nem hazudok, mert ha figyelmesen elolvastad volna a hozzászólásomat, akkor észrevetted volna, hogy arról szólt a hozzászólásom, hogy a kettősmérce alkalmazása nélkül nem bírálhatja a nyugat kínát (személy szerint nem téged illet a bírálat, hanem a nyugati kormányok, nagyvállalatok vezetőit) és erre írtam pár példát is, amikkel ha nem értesz egyet, akkor nyugodtan leírhatod, hogy miért nem jók a példáim :)
nem badarság amiről írok, csupán a kettős mércére hívtam fel a figyelmet :)
a világ teli van olyan országokkal, rezsimekkel, amelyek ellen joggal lehetne tiltakozni, de tibet ügye most nem ilyen mao idejében más volt, de akkor a han kínaiaknak is más volt az életük
mi is a gond tibettel ami miatt kína csúnya rossz gonosz hópkuszpók? semmi olyat nem csinál jelenleg kína, ami miatt mi nyugaton elitélhetnénk
az a gond, hogy tibetbe bevándoroltak a hanok, sőt többségbe kerültek? vagy az, hogy kína részévé vált tibet? most nem megyek bele tibet és kína több száz vagy ezer éves (hol ilyen hol olyan) kapcsolatába, da ha csak tegnap vált volna tibet kína részévé, a nyugat akkor sem szólhatna egy szót sem, ha nem akarja a kettős mérce bélyegét magán viselni (vagy tán a fehér ember évezredek óta oda született ausztráliába, új-zélandra, észak-amerikába, dél-amerikába?)
jó dolog fellépni a jogfosztottság ellen, de tibet problémája eltörpöl nemcsak az afrikai diktatúrákban napjainkban történő események mellett, de még az észak-ír és a balkáni helyzethez képest is tucatrangú - ráadásul ezek sokkal közelebb vannak hozzánk, és jobban jobban is érintenek minket (erre mondják azt, hogy először mindenki a saját házatáján söprögessen - és ha ez meg van, akkor is ott van a priorizálás, a fontossági sorrend)
tibet legnagyobb problémája a szegénység, ennek pedig gazdasági oka van itt 2 variáció vanű: 1. a kínai gazdasági csoda elér tibetbe is és 20-30 év múlva ott is sokkal magasabb lesz az életszínvonal (most egyelőre még csak az előszele érte el tibetet, ami a keleti parti fejlődéshez képest elenyésző) 2. nem éri el a kínai gazdasági csoda tibetet (ennek több oka is lehet: pl. megreked a kínai gazdasági csoda mielőtt oda eléne, vagy tibet önálló országgá válik és saját magának kell magát fejleszteni, pénzt találnia a fejlesztésekhez) és akkor 20-30 év múlva is szegénység lesz ott
a tibetben a jogok kérdése is pikáns annak tükrében (és a hozzászólásaim meg a kérdéseim is tartalmazták), hogy a kínai alkotmány és törvények mi mindent biztosítanak tibetnek mint autonóm tartománynak és azon belül is az orginale tibeti nemzetiségűeknek (pozitív diszkrimináció) ha ennek ellenére mégis negatív diszkriminációval kell a tibetieknek szembenézniük, akkor a probléma az, hogy kína a saját törvényeit nem tartja be akkor viszont (ha ez az eset állna fenn) a nemzetközi diplomáciának kínát a saját törvényei betartatására kell kötelezni (természtesen békés és diplomatikus, civilizált eszközökkel)
ráadásul tibet gazdaságilag fontos része kínának, és idegenforgalmi (=a béke iparága) szempontból is és itt jön egy másik nagy hazugság megcáfolása, hogy tibetbe külföldiek, túristák nem utazhatnak be, mert kína lezárta a tartományt egy nagy frászt, a legnagyobb zavargások idején is a lezárás csupán a zavargások közvetlen helyére korlátozódott - a főbb nevezetességeket ugyanúgy meg lehett látogatni mint korábban (a zavargások helyszínre pedig még európai városok esetében sem szívesen engednek be senkit a hatóságok)
már hónapok óta olvasom ezt a topicot, de csak most a napokban kezdtem el hozzászólni, ennek oka, hogy meg a korábbiaknál is nagyobb mértékben megnőtt a kína ellenes hamis adatokból és valótlan tényekből álló hozzászólások száma, bennük nem egy esetben olyan linkekre való hivatkozás, amire már nyugaton sem mernének az újságírók hivatkozni, hacsak nem akarnak pár nappal később azzal címlapra kerülni, hogy sűrűn kérnek elnézést az emberek félretájékoztatásáért :)
Én sajnos nem tudom. És más se tudja. Csak valószínű (bár messze a legvalószínűbb szcenárió), hogy az ambánok keze és fiolája volt a dologban. De ezt azért ne jelentsd ki biztosra...
