Nem lehet ezt olyan egyértelműen kijelenteni. Gyula20-nak nagy tujára is van termő kivije felfuttatva, láttam sok gyümölcsöt villanypóznán is, és említhetem Zotya papát aki egy függőleges rácson neveli a kivit: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=156380129&t=9107936
Itt aki megszólta a függőleges nevelésér, ki más mint Endre:
A talajra sokkal kényesebb a kivi mint hogy hogyan állnak az ágai. Természetesen pergolán valószínű több termésre lehet rábírni, de bármilyen nevelésben teremhet.
Ezt sem a nagy tapasztalatom miatt írtam, csupán mint mondtam végig olvastam a témát. Ezt is, és másikat is mert érdekelt. Így hogy közelről még nem is láttam szőrös kivi lugast, bátran oda tudnék állni és szakszerűen megmetszeni. A talaj igényeit is tudom. Nálam mégis miért kopasz kivi van? Mert termesztéséhez a feltételek megfelelőbbek. Hogy ezt megtanultam a fórumnak köszönhetem, főleg Zozya papának és Gyula20-nak. De másoknak is vannak itt nagyon hasznos bejegyzései.
Ha hosszan meghagyod a saját súlyuknál fogva is lehajlanak.
ha viszont nem hagysz meg legalább 10-12 szemet a hosszából,valóban elmaradhat a virágzás.Akkor viszont a termés is.
A porzó nálam 1 évvel előbb bemutatkozott mint a termő,akár a vett tövekről beszélünk,akár a magról vetetteknél.
Az idén nálam szörnyű a helyzet a másfél -két méteres tavalyi hajtásokon is csak itt - ott van 1-2 olyan hajtás ,amiből lehet jövőre termő vessző. Arról nem is beszélve hogy termést sem sokat várhatok,mert bimbós rész még kevesebb van rajt.
Tavaly 3 x volt olyan fagy hetenként ami jól meg tizedelte a termést., de minden fagy után újra és újra hatott a még későbbi rügyből. Idén nem volt olyan hideg,de az állandó váltakozás többet ártott ,mert korán elindultak,és a fagyos éjszakák pedig sorba jöttek.
Az idei dolgon már nem tudsz sokat változtatni. viszont most hagyd hogy a hosszú hajtások minél hosszabbra
megnőjenek. Hanem nagyon szeles helyen laksz akkor látni fogod,hogy magától is szépen lefelé hajlik.
Ha szeles a helye,akkor próbáld kicsit a vízszintes felé kötni.
Természetesen csak akkor,ha már van egy erős törzse, mert az első vesszőn még nem fog teremni, akár vízszintes akár függőleges.
Tehetnel be ide kepet az sokat segitene.Szerintem nem a metszes a hunyo.Kizartnak tartom,hogy az osszes viragozni akaro hajtast lemetszetted.Inkabb a nem megfelelo kialakitasra tippelek.Pergolara kellene futtatni a kivit.Ha nem megfeleloen lett kialakitva a kivi akkor a viragzas is eltolodhat akar kesobbre is.Fuggoleges hajtasokon nem lesz virag.
Kedves hozzáértő kiwi termesztők! Kudarcot vallott kiwi-próbálkozásom. Kb. 5-6 éve vettem 4 kivicsemetét. Akkor még nem tudtam, hogy porzó-termő-t együtt kell ültetni. A bokrok évről-évre szépen fejlődtek, ma már a törzsük 4-5 cm
vastag. A virágjáról meg tudnám állapítani, hogy kétneműek e, de sajnos az a helyzet, hogy még egyik sem hozott, egyetlen egy virágot sem. Nem, tudom mit csinálok rosszul, vagy esetleg lehetséges, hogy még több idő kell ahhoz, hogy
virágot hozzon? Egy kordonra kötözve metszegetem. Megköszönném, ha kaphatnék tanácsot, vagy bármilyen segítséget.
