Szép a tarlórépa termésem. Tavaly csak a céklával és a káposztával használtuk, ismerkedtünk vele. Megszerettük, ízlik mindenféle változatban. Számos variációja létezik: püré -különféle ízekkel, fűszeresen sütve-szeletelve-karikázva, más zöldségekkel vegyesen - paszternák, sárgarépa stb. Krémlevesek betétekkel, kül. ízesítéssel. Érdemes kipróbálni, érdemes a kertben tartani, nincs vele sok munka.
Kb félóra az én közepes méretű (nem tudom, hány literes) jénaimban. Régebben maximumon csináltam, idén valamiért nagyon habzott a massza, most csak 320 W-on. Keveréskor érzem, mennyire sűrű.
Én szeretem a mikrót, krumplit is gyakran párolunk benne. Megszurkálom a héját, egyben rakom be. Az a lényeg, hogy egyforma méretű krumplik legyenek, akkor egyformán puhulnak. Ha csak egy-két személynek kell egy étkezésre, hamarabb kész van, mint héjában főzve, és finomabb is.
Mennyi ideig, milyen fokozaton érdemes csinálni? Mikróban csak melegíteni szoktam, pl kávét, tejet, egy-egy tányér levest stb. Inkább tűzhelyet, kuktát, sous vide-t, grillt és a sütőt használjuk.. Van amikor a lekvárt sütőbe teszem, vagy egy nagyobb lábas vizbe teszem a kisebb fazékkal, - ilyen is volt már. Ilyenkor nem ég le, nem kell mellette állni folyamatosan. De volt már, hogy a kenyérsűtőbe tettük oda a szilvalekvárt. Persz ez csak kis tétel, 70 dk kb.
Én a sajtot mikróban sűrítem be kis adagokban. Nem szabad telerakni a tálat, legföljebb félig, mert kifuthat, az első adagnál nagyon kell figyelni. Ha már be van lőve az adag, két-három alkalommal megkevered, formába töltöd, mire kihűl, kész is. Nem kell forgatni, szárogatni, elég szilárd, és az egészet megúszod égési sérülések és konyhatakarítás nélkül.
Egy újabb hullám a konyhában: birs, birs, birs.... Először hatalmas 90 dekás birskörtéket kaptam közel 6 kg. Bárddal vágtam félbe, vágott felületére fektetve olyanok voltak, mint a csirkemell kiterítve. Lefotóztam, talán a Papa segítségével télen majd felkerül. Birssajtot készítettem ebből az adagból, de az elején 4 kisüveg lekvárnakvalót kiszedtem. Most kezd száradni, kiborítva a formákból. Csak hely legyen... Érdekelt a szokatlan formája, erősen bordázott, szép sima-fehérhúsú állaga volt, nem volt köves, zárványos. A Terebess mindentudóban a fajtaismertetőknél én a szerbiai Leskovic fajtára tippelek. -- Kerepesen járva sikerült megint vásárolni kb 6 kg körül, ezek kisebbek, 1 kg kimondottan alma alakú. Terebess azt mondja, hogy az alma és körte csak alaki megjelenés, fajtaazonos. Ebből az adagból lesz ecetes birskompót, sültbirs, és zöldségesbirs lesz üvegekbe téve. --Meglepődve olvastam, hogy a birs színét lehet színezni a kékszőlő levével,- piros-vörös lesz a birsajt. Így nem kell a rengeteg cukorral órákig főzni, mint sokan teszik. /szinte logikus../
Ebben az estben nem használok automatát, mert forró vízben megforgattam, ezután felforralt felöntőlé ment rá. Szárazdunsztba tettem, másnap reggel ment a polcra. Szerintem az ecet eleve tartósít, a mustár megint egy erős fertőtlenítő, nem szükséges a plusz hőkezelés. Csak egészséges legyen a termés. ---- Hasonló módszerrel többféle zöldséges kenőket-mártogatósokat tettem kisebb üvegekbe. Megpárolt hagymára mindenféle, ami van, botmixerrel összedolgozni. Felforralni s mehet az üvegbe, ezt is szárazdunsztba tettem. Fűszerezés, aszerint ki mit szeret, mihez mi passzol a legjobban. Mindenhez nagyon jó, mi szeretjük. íPirítós, zsíros-vajaskenyér, felvágott-sajszeletek, házi-tokaszalonnára rákenni, tésztákra, krumlihoz,zöldséges piték, pizzákra ..stb. Jó ízesítők.
