Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Fel tudná sorolni valaki, hogy melyek a Sharkára 100%-osan rezisztens kajszi fajták? Tehát nem csak toleránsak, hanem rezisztensek, vagyis nem fertőződnek meg és ezáltal nem is fertőznek.
van olyan, akinél szintén most érik a gönci? már majdnem le is érett, csak pár szem éretlen gyümölcs van rajta. csak azért kérdem, mert mindig gyanús volt ez a fa, hogy nem is gönci és egy újabb ok ezt feltételezni, hogy június végével leérik. mondjuk előrébb járunk 1-2 héttel, az is igaz.
Eleg sok jot olvastam en is, hoztam is egy kis szatyorral a bonyhadi Barackvidektol. Roviden, mar a komposztban pihennek. Gondolom csaladon belul nem lesznek nagyon a kulonbsegek, Banzai, Tsunami, Ninja, Samurai nalam valoszinuleg kiesett.
Az orangered június 20. körül érik normális években. Jó fajtának tartom. A gyümölcse szép,és jó ízű. A fagyokat nem bírja jobban,mint az átlag. A fa terülősebb, de nem betegségérzékeny. A lekvárja is elfogadható .Hátha szóba jöhet. A goldrich sem rossz egyébként, csak az utóérlelésre szorul, mert durva savai vannak frissen szedve. A fagytűrése nem kimagasló ennek sem. Felfelé törekvő koronája van. Rendkívül bőven hoz virágot, így lehet olyan, ami megússza a tavaszi fagyokat. Lekvárnak ez sem rossz. Ezeknek nincsenek durva rostjaik.
Tsunamiról hallottam több helyről is, hogy jó fajta. Aztán néhány helyről ennek az ellenkezője fogalmazódott meg. Az biztos, hogy a Tsunami egy korai fajta. Nekem nincs személyes tapasztalatom vele.
Itt van egy videó a Tsunamiról és még néhány más fajtáról:
Sajnos ezek valoszinuleg fiatal fajtak, szoval keves info kering roluk a neten, raadasul nem ritkan azok is ellentmondanak egymasnak.
Ezert jo, hogy kiderult a cegledi zamatosrol is valami szemelyes tapasztalat, viszont kerdeses, hogy mennyire fajtaazonos az adott fa. De legalabb az is kiderult, hogy a Big red is egy emlitesre melto fajta.
Sajnos abban nem tudok segíteni, hogy a magyar kajszi előtt érő barackok közül melyiket érdemes ültetni, mivel nálam a kajsziszezon a Gönci kajszival indul, azaz nincsenek korai fajtáim.
Itt a fórumon, de máshol is a neten rengeteg véleményt lehet olvasni a fajtákról. Ezek a vélemények egyrészt szubjektívek, másrészt függnek a vélemények a termőterülettől is. Emiatt szerintem a legértékesebb információ a személyes tapasztalat. Ezzel csupán az a gond, hogy hosszú évek alatt lehet megszerezni a személyes tapasztalatot.
Próbálj minél többet olvasni a korai fajtákról, és amelyiket ennek alapján a legjobbnak gondolod, azt válaszd. Annak idején így jártam el a Ceglédi zamatos kiválasztásánál is. Nekem a leírásokhoz képest csalódás a fajta. Az is hátrány volt a Ceglédi zamatosnál, hogy 2018-ban, amikor elültettem ezt a fajtát, fórumokon szinte semmit nem lehetett olvasni róla. Csak a hivatalos fajtaleírások áltak rendelkezésre, amely alapján jó választásnak tűnt akkor a fajta. Mai eszemmel inkább választanék egy teljesen ismeretlen fajtát, hátha azzal jobban járnék. A fajtánál a legfájóbb pont a gyümölcs íze. Ezt tudom a legnehezebben megemészteni. A későbbi érés, virágzáskori kötelező permetezés annyira nem zavar.
A kiskert.com oldalról rendeltem. Már több dolgot rendeletem tőlük, soha nem volt probléma. Megbízható társaság.
