köszönöm a megelőlegezett bizalmat..nem igazan tartom magam szakertonek... de légiós történelemből meglatjuk mit tudsz letenni az asztalra.ha te is kituno "szakember" szeretnel lenni.... akkor csak halovany javaslat az indexes cikkeket hagyd a polidilire.....:))
lattam mar blackwaternel ah64 est naluk... kezi vb-n francia-kongo meccset éppen nehany napja... nekem a kezdolapom... de attól még ha "komolykodni akarsz felejtsd el...
nemcsak hogy altalaban pontatlan,de altalában félrefordít mellette eleg kis jopofa laza szövege van... ami megkönnyítí az emesztest... de szakemberhez méltatlan...legalabbis kizarolag erre hivatkozni..
na sebaj.. megkeresem az angol cikket, majd azt meglatjuk mi volt az eredetiben, hiszen ez is csak egy koppintas..
valami orvosi oldal.. gondolom mind ludtalpas, es szemuveges, megis mennyivel profibb a katonai lebontas....:))
jah
igen előfordul , .. hogy neha erzelembol , neha talan tulzott tiszteletbol elfogultak... gondolom te nalad is van ilyen... de ha tenyleg annyira szakmai akarsz lenni... akkor vedd a faradtsagot es nezz utana te is, hogy mirol van szo...
ugyanis éppen egy lágyabb részben van az alagút, van pontos geologia kutatómunka is a neten a tersegrol... no nem az indexen sajna:))
mellesleg csurhetjuk csavarhatjuk a szamokat....de semmi hiteles forrast nem latok arra ,hogy szigroubbak lennének drog ellenes "harcban" mint a légio:)))
És te vakon megbízol benne, hogy az Index-cikk nem keveri a hadsereget a fegyveres erőkkel... :) Mabelle erre célzott, hogy nem tudni, mekkora erőről van szó. A pontos számban tévedett, nem 150-200 ezer, hanem 107-196 ezer főről lehet szó, attól függően, hogy az index cikk mennyire hiteles forrás... Szerinted? :)
Az eredeti cikkben. amit linkeltem a brit hadsereg megnevezés szerepel, nem pedig a brit fegyveres erők. Tehát értelem szerűen a brit hadsereg jelenlegi látszámadatát adtam meg ( lásd feljebb)
Showtime, ne haragudj, de most már nálam is kezd elfogyni a türelem. Egyszerűen alpári és rosszindulatú kezdesz lenni.
Amikor TE TÉVEDSZ - még egyszer sem hallottunk tőled azt, hogy TÉVEDTEM (pedig már volt rá példa, és nem is egyszer). Majd ha ezt KIMONDOD (LEÍROD), AKKOR MAJD REKLAMÁLJ. Próbáld ki - nem nehéz, csak át kell lépni az önimádaton és tévedhetetlenségi nimbuszon.
Na igen, a felsorolt kitűnő szakemberek mellett nem rúgok labdába a TÖRTÉNELEM terén, ez teljesen egyértelmű.
Mellesleg visszatérve a kályhához, vagyis az alagúthoz: ha nem tartotta az illető fontosnak és jelentősnek, akkor minek tette be példaként? Csak nem a légió piti dolgait akarta illusztrálni? Én meg "helyére tettem" mielőtt bevonul a történelem nagy alagútjai közé.
De hozok nekek konkrét példát, hogy érsd mit tekintek jelentős múszaki, bányászati teljesítménynek. Nézz utána a Graenzenstein- alagútnak. Segítek pár adattal: 2336 méter hosszú, 1882-ben készült, s a korabeli Európa egyik leghosszabb ( tudomásom szerint 3.) vasúti alagútja volt. Jah, s ne Németországban, Ausztriában vagy Svájcban keresd, hanem Magyarországon. Nos, például ez az alagút az építésének korában jelentős műszaki, bányászati teljesítmény volt! A Bükkben van még több, 40 méternél hosszabb alagút, s egyik sem szerepel a jelentősek között, pedig építői biztos megizzadtak.
S még egy apróság, a bányászok többsége jobban szereti a kemény kőzetet, mint a vegyest, puhát, mert pontosan tudja mire számíthat, a másikban meg l ácsolni kell, bármikor vízbetörésre számítani. De nyilván a légiót megjárt szakértők ezt sokkal jobban tudják.
