Aki a cseresznyét szereti és szeretne cseresznyefát nevelni udvara előkertjében díszfaként, vagy gyümölcsösében a terméséért, az itt sokmindent megtudhat! ("A cseresznye édes meggy, a meggy savanyú cseresznye".)
Üdv.! Az a véleményem, hogy a monília elleni védekezés nagyon összetett dolog. Lényegében nincs ellene tökéletes szer. Ami van, ahhoz is szerencse kérdése, hogy pont jó időben legyen használva. A metszésnél is rizikós, hogy a fertőzést átviszik egészséges részre. Ez a monília a virágzaton fertőz leg intenzívebben. Az idei évben dömping virágzás volt és dömping fertőzés is. Visszavágva egy fa úgy néz ki, hogy meggyógyul, de a következő évek valamelyikében ismét elkapja a baj. Ilyesmi többszáz évig ( vagy ezerig )nem volt tapasztalható e téren. De, amióta a vegyipar ekkora üzlet a világon valahogyan egyre másra jönnek újabb és újabb betegségek a növényeken, amit kezelni kell vegyszeresen. Oda jutunk, hogy a kiskertek felszámolódnak rohamosan. A környezet és időjárás változás emlegetése a sikk, de nem szólnak ezek tudatos változtatásáról, ami sokkal veszélyesebb.
Legközelebb ne bordóilével lemosózzál és ne csak lemosózzál. Akkor el tudod kerülni a hasonló malőrt anélkül szerencsejáték. Most vesztettél.
A monília ilyenkor virágzás után már nem gyógyítható, csak megelőzni lehet.
Benn van a fában, mint az üszkösödő seb esetén, csak csonkolni, rosszabb esetben amputálni lehet a fertőzött végtagot.
Ha csak bordóiztál a tavasszal, akkor az őszibarackodat valszeg a tafrina is meggyalázta. Na az még rosszabb, mint a monília.
Ha nem vágod vissza a javaslatomnak megfelelően a fát, akkor ami láthatóan elhalt gally, azt vágd vissza! Ezek helyett növeszt majd másikat a fa, mert élni akar. Figyelj oda a jó tápanyagellátására, vízre, hogy a jövő évet ne teljesen leromlott állapotban kezdje!
A bordói levet és a Vegasolt már a réz miatt nem javaslom, ha mindenre alkalmas csodaszert szeretnél (nincs olyan). A Chorus is feleslegesnek tűnik.
Ami fontos lenne, hogy a fák kondícióját javítsd. Mondjuk valamilyen lombtrágyát (pl Vuxal) kellene keverni a permetlébe. Ezen kívül jó lenne Score, vagy Alfa Solo (ugyanaz, mint a Score) a permetlébe az ilyenkor menetrendszerű lisztharmatra. Ráadásul ez a szer jó az alma és a körte varasodás ellen is megelőző jelleggel, valamint a körterozsda ellen.
Időszerű lenne rovarölőt is bevetni. Jelenleg már levéltetű rajzás van, a felszaporodás előtt kellene Teppekit tenni a permetlébe.
Ezek mind mehetnek egy tankba, egyszerre kiszórhatók. Soknak tűnik, nem is kevés, de ezek a fák nagyon rászorulnak a védelemre, hogy a lehető legjobban átvészeljék ezt az évet.
Kb két hét múlva ismét permetezned kell, egy lombtrágya + Score (Alfa Solo) + Dipel keveréket javaslok. Utóbbi a molyfélék ellen.
Újabb egy hét múlva lombtrágya + Dipel keverékkel ismételj!
Sajnos ezekre most szükség lesz szerintem.
Ezt viszont ne itt beszéljük meg, mert offoljuk a cseresznyéseket, meggyeseket. A "Növényvédelem" fórum van erre kitalálva.
Kicsit gondolkoztam a fádon és meggyőztem magam, hogy itt drasztikus visszavágásra lenne szükség, különben benne marad a monília, azt pedig a fa nagyon megsínyli. Rákos sebek lesznek rajta, vagy akár a fa is rámehet. Tehát itt már akár a fa megmentése a feladat!
