Többször vitatkoztam mostanában egyik kollégámmal a homeopátiáról. Annak szeretnék utánajárni, hogy végeztek-e ellenörzött körülmények között kísérleteket annak hatásosságáról. Mi lett ezeknek a kísérleteknek a végeredménye? Miféle érvek vannak pro és kontra?
Nem két óra múlva kellene az az infó, hanem rögtön mellé kellett volna tűzni. Ki, hol, mit mért, mekkora mintán, miért mérte, mire akart válazst kapni, hogyan hozott ki a mért eredményből százalékokat..., ezek nélkül nem lehet ezekkel a számokkal semmit kezdeni. Az én kérésem arra irányult, ha már a számokon akarsz lovagolni, hogy érted-e ezeket a számokat, tudod-e hogyan állnak elő, de mintha elbeszélnénk egymás mellett.
Hát kérlek, nekem ez minden egyes gyógyszer mellett fel van tüntetve, de csak olyannal állok le ezügyben, aki tanult legalább annyi statisztikát ezek értelmezéséhez, mint én magam. Nem azért, mert ezek titkosak lennének, vagy nem lennének meggyőzőek, csak lásd be jogos félsz, hogy aki a homeopátiát képes akceptálni, miután egy matek érettségi elég ahhoz, hogy kiszámolja mennyi akármi lehet egy doboz bigyóban, hát az nem nagyonn tudná értelmezni az ott lévő adatokat, a szoaré pediglen az én irtózásomat jelenti ezen dolgok elmagyarázásától.
"Tudom én, hogy mibe akarsz belekapaszkodni, de önként nem lépek sz@rba..."
Nem egészen értem, mi volna a szar.
Föltettem egy viszonylag egyszerű kérdést. (Néhányan válaszoltak is rá.)
Akármekkora a valódi (vagy reálisan becsülhető) arány, mi lenne ebben a szar? (Amibe te beleléphetnél.)
A kezelések pozitív hatásának egyértelmű, tudományos alaposságú bizonyítottsága (ahogy itt szokás megkövetelni), jól eldönthető, ahogy ezt itt szokás elmagyarázni. Mekkora rész, ahol ez megtörtént? Ez a kérdés.
Vajon, akik a kezelések közül magabiztosan kizárnák a homeopátiát, tudják-e, a jelenleg alkalmazott, mindennapos kezelések közül mekkora rész felel meg az elvárásaiknak?
Szerintem annak, aki megalapozottan akar megszólalni ebben a kérdésben, nem árt, ha van erről valami fogalma. Szerinted nem?
De-de, ha Falco Alba mondja, akkor tutira van. Most miért rontod el azt a játékot, hogy mondjuk c15-ös higításban adjuk homeopatanak, akinél a homeopatás elv szerint azt kéne tudnia kezelni, hogy a fickó majdnem elvérzik belül az értágító hatástól és ájult, mert az agyába már nem jut oxigén és megnézzük, hogy mi történik vele ennek hatására?
Szerintem is, de olyan szívesen látnám, a homeopata alanyt kísérlet közben (mármint ha eltekintünk attól a ténytől, hogy a nitroglicerinben vitathatatlanul van anyag).
ami gyógyszer törzskönyvezésre kerül, az már bizonyított valamit. Pláne manapság már elég szigorúak a feltételek.
A műtéti technikák is nehezen vitathatók, de ha kiderül (és bizonyítható) valamelyikről, hogy elavult, vagy megjelenik egy új, jobb módszer, akkor áttérnek rá.
Az orvostudomány (és a tudomány általában) öntisztuló, ami nem mondható el a homeopátiáról.
Ha arra vagy kíváncsi, akkor tisztelj meg azzal, hogy legalább a kérdést rendesen megfogalmazod. Tudom én, hogy mibe akarsz belekapaszkodni, de önként nem lépek sz@rba, előzőleg bizonyítsd, hogy érted mit jelentenek azok a számok. please
Tehát AZON KRITÉRIUMOK alapján ezek az antidepresszánsok ki fognak kerülni a terápiából, mert működik a rendszer, ha döcögve is, viszont ugyanazon kritériumok alapján a homeopátia nem hullott ki 200 év alatt.
kik várnak el? ez félreértésre ad okot. én úgy értettem, hogy amit mi, szkeptikusok elvárunk. ha az volt a kérdés, hogy a törvény mennyit vár el a homeotól, az megint más, az valóban nem sok.
"hány százalékáról bizonyított a hatásossága, azon kritériumok alapján, amelyeket a homeopátiás kezelésekkel kapcsolatban elvárnak"
Ez volt a feltétel. Az ágymeleggel kapcsolatosan NEM ELVÁRÁS az, ami a homeopátiával szemben. Ha a homeopátia erre tör, hát az ágymeleggel egész biztosan összemérhető hatással rendelkezik, de azon nincs ogyi szám.
Az orvosok meglehetősen széles eszköztárból válogathatnak, és a törzskönyvezett gyógyszerek (amikkel a 'paták kimondva-kimondatlanul a desztvizüket versenyeztetik) ennek csak egy részét adják. Az 'orvosi rendelvényre' alkalmazott priznic, gyógytea vagy ágymeleg bizony legtöbbször nem ment át megfelelő teszteken ;-)
Ehhez jönnek még klf. csak orvos által alkalmazható gyógyitó eljárások a gégemetszéstől a vakbélműtétig, némileg más szisztéma szerint vizsgálva :-D
Szóval a válasz úgy helyes, hogy az orvos által rendelhető törzskönyvezett gyógyszerek mind átmentek a megfelelő teszteken (nyilván egy elenyésző részük a tesztek fejlődése vagy a korábbi csalások miatt ma nem biztos, hogy megugraná a lécet - de ez csak egy elenyésző rész.)
hát ez sajnos nincs így. például rendszeresen alkalmaznak antidepresszánsokat enyhe depresszóra. ám újabban kutatások (rendes, nem crackpot) kétségbe vonták, hogy hatnak. az új eredmények arra mutatnak, hogy az antidepresszáns csak súlyos depresszió esetén hatásos. műtétekről is derült már ki, hogy nincs hatása. műtétnél problémás a placebo kontroll. de egyes esetekben megoldották, és kiderült, hogy a műtét hatása tiszta placebo. oops.