Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2012.07.17 0 0 314

Nem sok értelme van egyiknek sem.

Előzmény: 3x (310)
Berlusz Móni Creative Commons License 2012.07.17 0 0 313

A szomszédos topikon halásztam..... :-)))  Általánosítás és "előítélet" témakörben....

Volt a csendes óceánon egy kis sziget, amelynek volt egy tava. A tóban sokféle ha élt, de csak kétféle ragadozóhal: a cicahal és a macahal. Az őshonos hal a macahal volt, nagyobb, nyugodtabb, világos pikkelyű, míg a cicahalak egy természeti esemény következtében kerültek a tóba. Ezek kisebbek voltak, sötét pikkelyűek is igen agresszívek. Idővel annyira elszaporodtak, hogy az macahalak számának negyedét is kitették. De a gond nem ez volt. A gond az volt, hogy az itt búvárkodó turistákat lépten nyomon megtámadták a halak, és ez azért volt gond, mert a helyiek már rég nem a halászatból éltek, hanem belőlük. Így elkezdték figyelni a halakat. Megállapították, hogy ha egy búvár egy macahallal találkozik, akkor az esetek 99%-ban nem lesz semmi konfliktus, mindenki úszik tovább. Ezzel szemben, ha cicahallal találkozik, az esetek felében bizony támadás lesz belőle, nekimegy a bestia. El is terjedt a híre, hogy itt bizony gond van a cicahalakkal. Már épp azon voltak, hogy kitalálnak valamit, amikor megjelentek a Halbiológusok. Volt is haddelhad! Hogy képzelik, hogy cicahalprobléma? Itt kéremszépen nincsen semmi probléma, ha van, akkor az halprobléma, hogy néhány hal talán támad. Lehetséges. De a halak már csak ilyenek.
Hiába jött elő a helyi matematika tanár, hogy akkor számoljunk: a ragadozó halak 20%-a cicahal, aminek a fele támad, míg a macahalaknak csak egy 1% ilyen, ami azt jelenti, hogy 100 találkozásból 11 végződik támadással, amiből tíz cicahal, és csak alig egy macahal. Pedig cicahalak kevesebben is (kisebbségben, ő így mondta) vannak.
- Nemúgyvanaz!- mondta a biológus. Azért ilyenek a cicahalak, mert a macahalak nagyobbak, és elveszik a jobb költőhelyeket is. Megértőbbnek kellene lenni, különben is Isten színe előtt minden hal egyforma. Kivéve az angolnát, mert az hosszúkás.
- De hát a tények… azok makacsak…! A turisták meg… nem jönnek… - így e helyiek.

Hogy hogyan végződött a történet, nem tudom. Az a búvár, aki mesélte nem jött vissza többé. Talán elkapta egy cicahal. Vagy macahal. Aminek persze jóval kisebb az esélye.

Előzmény: Jozin z Bazin 2 (304)
tyutyus Creative Commons License 2012.07.17 0 0 312

:-)

Előzmény: 3x (310)
milendee Creative Commons License 2012.07.17 0 0 311

egy? én sorozatgyilkosságról tudok.

Előzmény: Törölt nick (30)
3x Creative Commons License 2012.07.17 0 0 310

Kevesebb Fliegauf-filmet és több Kerényi-festményt az adóforintokból, ugye így gondolod?

Előzmény: Törölt nick (307)
Jozin z Bazin 2 Creative Commons License 2012.07.17 0 0 306

Miért önmagadat okolod? :)

Előzmény: escéhá (302)
Jozin z Bazin 2 Creative Commons License 2012.07.17 0 0 305

"Igen, továbbra sem általánosítok..."

Mármint: itt nem, másutt meg lazán.

Előzmény: escéhá (301)
Jozin z Bazin 2 Creative Commons License 2012.07.17 0 0 304

Nagyon meglepő, hogy vannak esetek, amikor nem vagy hajlandó az általánosításra, máskor viszont meg minden további nélkül megteszed azt.