A cseresznye csak a másodéves gallyakon terem, tehát nem csak az idei, hanem a jövő évi termésednek is annyi.
Ha most mielőbb visszavágod nem csak a gallyakat, hanem a fertőzött árakat is, akkor a fa új, egészséges lombkoronát fog növeszteni. Jövőre így sem lesz termésed, de utána viszont bőségesen.
Ahogy nézem a feltett képet, akkor azt látom, hogy a fiatalkori metszés és lombkorona alakítás is elmaradt. Tehát már csak emiatt is szükséges lenne egy alapos visszametszés és jövőre már a lombkorona kialakítása jöhet. 2025-ben pedig az egész családod cseresznyézhet, annyi lesz rajta.
Sajnos ez van, egy katasztrofális év, vagy elrontott védekezés két évi termést vághat haza!
Sajnos ahogy írták, a leszáradt gallyakat le kell metszeni. De sajnos már ezzel is eléggé elkéstél.
A monília a virágokon keresztül jut be a fás részbe és azon keresztül hatol tovább. Amikor észleljük a monília fertőzést, akkor sürgősen lépni kell és a gallyat úgy kell lemetszeni, hogy az fertőzés tünetei alatt 5-10 cm-el, ahova még nem jutott el a gomba.
Jobb családokban is előfordul, hogy a legalaposabb védekezés ellenére egy-két gallyon megjelenik a monília és ezt a fentebb leírt módszerrel könnyű kezelni. Na de ezeket a fákat nagyon telibe kapta! Valamit a tavasszal elhibáztál.
Érdeklődni szeretnék, hogy minden cseresznyefa így néz ki ha lefagy virágzáskor vagy ennek van még más betegsége is? Nem csak a virágok fagytak meg, de a levelek is ahogy elnézem. Lehet beteg a fa? Bordói lé és Vegasol eres van itthon. Le kellene-e fújnom valamelyikkel? Köszönöm.
Azért a monília a gond, mert az visz nálunk mindent. Sajnos pontosan pl. virágzáskor nem tudok a lányoméknál lenni így a védekezés is későbbre marad, azaz nem a legjobbkor. Támadja a sárgabarackot és a szilvát is a meggyen és a cseresznyén kívül. Az almatermésűeket megvédem úgy ahogy. Ez a monília, ha olyan fertőzött a környezet, akkor kivisz mi nden csonthélyast. Szada a bizonyos terület, ahol sok kisket volt, amit beépítettek mára. Szerintem annyira telített gombaspórával a terület, hogy a szél mindenhová viszi, Ahol én lakom, itt sem látni ép meggyfát. A kajsziknak se híre se hamva a kiskertekben. Meggyet még a házak elé is ültettek sok helyen (ahol nagyon széles úttest van) Mára az összes beteg nagyon. Van egy kertészmérnök (nyugdíjas) Ő a magassági metszővel és a sárgával a hátán éli az életét, de sok értelme az nincs szerintem. Azért a fái állnak, de a sok mettszéstől nem is hasonlítanak a meggyfákra.
Üdv.! Mindenkit. Azt szeretném megkérdezni, hogy milyen meggy és cseresznye képes túlélni ezt a monília inváziót? Van e ellenálló fajta, amit érdemes ültetni. És itt nem a Faiskolák által publikált irományokra gondolok, hanem a tulajok tapasztalataira. Várom az építő jellegű hozzászólásokat, amiket nagyon megköszönnék.
A szomszédban ha jól néztem talán Van cseresznye van ,és kukac is van 2-3 is benne ((::!! Pedig brutál szép szemek és finom íz jellemzi ,de csak a madarak élvezik ((::!!
A közterületi gerillakertész fa egy másik történet volt és amire reagáltál, az is.
