Jó mulatást, majd veszek a könyvből itthon, ha eljut errefelé. Közben berakok egy cd-t a csókai Rákóczi Férfikórus műsorából, a betyárnótákból. Ami azzal kezdődik, hogy "Estelödik, hajnalodik..."
Örömmel értesítelek benneteket, hogy már a nyomdában van a Nagy magyar betyárkönyv, amelyről itt lejjebb részletesen is szóltam.
Néhány nap múlva megjelenik. Hadd nyújtsam át a könyvbemutatóra szóló meghívót is:
Helyszín: Budapest, Polgárok Háza (VIII. Visi Imre u. 6.)
Időpont: november 3. (kedd) 18 óra
Bár egyelőre minden meglepetés, elöljáróban annyit, hogy műsorral készülünk, és - többek között - Berecz András is énekel nekünk betyárdalokat. Lesz étel-ital is, ahogyan betyárok között dukál.
Ne haragudj, de én már kétszer megnéztem, kb. 2 éves különbséggel és úgy tudtam, hogy az az állandó kiállítás :-( Egyébként nem a főépületben, hanem az udvarról nyíló hátsó emeletes épületben volt, emlékeim szerint. Börtönkiállítás, vagy valami hasonló volt a hivatalos neve. Alul pedig még egy eredeti tömlöcbe is be lehetett nézni.
Holnap postán lesz az anyag, az egyikben lesz egy csomó fénykép a kiállításról.
Bár nekem apai vonalon bajuvár, alamann és karantán őseim vannak, azért tőlem sem teljesen idegen a betyárromantika.
Úgy is fogalmazhatnék, hogy szívesen megrázatnám a picsámat egy tüzes magyar ló hátán, lobogó bőgatyában a végtelen kunsági pusztákon:-)
Igaz, arra már kevésbé vagyok kíváncsi, hogy milyen az, amikor a pandúrok kancsukával verik az ember hátát vagy kiszaggatják a fél bajuszát, mint az Epstein doki által belinkelt anyagban...:-)
Igen. Mindenesetre átvertek, mert megígérték, hogy szólnak a bemutatóról. Állítólag októberben is jön, érdekes lenne egy beszélgetés, szólok, ha van rá lehetőség.
A könyvbe még csak belenéztem, de meglepően sok levéltári forrást is megnézett.
Ma sikerült megvennem Minamizuka Shingo professzor "Rózsa Sándor. Betyár vagy bandita" c. könyvét. A L'Harmattan kiadó gondozásában jelent meg. A kiadó honlapja: www.harmattan.hu Úgy tudom, hogy lesz Budapesten egy könyvbemutató, ahol a szerző is jelen lesz. Ha megtudok erről valamit, beírom.