Én 12 éve nevelek szőrös kivit , átestem velük minden gyerekbetegségen és sok hibán .Azt kell mondjam hogy az egyik leghálásabb gyümölcs. .Kajszi termés tavaly zéró - idén csak nyomokban lesz őszibarackom, mini kivim zsinórban 3 éve fagy el - bármilyen év volt eddig (fagyás, kéreg repedés stb) a kivin mindig volt legalább fél termésem. Valóbban az első 3-4 év a nehezebb de ha jó kondícióban vannak ,hamar regenerálódnak. Ha 4 éves akkor a föld alul indulva is ki lehet alakítani 1 nyáron,egy kis odafigyeléssel annyi ágrendszert hogy jövőre már teremjen. Kérdés hogy milyen ütemben fejlődött eddig (ehez az kell hogy tomboljon ) mert ha csak elvegetált eddig, akkor ott valami anyagcsere probléma lehet -ami nagyban befolyásolja a telelését is.
Addig míg az én kicskéimet nem láthatod, javaslom keress rá Gyula20, Zotya papa és Ali-bá bejegyzéseire. Náluk már gyönyörű, fejlett, évek óta termő kopaszok vannak, én is tőlük szereztem az információkat. Gyula20-nak hatatalmas öreg lugasai vannak. Van arról is fotó hátrébb a témában. Mindenki nagyon segítőkész, tőlük is keérdezhetsz. Ők már nem csak olvastak a témában mint én. :) Csak 1 éve nevelek.
Szia! Szintén a fórumban olvastam, hogy a szőrös kivi törzse kibírja repedés nélkül az első 3-4 évet, akkor nyert ügye van. A fiatalok nagyon kényesek. Mintha valaki azt írta volna, hogy kora tavasszal amikor hirtelen érezhetővé válik a nap melege, alufóliával, vagy fehér papírral körbetekerik a törzset, hogy az visszaverje a fényt, a hőt. Akkor nem reped. Na ehhez nem értek. Arra emlékszem, hogy régen nagyapám mésszel szokta lekenni a gyümölcsfák törzsét. Lehet hogy ezért. :)
Később megmutatom szívesen a kopaszokat, de most még nincs értelme mert a vásároltak amik az idősebbek és idén már kezdenek teremni, elég rosszul hajtottak ki. Mikor indultak, fagyos hajnalok jöttek, és a legelső rügyeket levitte. Későn gondoltam rá, hogy betakarjam.
Leírom hogy tartom azt a 4 porzósat, és 1 termőset: 2 db 5m széles, 2m magas vasrácsot rögzítettem egymás mellé. Ezen 1m szélesség jut a porzósnak, a 9m-en elosztottam a 4 termőst. Ha 1 tőnek jut 2x2m, az már kényelmes nekik. Mindegyiknek kell hagyni 4 db tőről jövő vesszőt. Úgy kell a támhoz kötözni, hogy ne tudjon rátekeredni. Lehet külön 1-1 szál bambuszon is felfuttatni őket, aztán később a bambuszt ki lehet a tekeredésből húzni. Később a fő ágakból kinövő vesszők csak a támra tekeredhetnek a főhajtásokra nem, mert megfojtják azokat és elhal a növény. Ha jobban hajtanak, vagy nyílnak a virágok, megmutatom, most milyen.
Semmiről nincs szándékom meggyőzni senkit. Utólagos engedelmeddel pontosítok. Én Zalában lakom, de annyira távol Endrétől, hogy nálam az a mediterrán jelleg egyáltalán nem érvényesül mint Zala nyugati szegletében. Sajnos csak ott van igazi jó világ néhány növényféleség számára.
Már korábban írtam, hogy a Hayward/Tomuri kiviimen azvidên is elfagytak a rügyek, pedig már bíztam benne hogy az idén megmutatja magát. Mos 4 êve hogy ültettem őket. A Tomurinak már egyszer megrepedt a kêrge, elszáradt, de tőről kihajtott. A 4 Haywardból 2 szintên megrepedt elszáradt, de csak 1 hajtott ki, a másik tönkre ment. Gondolkodok a megszüntetésükről.
