Keresés

Részletes keresés

Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.11.02 -1 0 11630
Old Salt Creative Commons License 2022.11.02 0 0 11629

69.sz. hozzászólás Furgancs  2010.12.20

Előzmény: Hyuing-II (11627)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.11.02 -3 0 11628

Inkább az utóbbi 2-3- évben olvasgass,úgy gondoltam azokat a  régebbieket :) .2010-es években kezdődött "valami szabadság" a főzésekben :) gondolom írt, olvasott, terjesztett mindenki  mindent amit látott...nem volt itt akkor még pálinka "kultúrás" és egyéb tapasztalat...

Előzmény: Hyuing-II (11627)
Hyuing-II Creative Commons License 2022.11.02 0 0 11627

Ebben a topicban  az első  60-70 hozzászólások között kb 2010-ben.

Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.11.01 -2 0 11626

 :D Jól mondod.

Előzmény: öreg_néne_b (11624)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.11.01 -2 0 11625

A 80 fokos vizes nyakon öntéstől...nem fog   cukorrá alakulni :D és 3 nap alatt sem fog megforrni a cefre. 1 hét legalább 25 fokos környezetben.

 

Vannak whiskey turbo élesztők,az más tészta...

 

Inkább a régebbi eszmecserékben olvass itt vissza...hitelesebb dolgokat találsz.Kipróbált dolgokat és egyéni tapasztalatokat.

Előzmény: Hyuing-II (11623)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.11.01 0 0 11624

Nem tudom, hol találtad, de ne bízz meg az ott talált információkban! 
(Igen kevés köze van a valósághoz.)

Előzmény: Hyuing-II (11623)
Hyuing-II Creative Commons License 2022.11.01 0 0 11623

És még ezt is találtam.  

Úgyis csend lett a fórumban, úgyhogy gondoltam feldobom valamivel a témát : ha van valaki, akit érdekel hogyan készítik a skót malátawhisky-t, akkor leírom:

 

Az alapanyag árpát 3-4 napra vízbe áztatják, majd kiöntik a vízet és egy meleg és sötét helyen csíráztatni kezdik. Ekkor az árpa a saját keményítőtartalmát cukorrá alakítja.

 

Eztután hagyományosan egy kemencében tőzeg füstjével kiszárítják. Ennek a csak aromahozzáadó szerepe van, a füstölés valójában enzimveszteséggel jár, éppen ezért gabonawhisky esetében nem is alkalmazzák.

 

A megfüstölt árpát egy darálóval megőrlik, majd forróvízzel (minimum 80 fokossal) nyakonöntik. Ezzel a kioldják a cukot az őrleményből, és a víz cukros oldattá alakul, amit a lehűlés után élesztővel beoltanak, és meg is kezdődik az erjedés.

 

Ez üzemi körülmények között 3 nap alatt általában végbe is megy, ezután következik a kétszeres lepárlás, szigorúan vörösréz üstökben.

 

Az első főzés ugyanaz mint a pálinkánál. A finomításnál viszont ügyelni kell arra, hogy az összes whisky amit ledesztillálnak, minimum 64 alkoholfokos legyen. Ennek elérése érdekében lényegesen hamarabb kell átállniuk utópárlatra.

 

Ezt a 64 fokos áttetsző nyers párlatot tölgyfahordókban minimum 3 évig érlelik. Évente nagyjából 2% elpárolog, ezt nevezik az "angyalok jussának", amiért őrizték az érlelődő whisky-t.  

 

Ha a vodkakészítésre volt érdeklődő, biztos lesz erre is :)

Hyuing-II Creative Commons License 2022.11.01 0 0 11622

Amikor a levélcsíra (a vastag) elérte az árpaszem 1,5s-szeresét, a gyökércsíra (a kis szőrök) pedig 3-4-szeresei a szemnek, akkor van kész a maláta. Most találtam!

Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.10.30 -2 1 11621

4 L víz.

Előzmény: elek81 (11620)
elek81 Creative Commons License 2022.10.29 0 0 11620

Az biztos! De az sem baj, ha mások tapasztalásán.🤓 Nekem ez lesz az első  malátás cefrém, így nincss emmi összehasonlítási alapom.

Amúgy kicsit segíts kérlek. Lehet, hogy csak én keveredtem bele  a maláta/víz  arányának kitárgyalásába, de 1 kg árpa.málátához akkor hány liter víz javaslott?

Előzmény: Dezodoros Ede (11619)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.10.29 -2 0 11619

Tapasztalva tanul az ember....

Előzmény: Dezodoros Ede (11618)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.10.29 -2 0 11618

Próbáld kis és megtudod :D

 

Előzmény: elek81 (11617)
elek81 Creative Commons License 2022.10.29 0 0 11617

Mindenképp muszáj leszürni a tisztán malátából készített cefrét főzés előtt? Ha lehet,ezt a pepecselést én kihagynám.

Előzmény: Dezodoros Ede (11616)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.10.26 -2 0 11616

Nem kicsit írtam félre :D    kg-onként  maláta/ 4 L víz az (árpa) malátás...rozsos kg/5 L víz :D

Zab malátáshoz is elég a kg/4 L víz.  Single rozsos 30 L, vagy kg körül szokott cefréződni az kicsit több vízzel számolva..de 5 kg rozs maláta.Ez az arány annyira jó fűszeres rozsos ízt ad...fincsi...

Előzmény: Dezodoros Ede (11605)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.10.26 -2 0 11615

Szúnyoghálóval szoktam átszűrni,és mikor már elég sok anyag van a hálóban,összefogom és jól kinyomkodom a levet belőle,és úgy főzöm ki.

Az(árpa) malátás singlét 4 L vízzel/  kg  malátánként cefrézem .A rozsos vagy single rozsmalátást csinálom 5L víz/kg rozs maláta.

Előzmény: Hyuing-II (11613)
Hyuing-II Creative Commons License 2022.10.26 0 0 11614

Köszi!

Előzmény: Dezodoros Ede (11605)
Hyuing-II Creative Commons License 2022.10.26 0 0 11613

Heló!   Tisztán árpa lenne ugyan is  a múlt hétvégén  Oban-t  kostoltunk, és nekem tetszett a visszafogott illat és íz világ.  Remélem nem hülyeséget írok, de nekem ez a véleményem. És az Oban  rozsmalátából készül.   Szóval  5kg- 5liter víz  és főzés.  Azt olvastam, hogy a maláta  whisky  esetén leszűrik a cefrét, csak a levét főzik.

Előzmény: Dezodoros Ede (11605)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.10.25 -2 1 11612

Konkrétan ezeket már mind kérdezted :D az elmúlt télen...olvasgass vissza...cefrézést főzést stb...

Barbárállat,és én is, sok mindent írtam akkor...

Előzmény: elek81 (11610)
elek81 Creative Commons License 2022.10.25 0 0 11611

Tudsz idézni a téma taglalásából, hogy olvashassak?

Konkrétan nem találom. 

Előzmény: Dezodoros Ede (11609)
elek81 Creative Commons License 2022.10.25 0 0 11610

Csak én zöldfülű vagyok. Erősen. Nem véletlenül kérdezek.

 

 

Előzmény: Dezodoros Ede (11609)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.10.25 -2 1 11609

Olyan nincs hogy illik :D  te mit akarsz készíteni,vagy mit szeretsz? Ez a döntő...Nekem pl  bejön a 2 thumperes (csak maláta)  csak zabos,csak rozsos,árpa-rozs maláta keverék stb...nincs ebben sablon...nekem legalább is.De ha pl JIM BEAM arányú cuccost akarok,akkor aszerint járok el,nem lesz olyan mint a gyári...tavaly télen kibeszéltük a témát miért is...de attól még finom...és szépen érlelődik a tölgyhordóban...szóval kísérletezz..találd meg az ízlésed...