Utoljára kérdem ,ki állitotta rajtad kivül,aki cáfolod a nem létező állitást hogy műszaki,bányászati értelemben volt nagy teljesitmény? "Mellesleg ne vedd sértésnek, de kilóg a lóláb a személyek értékelésénél, de ez a te dolgod, szubjektív műfaj...." Minden szubjektiv,az is hogy mi objektiv.István volt katona,nagy ismerettel a katonai dolgok terén(én csak annyira értek hozzá hogy ezt megállapitsam),Mabelle is volt katona,a témából ugy emlékszem ő is irt szakdolgozatot,kutatott is rendesen. Tud is "valamit".Billy és Josic együtt kb.negyedszázadot töltött az emlitett intézményben,ez jelent valamit?Hol a lóláb? Egyébbként velük elfogult vagyok,főleg Josiccal és Mabellel...... Ja ,ez szubjektiv.Lux Elvira szexológus,de ha a baxásról akarok valamit tudni, Michelle Wildot is meghallgatom.Vagy olyan szexuálbizbazt aki baxott is már. Kicsit olyan déja vu-m van,nem zajlott le ez a párbeszéd valahol nem olyan régen?
Ja,a déja vu jelentéséről megkérdezhetjük Mabelle-t,francia szakon szerzett diplomát,de lehet hogy ő nem a "jelentős részhez ,a nemzetközi kalandorokhoz és piti bűnözőkhöz" tartozik.
Jó,azt akkor olyan szintre ird ahogy gondolod.... Bejött Josic honlapja,nem tudja valaki hogy a szervernél le van mentve az aktuális állapot?Vagy kinyirtak minden hozzászólást,adatot? Sirva fakadok ha arra gondolok hogy elment minden forditásunk.Én hülye meg nem mentettem le..... Bocs Motun az offért.
Nem én hoztam vissza a témát, viszont tartom az álláspontom.
Mellesleg ne vedd sértésnek, de kilóg a lóláb a személyek értékelésénél, de ez a te dolgod, szubjektív műfaj. Nem kívánok senkivel sem vetélkedni, hogy felsoroljam történelemmel kapcsolatos diplomáim, mert nem ide tartozik. Abban igazad van, hogy fórumban nem várhatok el tudományosan egzakt hozzászólásokat, csupán annyit, lehetőség szerint ragaszkodjunk a valósághoz. ( pl. mi egy objektum hivatalos neve).
Műszaki középiskolába jártam, ahol a bejárat fölött ez a felirat állt: "Jószerencsét!" s a négy év alatt a poron kívül talán más is ragadt rám. Ezért vettem a bátorságot, hogy megjegyezzem, véleményem szerint nem volt extra teljesítmény műszaki, bányászati szempontból. Ettől még tarthatja bárki a légió frigyládájának is, de hallgattassék meg a másik fél is - legalábbis a történelem témakörben. A légiós honlapokra nem mentem, s ezt követően se fogok menni vitatkozni. A téma jött házhoz:)
Na-na-na-na... Azért a felkészültségemet ne vigyük túlzásba!!! Mellesleg éppen Showtime volt az, aki gyakran (abszolute JOGOSAN) kijavította tévedéseimet.
Uraim, olvtársak, ne essünk már egymás nyakának, ha lehet kérni. (Éppen ettől tartottam!:((() Vegyük úgy, hogy ma mindenkinek nehéz napja volt, vegyünk egy mély levegőt, és folytassuk nyugodtabb mederben.
Showtime Nem értem az alagúttal kapcsolatban nálad egy fixa idea ez a műszaki teljesitmény? Abból gondolom hogy rajtad kivül senki sem emlitette....Billy se, aki felhozta a témát. Arra nem emlékszem pontosan,de mintha azt se mondták volna ,hogy az ominózus utat"légiosok utjaként"jelzik a térképek. Szerintem is jól mondod,ez egy történelmi topik,nem egy tudományos,miért vársz minden hozzászólótól hat ,egymástól független szemtanú által aláirt vallomást? Gondolj bele,nem tudom ki mondta(nem is érdekel)hogy semmi sem változik olyan gyorsan ,mint az örökkéváltozatlan múlt.Ne akarj abszolut igazságot hallani,mert ilyen nincs. Az igazság még a történelemben is mindig relativ,és a győztesek irják. Itt ez a topik,a légio történelméről....Esetleg tanulhatnál új dolgokat ha akarnál, de picit furcsa ahogy hozzáállsz. Ha hadtörténeti,hadtudományi topik,Zichermannál kevés felkészültebbet találsz. Mabell ha jól tudom jócskán járatos a Légio történelmében,sokat turkált a levéltárában(vagy hol),gondolom te nem sokszor fordultál ott meg. Valami "lövése"Billy-nek és Josicnak is van a Légióról,meg a hadtudományokról:))))
Josicnál nehezen tudok elképzelni udvariasabb embert,válthatnál hangnemet. Kicsit olyannak véllek,aki ha a Napoleon topikban beir neki Napoleon,vele is vitázik. Pedig lehet hogy Napoleon is megbukna a Waterloo quizen.Chaplin is akárhanyadik lett a Chaplin hasonmás versenyen. Eseményekről csak manapság készülnek videok,ezek se objektivak gyakran, a Légió történelmében meg igencsak fontosak a személyes,az öregek által a fiatalokra hagyott történetek.