gondolom, itt is csak én látok kioktató stílust. Belépsz ide 1000 hsz után, bedobsz százhúzszor végigrágott kérdéseket, és úgy teszel, mintha te találtad volna fel a spanyol viaszt.
Még egyszer: ha tényleg érdekelne mások véleménye az általad újdonságként felvetett, a valóságban viszont százezerszer megvitatott témákban, akkor már átolvastad volna a topikot.
ezért felesleges. úgy beszélsz hozzám, hogy fogalmad sincs, milyen álláspontot képviselek a kérdésben. Ha érdekelne, visszaolvastál volna. S akkor tudhatnád, hogy távol áll tőlem a free Tibet (ország nevét- Kína esetében is - már csak a tisztesség okán sem érdemes konzekvensen kis betűvel írni) mozgalom, ez azonban távolról sem jelenti, hogy a kínai gazdasági fejlődéstől hanyatt vágódnék, és bagatellizálnám a kínaiak bűneit.
amit viszont itt írsz, az szimplán badarság. Ezen az alapján álságos éhezőknek, koldusoknak pénzt adni (hiszen nem adunk a világ összes éhezőjének, koldusának), képmutató bármely jogfosztott érdekében fellépni (hiszen nem lépek fel az összes érdekében), stb, stb.
Akkor azt is tudod, hogy miért és kik mérgeztek meg több egymás utáni Dalai Lámát, mielőtt elérte volna a nagykorúságot. Persze ez csak részletkérdés. Értem én, amit írtok, részben egyet is értek veletek, de csak részben.
szeretnék vitatkozni veled, megismerni az érveidet, feltételezem vannak érveid, hiszen a minősítgetéseidet nem tudom elfogadni érvként
tudom, hogy léteznek a free tibetes mozgalmon kívül más vélemények is, de ha jól tudom ez egy free tibet pro és kontra topic én a kontra oldalon állok, és leírtam azt is, hogy miért, és feltettem pár kérdést, amikre kimerítő válaszoket eddig nem kaptam, pedig azt hittem, hogy a kína elleneseknek, tibet pártiaknak ezekre a kisujjukban vannak a válaszok - tévedtem volna? úgy látszik már arra az egyszerű kérdésre sem tud egy tibetpárti válaszolni, hogy tudta-e, hogy tibet autonómia? vagy hogy a kníai alkotmány a tibeti nemzetiségűeket államalapítóként ismeri el? vagy hogy a tibetiek teljeskörű adókedvezményt élveznek és az egyke politika sem vonatkozik rájuk? ilyen egyszerű, de a vita szempontját kritikus kérdésekre sem kaptam választ - vajon miért? tudtatok rá válaszolni, csak ennyire le sem xarjátok a más véleményen levőket? vagy nem is tudtatok rá válaszolni?
Mond neked az valamit, hogy 11. Panchen Láma? És 17. Gyalwang Karmapa?
Ez azért Tibet történetében nem újdonság... Volt rá elég precedens, a tisztázatlan körülméynek között elhunyt gyermekkorú dalai lámákról, a sorhúzásos választásokról nem is beszélve.
Szóval azért ez cseppet sem akkora újdonság és probléma, legfeljebb Európában érzékenyek rá. Itteni szemmel nézve jogosan, ottanival azért nem annyira.