Én nem tudok dk-t-dl-t mondani, mert mindent ízlés szerint csinálok.A termések íze is változó, néha még az ecet is, a mustárról ne is beszéljünk.... Még családon belül is ahányan vannak, annyifélét módosítanak a tányéron. Főleg a fiúk. Azonban van egy fb.csoport: Befőzés, tarósítás, itt találkoztam vele. Okt. 11-én Mimike Melinda tette fel. Továbbá a https.süssünk-főzzünkön is megtalálható, de a google keresővel is lehet receptet találni: - paradicsompaprika mustáros szószban - Érdemes kipróbálni, bátran neki kell fogni. A paprikát, hagymát feldarabolva forróvízbe bedobni- megkeverni, 2-3 mp után kivenni- jéghideg vízbe beteszem, hűljenek le a szövetek, ne puhuljon. A felöntőlevet, fűszereket összeállítom, a mustárt az olajjal kikeverem, bele a felöntőbe, cukorral ízesítem. Felforralom. Az ecetet a végén teszem bele, ne párologjon el ez forrásban.Adagolva keverem ki a savanyú ízt.
A segítséged kérem néhány kérdésben, ha lehetséges.
A mustár az nem mustármag, hanem szó szerint kenhető (tubusos, flakonos) mustár? (erről még egyáltalán nem hallottam)
"Szokásos felöntőlé,+ olaj-mustár felforralva, összekeverve" : itt az olajjal elkevert mustárt beleöntöd a felöntőlébe és együtt forralod fel?
Nagyságrendileg mennyi mustár kell? Írtad, hogy ízlés szerint, de ez az amatőröknek nehezen értelmezhető kifejezés! Esetleg irányadónak van valami mutatószám? pl. 1 liter felöntőléhez egy evőkanál mustár?
Befőzőatomatában rakod el? Ha igen, akkor milyen hőfok/időt alkalmazol?
Most akartam elrakni a befőzőautomatát téli álomra, de lehet, hogy még nem kellene!
Az erdélyi alaprecept hol található?
Elnézést kérek, ha sok a kérdés, de megtetszett az ötlet.
Nagyon lemaradtam. Ismerem a kimcsit, de nem csináltam. Ugyanakkkor most először tettem el mustáros savanyúnak, vegyes paprikát, hagymát. A vágott alapanyagot pillanatig blansírozom, lecsepegtetem. Szokásos felöntőlé,+ olaj-mustár felforralva, összekeverve, és ráöntve az alapanyagra. Mindent szájíz szerint, nem mérek dk-ra. Ez egy erélyi alaprecept, kipróbálom. A kimcsihez kellene egy jó friss, szép zölddel megáldott, gusztusos k.káposztafej.
Megpróbálkozom a mángoldlevelek fermentálásával. 2 %-os sóoldatban teszem, figyelem, majd és az egyiket sziszegtettem a másikat teljesen zárva tartom. Még nem csináltam ilyet, ízét sem ismerem, de gyönyörűek a mángoldlevelek.
A kenőkéket lehet szószosítani: lágyabb, krémesebb lesz ha a paradicsom van túlsúlyban. A p-t tepsibe teszem, fűszrezem, olajjal kicsit meglocsolom. Lesütöm- /kb. 180 f-on./ Botmixerezés után átlehet passzírozni, de nem szükséges. Egy nagyon finom, selymes massza lesz, ennek teljesen más az íze, mint a p.lének. Aromája, zamata van a fűszerektől. Hozzáadva a többi anyaghoz, tényleg nagyon jó a tésztákhoz. Ezt is lehet a végtelenségig variálni. ----Most a mángoldból lesz egy tésztára való összetétel. Várom, hogy a szedés után erősödjenek a levelek.
Kipróbáltam, érdemes "kenőkéket" készíteni. Mindenféle zöldséges alapanyagot ledinszteltem, vöröshagyma ágyon. Jól átsütöttem, leturmixoltom, mindenféle fűszerrel lehet ízesíteni, külön- külön is. Újra átforraltam, forrón üvegekbe töltve szárazdunsztba kerültek. Felcímkézve mentek a polcra. A pirítóstól kezdve mindenhez jó.Az apróbb zöldségeket remekül lehet hasznosítani.