A közterületi fa bármelyik lehet, ha csak az a lényeg, hogy teremjen és piros legyen a termés. Ha kukacos, ha nem, eszi aki arra jár. Ezért sem szabad permetezni.
A kertünkben lévő fa az más, mint amelyik fajtájára a fórumtárs kérdezett. Ha tudja permetezni, akkor lehet szebb és nemesebb, ha meg nem tudja-akarja, akkor legyen korai fajta.
A cseresznyelégy ellen is hatásos állítólag a combi-protec. Persze macerás. Dióburoklégy ellen próbáltam tavaly, de mintha nem lett volna amúgy sem légy szaporulat, így a hatása nem értékelhető, dió lett bőséggel. Az utasítása a szernek írja a cseresznyelégy ellni felhasználást is teljesen azonos dózisban.
Permetezni kell, megfelelő időben. Erre nincs más mód.
A kései fajták természetszerűleg finomabbak. Ha nem akarunk, vagy tudunk a cseresznyelegyekkel szarakodni, akkor maradnak a korai fajták, ezen belül még messze a legjobb a szomolyai fekete.
Relatíve új fajta, de nagyon jó, nekem is bevált, a germersdorfi összes nyűgjét-baját orvosolja. Szerintem ki is fogja szorítani, alaptípus lesz pár éven belül.
Mindemellett:
Öntermő, fagyra, betegségekre kevésbé érzékeny.
Nagy szemű, kései fajta (kb. két héttel követi a germersdorfit), kifejezetten édes-savas zamatos fajta.
Repedésre nem hajlamos.
Nem növekszik a koronája óriásira, amit már nehéz növényvédelemmel kezelni.
A fa valóban vissza van kissé maradva a korához képest, de nem vészes, magára fog találni.
Szerintem magával a germersdorfi fajtával kapcsolatban kell helyretenni pár dolgot.
Ez a fajta kifejezetten erőteljes növekedésű. Azaz ha beindul, akkor komoly méretű lehet.
A germersdorfi a normális terméshez porzópárt igényel, mert nem öntermő. Egy lakótelep közepén nem sok ilyet fog találni, minimum 200-300 méteren belül jó lenne egy ezzel egy időben virágzó másik fajta cseresznye, esetleg meggyfa a beporzáshoz. Ennek hiánya a szerény termést indokolhatja.
Amúgy jellemző is rá, hogy ha van porzófa, akkor is hajlamos hektikusan teremni. Egyes években alig terem, másikban meg ágtörésig. Tapasztalatom szerint itt is a beporzási probléma áll a háttérben akkor is, ha van porzópár. Valamiért nehezebben is porzódik, termékenyülnek a virágjai. A saját fámon sokat segített, hogy tavasszal teljes virágzásban (amikor egyébként is kapott monília elleni permetezést, akkor) tettem a permetlébe pár zacskó vaníliás cukrot. Annyi rovar jött és végezte a beporzást, hogy onnantól megszűnt ez a probléma.
Ahogy a fórumtárs írta, nem szentírás a tavaszi monília elleni permetezés, ami egy igazán termetes germersdorfi fánál annak méretei miatt problémás is lenne. Tényleg nem túlzottan fogékony rá és a telepítésének helyét tekintve időjárástól védettebb helyen talán még kevésbé.
És ha már a helye.... Van egy nagy baj. Ugye ha jól látom, akkor ez egy "gerillakertész" fa?
Nos ebben az esetben mindenfajta növényvédőszeres permetezése TILOS! A fórumtárs javaslata a cseresznyelégy elleni bármilyen védekezésre nem lehetséges! Méreggel lepermetezni egy közterületen lévő fát? Annak 14, vagy szerfüggően akárhány napos ÉVI-je (élelmezési várakozási idő) alatt ki fogja őrizni?
Márpedig a germesdorfi, mint általában a kései érésű fajták, erősen veszélyeztettek a cseresznyelegyek miatti kukacosodásra. Jó eséllyel előbb-utóbb megtalálják, aztán a fa alatt újra termelve a generációkat élvezhetetlenné teszik évről-évre a termést.
