tavasszal ki vesz fát szinte senki, az elmúlt 3évbe ugyan az hozza hétfőn felhívom pénteken legkésőbb itt a fa, de akik előtte hozták ott se kellett ettől többet várni
Miskolc elején van egy nagy fatelep egész nyáron rogyásig van fával szeptember végén el kezd kopni, aztán tavaly decemberben reggel hoztak egy pótkocsis adag fát délután már nem volt belőlle
Akkor vesszük amikor van :D nálunk ha nyáron akarod megvenni, lehet már nem lesz, és ahhoz képest hogy elvileg csak télen vághatnak, nyáron még hordják ki a kitermelt mennyiséget. Meg van szabva, mikor lehet befizetni, általában január-február között, aztán ha még marad, akkor tavasszal vagy nyáron, amikor meghirdeti az erdészet. Máshol gondolom máshogy van.
Tudom hogy jó, de a gyertyánt is szeretem, kevesebbet kell kínlódni a kéreggel :D elméletben picit jobb is, mint a csertölgy, ami meg olyan amilyen. Van közte cseresznye, pár akác, pár egyéb, de minimális mennyiségben.
Most 2 éves vöröstölgy van a kazán mellett szerintem, mert elég vörös :D
Kezdi magát megszívni, ami kint maradt. Most tele a pince, talán pár hónap múlva már visszaszárad.
Tél végén már bent voltam, hogy időben legyen fám. Hát a gyertyánt csak később vágjuk, más nincs is, külsős cég készíti a honlapot... puff, mindegy, még egy szabadnapot nem veszek ki, mert csak délelőtt lehet befizetni, lett csertölgy. Csak azt nem értem, hogy a külsős cégnek miért nem lehet megmondani, hogy csak csertölgy, gyertyán, meg akác van, a többi 8 fajta nem is volt...
Szétszedtem a gépet, sajnos teljesen más a kialakítása.
A késtartó négyszöget simán kihúztam a másik négyszögből, amely ugye fixen hegesztett a vázhoz.
A műanyag csúszók 45 cm hosszúak, így nem kellett bajlódni vele, benne maradtak.
Teszek fel egy képet, ha sikerül, a lényeg, hogy a ferdén lecsapott csúszókeret első legrövidebb részétől a munkahenger felső vége 9,5 cm-rel mélyebben van, és így nem lehet hozzáférni.
Azonkívül a teteje is más kialakítású, valami fedő nagy alátét van felül, ami mindent lezár.
Lehet, hogy alul a két hidraulika csövet oldani kell, és az alsó tengelyt kihúzni, és akkor lehet tovább lépni?
Nekem 10 tonnás güde van, a 6 tonnást nem ismerem.
De szerintem hasonló elven készült.
Tehát ahhoz, hogy levedd a kést először ki kell venni az álló négyszögből a műanyag betéteket. Így tudod lehúzni a késtartó négyszöget, aminek az alján is van 4 műanyag betét. Azt nem kell levenni.
Ha úgy szeded szét a munkahengert, hogy nem veszed ki a gépből, akkor szétszedés után nem kell kivenni, a hüvelyben semmi nincs.
Kiveszed a felső zégergyűrűt, a zárókupakot egy fadarabbal leütüd, akkor meglátod az ugrasztógyűrűt, azt kiveszed, ha a hüvely fel van sorjázódva /nagy esély van rá/ akkor a sorját lekaparod, mondjuk egy sábellal. A legkönyebben úgy tudod szétszedni, ha az olajjal szétnyomatod. Nagyon óvatosan kell kezelni a kart.
Én úgy szoktam, a gép alá teszek egy nagy tepsit, mert olaj az fog kifolyni. Felülről betekerem vastagon ronggyal. Úgy kell beindítani a gépet, hogy az egyik kar kar nyomva van. És ővatosan engedni fel , mint mikor jön fel a kés. Így az üzemi olajnyomás fogja kidobni a szárat.
én felvágom a 2m-es rönköt méteresre utána hasítom kúpossal aztán bekerül a tárolási helyére,utána amikor megy a kazánba akkor körfűrésszel vágom még 2 felé
lehet 2-3m-es rönköt is hasítani :) csak megfelelő eszköz kel hozzá