Mabelle Már vissza is vontam az igazi háborus bűnöst nem vettek be mondatom. Ne is ragozzuk.
nemszeretnék különössebben beleszOlni, mert nem értek a témához annyira, mint itt jópáran, de nem állom meg, hogy meg ne kérdezem, hogy lehet összehasonlítani egy ország hadseregének tisztikarának kriminológiai előéletét, egy másik ország egyik seregtestének legénységi állományáéval?
Örülnének is az angol tisztek, ha ennyi katonájuk lenne :) A legfrissebb adat, amit találtam némi kereséssel: 107.730 hivatásos katona szerepel a statisztikában :)
Nem csak a poroszoknál, de a monarchiában is lekáderezték a kadétnak jelentkezőket, s ha a családban (!) a legkisebb fekete pontot találták, akkor eltanácsolták.
Amig ledorongolsz, értem mire gondolsz a porosz tisztiiskolák tekintetében, de van arra forrás hogy azok a növendékek közt nem volt más csak gáncs nélküli lovag?
A francia idegenlégió személyi összetételéről folyt a vita,és igy, mint naiv ember nem igen értem hogy jön a képbe West Point vagy régi porosz tisztiiskolák felvételi elvárásai.
ez egy tortenelmi topic.... nem tudom akkor nem kellene -e mellozni az indexes linkeket:))mar eleve a "brit hadsereg"... ez most mi? vajon mire gondolhatnak?British Army? royal navy? RAF included? szoval 150000-250000....ig barmi lehet.... ebbol 1000?
25-35 embert kellene a legiobol aranyosan elkuldeni egy evben .. hogy tartsak a szibtet....de bevallom erre most nem fogok forrast talani... legfeljebb esetleg olyat mint ez itt fent..
de ha már itt járunk :))...ugyanarrol az oldalrol.. (egyebkent olvastam mar ezt is regebben.. ha 1000kitesznek.. menni kokozhat igazabol?:)
http://index.hu/politika/kulfold/dragon2888/
pont a bagram bazarrol.. epp az elobb emlegettem :)))... bar ezt mintha angol eredetiben olvastam volna , es nem iden augusztusban...persze akkor sem erne sokat.... ,mondjuk volt szerencsem jarni a soron...most tenyleg nem azonnal szolgalnak ki.... varni kell ugy 10 percet..
szoval lenyeg a lenyeg en nem hiszem hogy a drogproblema jelentosebb lenne a legioban mint mashol....
ja .. nem is ertettem hirtelen hogy jött ide a westpoint:))
papiron a drogteszten lebukasert azonnali kirugas jar a legiobol is...
a gyakorlat meg ...nem tudom.... amennyi drogot arulnak a bagram bazaron... meg amennyire viragzik a valium business baghdadban...valami gubanc lehet a gyakorlati megvalositasban,szűréssel...ez alol a britek sem kivetelek..
a büntetett előélet jogosabb, bár azért ez is elég szubjektív .. bele lehet sokmindent magyarazni...
a legionak eppen az volt sokaig a harcteri elonye.. hogy en mar egyszer "elcsesztem" .. ujra kaptam egy eselyt...tabula rasa... most bebizonyithatom,es be is fogom bizonyitani hogy nem vagyok looser.....ez a mentalitas volt 100% an jellemzo a masodik vilaghaborutol mondjuk olyan 80-90es evekig (és az hogy ötvözte, a keleti szigort , és az oldd meg magadot,a mégiscsak "nyugatibb" logisztikaval, és sűrűbb harci bevetésekkel)... a vege mar necces.. a globalizacioval...a külvilagfelényitassal, a legio ledemokratizalodasaval ez az elony szvsz elveszik........ habár még nem tartanak ott, hogy "aramszunet eseten nem harcolunk"... de ki tudja mit hoz a jovo...
Tudtommal ez a történelem témakör és nem a polidili, s nem is egy légiófun honlap. Miért lenne baj, ha valaki próbál a realitásokra is utalni? A nosztalgia fórumban eddig se szóltam hozzá, s ezt követően se fogok.