Nekem az ellenkező a tapasztalatom. Különleges nektarin helyett vadőszit kaptam, e-mailre nem válaszolt, telefonon csodálkozással rendezettnek tekintette az ügyet.
Tőlük többé soha, semmit sem rendelek és másoknak sem ajánlom!
A kiskert.com oldalról rendeltem. Már több dolgot rendeletem tőlük, soha nem volt probléma. Megbízható társaság. Felveszik a telefont, korrekt leírások vannak a honlapjukon a fajtákról, még nem találkoztam hülyeséggel és nagy a fajtaválaszték mindenből. Nem dicsérem tovább őket, mert nem fizetnek meg érte! :-)
Most azt látom, nincs Anegat kajszi nekik.
Választékuk viszont van bőven és az ellenség megtévesztése okán látszólag csak szabadgyökeres kajszik vannak. De nem! Érdemes a fajták mögé nézni, mert esetleg ott van, hogy "cserepes". Azt meg akár most is ültetheted, nyersz egy évet. Anno az enyémet szintén így vettem.
Ha csak ezt az évet nézem ez az ideális fajta. Nagy, szép, jó és megfelelő mennyiség.
Árnyalja a képet, hogy előtte évekig nem termett és amikor igen, akkor nem ezt a formáját mutatta. Ezért ráraktam egy másik fajtát aminek a termés biztonsága kiemelkedő.
A Ceglédi óriást egy helyen vírus ellenállónak írják. Az enyém úgy nem mutat semmilyen vírus tünetet, hogy tízen évig vírusos fák mellett volt. A rárakott fajta meg máson nem eredt meg.
Közben oltáshoz csináltam párat. Az idei év után egy stabilabb párral adok neki esélyt.
Igaz idén tavasszal vásároltam tőlük először , több dolgot is . Acco gránátalma, Hachiya, Giant Fuyu datolyaszilvát, Carmela kajszit ,
Chojuro japán körte csemetét , japán naspolya csemetét és 4 db konténeres szőlő oltványt legutóbb. Eddig minden szépen fejlődik. De majd kiderül idővel
Nem akarlak elkeseríteni, de a Ceglédi zamatos az általad fontosnak tartott három kritérium közül egyiknek se felel meg.
Nem korai érésű barack. A fajtaleírásokkal ellentétben június végén, július elején nálam, azaz Pest megye északi részén még messze van a szürettől. Göncihez képest nincs korábban az érése.
Az a jellemzés sem helytálló, amely szerint ellenálló. Két éve tettem egy kísérletet és direkt nem permeteztem virágzáskor. A fa a monília miatt úgy nézett ki, mintha leforrázták volna. Szerencsétlen egy csomó helyen elkezdett mézgásodni. Azt hittem, ki fog pusztulni. Alig tudtam megmenteni. Muszáj virágzáskor permetezni, mert különben nemcsak gyümölcsöd nem lesz, hanem még a fától is elbúcsúzhatsz.
Azzal a fajtaleírással sem értek egyet, hogy kiváló ízű. Az ízlés szubjektív, így nehéz erről objektíven írni, így csak annyit mondanék erről, hogy az én véleményem szerint elég felejtős az íze. Amikor először kóstoltam, olyan érzésem volt, mintha cukrozott sárgarépát ennék. Volt régebben Mandulakajszim. Annak az íze nagyságrendekkel jobb volt.
Ceglédi zamatos előnye, hogy erős növekedésű és jól alakítható a koronája. Nálam tetszetős a korona formája.
Annyit foglalkoztam már vele, hogy nincs szívem megválni tőle. Elfogadtam őt olyannak, hogy távol van a tökéletestől. Reménykedem, hogy egyszer észreveszem benne azt a pluszt, amit egyelőre még nem fedeztem fel.
Még annyit, hogy fagytűrés szempontjából sem kiemelkedő. Nagy különbséget nem tapasztaltam közte és a Gönci között.
Mindenesetre a neve eléggé megtévesztő, mert mindennek mondható, csak zamatosnak nem. A formája viszont nagyon hasonlít a Mandulakajszihoz.