyon be van rakva  nem egyszerű kihámozni

Előzmény: kaposznyak (2007)
Falusi1 Creative Commons License 2022.09.12 0 1 2008

Atika Bio Quick, régebben vásárolt, két forgókéses, (a kések megfordíthatók) gépem van. Amikor a késeket meg akartam fordítani, lehetetlen volt a rögzítő csavarokat fellazítani. Segítséget kértem, de  amikor a késeket vissza akartam tenni, kiderült, hogy hajszálrepedések vannak rajtuk. Mint kiderült a "segítő" is csak ütögetéssel tudta a csavarokat meglazítani.

Mivel itthon nem lehet hozzá kést kapni, legfeljebb a németeknél, csináltattam új késeket, de nem az igaziak, bár bizonyára élezhetők.

 

(Van egyébként ágaprító fórum is.)

Előzmény: kaposznyak (2006)
kaposznyak Creative Commons License 2022.09.12 0 0 2007

Szia.

Milyen az aprító és hol található?

Előzmény: zsorsz (2003)
kaposznyak Creative Commons License 2022.09.12 0 0 2006

Kösz!

Házilag élezhető a kés? Tudom, hogy megoszlanak a vélemények a venyige mulcsról. Idén azonban itt (Monor) akkora volt a szárazság, hogy inkább próbálom megtartani a vizet, mert anélkül lassan nemigen lesz mit visszafertőzni...


Előzmény: Falusi1 (2004)
szenyor Lopez Creative Commons License 2022.09.12 0 1 2005

Al-ko 2200-asom van, vásárban vettem használtan, a venyigét simán viszi. Mi fák köré szórjuk, de bárhova jó mulcsozni a darálék.

Előzmény: kaposznyak (2002)
Falusi1 Creative Commons License 2022.09.12 0 0 2004

Nekem forgókéses van. Amíg éles a kés, rendesen apróra vág, de amikor már kezd kopni, a venyige héját nem vágja el, hanem szinte szó szerint meghámozza.

Egyébként ilyet kapsz 150 000 Ft. alatt is.

 

Megjegyzem, hogy a venyige újrahasznosítását a szőlőben a szakirodalom nem javasolja, mert visszafertőzheti az élő növényt.

Előzmény: kaposznyak (2002)
zsorsz Creative Commons License 2022.09.12 0 0 2003

Van egy ágdarálóm eladó

Előzmény: kaposznyak (2002)
kaposznyak Creative Commons License 2022.09.11 0 0 2002

Sziasztok.

A venyigét szeretném felaprítani és mulcsként felhasználni a szőlőben.
Van valakinek tapasztalata, milyen ágaprító lenne jó erre a célra?

Elektromosat keresek és 150.000 Ft a max. keret.

Köszi!

Falusi1 Creative Commons License 2022.09.11 0 0 2001

Köszönöm a részletes választ.

A kérdés alapvetően a dugóíz elkerülése miatt fogalmazódott meg, mert bizony parafával előfordul.

A palackok elfektetésével nem szoktam sietni, általában várok 3 napot.

Lehet, hogy próbaképp rendelek ebből a cukornád alapanyagúnak mondottból vagy 100 db.-ot, aztán meglátjuk.

 

Egyébként azóta találtam egy ismerőst, aki műanyagot használ és eddig nem volt vele gondja.

Előzmény: van_Persil (2000)
van_Persil Creative Commons License 2022.09.11 -16 0 2000

Müanyag dukókhoz a sima kézi dugózó (amikor ívben hajtold le a dugózó pöcköt) nem jó, mert begyüri. Ahhoz görgös dugózó kell. viszont az a fajta müa. dugó, ami náluk kapható, túl puha ehhez a fajta dugózóhoz, és rovatkákat vés a dugóba, ami miatt szivároghat. Régebben olyan dugók voltak a piacon, amik külseje kellöen kemény volt, hogy ne sérüljenek dugózás közben.

https://bi-bor.hu/termek-reszletek/dugozo-zambelli-corker-pneus-cod-xt0009-5640

ez pezsgösüveghez való, de ez is olyan görgös, mint amiröl beszéltem. ezeknél a pöcök függölegesen megy lefelé, ahogy a kar a pöcök fölött levö görgö segítségével nyomódik le.

ilyen egy íves:

https://www.d-m.hu/termek__472__allvanyos-kezi-dugozo-bronz-pofakkal

A parafa -szemben a müanyaggal- nem fektethetö el egyböl a palackozás után, ill. 100-ból 5-nél lehetséges a dugóíz, még a prémium dugóknál is. agglomerált szemetekkel meg nem érdemes foglalkozni.