Előzmény: elek81 (11608)
elek81 Creative Commons License 2022.10.25 0 0 11608

Ez volt a fokoló edény! Nem sokáig marad ebben, csupán holnapig.🙂

Nem ragaszkodom  az ír módszerhez, leginkább  az érdekelne, hog mi illik az abszolút  árpa malátából készített cefre lefőzéséhez.

Előzmény: Dezodoros Ede (11607)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.10.25 -2 1 11607

"Szentségtörés" annak a whiskynek az  a műanyag flakon :D

Alattad 11605...

Hát ha az Ír jön be úgy főzzed :)

Előzmény: elek81 (11606)
elek81 Creative Commons License 2022.10.25 0 0 11606

Sziasztok! 

 

Bemutatnám a skótok fényét! 😃😇 Ezek spontán képek.

 

Szóval segítségért fordulok hozzátok. Készítenék árpa malátából whiskyt. Viszont vanna nyitott kérdések.  

20 kg árpa malátát cefréznék be.

Tegyek hozzá plusz enzimet?

Ennek elegendő a 72°C 2 órán át a csirízesítéshez?

Utánna meddig tartsan béta szakaszban? Már ha kell.

Mennyi vizet igényel kilónként?

Ír módszerrel pároljam majd le?

 

Köszi előre  is!

 

 

 

Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.10.25 -1 0 11605

5kg-ként 4 L víz,cefréhez,(ha nagyobb arányú a rozs vagy rozs maláta akkor 5 L is mehet 5 kg-ként)fél óra főzés után jód teszt...ha lilaszínű akkor még félóra főzés 70-75 fok max.én így szoktam.

Előzmény: Hyuing-II (11603)
The Shape Creative Commons License 2022.10.25 0 0 11604

Köszönöm szépen az utánajárást, megpróbálom a florence-t, aztán ha eljön a nap, beszámolok az eredményről :)

Előzmény: cloaked (11602)
Hyuing-II Creative Commons License 2022.10.24 0 0 11603

Jó Napot Urak!  Szeretnék tanácsot kérni Tőletek.   Single malt  a fő csapásvonal.  Megpróbálom  csíráztatni, utána füstölni, majd őrölni az árpát.  Viszont nem találok semmit arról, hogy mennyi ideig kell főzni, és milyen arányokban a viz- árpamaláta kombót. Ebben a témakörben kérnék  tanácsot.

cloaked Creative Commons License 2022.10.21 0 0 11602

A fűszerpiac tényleg nem a tudományos nevek használatáról híres :) A sweet fennel az dulce (néha doux vagy Provence néven is megy), de a Florence fennel már nekem is zavaros egy kicsit. A 100 éves abszintreceptek "Florence" vagy "Florentine" fennel-t írnak, amikor egyáltalán megkülönböztetik a fajtáját, de már nem vagyok egész biztos benne, hogy ekkoriban dulcét nevezték így, vagy azoricumot használtak a prémium márkák.

 

A lényeg igazából az, hogy a közönséges variáns (F. vulgare var. vulgare) kámforos íze könnyen elrontja az abszintot, ez a másik kettőnek szerintem nincsen. A homedistilleren nem is igazán tudnak megegyezni, hogy a kettőből melyik a jobb abszinthoz. (link)

 

Ami fontos még, hogy túlérett, barna édesköményt ne vegyél, ami erre a célra kell, az halványzöld. (Ánizsból szintén.)

Előzmény: The Shape (11601)
The Shape Creative Commons License 2022.10.19 0 0 11601

Már a nemzetközi piacon keresgélek, de ott sem találom a dulcét. Mintha nem is létezne...

 

Foeniculum vulgare-t kifogyhatatlan mennyiségben van, egyedül a "florence" van amit találtam, és különbözik.

 

A megnevezésekkel is van némi fogalomzavar az angolban is, mert nem találtam rá teljesen egységes köznyelvi megnevezést. Florence fennel és sweet fennel néven hivatkoznak rá talán, de a botanikus neveket már eltérően hivatkozzák. 

Előzmény: cloaked (11600)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!