Kaptam ajándékba egy húsevő növényt. Haldoklik mióta nálam van - egy hete a sötét fürdőszobában - gondoltam gyorsan szerzek lámpát. Ablakba nem rakhatom a szellőztetések miatt, trópusi növény. A pára jót tesz neki, ezért a fürdőszobába tettem. A növény viszonylag gyorsan romló állapota miatt, nincs időm belevetni magam a beltéri növények szakirodalmába. Ennyit tudok róla: Kancsóka (Nepenthes), és száradnak a kancsói. Az új hajtások is mintha száradnának, fonnyadtak lennének.
Szóval installáltam a lámpát, növénytől 114 cm-re tudtam elhelyezni.
Az eszköz dobozán ez található:
Propagator QTY: 1PC
Electronic Ballast FBH258-A
Line Voltage:220 V... stb 50/60HZ
Lamp Type: PLL-T52x55W/2G11
Tudnátok adni egy gyorsan kivitelezhető tervet amivel boldog életkörülényeket lehetne teremteni kancsókának?
Én ugy számolgattam, hogy gyakorlatilag ugyanannyi teljesitménnyel kell számolni a lednél is, mint kompakttal. Mert nem fogyasztanak annyit, mint amit ráirnak. Ha meg netán a fénymennyiség több, az sose baj! :)
Olvastam kb 10-20 oldalt vissza, és egy kérdés merült fel bennem. Szeretnék vetni Paprikákat 1héten belül. Néztem hozzá világítást és az lenne a kérdésem,hogy 6500 K nappali fényhőmérsékletű kompakt fénycsö jó lehet hozzá?
A paradicsomnak nem igazán kell plusz fény, ha jó időben veted. Tapasztalatból mondom (nekem is sokan mondták, amikor a januári vetéssel próbálkoztam), hogy nem éri meg ilyen korán vetni, mert túl gyorsan nő, ráadásul ha szabadföldbe ülteted ki, akkor nincs is sok jelentősége. Ha fűtött üvegházba, úgy persze van. Én is kiültettem április végén a 1,5 méteres parikat, illetve vettem kisebb, normál méretűeket, és kb egyszerre értek be a bogyók.
Ha március közepén veted a parit, akkor már az ablakpárkányon is elég fény van és normálisan fog fejlődni. Én januárban csak a chiliket vetettem, a hétvégén elvetem a padlizsánokat, február közepén a paprikákat, majd március közepén a parikat.
Még október környékén kaptam egy ehhez hasonló padlizsánt, nem tudom, hogy pont ez volt-e. A kecskeméti Eucarpia konferenciáról hozta a tanárom. Megpároltam őket, elég keserűek voltak. De szerintem az S. macrocarpon vagy torvum volt. A hagyományos padlizsán magon mit értesz? Elég sokféle van a S. melongenaból is. A Black beauty vagy Kecskeméti lila elég jól terem és nálam soha nincs vele gond. Azért majd kíváncsi leszek a tapasztalatodra.
Az oldalt ismerem, ahonnan szoktál rendelni, bár én még onnan nem rendeltem, de sokszor nézegetem.
Amúgy tényleg nagyon jó lett a nevelőd, és nem azért írok ennyit, hogy én megmondjam a tutit :).
Az az igazság, hogy a korábbi években is ilyen korán vetettem és sehogy sem akart az összes megnőni, mondjuk nem is volt ilyen világításom. Korábban ablakpárkányon nevelkedtek a növények illetve az elmúlt 2 évben kompakt csöveket használtam. Ha megnőnek nagyon, akkor ki tudom őket vinni egy zárt de világos, fűtött teraszra.
A padlizsánt csak próbálom, de ez nem a Solanum macrocarpon, hanem a Solanum integrifolium. Legalábbis remélem. Tavaly a hagyományos padlizsán magot vetettem - a hosszúkásat - és gömb padlizsánok lettek, némelyik kézilabda méretű volt a csepegtető öntözésnek köszönhetően, de a nejemnek nem tetszett. Ha nem válik be, váltok.
A magokat már elég régóta a noveny.plejad.hu oldalról rendelem. Eddig elég sok mindent kipróbáltam, több-kevesebb sikerrel.
A paradicsomoknak nem lesz kicsit korai a vetés? Én már egyszer végigszenvedtem egy tavaszt 1-1,5 méteres palántákkal (január végi vetés) :D.
Az afrikai vörös padlizsán az Solanum macrocarpon? Ezt miért vetettél? Oltani akarsz vagy ennek a termését fogod enni? Azért kérdezem, mert a S. macrocarpont szokták használni alanynak, de persze enni is lehet, Afrikában főleg ezt eszik.
Nagyon szép munka, gratulálok! :) Én is építettem idén egy növénynevelőt, nem ennyire szép, de eddig hatékonynak bizonyul. LED-szerelésben nem vagyok jártas, így én E27-es foglalatokkal oldottam meg, amibe kompakt fénycső és led izzó is fog kerülni (utóbbi akkor, ha megérkezik). Már nevelkednek benne a chili paprikák. Szépen fejlődnek, nem nyúlnak, így feltételezem, hogy megelégszenek a fénnyel. Ha lesz időm, mutatok róla képet. :)
Az állványt én készítettem. Nekem informatikus a végzettségem, de édesapám asztalosmester. Őt is megkérhettem volna rá, hogy készítse el, de szeretek barkácsolni. Az alapanyag bármely tüzépen beszerezhető fűrészáru: cseréplemez és 15-ös colos deszka + egy jó marék 50-es csavar + pár 15-ös csavar. Kell egy jó akkumulátoros fúrógép + gérvágó fűrész. A léceket és a deszkákat lecsiszoltam kézi erővel, hogy ne álljon bele semmi szilánk sem az én kezembe sem a családom tagjainak kezébe. A takaró lemezt (farostlemez) egy szétbontott kanapéból származik. A faanyag költsége kb 6000 Ft. A két alumínium tepsit gyártattam, 9000 Ft volt a kettő.