Erre most már tényleg csak röviden. A "másik oldal álláspontja" nem a "free tibetes álláspont". Egyszerűsítesz, mert neked így könnyebb és láthatóan fogalmad sincs arról, hogy léteznek további vélemények is. Folyton csak magadat ismétled, mert érveid elfogytak. Ezek más platformon biztosan nagyot ütnek, de ez itt nagyon kevés.
Mond neked az valamit, hogy 11. Panchen Láma? És 17. Gyalwang Karmapa? Milyen vallási szabadságról beszélsz??
nem mosdatom kínát, hanem érdekel, és igencsak elismerem azt a látványos fejlődést, amit az elmúlt 2 évtizedben végrehajtottak kína már akkor érdekelt, amikor magyarországona free tibet mozgalomról hallani sem lehetett
a kérdéseimre ne válaszolj, ha nem akarsz, nem kötelező, de ha elolvastad őket, akkor észrevehetted, hogy pár alapvető dologra kérdeztem rá a free tibet szempontjából ha kérdések megválaszolása után valaki továbbra is free tibetes, de közben mégsem követeli skócia, velsz, észak-írország, baszkföld, katalónia, korzika, amerikai indiánok, ausztrál aboriginalok teljeskörű önállóságát, szabadságát és önálló országalapítását, akkor az nyugodtan nevezhető képmutatónak
milyen szép és civilizált rezervátumokban tartani az embereket származásuk alapján, ugyanakkor azoknak meg önállóságot követelünk, akik kisebbségként már eleve saját autonómiájukban élnek, teljeskörű adómentességet élveznek a többségi társadalommal szemben, a többséggel ellentétben a születésszabályozás (=egyke politika) nem vonatkozik rájuk, saját vallásukat szabadon gyakorolhatják, a többségi társadalom egyik államalapítójaként vannak az alkotmányban elismerve, jó teljesítményű diákjaik a legjobb kínai egyetemekre kerülhetnek be, ahonnan pedig a nagyvárosokban működő vállalatok jól fizető közép és felső vezetői posztjai kerülhetnek
nem látom, hogy ezerrel nyitnád a free észak-írország topicokat
képzeld el, hogy érdekel más szempont is mint gazdasági :) de a gazdasági egy nagyon fontos tényező, ugyanis az életszínvonalat nagyon erősen befolyásolja ugyanis rossz gazdaságú ország = szegény ország = alacsony életszínvonal
persze magasan pörgő gazdaság sem feltételül jelent magas életszínvonalat, erre példa india, ahol 1990 óta kb hasonló nagyságú gazdasági fejlődés történik, de míg kínában kb 450millió ember életszínvonala javult albániai szintről közép-európaira, addig indiában csupán kb 50millióé (mindkét ország az 1mrd lakosú közé tartozik, vagyis egy nagyságrend) indiában az éhezés sajnos nagyon sok helyen mindennapos, addig kínában a falvakban az éhezés megszünt (ez akkor is jelentős eredmény, ha minden más tekintetben a kínai falú ma is ugyanolyan mint 1990-ben) kínában az éhezés ma azokat érinti, akik illegálisan vándoroltak be valamelyik nagyvárosba vidékről, és ott nem sikerült munkát kapniuk
persze van kínának rengeteg feladata amit meg kell oldania, pl a másik 800millió emberének az életszínvonalának jelentős javítása, a környzetszennyezés (még akkor is ha kína környezetszennyezése 1 főre tekintve csak harmada az usáénak - csakhát az usában 300millióan laknak, kínában meg 1,3mrd-an), energia, élelmiszer
nem csak az egyik oldal álláspontját ismerem, hanem mindkettőét, a free tibetesekét még akkor is ismerem, ha nem akarom, mert itt magyarországon még akkor is ez folyik a csapból, amikor a bbc már rég elnézést kért a hamis képekért (értsd: amikor nepáli rendőrök vertek buddhistákat, és a bbc azokat úgy adta le, mintha kínai rendőrök lennének - és a magyar média a mai napig nem helyesbített, a free tibetesek blogjai is teli van ilyen és hasonló hamisításokkal)
a vallásról meg az a véleményem, hogy aki e mögé bújik az szégyelje magát, a free tibet mozgalomnak a valláshoz annyi köze van, mint a kdnp-nek az igaz keresztények képviseletéhez - szégyen, hogy a legképmutatóbbak takaróznak a vallással
nem voltam még tibetben, és te? mikor, pontosan hol, hány napig, milyen körülmények között, mit csináltál ott, aminek révén annyira megismerted tibetet, hogy free tibetes lettél, de közben azt sem tudod, hogy tibet autonómia, vallásukat szabadon gyakorolhatják (csak a tömeges terjesztés tilos), a kínai alkotmányban államalkotó nemzetiségnek számítanak, nem vonatkozik rájuk az egyke politika, teljes adómentességet élveznek (a tibeti nemzetiségűek, és nem pedig a tibetbe települt hanok!)