Nagyon szuper, de nekem nincs automatám. Viszont olyan alacsony a hőmérséklet és annyira rövid ideig melegszik a cucc, hogy szerintem tűzhelyen dunsztolva is elkészízthetem így.
nyers és ropogós marad?
Ma fügebefőttet készítettem, csupán dunsztolással. Első próbálkozás volt, de ha ceresznye-meggy eltevős időszakomban bevált, jó lehet a füge is. :)
A tepsiben fűszerekkel sül-fő, levet enged, keveredik a rálocsolt kevés olajjal/ ezt is meg lehet picit sózni, cukrozni, az íze zamatosabb lesz./ Az ecetes, cukros, vizes felöntőléhez én hozzáöntöm a tepsiből a leszűrt levet, ezt alakítom együtt a család szájízére. Ki hogy szereti, ecet nélkül fel lehet forralni, ezután az ecettel ráönteni. / Ha együtt forralod, az ecet elpárolog./ A 35-45- majd egyórás sütés 180 fokon már megteszi a magáét. Mehet a polcra. A sütési idő függ a cékla minőségétől, illetve ki milyen fokon szereti- kemény- rest- puhább. Villával beleszúrva lehet érezni.
Én tepsiben betéve, /lemosva, de a héja marad/ tetszés szerint fűszerezve/kakukkfű, bors, köménymag stb/ olajjal meglocsolva 170-180-on sütöm./Alufóliával letakarom, csak a végén nyitom, rápirítok, édesebb lesz./ Kivéve a héja könnyen lejön, ízes,zamatos lesz. Szeletelve, vagy felezve mehet az üvegbe, rá felöntőlé. Tetszés szerint só, cukor, ecet keveréke. Én nem szoktam dunsztolni, mert, jóval magasabb hőfokon készül. Nekünk sütve zamatosabb a cékla, mint sima főzéssel. Ezt a "nagycsalád szereti, az üvegeket lehet különböző ízekkel készíteni, ki hogyan szereti. Én pontos adagot soha nem tudok mondani, szájízre megy, ami függ az alapanyag ízétől is.
Nincs szőlő a kertben, de jó áron vettem fehér szőlőt. S most is néhány üveggel a polcra került. Simán
leszemezve /ollóval lecsipkedve a kemény, egészséges szemeket/ - üvegbe téve, rá a cukor- ki milyen édesen szereti 1-2-3 kanállal, citromsav- fehéren maradjon- esetleg pici borkősav-/ ízjavító, aromaerősító/ hideg csapvíz ráengedve, tetővel lezárva. Dunsztolás: 85-9o/ 3o perc. Összesen már 15 üveg sorakozik a polcon. Lényeges, hogy kemény, jóízű , egészséges szemek legyenek, az ízvilágán nem sokat lehet javítani.
Azt hiszem, leszedtem az utolsó befőző paradicsom adagot. Közelít a 11 kg felé. Ami a bokrokon maradt, az már 1-2 szem, imitt-amott. Reggelihez jó lesz. Több fajta, s most is megfogadom, hogy nem fogok vetni-ültetni ráncos fazonú fajtákat.Mind megrepedt zölden, ömlött rájuk az özönvíz vagy 3-4-szer. Csakis sima, kerek mosolygós fajták jöhetnek szóba. Nem fognak csábítani a barázdás testek. /Volt a Provenzano, Perra d Abruzzo, Liguria, Franchi repear, Costuloto florentino, Siberian panther/ - mint befőző alapanyag. Most csak lé fog készülni, mert a kamrát is rendbe kell tenni.
Az orosz kolléganőm mesélte, hogy náluk lekvárral ízesítik a teát. Az is hasonló lehet, csak pluszban benne van a fekete tea íze is. Én nem próbáltam, mert üresen szeretem a teát, de nem lehet rossz.
Almahéjból is lehet teát főzni. Kipróbáltam, egész jó, csak nem nagyon szeretem a savas italokat (a gyümölcsteát sem), így nem szoktam rá, pedig alapanyag lenne bőven.