A gyakori látogatás titka az udvariassáon alapuló jó viszony az építésvezetővel, és az előzetes időpont egyeztetés. Az építésvezető nagyon rendes és megérti a problémáimat. Az átadás késlekedését a bútorszállítók nem tolerálják, a raktározásért pedig egy kisebb vagyont kellene fizetni. Így nekem már bent van a beépített konyhám. Egy gondal kevesebb.
A műszaki átadásról szóló értesítést már nagyon várom! De a birtokba adás időpontja, és az ideiglenes lakhatási engedély kiadása (mert hivatalosan az is kell) nem csak az építő cégtől, hanem az önkormányzati "bonyolítók" teljesítményétől is nagyban függ. Jogszabály szerint 30 nap a határidő, de lehet ennél kevesebb is (általában tényleg 2-3 hét, de hallottam már másfél hónapról is).
Másfelöl nem tudom a lakások műszaki átadása egyet jelent-e a ház műszaki átadásával? Mert hiába mehetek be a lakásba, ha a hiányzó radiátorok miatt nem megy a fűtés (ki fog fűteni, volt már próbafűtés?), ha a liftek nem használhatóak, és nincsen kész a garázsszint.
Én úgy számolom, hogyha már van kulcsom, akkor sem tudok rögtön költözni, mert fel kell szerelni a függönytartókat, lámpákat, fürdőszobai tartózékokat. Tehát szerintem csak december lesz költözés. De remélem, már ott karácsonyozunk.
Ezért kitartás! Már látszik a fény az alagút végén, ha messze is van!
Ez elég fura,hogy te ennyiszer jársz ki az építkezésre. Szerződésben 4alkalom található, hogy ennyiszer tekinthető meg és erről jegyzőkönyvnek is készülnie kéne. (Nekem azt mondták, túl sokszor látogatom az építkezést) (védősisak kötelező lenne!!!) De egy részről, pedig nem baj, mert így mindig kaphatunk új infókat a leendő lakásokról. Én ma beszéltem Barta úrral, és azt mondta, hogy holnapi nap folyamán elvileg mindenkit fog értesíteni (telefon,email) a műszaki átadás pontos dátumáról. Még hátra vannak a mérőórák beüzemelése. Ha a műszaki átadás létre jött, utána még várni kell a birtokba adásig, ami 2-3hét (november vége). Tehát ha a műszaki átadás létre jött akkor még nem költözhető a lakás. Én ezt értettem. De ha nekem megfelel így is akkor miért nem költözhetünk?? Ki akar még albérletbe és egyéb helyen lakni átmenetileg amikor már papíron rég át kellett volna adniuk?! És csak hitegetik az embert, az egyik ezt mondja, még a másik azt. Nem igaz, hogy nincs hivatalos papír.
Ma ismét voltam az építkezésen, és kezdek kételkedni az 5.-től induló műszaki átadásban. A lakásokat ugyan takarítják, de még hiányoznak radiátorok (nagy méret kifogyott, burkolat elválasztók, és más apróságok. Más lakásokban más hiányzik. Ezek külön külön nem nagy munkák, de már legalább tíz napja nem készülnek el, és sok lakás sok apró hiányosságát nem lehet egy - két nap alatt pótolni. Már ha megjön az anyag. Ennyit a lakásokról.
A másik meglepetés az volt, hogy csak tegnap kötötték rá az épületet a csatorna hálózatra. Le merészkedtem a garázsszintre. Az egy csatatér! Most készülnek a tárolók közfalai, a garázsokat raktározásra használják. És akkor még hol a tereprendezés, kertépítés, autóbehajtó, járdák és parkolóhelyek kiépítése! Aki vett tárolót, vagy garázst biztos lehet benne, hogy nem kapja meg határidőre! Pedig egy szerződésben szerepel a lakással! Na erre jár majd a kötbér.
Attól félek, hogy ha át is adják műszakilag a lakásokat, a hiányosságok kijavítása eltart majd a birtokba adásig. Az pedig nem biztos, hogy karácsony előtt lesz. Beköltözni amúgy is nehézkes munkagödrökön és palánkokon átmászva. Vagy lehet, hogy a második ütem befejezéséig (mi is most a határidö?) a mi oldalunk építési felvonulási terület marad?
mi már nagyon nézzük a postaládát minden nap , hogy hátha ott van már benne a hivatalos értesítés.
de ha igaz , hogy 5.-től elkezdődik az átadás akkor arról már illő lenne , hogy jöjjön valami levél. mert gondolom (vagyis biztos vagyok benne) , hogy munkaidőben lesz és ezt előre jeleznem kéne munkahelyen.
végül is mindegy , hisz mi ha törik ha szakad ott leszünk az fix! :)
a repedések nálunk is ott voltak az ajtókereteknél.
Jó hírem van! Ma voltunk az építésvezető úrnál, és tőle tudom, hogy 11. 05.-től kezdődnek a műszaki átadások. A pontos időpontról a Barta úrék fognak értesítést küldeni mindenkinek.
Megnéztem a lakást is, és nagyon elégedett vagyok. A burkolások, elektromos szerelések készen vannak, ajtók a helyükön, már csak a szaniterek és a burkolatválasztók felszerelése van hátra. Az egész nagyon jól néz ki, bár már megjelent néhány hajszálrepedés, de erre számítottam is, hiszen egy - két évig még mozognak a falak. Az egész kivitelezés nagyon jó benyomást tett rám, de azért a műszaki átadásnál minden alaposan meg fogok nézni.