Csak akkor minek a kínosan szánalmas magyarázkodás?

escéhá Creative Commons License 2012.07.17 0 0 303

ÁLTALÁBAN az ilyen burkoltan cigányozós-zsidózós topikok itt az indexen simán megérnek néhányszáz hozzászólást, de amikor én nyitok egyet a sérült huszárlovakról, vagy a családon belüli erőszak ellen, azt harminc hozzászólás után törlik.

(Mint ahogy ezt a hozzászólást is hamarost.)

escéhá Creative Commons License 2012.07.17 0 0 302

De ha nincs humorérzéked, mint ahogy nincs, ahogy általában, akkor erre is reagálsz majd érdemben.

escéhá Creative Commons License 2012.07.17 0 0 301

Nem berzenkedtem ellene ezerrel, hanem az ellen berzenkedtem, hogy te akartad rámkényszeríteni, hogy én most kikre vonatkozóan mit is általánosítsak.

És amikor arra nem voltam hajlandó (meg is indokoltam miért), kikerestél tőlem általánosításokat.

Ami az általánosítást általánosítja.

Általában nem lehet általánosítani, azt is csak egy esetből szabad.

Előzmény: Jozin z Bazin 2 (300)
Jozin z Bazin 2 Creative Commons License 2012.07.17 0 0 300

Én nem látok semmi problémát az általánosításban. Te berzenkedtél ellene ezerrel.

Előzmény: escéhá (299)
escéhá Creative Commons License 2012.07.17 0 0 299

Ez aztán feladat. Gondolkodni, vitázni nehezebb.

Ez is egy általánosítás.

Előzmény: Jozin z Bazin 2 (298)
Jozin z Bazin 2 Creative Commons License 2012.07.17 0 0 298

Ennyit? Pár perc volt csupán. Általánosításokat villámgyorsan lehet találni. :)

Mutassak még? Tőled. :)

Előzmény: escéhá (297)
escéhá Creative Commons License 2012.07.17 0 0 297

Hű, de felpiszkálhattalak, ha ennyit utánamjártál. :-)

Helyes. Tanuljál.

Előzmény: Jozin z Bazin 2 (294)
szevasztok lúzerek Creative Commons License 2012.07.17 0 0 296

"Miért kell nekem ma Magyarországon mentegetőznöm, ha kiszalad a számon, hogy magyar vagyok? A "magyarok" miatt."

Ez most egy burkolt cigányozás akar itt lenni?

reggelsanyi Creative Commons License 2012.07.17 0 0 295

Köszönöm...

Csak a Csend...

:D

Jozin z Bazin 2 Creative Commons License 2012.07.17 0 0 294

"Épp azt írom, hogy nem kell általánosítani."

escéhá

válasz | megnéz | könyvjelző

2009.05.14 13:12:26 © (1997)

Lám, ez is bizonyítja, hogy nem kell ahhoz zsidónak lenni, hogy ne legyél "magyar". Igaza volt Faludynak: ez egy foglalkozás neve is egyben.

Miért kell nekem ma Magyarországon mentegetőznöm, ha kiszalad a számon, hogy magyar vagyok? A "magyarok" miatt.

Előzmény: Törölt nick (1989)

Előzmény: escéhá (290)
Jozin z Bazin 2 Creative Commons License 2012.07.17 0 0 293

"Épp azt írom, hogy nem kell általánosítani."

escéhá

válasz | megnéz | könyvjelző

2009.05.12 14:51:12 © (1924)

"nemcsak a szemetek tudnak magyarul."

Ez az egyetlen sora, amelybe bele tudok kötni, mert általában a "mélymagyarok" nem tudnak magyarul.

Előzmény: (1921)

Jozin z Bazin 2 Creative Commons License 2012.07.17 0 0 292

Ez remek.

És?

Előzmény: izukul (289)
Jozin z Bazin 2 Creative Commons License 2012.07.17 0 0 291

Én meg azt kérdezem, hogy miért nem? Mi gátol?

escéhá Creative Commons License 2012.07.17 0 0 290

Ne haragudj, de nem értesz magyarul: azért írom, hogy tudnék, mert nem teszem.

