A topikba várunk mindenkit, aki fotóira véleményt szeretne kapni, és meg akar tanulni fotózni. Mindenkit várunk aki tényleges minőségi javulást akar elérni saját magához képest, aki helyt szeretne állni a Tömegközlekedés fórumcsoportban, továbbá természetesen várjuk az igényes fotósokat is akik szívesen adnak nyugodt hangnemben tanácsokat, és segítik a fiatal tanoncokat. A topik nem egy csatahelyszín, sértődésnek itt nincs helye. Mindenki látja azt a divathullámot ami az utóbbi 2-3 évben végigsöpört az országon. Minden buszfanatikus fényképezőgépet vagy telefont ragadott, és fotózni kezdett. Nincs is ezzel senkinek semmi problémája mindaddig, amíg tele nem teszi este képekkel a lokális (pl.: Vértes Volán) és tematikus (pl.: Ikarus Fan Club) topikokat. Ezek a fotósok olykor kemény kritikákat kapnak munkájuk után, de úgy igazán kevés ember segítőkész velük szemben, tisztelet a kivételnek. A kemény kritikák sokszor heves szócsatákba folynak át, amik megváltoztatják a topik eredeti rendeltetését. És akkor itt vissza is térhetünk a topik leírásának első és második mondatára. Ide várunk mindenkit aki ténylegesen minőségi javulást szeretne elérni képein. A művészi jellegű képeket A nap 10 pontos fotója nevezetű topikba valók, ahová -klubtopik lévén- jelentkezés szükséges, ez a fotósuli.
Ne hidd már el magadról hogy itt te adsz tanácsokat... Teljesen szétcseszed a fórumot, amikor neked kéne tanulnod. És rengetegen, rengeteget akartak már neked segíteni, de mindent elutasítasz, mert meg vagy róla győződve, hogy te tudod jól.
Miért kell egy nyomorult buszt úgy körbevágni, hogy 1 pixel legyen körülötte? Zavaró elemek mi? A fotózáshoz hozzátartozik, hogy helyszínt keresel, ahol normális képet lehet lőni. És nem egy buszparkolóba bemenni, ahol a 10 egymás mellett álló buszt lefotózni ahogy esik. Ilyen fotót bárki tud csinálni! Sokkal jobb egy járműfotó, ha látszik a környezet, látszanak a hely jellegzetességei, csak úgy adja át azt a hangulatot amit egy fotós át akar adni egy képen keresztül. Bár minek is írom ezt le?? En sem vagyok normális...
Polárszűrő elég széles ártartományban mozog: attól függ, milyen minőségűt szeretnél. Az enyémhez pl. a legjobb 20eFt körül van. De már kapható 4-5eFt-ért is.
Az égbolt fakóságával kapcsolatban: nekem inkább a fénymérés módja tűnik eltérőnek, ezért lehet kissé kiégett az égbolt.
A RAW offos nálam, mert túl nagyok a képek, sajna még csak egy egy gigás kártyám van hozzá, az pedig úgy hamar betelne (18Mb/kép). Ezt a polárszűrőt manapság mennyiért vesztegetik?
Ezt használtam eddig: http://pixinfo.com/fgep/Kodak_Z740 Amúgy elég beteg már, de néha még jól jön, két bibi van most nagyon vele, az egyik hogy az exponáló gomb néha beragad.. a másik hogy a módválasztó tekerőjétől függetlenül is változtatja néha a módokat, pl. PASM-ből Autoba és vissza, Videoból Portréba és vissza stb.. Szervizbe az ilyet vajon mennyiért csinálnák meg? Gari már felejtős (~9 éves).
Ha raw módban fotózol, utólag állíthatod be a fehéregyensúlyt. A raw képnek alapból nincs fehéregyensúlya (amit a kijelzőn látsz, az is már egy "előhívott" kép), tehát tökmindegy, hogy milyen WB beállítással lövöd, utólag be lehet - sőt, be kell - állítani. De akkor garantált, hogy fehér lesz, aminek olyannak kell lenni.
A fakó égen a polárszűrő és az utómunka segíthet. Polárszűrővel leginkább a Naptól 90 fokra jobbra-balra lehet mélykékre varázsolni az eget, emiatt nagy látószögnél egyenetlen kék, "foltos" lehet tőle az ég (először azt hittem, rossz a szűrőm, majd utánaolvastam :-). Egyébként szerintem a kevésbé profi gépeken néha gyárilag túlhúzzák a színtelítettséget, hogy jobbnak tűnjenek a képek.
Ma végre napsütésben is kipróbálhattam ezt a csodát, bár néha befelhősödött.. AWB-n egész jó minőségben szórta képeket viszont amikor jött egy felhő vmi iszonyat kalap sz@rt hányt ki magából, ötlet? Pozsonyban a felhős mód egész jól működött, de ott teljesen borult volt minden.
Másik gondom valszeg szintén ehhez kapcsolódik, a Kodakhoz képest szerintem marhára fakók a színek, ez miért lehet?
Talán az égen a leginkább észrevehető a különbség.
Ha megakarsz tanulni elfogadhatóan fotózni,akkor nyálazd végig a csoportot.Olyan alapvető hibákat követsz el ami a tömegfotózásra,vagy a mennyiségfotózásra jellemző.Tehát,ha meg akarsz tanulni fotózni,olvasd végig a topicot és a képeket is nézegesd meg,illetve a hozzáírt véleményeket.Az elejében rengeteg ilyesmi kép van mint a tiéd,és vannak olyanok is akik fejlődtek is ebben,és ma már elfogadható,sőt jó képet készítenek. Olvasd végig-Értelmezd amit olvastál és ez alapján fotózz!
Elmondom neked is: Ez nem a mit fotóztam ma topik. Válaszd ki a képed amire tényleg érdekel a kritika de ennek így mi értelme van hogy a szarabbnál szarabb képeket felrakod?
Az, hogy ipari mennyiségben gyártod a szemetet, és még másokat is erre buzdítasz...hát...már ne is haragudj, de inkább ne publikáld itt, ha lehet. Inkább próbálj meg tanulni másoktól! Van, hogy jó a szűk vágás, de nem mindig!