Az EBF elnöke, Alessandro Profumo által aláírt levelet megszerző Bloomberg hírügynökség megjegyezte, hogy a magyar kormány 187 milliárd forint előteremtésére számít az idén a bankokra, biztosítókra és lízingcégekre kivetett adóból, hogy tartani tudja a Nemzetközi Valutaalap, az Európai Unió és a Világbank által jóváhagyott költségvetési hiánycélt. Az adó összege, amely magyar állampolgárokra vetítve fejenként 88 dollárt tesz ki, az ország méreteihez képest a leginkább büntető jellegű adókivetéssé válhat a Közép-Európában működő bankokra - írta a hírügynökség.
Az EBF levele szerint az adó mérete és diszkriminatív jellege, a társasági adóval és a létező szolidaritási adóval kombinálva számos magyar bankot veszteségessé tehet, minthogy a hitelezők tényleges adóterhelése meg fogja haladni a 60 százalékot. A bankadó akadályozni fogja a hitelezést, rossz hatással lesz a gazdasági várakozásokra, és egy "sokkal nagyobb" bevételi forrástól fogja megfosztani a költségvetést - írták.
A levelet Orbán Viktor miniszterelnöknek és Matolcsy György gazdasági miniszternek küldték el - közölte Florence Ranson, a bankszövetség szóvivője.
Diszkriminatív magyar bankadó - Módosítást sürget az EBF
A pénzügyi intézményekre kivetni tervezett bankadó "mélyreható módosítását" sürgette a Bloomberg jelentése szerint a magyar miniszterelnöknek és a gazdasági miniszternek küldött levelében az Európai Bankszövetség (EBF), amely úgy véli, hogy a "diszkriminatív" adókivetés több hitelező céget veszteségessé fog tenni, és gátolni fogja a gazdasági növekedést.
Szerintem az EU addig keménykedik, amíg lehet. Most még feszgetik a húrt, de ha tényleg komoly népi ellenállás lesz, akkor nem lesz egyszerű azzal szembe menni. Görögországban, gyakorlatilag az elképzeléseik 20-30%-át tudták érvényesíteni állati sok pénzért. Még összeomlás után is. Egyszerűen megbukik a népeken: sztárjolnak, még mélyebb csődbe visznek atb. de ugye a népet nem lehet leváltani, még akkor sem ha a nyilvánvaló fiskális alapigazságokkal szembe megy.
Híreink szerint a bankok tulajdonosainak képviselői már a hónap elején tartott bécsi fórumon folyosói beszélgetésen jelezték a felszólaló kormányfőnek az aggályaikat a különadó kivetésével kapcsolatban. Az egymással is vitatkozó pénzintézetek bankszövetségi fórumán napirendre került, hogy Brüsszelben támadják meg a kormányzati szándékok szerint július 19-ig "megszülni" tervezett jogszabályt, illetve az, hogy - amiként tettek 2006-ban a banki különadóval - az Alkotmánybíróságon (Ab) támadják meg a jogszabályt.
"2009-ben a bankok tiszta nyeresége 450 milliárd ft volt."
A bevallott. Ezt azért nem árt hozzátenni. Mindez úgy, hogy közben többtízezer új, csilivili bankfiókot nyitottak, de minek. A valós nyereség szerintem 2 ezer milliárdnál is több. Mellényzsebből kirántanak 200 milliárdot.
Az állam nem a bankokat segítette meg, hanem a Zembereket!!! A Zembereknek volt benn a pénzük ugyanis a bankban! Ha nem segítette volna meg őket, no akkor lett volna sírás rívás a Zemberek részéről. Kiváncsi vagyok mit szóltak volna, ha mindenkinek bennmarad a pénze, fizetése, nyugdíja mint Argentínában volt.
Nem tudom mi lesz ennek a baromi nagy adónak a következménye, de azt tudom, hogy Németországban is van bankadó, és ott 1 milliárd eurót szednek be tőlük, és N.o. egy pöttyet nagyobb és pöttyet stabilabb gazdasági lábakon áll, mint Magyarország.
Természetes, hogy a bankok nem fognak se bezárni, se sztrájkolni egy egyetemes bankadó bevezetése estén. Ha mindenkinek fizetni kell, akkor senkinek nem okoz versenyhátrányt. Beépítik az áraikba, és kész.
Bizonyára Fidesz majd veri a mellét, az ostobák pedig megtapsolják, hogy milyen ügyesen megvámolta Orbán a gaz, kizsákmányoló multinacionális finánctőkét.
Ne terelj. Kért vagy nem kért? Nem kért. Apropó! Erről mit tudsz:
"A feladatok újrasorolásával, a belső tartalékok feltárásával a jelenleginél 200 milliárd forinttal több juthat a kórházaknak és a szakellátóknak, mint amekkora a jövő évi költségvetési törvényben szerepel"
Pesti Imre 2009. december 30.
És tényleg mi hír az új költségvetésről az idei évre?:)
Csodálkoztam is Kontár Viktor bejelentésén! Nem a piac,és a kereslet dönti el, hogy legyenek uj munkahelyek!Csak elhatározás kérdése az egész. Mit fognak gyártani? Kinek adják el az árut?
Itt nagyon erős propagandamunkát láthatunk, egy nagyon lelkes (nyugger?) "elvtárs" elővezetésében. Kár, hogy a színvonala az csak a mai bolsi színvonal. Valaha jobbra is tellett, mára ez maradt. Igaz ki akar propagandákodni, ha semmi hatása nincs az emberekre? Intelligens embert ilyen munkára nem lehet találni, még sok pénzért sem.
További jó és hasonlóan ártalmatlan színvonalú, "munkát"!