Épp azt írom, hogy nem kell általánosítani. A következő hozzászólásod ugyanerről árulkodik.

Na, bepróbálkozom egy általánosítással, ha már ennyire erőlteted: az ilyeneknek, mint te, nem sok eszük van.

Előzmény: Jozin z Bazin 2 (287)
izukul Creative Commons License 2012.07.17 0 0 289

"Ki gátol meg ebben?"

Velem több ízben megesett már, hogy nem tettem meg dolgokat, amit amúgy képes lettem volna, pedig nem gátolt meg benne senki. Például mert eszembe se jutottak, vagy mert ilyen-olyan okokból nem tartottam jónak őket, esetleg csak feleslegesnek találtam...

Te hogy vagy ezzel? :)

Előzmény: Jozin z Bazin 2 (288)
Jozin z Bazin 2 Creative Commons License 2012.07.17 0 0 288

"...akkor azt is kategorikusan ki kellene jelentenem..."

De miért nem teszed? Ki gátol meg ebben?

Előzmény: escéhá (283)
Jozin z Bazin 2 Creative Commons License 2012.07.17 0 0 287

"Abból tudnék általánosítani, amit ismerek."

Akkor tehát annak, aki a tapasztalataiből kifolyólag másképp általánosít, ugyanúgy igaza van, mint neked.

Előzmény: escéhá (283)
izukul Creative Commons License 2012.07.17 0 0 286

"mekkorát hazudtál most, csak azért, hogy engem lekezelhess"

Majdnem azt írtam, hogy kicsit sokat gondolsz magadról.

De hát nem kicsit... :)

Őszintén sajnálok mindenkit, aki kizárólag belpolitikai dimenzióban, abból is egy sajnálatosan szűk, egybites "mi-ők" tengelyen képes csak értelmezni a világ dolgait. Különösen szomorú ez az olyanoknál, akik elvben ennél jóval többre képesek.

És ne gyere megint azzal a homokozóparti dumával, hogy hát épp fordítva, mert nyilván nem. Veled ellentétben én sem a komplett külhoni sajtót és közvéleményt, sem művészeti alkotásokat nem kezdtem el besorolni olyan skatulyákba, amikhez eleve semmi közük. És nem, a nem skatulya az nem egy másik skatulya, épp ahogy a nem vallás sem egy másik vallás. Perszte ezt egy hívő eleve képtelen felfogni, értem és elfogadom diskurzusunk eme korlátját.

Előzmény: Törölt nick (274)
Berlusz Móni Creative Commons License 2012.07.17 0 0 285

:-)))))

Nincs olyan téma, amiben még ne nyilatkoztatta volna ki a tutit...

A NL Café női weboldalon már vért hánynak az olvtársak, ha meglátják Somagésa következő agymenését... :DDD

Előzmény: szevasztok lúzerek (284)
szevasztok lúzerek Creative Commons License 2012.07.17 0 0 284

Nem hát. Az ilyen balliberális űbermencsek úgy tökéletesek, ahogy vannak.

Előzmény: y1 (281)
escéhá Creative Commons License 2012.07.17 0 0 283

Igen, továbbra sem általánosítok, mert ha ezt tenném, akkor azt is kategorikusan ki kellene jelentenem, hogy a cigányok nagy része dolgozik: vasöntödében, postán, pékségben, általános iskolában, kommunális intézménynél és ha nincs más, ugyanott, közmunkásként.

Én sokkal több becsületes embert ismerek (így köztük cigányokat is), mint bűnözőt. Abból tudnék általánosítani, amit ismerek.

Megkaptam már többször, hogy rózsadombról írogatok, holott szerintem épp azok gyűlölik a cigányokat, akik csak a híradásokból hallanak róluk. Egyszer nem ittak velük egy kocsmában, stb. Na, ez is egy általánosítás, mindjárt ki is fogja kérni majd magának valaki.

Előzmény: Jozin z Bazin 2 (278)
Berlusz Móni Creative Commons License 2012.07.17 0 0 282

5*! :)

Előzmény: Jozin z Bazin 2 (278)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!