http://www.origo.hu/sport/jegkorong/20111218-magyarroman-himnuszbotrany-egy-csikszeredai-hokimeccsen.html Romániában alaposan felborzolta a kedélyeket, hogy az Euro Ice-hockey Challenge elnevezésű csíkszeredai jégkorongtorna pénteki román-magyar mérkőzése előtt a román válogatott - többségükben magyar nemzetiségű - tagjai némán hallgatták végig a román himnuszt, viszont a magyar csapattal együtt énekelték a magyar himnuszt, és a mérkőzés végén elénekelték a székely himnuszt is, amely spontán módon tört fel a lelátókon. - Én azt mondom, jól tették a fiúk, büszke vagyok rájuk!
és akkor most arról valamit, hogy úgy alkottál a székelyekről igencsak markáns véleményt és sértetted őket meg, amit nem is tettek?
tudod akkor lenne jogos most így háborognod arról, hogy micsoda gazmagyarok vagyunk mi, ha amikor kiderült, hogy a székelyek semmiféle magyar himnuszt nem énekeltek, csak a románok akarták őket lejáratni, nos akkor háboroghatnál, ha ennek fényében a székelyekről a véleményedet megváltoztattad volna.
De Te nem, a fene nagy büszkeséged vagy mid nem engedte, továbbra is töretlenül gyaláztad a székelyeket a magyar himnusz énekléséért.
ehhez pofa kell, és még Te háborogsz azon, hogy mit vágnak a fejedhez?
ya: valahogy a többesszámod amit nekem címeztél szintén furcsa, hogy téged idézzelek: " hozzál tőlem ilyet, vagy húzz a mea culpába!"
miért, ki hivatkozott zsidó vallási jelképekre? ez csak zsigeri visszavágási kényszer volt részedről
az alapelv az volt, hogy nagyjából a nemzetiségi megoszlás szerint húzzák a határokat, ezt finomították gazdasági és stratégiai szempontok (Duna és Dráva vonala, vasútvonalak stb.) a végeredmény így is kevésbé igazságtalan, mint az azt megelőző állapot
bármennyire is szeretnétek máig érdemtelenül trónolni egy erőn felüli államalakulaton, a történelem elvégezte a korrekciót. keressetek sikereket a saját életetekben, és akkor enyhülni fog ez a frusztrációtok
az a nagy helyzet, hogy a világ már akkor is leszarta a Szent Koronát meg a többi hókuszpókuszt.
Nem hiszem, hogy nagyon mellényúltam, ha feltételezem, hogy ez a te véleményed. Te ezt képzeletben megteheted, viszonzásul - ha nem haragszol - én meg leszarom a Menórát meg a többi hókuszpókuszt, jó?
"hányan élnek ott? milyen nemzetiségűek? ezek a kérdések relevánsak"
Ha ezek lettek volna a szempontok, akkor ezek szerint is intézték volna Magyarország sorsát, dehát a tények szerint pont ezek számítottak a legkevésbé...
Méghogy progresszív! Mondjad már meg, mi abban a progresszivitás, hogy az egykori győztesek felosztanak egy földrajzilag és gazdaságilag szuperegységes államot, a törzsnépének egyharmadát, mint az állatokat odacsapják ellenséges érzületű, sovén, gyűlölködő politikát folytató államoknak, ami napjainkig tart...
Abban a "szagirodalomban" meg vagyon írva, a "himnuszbotrány a román-magyar meccsen" c. topik forgatókönyve is? Mert itt egy konkrét dologról van szó, amibe már a zsidózás is belekerült, mint végső érv és itt szerintem be is lehetne rekeszteni a párhuzamok citálását.
Ha a konkrét ügyről beszélünk, akkor pedig már videón is látható, hogy csak hangulatkeltés, a szokásos ocsmánykodás történt bizonyos román sovén faszkalapok részéről, miközben arról, hogy a román válogatott győzött, szinte szó sem esik.
De részemről hagyom is a fenébe ezt az egészet, mert vitatkozzon a kákán is csomót kereső, csakazértis hülyegyerekekkel az, akinek román volt az édesanyja. :(
az a nagy helyzet, hogy a világ már akkor is leszarta a Szent Koronát meg a többi hókuszpókuszt. hányan élnek ott? milyen nemzetiségűek? ezek a kérdések relevánsak
ha továbbvezetjük a gondolatmeneted: és amíg egyvalaki nem akar, addig milliók toporogjanak egyhelyben?
Ne próbáld félremagyarázni a lényeget!
Nem kell egyhelyben toporogni a többségnek. Ha akar mehet - egyébként ez volt a magyar álláspont is, csak sajnos nem vették figyelembe, mivel eőből "oldották" meg a kérdést -, de nincs joga a többit is magával vinni, ha nem akarnak menni. Ez ilyen egyszerű...
ha továbbvezetjük a gondolatmeneted: és amíg egyvalaki nem akar, addig milliók toporogjanak egyhelyben?
akkor és ott volt megért erre a helyzet, lehetett volna az igazságossághoz közelebbi megoldást találni, de a különböző hatások eredőjéből ez következett - összességében, világtörténelmi léptékben, progresszív változás volt
de most arról beszélünk, hogy ha az adott politikai helyzet lehetővé teszi, akkor mi igazságos, és mi nem. nekem (főleg így 150 év távlatából) semmi kifogásom nem lett volna az ellen, ha az USA szakad - a mi nemzetiségeink akkor és ott megfelelő történelmi pillanatot találtak ehhez, a déliek nem
"hát mert az jobban korrelál a demokráciával. tudod: a többség akarata. ha az a két választás van, hogy vagy 3 millió ember él idegen országban, vagy 5, akkor melyik az igazságosabb?"
Amellett, hogy abban az időben Románia legalább olyan messwze állt a demokráciához, mint én most Kamcsatkához, amit előadsz, nem más süket hadovánál.
Ha ugyanis valakik menni akarnak egy állam kötelékéből, akkor esetleg megtehetik, de smmi joguk sincs magukkal vinni, rántani a többit, akik nem akarnak menni...
a metaforád akkor lenne pontos, ha nem csak az udvaron, hanem a "börtönválogatottban" is játszanának. vagy mint a Dutyi diliben. de itt senki nem parancsolja fel őket a bikára
A román válogatottban, mint már én is és a székely srác is megmondta, kényszerből játszanak. Ezt már egy másik eszmetársadnak is elmondtam: próbáld a helyzetet úgy elképzelni, amikor egy börtönben kosaraznak, röplabdáznak és egyéb sportokat űznek és talán jobban megérted te is a székelyek, vagy akár az erdélyi magyarság helyzetét...
senki nem kérdőjelezi meg, hogy létezett volna igazságosabb (az egyszerűség kedvéért: a hivatkozási alapként felhozott elvek szerint is igazságosabb) határvonal, de egy rossz helyett egy kevésbé rossz helyzetet teremtett (ismét csak a hivatkozási alapként felhozott elvek szerint)