Ha lehetne kérhetnêk kêpet a kopasz kiviidről, hogy hogyan tartod, neveleled őket?
Kérlek, olvasd lassabban a bejegyzésemet, hogy megértsd. De leírom még egyszer, hátha így könnyebb lesz. Tehát a kivikről nem a saját véleményemet mondtam el. Érted? Az nincsen. Kifejezetten a fórumban olvasottakat összegeztem. Tehát azt hogy a szőröst nem kell leírni azt ne nekem címezd, hanem azoknak akik írták róla a negatívumokat saját tapasztalatból. Bár én azt sem gondoltam sosem leírásnak. Csak a véleményükről beszéltek. Ez egy fórum. Persze hogy te is leírhatod a véleményedet. De ha azt is megmondod hogy én mit ne csináljak miközben nem is teszem, azzal lehúzol. Oda ahol te vagy. És akkor én is elkezdem neked mondogatni hogy mit tegyél és mit ne. Ezt akarod?
Olvasd el még egyszer! Nem azt írtam hogy mediterrán térség, hanem hogy mediterrán jellegű. Tehát már-már hasonlít a klíma. Van külömbség. De miért is töltöm veled az időmet? :))
Nem kioktatásnak szántam, azzal kezdtem, hogy pontosítok. Nem kell megsértődni, ha valakinek más a véleménye. A kopasz kivi sem felhőtlen, a szőrössel is adódhatnak problémák, el kell ismerni. De azért messze nem reménytelen, csak nem tudunk még eleget.
Azt viszont tisztázzuk, hogy Zala megye nem mediterrán régió. Remélem, ezt nem veszed kioktatásnak.
A két növény csak hasonlít egymásra, de nem sok mindenben. Úgy gondolom, érdemes a szőrössel kezdeni, vannak előnyei, legfeljebb ha nem megy, akkor marad a kopasz. Ha meg sok hely van, lehet próbálkozni mindkettővel.
És még egy gondolat: Nem mindenki lakik mediterrán jellegű területen, mint Endre. Az a terület ideális a kivi, a datolyaszilva kényesebb fajtái és a füge termesztésére is. Sajnos az ország legnagyobb részén mostohább körülmények között termesztik sokan ezeket a gyümölcsöket, nagy részt ebből származnak a problémák. Csak erről sokan megfeledkeznek vagy nem is tudtak sosem, és csodálkoznak hogy Endrének és Varga Jánosnak (ninovarga) minden sikerül, nekik meg csak a gondjaik vannak. Főleg a gyakori törzsrepedés, és a kevésbé savas talaj miatt. Viszont úgy tudom, a kopasz kivi az ország legmostohább területein is vígan termeszthetőek.
Eszemben sincs leírni a szőrös kivit. Én nagyon szeretem. Mint írtam végig olvastam a témát amire mindenkinek van lehetősége, annak alapján foglaltam össze az olvasottakat a két fajtáról. Tehát nem leírtam, összehasonlítottam. Viszont elfogadom ha valakinek más véleménye van az egyes fajtákról mint amit mások fórumon leírtak. Azért van a fórum, hogy mindenki leírja a kivi termesztéssel kapcsolatos nézeteit, tapasztalatait és nem azért, hogy másokat kioktasson. Igaz?
Kedves Judit! Kis pontosítás. A Fórumra az jön, akinek nem működik valami. Nem szabad leírni a szőrös kivit, mert úgy gondolom, abból van a legtöbb még mindig, szerintem sokaknál jól megy az.
Elég néhány Harcz Endre videót megnézni, de van más példa is. Sok.