természetesen nem a kérdéseid kioktatóak, hanem a kijelentő és felszólító mondataid.
ahogy az ezotéria kezd lecsengeni (az már nem menő, ha a szomszéd néninek is van egy guruja), mostanában aki nagyon egyéni és faszagyerek akar lenni, az elkezdi Kínát mosdatni.
Halálosan egyoldalú vagy, csakúgy, mint Láma2, szajkózod az egyik oldal mondanivalóját, miközben fingod nincs a másikról.
Ezért őszintén szólva válaszolni sincs kedvem a kérdéseidre. Ebben a topikban nagyjából mindent elmondtam már a magam részéről. Ha érdekel, olvasd el.
Ha maga a téma érdekel, olvad el Dawa Norbu könyvét. Kiváló szerző, utálták a radikális(an ostoba) free Tibetesek is, meg hát a Tibetet Kánaánná változtató nagyszerű kínaiak is.
"ja, hogy honnan merítek? hát onnan, hogy több ismerősöm is volt kínában (vagy élt ott pár évet, vagy gazdasági/üzleti úton, vagy túristaként - attól függően melyik ismerősömről van szó) + mivel van kínai befeketetési alapban pénzem, így minden hírt elolvasok ami ezzel kapcsolatos + rendszeresen járok kínai-magyar gazdasági rendezvényekre, találkozókra"
ühüm. ez mind szép és jó, bár mintha csak az egyik oldal álláspontját ismernéd. nem zavar? neked ez elég? érdekel más is, mint gazdasági szempontok? mondjuk vallási? és nem mellesleg: voltál mát Tibetben? nem célom kötekedni, de nem árt tisztázni ezt-azt.
az előzőekben hivatalos oldalak linkjeit tettem be, meg lehet nézni, hogy ahhoz képest a magyar hivatalos állami intézmények honlapjai messze le vannak maradva
most pedig 1-2 gazdasági adat shenzhenről, hogy van hova fejlődnünk, melőtt még osztjuk az észt és levéresdiktatúrázunk másokat:
High-tech Enterprises
There were 2,000 companies involved in research and development of high-tech products in Shenzhen at the end of 2006, up 20.7 percent over the previous year.
Private Technology Firms
Shenzhen has 100,000 registered private technology enterprises, which boast a total capital of more than 100 billion yuan and account for more than 60 percent of the city's 160,000 firms. Shenzhen is ranked only after Shanghai and Beijing in terms of the total number of private technology enterprises. As the most promising industry of the future, private technology enterprises provide an important boost for the city's economic and social development.
Scientific Research
There are more than 30,000 enterprises involved in research and development of high-tech products in Shenzhen. In 2006, the output value of high-tech products with independent intellectual property rights reached 365.328 billion yuan, accounting for 57.9 percent of the city's total high-tech output value.
Research Centers with Foreign Investment The number of foreign-invested research centers with independent or non-independent legal person's qualifications totals 87, in which US$1.77 billion of invested capital and US$1.321 billion of registered capital were involved.
Inventions and Patents The total number of patent applications and authorizations in Shenzhen has grown rapidly year by year with an increasing percentage of invention patents. In 2006, patent applications totaled 29,728, up 42 percent over the previous year. Shenzhen ranked second in China in terms of the total number of patent applications and first in the category of invention patent and PCT international patent applications.