Szerintem érdemesebb csavarzárra áttérni, ezen belül is a szerszám nélkül, kézzel rázárhatóra.

Előzmény: Falusi1 (1999)
Falusi1 Creative Commons License 2022.09.11 0 0 1999

Palackozáskor kézi dugózót használóktól kérdezem, hogy műanyag (vagy most már, növényi alapú dugó is rendelhető) dugó használatakor tapasztaltatok e valami problémát a parafához képest?

 

Azért kérdezem, mert a "bíborászék" kézi dugózó használata esetén nem javasolják műanyag dugók használatát. Azt írják, hogy nem vállalnak felelősséget, de az okot nem jelölik meg.

van_Persil Creative Commons License 2022.09.11 -16 0 1998

Be në ruggyá tűle!

Előzmény: szervezkedő (1997)
szervezkedő Creative Commons License 2022.09.11 0 0 1997

 

Szedjük, bogyózzuk, préseljük és már isszuk is!

:-)

szervezkedő Creative Commons License 2022.09.11 0 0 1996

Ezért is nem kinlodtunk vele. Ár érték arányban teljesen jó ez így, csak helyem, időm energiám nincs vele foglalkozni.

 

A must most tisztul. Holnap fejtem és élesztőzöm, a szombati préselést.

Előzmény: zsorsz (1995)
zsorsz Creative Commons License 2022.09.11 0 0 1995

lékinyerés extrém alacsony, igaz bogyózás után nem vártunk hogy az enzim hasson, préseltünk mert korán sotétedett

 

akkor a törköly alapanyag jó lett?

Előzmény: szervezkedő (1993)
zsorsz Creative Commons License 2022.09.11 0 0 1994

Uvaferm 228 ment bele.

Nem vagyok türelmetlen, de azzal a co2+víz keverékkel már úgy kipróbálnám!😀

Előzmény: szervezkedő (1993)
szervezkedő Creative Commons License 2022.09.11 0 0 1993

Ha valami kommersz élesztőt tettél bele, akkor az kihajtja az utolsó miligram cukrot is belőle. Mi a múlt hétvégén kék szőlőt szedtünk és nagyon szépen kierjedt a tartályban. Nem volt heves forrás.

Nem melegedett túl, igaz az időjárás is kedvezett. Fehér mustnál mindig szenvedek a melegedéssel, idén másik terméket, másik élesztőt veszek. Azt gondolom az eddig használt élesztő miatt volt heves erjedés.

 

A lékinyerés extrém alacsony, igaz bogyózás után nem vártunk hogy az enzim hasson, préseltünk mert korán sotétedett.

Előzmény: zsorsz (1989)
zsorsz Creative Commons License 2022.09.10 0 0 1992

Zacsko felét beleraktam

Előzmény: IsKol (1990)
van_Persil Creative Commons License 2022.09.10 -16 0 1991

sztem az elején rakott

Előzmény: IsKol (1990)
IsKol Creative Commons License 2022.09.10 0 0 1990

Jó munkához idő kell! ;-) 

 

Nézed a cukorfogyást?

Hogy áll a hőmérséklet?

Apránként "eteted" vagy 1x-re raktad bele tápsót? (már ha raktál bele)

Előzmény: zsorsz (1989)
zsorsz Creative Commons License 2022.09.10 0 0 1989

3. Napja forr mint a vad és még édes, semmi murcisodás.

erwett Creative Commons License 2022.09.09 -1 0 1988

van egy földlabdás alicante bouschet szőlőm eladó debrecenben ..legjobb festőlevű borszőlő...franciaországban régen 70ezer hektáron termelték

zsorsz Creative Commons License 2022.09.08 0 0 1987

A tavalyi borba csak ez a antiflor ment és semmi baj nem történt

Előzmény: szervezkedő (1986)
szervezkedő Creative Commons License 2022.09.08 0 0 1986

Oxidáció ellen a legjobb ha széndioxidot és vizet vegyítessz hozzá,ajd megiszod!

 

:-))))))

 

Ettől lesz igazi tablettás! A kémia szakkört nem kell túltolni, megfelelő higiénia és technológia mellett nem kell minden szart megvenni a boltban és beletenni a borba.

Szerintem.

Előzmény: zsorsz (1983)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!