Remélem nektek is hasonlóan jó tapasztalataitok lesznek!
Mi már befizettük az illetéket,több mint 600.000 Ft.Nekünk nem vonták le a szocpol kedvezményt a meglévő 2 gyerkőcünk után.Betelefonáltam az ügyben és közölték velem,hogy valóban nem vették figyelembe a szocpolt, írjak egy felülbírálási kérvényt,csatoljam a szocpol szerződés másolatát, a gyerekek anyakönyvét , majd utána néznek a dolognak. Kitudja mikor kapom vissza a pénzt.Ajánlom nektek, ha van már gyerkőc és az illeték fizetési felszólítás is megjött, akkor ne fizessetek hanem érdeklődjetek vagy reklamáljatok előtte.Ha ti, nem jártok utána a dolognak az APEH nem szól,hogy nektek ilyen kedvezményetek van és simán a szocpol nélküli illetéket varrják a nyakatokba.Jók legyetek.
Nektek levonták az ingatlan forgalmi értékéből a lakásépítési támogatás összegét? Ezt azért kérdezem, mert az illetéktörvény szerint le kellene...
Egyébként köszi a hírt, remélem, most már tényleg nem húzódik sokáig a műszaki átadás. Mondjuk, nekem a múlt csütörtökön még egy szót sem szóltak arról, hogy hiányozna bármilyen engedély: határozottan állították, hogy október végén-november elején átadás. Persze, nekem mindegy, csak október végén mehessek átvenni....
Ma kaptam az infót.... Akinek a szerződésébe szept. 30. állt azok lassan már célegyenesben lesznek. A héten elvileg megkapják (max jövőhét vége) a közművesítések engedélyét (gáz,csatorna). És ha ezek meglesznek utána "ELVILEG" küldenek értesítést a lakóknak. Addig nem értesítenek senkit se még nincsenek meg az engedélyek (ameddig nem tudnak 100%).
Kedves Szimat! Te nyertél :-) Ezek szerint év vége előtt kell állambácsinak egy kis jutalmazható összeg...
Kedves Tapasz! Az adásvételi szerződés egyik pontjában benne van, hogy kell illetéket fizetni. Annyi a "kedvezmény", hogy új lakás lévén "csak" a 15 millió feletti rész 6%-át kell kicsengetni. Persze, ez is szép összeg egy albérletes-költözős-bútorozós-stb-s időszakban.
Ingatlanadóügyileg valószínűleg még nem leszünk érintettek, mert ismereteim szerint nincs 30 millió feletti lakás. Persze, ha valakinek van más ingatlan is a nevén, az már kérdéses lehet.
A műszaki átadásra nekem október végét, november elejét mondták. Az értesítésről annyit közöltek, hogy majd előtte két-három nappal szólnak.
Mi már ott tartunk, hogy akármi is lesz, decemberben beköltözünk... :-)
Én sem kaptam még" APEH levelet",de ami késik, nem múlik.....
Az én szerződésemben nov.30. a határidő, vagyis addig kell leperkálni a maradék összeget.Ami azt jelenti,hogy addig meg kell hogy történjen a műszaki átadás.,és ezt követően 1 hónapon belül a birtokbaadás!Ha jól tudom, jogerős használatbavételi engedély csak a 1. és 2. ütem elkészülte után lesz.Általában fél évet ülnek rajta az önkormányzatnál...
....és a jelzálogot is csak ezután lehet töröltetni...
Hihetetlen egyébként, hogy nem képesek egy értesítést kiküldeni vagy ahogyan régi építésvezető London Zsolt tette volna egy db sms-t kiküldenének.A legrosszabb de ingyenes az pedig az email lenne.Szerintem ennyi beleférne az idejükbe, annyira elfoglaltak, annyira sajnálom őket, de tényleg.
Mi is befizettük a jó kis ILLETÉKET amiről senki semmit sem mondott... Mi mint első lakás vásárlók, ilyesmiről nem is tudtunk.
Szóval váratlanul érintett minket.
Én már csak a lakás utáni INGATLAN ADÓ-t tudom még elképzelni....:D Lehet beleesünk január 1.-től.
Sajnos mi is megkaptuk az APEH-tól a levelet,hogy a kézhezvételtől számított 15 napon belül fizessük be az illetéket,ez kb 2 hete volt.A költözés időpontjáról még nem tudtok semmit?Én kérdeztem az okosokat, de sajnos senki nem tud pontos időpontot mondani, mindenki a másikra hárítja a válaszadás jogát.Egyedül Igaz úr mondott egy valamire használható információt,ő azt mondta,hogy a műszaki átadás október 30-ig megtörténik,utána már az ÖNKORMÁNYZATON múlik,hogy mikor adja meg a használatba vételi engedélyt.Én azt nem tudom,hogy a használatba vételi engedély után kell csak utalni a pénzt,vagy a műszaki átadás után.A köd bért mikortól számolják, mert ugye elvannak csúszva.
Te már kaptál levelet az APEH-től?! Reménykedtem, hogy legalább jövő év elejéig kibírják... már megint "rózsaszín" voltam... :-)
A mi szerződésünk május végén került a földhivatalhoz, úgy érzem, pár héten belül akkor mi is várhatjuk, tehát elkezdhetem fogalmazni a részletfizetési kérvényt.....