A LED-ek Kínából származnak, ebay-en rendeltem meg. 40 db full spectrum LED + 4 db táp volt 7700 Ft. 50 db kék led volt 3300, darabja így 66, ide felhasználtam 27 darabot, ami 1782 Ft. Kék LED-ekhez a táp ugyanaz, mint amit a full spectrum LED-eknél használok, darabja 1092 Ft. Összesen kerekítve kb 13000 Ft-ot költöttem a LED-ekre + tápokra.
Kellett még csavar, anya és alátét a LED-ek rögzítéséhez (790 Ft) és hővezető paszta (1250 Ft) a minél jobb hőátadáshoz. A vezetékek 24 AWG-s teflon bevonatúak, ebből kb 11 méter kellett. Ennek nem tudok árat, mert ezt kaptam. A műanyag gyorskötöző ára elhanyagolható, mert az minimális.
Összköltség: kb 30000 Ft + az olvasással, tervezéssel és összeszereléssel töltött idő.
A cserepek (sima 2.5 dl poharak, alul 2 db lyuk) alatt sima fólia van, hogy ne ázzon szét minden.
A felső szinthez kell még kilenc táp (9900 Ft) + legalább 2 db tartalék (2200 Ft), 20-30 db (1800-2700 Ft) full spectrum LED és 10-20 db kék LED (700-1500 Ft) a teljes világításhoz + tartaléknak. Ha a LED-eket táppal együtt veszem, úgy valamivel olcsóbb.
Én is megépítettem a saját kis növényneveldémet, amit főleg palántanevelésre fogok használni. Kétszintes, amiből jelenleg az alsó szint üzemel teszt jelleggel. Ha beválik, akkor a felső szintet is meg fogom csinálni. 7 sor 3w-os LED-et rögzítettem a 120cm*40cm 1,5mm vastag alumínium tepsire. Minden sorban 9 db LED van. 4 sor full spectrum és 3 sor royal blue LED. Az alumínium lemez hőmérsékletét még nem mértem meg pontosan, de pár óra eltelte után kb 40-50 fokos lehet. Nincs aktív hűtés még. Később szeretnék bele csepegtető öntözést is.
Az első linkelt csak 4,5 w. Nekem van egy és megmértem. Néhány palántának egy égő elég. Ezzel érdemes számolni. Amúgy a kék aránya elég alacsony, így nem is optimális paradicsomot indítani alatta. A második egy sima fehér 10w/800 lumen. Bármelyik üzletben kapható nem biztos, hogy a Vatera a legolcsóbb és a posta miatt a legjobb beszerzési lehetőség. A harmadik meg úgy cirka 8-9w. Nekem a 104 ledes változat van meg, ami szintén 4,5w. Ez utóbbit ajánlom legkevésbé. Egyfelől nincs hűtőfelület az oldalán, mint az elsőnek, amit linkeltél, és ezért iszonyatosan melegszik, ami 104 égő esetén is fél-egy óra után azt okozza, hogy a fényereje elkezd csökkenni. Másrészről ezek 3528-as ledek, a leggyengébbek, amit csak alkalmaznak növényes lámpákban. Bármelyik másik jobb. Harmadrészről pedig az eladó is Kínából rendeli, ugyanúgy várnod kell, ráadásul ráteszi a saját hasznát és még ingyen postád sincs. 1300-1400 huf. ingyen postával az ebay-en, ha ragaszkodsz hozzá.
Ha kis fogyasztású, de mégis elfogadható fényerejű e27-es foglalatú égő a cél, akkor legyen inkább ez. A kék aránya magasabb. Van benne szintén minden spektrum, ár-érték arányban is jobb. Fogyasztásához képest, ami 7,5w a valóságban, a fény ereje is nagyobb. Én ezt ajánlottam már másoknak is, akkor ha kisebb beruházást szeretnének. És azért ajánlottam, mert kipróbáltam és ebben a kategóriában ez bizonyult a legjobbnak.
Ha azt szeretnéd meghatározni, hogy mennyire van szükséged, akkor vedd alapul azt, hogy 100w/m2-t ajánlanak minimum. Ezek szerint 0,2 m2-re neked 3 kellene az általam javasoltból. 4 de inkább 5 abból, amit elsőnek linkeltél és szintén 3 abból, amit pedig harmadiknak linkeltél. Ennek függvényében árban is kalkulálhatsz, hogy mi éri meg.
Elvolvastam az elmúlt 10-15 oldalnyi hozzászólást, de még mindig kétségeim vannak. :D Valaki a full spectrumos led-re esküszik, valaki a processzorhűtőre felszerelhető ledekre, valaki meg egészen másra.
Találtam ezt az http://www.ebay.com/itm/351730827814 égőt, de gondolkodtam már én is, hogy megveszem a 10 W-os chipeket külön-külön, aztán felszerelem hűtőbordára stb, stb. Persze a kettő nem összehasonlítható, legalábbis teljesítményben biztosan nem. Most csak 2-3 cserepes (virágzó) növényt szeretnék életben tartani egy viszonylag sötét szobában, de lehet később, ha lesz hely, paradicsomoznék. De ez nagyon távoli jövő, és egyáltalán nem biztos. A jelenleg bevilágítandó felület max. 0,2 m2.