A metszéséről annyit, hogy az összes lefelé hajló gallyat le kell metszeni, ez minden fametszés alapszabálya és ezzel is felfelé kényszeríted.
Ha már gerillakertészkedsz, akkor javaslom, hogy valahol a közelben ültess egy másik fát. Legyen ez mondjuk Alex fajta. Ez öntermő, tehát nem igényel porzópárt, de ugyanakkor jól is porozza a germersdorfit. Érése is minimális eltéréssel ugyanaz.
Azért javaslok öntermő fajtát, mert arra sajnos lehet számítani, hogy a klímaváltoztás miatt a germersdorfi fa különösen városokban ki fog halni. Nálam 2022-ben már megtörtént és a szomszédomban is. Nem bírja a perzselő nyarakat. Hiába locsoltam. Így legalább megmarad a másik. A talaj miatt lehet ez is az oka a fejlődésben való visszamaradásának.
Esetleg ültethetsz korai fajtát is, ilyen lehet a szomolyai fekete cseresznye. Ez finom és elég igénytelen fajta, mindemellett elég korai, hogy a cseresznyelégy nem, vagy alig károsítja.
Nekem is van Germersdorfi, így a válaszaim azt tükrözik, én hogyan kezelném a helyedben a fát. Én csak hobbikertész vagyok, tehát a tőlem jártasabbak nem biztos, hogy egyetértenek majd velem.
1) Képek alapján nehéz tanácsot adni metszésről. Arra kéne figyelni, hogy legyen egy határozott központi tengelye a fának, ahonnan kiindulnak az alsóbb rendű ágak. A központi tengellyel konkuráló erős hajtásokat célszerű eltávolítani.
2) Javasolt műtrágyázni. Tavaly az Omex-et használtam, idén valószínűleg a Volldünger Linz-t fogom. 10 liter vízbe teszek 30 gramm granulátumot és azzal áprilistól augusztusig havonta egyszer megöntözöm. Tanácsos szerves trágyát is adni évente egyszer. Szerintem a zsákos/vödrös pelletált marhatrágya sokkal hatékonyabb, mint a komposztált marhatrágya. Én Marha-Jó-t szoktam használni.
3) Moníliára nem érzékeny tapasztalatom szerint, így a virágzáskori gombaölős permetezés el is hagyható. Cseresznyelégy ellen szoktam Mospilannal megfújni, ha már legalább borsó méretűek a termések és kb. három hét van szüretig. Célszerű ilyenkor egy kis levéltrágyát is a vízbe keverni.
A fa a képek alapján egészségesnek tűnik. A szegényes termés oka az, hogy a Germersdorfi önmeddő, ezért porzó nélkül kevés a termés. Nálam is így volt, amíg nem ültettem mellé olyan fajtát, ami tényleg porozza. Onnantól kezdve megtöbbszöröződött a gyümölcsök mennyisége.
Én nem engedem 4,5 méternél magasabbra a saját Germersdorfit, mert ebben a magasságban létráról még le tudom szedni a termést. El kell majd döntened, milyen magas fát szeretnél és a metszést már most ehhez a magassághoz indokolt igazítani.
Alapvetően jól néz ki a metszése szerintem. A csúcson a konkurens vezért vágd ki, hogy egy tengelyű legyen. Ugye a szegényes terméshez hozzájárulhat az is, hogy nincsen porzópárja. A permetezés során a fő ellenség a blumeriella ellen kell majd valamilyen felszívódóval, illetve levéltetvek ellen majd permetezni. De ugye ezt te tudod, hogy milyen problémák szoktak nálad fellépni és arra kell a permetezést kihegyezni. Marhatrágya jó lehet, de én valamilyen kálium túlsúlyos NPK műtrágyát javasolnék beöntözni a koronacsurgó ívén egy 60-70 cm-es sávban. Pl. 14-7-21 arányút.