High-tech Industrial Park Group
Shenzhen has implemented a "prioritizing industrial parks" strategy, creating an economy generated by high-tech industry and advanced manufacturing. (16 ilyen hi-tech ipari park van shenzhenban, köztük olyan is amit a helyi egyetem létesített, sőt van még ilyenjük is: Virtual University Park Located in the south of the Shenzhen Hi-tech Industrial Park, the Virtual University Park was established in September 1999. So far, over 40 prestigious colleges and universities at home and abroad have joined the virtual park, and 17 foreign colleges and universities have been included as Internet members.)
ezek a kérdések úgy jönnek ide, hogy tibet jelenleg autonómiát élvez, ahol a belügyeiben sokkal nagyobb szabadsága van mint pl baszkföldnek spanyolszágon belül (egyébként kínában az autonómiát nem élvező tartományoknak és tartományi jogú metropoliszoknak is nagy önállósága van, ami a külpolitikán és hadügyön kívül olyan mint az eu-n kívüli élet európában saját vízumokkal meg védővámokkal együtt)
a tibetiek mint államalapító nép azért nem teljesen egyértelmű itt európában, mert ez olyan, mintha a magyarországi szlovák kisebbség államalapítóként szerepelne a magyar alkotmányban csak azért mert amikor az elődeink idejöttek, a szlávok már rég itt éltek - azért gondolom lenne itthon egy kis felhördülés ha valamelyik párt az alkotmány eszerint akarná nálunk megváltoztatni + teljeskörű adómentességet adni a szlovák kisebbségnek ráadásul míg kínában a hanokra az etyke politika érvényes, addeg a tibeti az originále tibeti nemzetiségüek annyi gyereket szülhetnek, amennyit csak akarnak + a tibetiek a vallásukat szabadon gyakorolhatják (csak a tömeges hittérítés van tiltva)
az elmúlt 10 évben már nem hagyja el olyan sok tibeti a hazáját, főleg, hogy a szomszédos nepálban és bhutanban az életszínvonal még rosszabb de az igaz, hogy a tibetiek közül a felemelkedés kulcsa a felsőoktatási intézménybe való bekerülés, de ugye nem mindenki születik olyan szellemi képességekkel még tibetben sem, így azoknak akik nem kerülnek be az egyetemekre, azoknak még egy jó ideig alacsonyabb életszínvonalon kell élniük, mint a diplomás társaiknak, akik viszont tényleg elhagyják tibetet... ...de nem más ország miatt, hanem hogy shanghaiban, pekingben, shenzhenben, kantonban, stb metropoliszokban találjanak közép és felsővezetői állást (bár az elmúlt 10 évben sokan visszatértek tibetbe annak köszönhetően, hogy tibetben is egyre több a képzettségüknek való állás)
sok csúnya dolgot csináltak a komcsik mao ideje alatt tibetben, de a komcsik előtt a papi/szerzetesi osztályon kívül a többi tibeti csupán a papok/szerzetesek kvázi rabszolgája volt, az ő kiszolgálásukról szólt az életük éppen ezért modern mezőgazdaság, meg ipar nem is létezett ott (a szerzeteseknek nem volt rá szüksége, mert ott volt nekik a biomunkaerő) ami miatt jelenleg még rosszak az életkörülmények tibetben, az a szegénység, aminek az az oka, hogy oda még csak most ér el a kínai gazdasági csoda hatása, de 20-30 év múlva már ott is lesz olyan magas az életszínvonal mint a dél-keleti partvidéken
ja, hogy honnan merítek? hát onnan, hogy több ismerősöm is volt kínában (vagy élt ott pár évet, vagy gazdasági/üzleti úton, vagy túristaként - attól függően melyik ismerősömről van szó) + mivel van kínai befeketetési alapban pénzem, így minden hírt elolvasok ami ezzel kapcsolatos + rendszeresen járok kínai-magyar gazdasági rendezvényekre, találkozókra
kína mint egész persze, hogy nem volt gyarmati, de bizonyos területei igen: shanghai, hong kong, macao, kanton, stb és a komcsi hatalomátvétel előtt bizony a nyugati gyarmatosítók nem éppen az ensz charta szellemében tevékenykedtek (igaz, akkor még nem is volt ensz)
nem hittem volna, hogy te tényleg komolyan tetted fel ezek a kérdéseket és választ vársz rájuk (vagy legalábbis kiváncsi vagy a válaszok természetére).
