Kínából származik a fás szárú bazsarózsa.
Nagy díszértékű 1-2 méter magasra megnövő cserje. Számos változata ismert,úgy színben, mint szirmok tekintetében.
Nálam egy hete így nézett ki, ma már csak az virág szép rajta (ill. eső előtt tegnap), ami képen még bimbó. Idén nálam világos árnyalatú volt a Starlight
Igazad van. Én sem vágok le minden elvirágzott fejet, sőt nálam is nevelnek magot a peóniák.
De a természetben nincsen lágyszárú gyökérre oltás. Ezeken a friss oltványokon sokszor csak azért van virág, mert volt bimbókezdemény az oltóvesszőn. Ilyen fiatal oltványoknál a cél az, hogy megmaradjanak. Szerintem.
A szakértők ( akik valóban értenek a peóniákhoz ) azt ajánlják, hogy a tőosztás utáni első tavasszal törjük le a bimbókat. Persze ezt nem könnyű betartani, amikor egy évek óta vágyott virág akar nyílni a kertünkben. Saját tapasztalatom is az, hogy, ha első tavasszal nyílnak, akkor sokszor az elkövetkezendő 1-2 évben elmarad a virágzás.
Nálunk teljesen be van borulva, most esik is, sőt volt dörgés is, de szerencsére csak csendes eső lett. Azt hittem hétvégére virágözön lesz, de még várnom kell rá. :-(((
A fás paeonia önmetsző. Nem szoktuk babrálni.Legfeljebb tavasszal amikor már jó duzzadtak a rügyei , akkor lopunk el a nyilvánvalóan halott részekből kíméletesen.