A szőrös kivi sokkal érzékenyebb. Bár csak innen a fórumból tudom, gyakori a tavaszi törzsrepedés ami úgy tönkreteszi, hogy kezdheted elölről a nevelést. Lehet hogy éveket veszítesz ezzel. Pláne ha többször is előfordul. A savas talajt sokkal jobban igényli mint a kopasz. Utóbbi sok évig elvan metszés nélkül is, később is elég esetleg megritkítani. A termése zamatosabb, finomabb mint a szőrösé. Bár sokáig tárolni nem lehet. Talán ez az egyetlen hátránya, de minden másban jobb mint a szőrös. Nem saját tapasztalat alapján hasonlítgatok. Végig olvastam a témát a leg elejétől. Ez jött le. :) Én a helyedben megtartanám. A kopasznak elég egyenként 2m széles, 2m magas támrendszer. Ha fiút veszel mellé, annak egy 1m-es szélesség is elég. Azon lesz elég virág akár 5 kopasz beporzásához is.
Nálam 2 db betonvas háló van. Így 10m széles, 2m magas. Ezen van 2 tő Isai amit most terem először, és van 2 lány és 1 fiú bajor kivi. Ezeket dugványoztam én.
Köszönöm Judit! Mivel nem volt ilyen növényem, nem vagyok tisztában az árával, nálunk Bauhaus van, ott a 8990 volt a kb. 40-60 cm-es. Azért az eredeti ára és e közé lőttem be, hogy mi lehet a reális. Egyébként ha nem tudom eladni annyiért amennyiért veszek egy ekkora Haywardot, akkor lehet elültetem és veszek mellé egy porzót. Utánaolvastam, nagyon finom, jó fajta, és a támasztékom már megvan a másik fajta kiwihez.
Én egyet értek veled. Én is dugványoztam, és nevelek kopasz kivit. Ha csak 1 évig gondozunk egyet az is munka, napi szintű odafigyelés és tápoldatozás. Megfelelő helyet is kell számára biztosítani. Árnyékolni kell. 2m-es növény kb. 3 éves lehet. Ha én egy ilyet eladnék, én is megkérném az árát. Egyébként a dmkert borsos áron ad ici-pici növényeket, + szállítási költség. Én vettem már onnan fügét és paw banánt, egyik sem érte el a 20 centit. Éppen kihajtott dugványozott fügét, vagy éppen oltás után megindult oltványokat árul. A honlapon kiírt méretet sem érték el. Mégis megveszik zokszó nélkül is az ilyet is. Az más kérdés hogy az összeget nézve tényleg sok amit kérsz, ritkán ad ki az ember ennyit 1 növényért, szívesebben megveszik (80 centisre visszavágva a szállítás miatt) 3-4 ezerért mint én tettem. Az évben már sok virág volt rajta. Tavaly termett volna, de virázásban fagy jött rá. Idén megint csupa virág lesz, remélem terem is.
Én drukkolok neked hogy el tudd adni, szerintem idén már teremni fog.
Jó, ezt hagyjuk azért. Te egy 30 cm-es növényt állítottál szembe egy 2 méteressel. Nyilván lesz különbség az árában. Külföldi barátok hozták, 20.000 felett volt az ára a kertészetben. Lehet, hogy szerintetek nem lőttem be jól az árát, az is lehet, hogy igazatok van, de ne egy olyan növényhez hasonlítsuk, amelyik 1-2 év múlva fogja beérni azt, amit szerettem volna eladni.
Eleg vastagon fog a ceruzad.Hatha lesz olyan akinek nem szamit a penz.A mini kivi ugy no mint az allat.50 centis peldany oszre megno eleg nagyra.Az meg negyed ennyibe kerul.
Kaptam ajándékba egy gyönyörű koros Kens Red lány kiwit, kb. 2 méter magas. Viszont én Haywardot szerettem volna, akitől kaptam, nem volt tisztában vele, hogy ezek tök más fajta kiwik.
Ha valaki szeretné Maglódon átadom, 16.000 forintért. Címkés, kertészetes, két napja kaptam, gyönyörűen hajt. (A gyümölcs nem saját kép)