"tudják-e, hogy tibet milyen közigazgatási státuszt élvez? hogy nagyobb autonómiát élvez mint katalónia vagy baszkföld spanyolhonban?" - csúsztatás. ez most hogy jön ide?
"tudják-e, hogy a tibetiek a kínai alkotmányban az államalkotó nemzetiségek közé vannak sorolva?" - nyílván, mivel Tibet Kína elidegeníthetetlen része (szerintük). nem volt más választásuk, mint közéjük sorolni a tibetieket. egyébként őszintén nem tudom, mit akarhatsz ezzel bizonyítani.
"tudják-e, hogy a tibeti nemzetiségieknek (vagyis a kik originale tibetiek és nem han kínaiak), azoknak nem kell adót fizetniük (teljes körű adómentességet élveznek)" - ha választhatnának, hogy adómentesség vagy szabad vallásgyakorlat (dalaimálástólmindenestül), szerinted mit választanának? ne, inkább ne mond meg.
"tudják-e, hogy tibetben a közoktatást, a munkahelyeket, a modern földművelést, a közúti és vasúti infrastruktúrát, a közvilágítást, szennyvizrendszert, ivóvizrendszert, gázfűtést, stb a kínaiak vitték be?" - ez egyrészt így, ebben a formában nem igaz. másrészt ők ezt ilyen áron nem akarták. nem mintha lett volna beleszólásuk. Lhászában már lassan több a han, mint a tibeti. a város csak nő és nő, de nem a tibetiek számára... és hidd el a közúti és vasúti infrastruktúrának sincs semmi köze a tibetiek igényeihez. - mit akarsz ezzel mondani? nyílván nem képzeled, hogy ha nincsen Kínai megszállás, akkor a tibetiek azóta is villany nélkül lennének.
"tudják-e, hogy a komcsik előtt a nem papi hivatást élő tibetiek a papok kvázi "rabszolgáiként" éltek? (igaz mao sem volt jobb náluk, de most régóta vége a maoo korszaknak!!!)" - nem tudtuk. mert nem igaz. ha tényleg olyan kurva szar volt nekik, és most olyan jó (gázfűtéssel, hidakkal, bányákkal, vasúti infrastruktúrával), akkor miért hagyja el annyi tibeti a hazáját? kibszott mazoisták? telhetetlenek, és inkább nyugatra mennek, mert ott még ennél is jobb lesz az életük?
"mao idején bezzeg nem volt ekkora szájuk a free tibet mozgalmistáknak - pedig akkor igazán szükség lett volna az elnyomás elleni fellépésre, de most ez elkésett, out-of-date" - a CIA megtette amit lehetett. nem volt elég.
"ha kína elzárná a gázt, villanyt, vezetékes vizet, megszüntetné a vasúti és légiforgalmat tibettel szemben, akkor tibet ott posztulna meg, és halna éhen mindenki" - ha a kínaiak oda se mentek volna, akkor több ezer tibetinek nem kellett volna meghalnia.
"ha meg a han kínaiakat kína más tartományába kitelepíteni tibetből, akkor még a közoktatás, és munkahelyek is megszünnének tibetben" - ezt hogy kell érteni? sejtem, de nem akarom elhinni, hogy komolyan gondolod. csak han kínai van annyira képzett, hogy tanár lehessen? a hanok adnak munkát a tibetieknek? és ki adna ezeknek a han kínaiaknak munkát, ha kitelepítenék Tibetből más kínai tartományokba, ahogyan írod? tisztában vagy vele, hogy mennyien vannak? nem kérdés, hogy melyik fél szívna nagyobbat. bár persze az egész felvetés hülyeség.
