Vajon hányszor néztünk már az égre és gondoltuk,- Mi a fenét főzzek ma, ami finom és nem a megszokott,- itt a lehetőség, tálaljunk egymásnak,- jó recepteket!
Az en kertemben is van gyongyvirag, es az egesz kert illatozik tole mikor nyilik :)).
Vannak joizu dolgok es vannak nem joizuek... altalaban a messzirol hozott es nem szezonalis az ami kozel semmi izu. Helyi termeloktol vasarolok nyaron, es az izek bizony jok.
Most van a tok szezonja... ennek ellenere ez nem jo izu, marmint nem az a magyar edes sult tok. Nem is eszik sutve - hanem tovabb dolgoznak vele. Pite toltelek, leves, es mas ilyesmit csinalnak belole - en is.
Ebbol leves lesz :)). Kiszedem ha megpuhult, parolt hagymara teszem, valamilyen alaplevel felengedem es osszeturmixolom, gyomberrel vagy szerecsendioval izesitem a so es bors mellett.
Kicsi vaj/liszt kevereket adok hozza - selmesebb es homogenebb lesz - piritott fenyomaggal es aprora vagott tarkonnyal talalom. Szoktam croutont is adni hozza.
Magyar töknek nincsen párja;)...na jó, azért itt is előferdül, hogy nem kellően édes.
Eszembe jutott egy kanadai barátom, akik időnként ellátogatnak hozzánk amikor haza jönnek. Azt mondja ott semminek nincs íze, minden kaja mű. Nem tud egy normális lecsot megcsinálni. Mikor legutóbb itt voltak, egy nénitől utcán vettem a feleségének(ő kanadai) egy csokor gyöngyvirágot. El volt ájulva, hogy milyen fantasztikus illata van, sőt, minig úgy tudta, hogy a gyöngyvirágnak nincs illata, mert náluk csak olyan van.
A besozott halat (tilapia kb 2 ujjnyi szeles szeletek) sortesztaba forgattam (liszt, kukorica kemenyito, sutopor, so, fuszerek, sor).
A krumplit keskeny hasabokra... es ketszer sutottem.
Eloszor a hal elott - feher volt meg mikor kiszedtem, csak egy picike szin volt a szeleken, masodszor a hal utan - igazabol mar megsult, csak a szinet kapta meg.
1 cs. sütőpor 1 csipet só annyi tej, hogy összeállitható legyen.
Két lapot sütünk, közé tesszük a krémet. Tetejére porcukrot szórunk, de lehet csokimázt is kenni. Másnapra puhul meg. Akkor fogyasztható.DE nekünk nem birja ki SOHA!!!
KRÉM: 1 cs Ráma margarin 20 dkg cukor 2 cs vanilia cukor 50 dkg tehéntúró Ezeket jól összedolgozzuk és megkenjük a tésztát.
a tejet langyosra melegítjük, az elmorzsolt élesztút és a cukrot egy kevés liszttel elkeverjük és egy kis tejet öntünk hozá. hagyjuk, hogy megkeljen. ha felfutott az élesztő, összedolgozzuk a többi hozzávalóval, pizzafűszert, oreganot is tehetünk bele, jó ízt ad neki. jól kidolgozzuk. én a kenyérsütőgép dagasztó funkcióján készítem, így nem sok meló van vele:-) 30percig langyos helyen kelesztjük.
4 részre osztjuk.
a tésztát ezután vékonyra kínyújtom kör alakúra, megkenem tejföllel, kolbászkarika, előre lepirított szalonna, karikára vágott lilahagyma, reszelt sajt.. bármi, amit szerettek:-) mehet rá. én sonkás-kukoricás változatot is készítek. a lényeg, hogy meg kell kenni tejföllel, hogy ne legyen száraz. ezeket mind csak a kör egyik felére, mert a másikat ráhajtjuk, előtte még a széleit tojással megkenni, ráhajtani és a széleit kicsit behajtani. a tetejét is megkenem tojással, mehet rá reszelt sajt.
kb.200fokos előmelegített sütőben addig sütni, míg a teteje meg nem pirul.
elkészíthető minden további nélkül, férjem úgy szokta... én nem szoktam sütni, így nem tudok dagasztani, keleszteni, csak behányom :D a gépbe és kész van... analfabétáknak így a tuti:))
(amúgy a gépben elkészült tészta finomabb lesz, mint a kézi... pedig állítólag azuram jól csinálja, de hát ezt én nem tudhatom:)))