"a többség ezen a fórumon, hogyis mondjam finoman, igencsak alultájékozódott tibet ügyben és csak a kína ellenes free tibet propagandákból merített hülyeséget szajkózza" "ha nem kína, akkor india tenné rá a kezét, vagy valamelyik nyugati ország" "kínának van személyes tapasztalata milyen nyugati gyarmatnak lenni (vagy japán megszálltnak) gondolom ezen a kínával is foglalkozó (hiszen ismerete nélkül tibetről vitázni enyhén szólva komikus) a fórumon..." - tájékozottságod erősen megkérdőjelezhető. más a kína ellenes free tibet propagandából merít, te meg a kínai propagandából (nagyon ismerősek az érveid...). és úgy tűnik nagyon keveset tudsz Tibetről. és Kínáról is. már pedig ezek nélkül enyhén szólva komikusak a hozzászólásaid. vagy legalábbis felesleges. én meg voltam olyan marha és válaszoltam... én basztam el. bocs mindenkitől.
Már megbocsánat, de Kína sohasem volt gyarmati státusú ország. Nem Indiát akartál írni?? Persze, tudnivaló, hogy ott tiportak a nyavalyás nyugatiak, próbálkoztak, de effektív gyarmattá egyetlen állam sem tette.
ha nem kína, akkor india tenné rá a kezét, vagy valamelyik nyugati ország
kínának van személyes tapasztalata milyen nyugati gyarmatnak lenni (vagy japán megszálltnak) gondolom ezen a kínával is foglalkozó (hiszen ismerete nélkül tibetről vitázni enyhén szólva komikus) a fórumon mindenki tudja mit jelent és honnan származik a "kutyáknak és kínaiaknak belépni tilos" táblák és szlogenek
kioktató stílusnak számít kérdéseket feltenni egy szólásszabadságára és demokráciájára oly büszke ország netes fórumán? :)
nem véletlenül ezeket a kérdéseket tettem fel tudom, hogy vannak akik árnyaltabban látják a tibeti kérdést, de a többség ezen a fórumon, hogyis mondjam finoman, igencsak alultájékozódott tibet ügyben és csak a kína ellenes free tibet propagandákból merített hülyeséget szajkózza
aki a kérdéseimet korrektül meg tudja válaszolni, az tisztában van azzal, hogy a free tibet szlogenek mögött valójában lózungok vannak, amiknek semmi közük a reálpolitikához nem véletlen, hogy a dalai láma is diplomáciai megoldást akar, és tibet han kínaiaktól mentes önálló országként való létezését ő sem pártolja persze alakulhatott volna úgy a történelem, hogy tibet évezredeken át független maradt volna és egyetlen han kínai sem települt volna be, de nem így alakult - és a dalai láma is nagyon jól tudja, hogy nincs időgép a kezében a múltat megváltoztatni
kíváncsi vagyok hányan válaszolják meg a kérdéseimet és hányan fognak helyette támadni? :)))
aki ismeri a hozzászólásaimat (hiszen több topicban is vannak hozzászólásaim), az tudja, hogy mindig kisbetüket használok, kivéve ha valahonnét ctrl c - ctrl v-zek, de akkor meg a forrást megadom :)
Szép is lenne, főleg avval a kiegészítéssel, hogy a hanok legyenek oly jók, és a több évtizedes eröltetett betelepítésük után fáradjanak vissza az anyaországba. Majd, aztán lehet népszavazni...
ha végigolvastad volna a topikot, akkor tudnád, hogy a többségnek jóval árnyaltabb a véleménye a témában, és nem a mindenáron független Tibetet pártolja.
Persze igaz, ha tényleg elolvastad volna, akkor rájössz, hogy a kioktató stílus felesleges ide.
szóval érdemesebb volna konkrét véleményekre, hozzászólásokra reagálni, arcból kicsit visszavenni, és akkor akár értelmes vita is kerekedhet a dologból.
Mindjárt elsírom magam a kínaiak nagy-nagy jótéteményei miatt. Addig is, azért annyit csak megtehetnél, hogy nagy kezdőbetűvel írod le az ország nevét, így: Tibet.
Abban egészen biztos vagyok, hogy a tibetiek nem halnának éhen, legföljebb visszatérnének régi ételeikhez. Ami a maói időket illeti, akkoriban az Égalattiban mindenki befogta a száját, ergo ezt a kérdést nyugodtan fölteheted a hanokra nézve is.