Látod, a szobanövényekkel így vagyok én is! Mióta kert is van, maradt a Sansavieria (csak nekünk a lehető legközönségesebb) és a viaszvirág. Mindent kibírnak, és isteni illatú virágaik vannak. Ha a fóti Cora áruházat útba tudod ejteni, ott ősszel lehet Aralia magot gyűjteni, elég könnyű magról fölnevelni. Igaz, az nem tarka levelű, csak sima zöld. Nekem meg az tetszik. Csak később eléggé terjed a töve, emiatt meggondolandó, hogy kis kertbe be mered-e telepíteni. A közönséges növények semmivel sem kevésbé szépek.
Megnéztem a könyvben, ritka, csak gyűjteményes kertekben.
de tényleg impozáns
4m-esnek írja
legutóbb a szomszéd egy kicsi catalpát kapott
nagyoltam
eleinte én is a különlegességekre hajtottam
mint a szobanövényeknél
aztán mindent elajándékoztam,maradt a szanzavéra, igaz, hogy abból van egy különleges fajtám, a hoya, stb. a kertben pedig a hóbogyó, az ördögcérna stb hasonló "közönséges" növény, persze van több nem minden kertben található növényem, akármit én sem, csak szerelemből!
viszont a kertet nem adnám tervezőnek, illetve a növények kiválasztásánál világgá szaladna
A végében, a mini pergolánál folytatnám az építkezést, a kerítés mentén. Onnan folyna le a kis "vízesés". Kb. a fehér kerti bútorig húzódna a tó. Ráadásul örökzöldek is vannak a képben, így elég kevert lesz az összkép. Majd megmutatom, mi lesz ebből. :)
Köszi szépen, a képes összeállítást is. A második fotó különösen tetszik. Igazad van, agyaltam már én is rajta, hogy oldjam meg ezt a sziklakert-tó párosítást. A kert méretei miatt kis helyen szeretnék minél több mindent megvalósítani.
A sziklakert végighúzódik a terasz szélességében. A háromnegyed hosszán ültettem be. Még folytatni szeretném a sziklást részt L alakban, elkanyarodó formában. Ebbe a sarok részbe raknánk a csobogót és ide már "vizesebb" növényeket gondoltam. Szeretnék egy átmeneti részt a sziklakert és a tó közé. A tó többi partján lenne a nedvesebb, mocsras zóna.
Félve mutatom csak meg a sziklakertet, csak hogy érthetőbb legyen, mit is akarok. Mivel itt az alföldön kilóra mérik a köveket, innen-onnan, kőbányákból hordtuk öszze a sziklákat, ahol éppen kirándultunk az országban. Így meglehetősen természetellenes sziklakertet hoztunk létre (pláne, ha mellérakunk egy tavat :D). Azért bízom benne, hogy ha benövik a növények, ellensúlyozzák ezt.
Japánkert: nem feltétlenül, ha csak nem akarod Pieris-szel és Rhodival teleültetni, de igen, Japán nagy része savanyú, vulkanikus talaj, de nélkülük is van azért élet a japánkertben... Majd mutatom valamikor nyáron, hogy oldottam meg.
Arália: mi olyan nagy benne, ha végül négyszögölben és nem négyzetméterben kell mérni azt a telket? 8-D Jól megtréfáltál, te! ;-P
Jó, persze, hogy igazad van, nekem természetes, ami másnak komoly fejtörést jelent szépészetileg, valszleg előbb-utóbb kertileg is eljutok erre a szintre... Az első év pl. itt azzal telt, hgoy rá kellett jönni, hogy ez nem az átlag magyar klíma, tehát a napfényigényes, melegkedvelő egynyáriaknak itt lőttek. Na és hogy amit az első faiskolában megkapni, az nekem nem kell, hanem az utánajárós, a spéci fajták egy-egy nagyonkell-növényből, ami nekem igazán tetszik. A további évek hozadéka, hogy nem a két hét virágzásúakra kell gyúrni, bármilyen csodás is, hanem a lombra, az egész idényben szépekre, hogy tearózsát nem ültetünk, hogy kényes növény nem kerül be, amivel kínlódni kell, és hogy örökzöld nélkül nem kert a kert, 6 hónapig az ember nem bámulhatja a barna-szürkeséget egyfolytában.
Egyébként a szomszédasszonyod áldhatja az ültetési szokásaidat, nade azt nem értem, hogy hol találsz te ilyenkor nyitva tartó faiskolát? ~:-]
Azon gondolkozz el, hogy közvetlenül hogy kapcsolod majd a vizet a teraszhoz, közvetlenül, stég-szerűen, esetleg hagysz némi mocsaras-füves átvezetést, hogy természetesebb legyen.
A sziklakert-patakról viszont komolyan lebeszélnélek, két teljesen más élőhely, más flóra, más kívánalmak, inkább tartsd meg a sziklákat, de más, parthoz illőbb kiültetésben jobb lenne gondolkodni... Ha minden igaz, Sokoldalú-nak keresgéltem ilyet az Árnyékkertben tán egy héttel ezelőtt, érdemes lenne azokat a képeket is átnézni.
Csak annyit még ehhez, hogy az a frappáns ötlet, hogy alakítsak ki egy sarkot, egy különítményt a színes-sárga kedvenceimnek, eddig nem jutott eszembe, és nem is jutott volna...
Hétvégén költöztetem őket a faházba, ott 4-8 fokot tartunk.
Csak pici tónak van hely. A terasz elé tervezzük, kb. 4x5m méretben, kissé elkeskenyedő, íves formában. A terasz mellett sziklakert van. A sziklakertről szeretnék egy kis "patakot" a tó vizébe.
Hidd el, hogy nekem, akinek gondot okoz egy szönyeg helyének megtalálása, noha szenvedélyesen szeretem a növényeket és a kertet, a kerttervezéshez béna vagyok.
Ennek a kis kertnek is végtelen örülök, mert bő tíz éve még Pesten laktam a másodikon, és úgy napoztunk, hogy kinyitottuk az ablakot...
Kertem nagyon sokáig üres volt, töküres, ha valaki adott valamit, azt kérdeztem, dehát hova tegyem?
Aztán a német újságok hatására először mindennel teleraktam, évekig csak raktam, raktam.
Aztán kiszedtem és a szomszédasszonyom kertje lett tele sok szépséggel.
Mára pedig maradt a buxus, a fehér kert és némi apróság.
De még mindig sok minden nincs a végleges helyén, és a faiskolába járás pedig sportommá vált. Holnap is megyek.
Jelentem döntöttünk a lányokkal! Befutó a Prunus 'Royal Burgundy' Gyönyörű kicsi fácska és olyan formás és a levele meg a virágja is megigézett minket. Mostmár csak utánnanézek, hogy akörnyékünkön hol lehet kapni ezt a fajtát. Szerintetek az oázisban lehet?
Megvan az új februári csodakert! A hosta lett az év növénye! :-)))) Van benne egy kis cikk a zöld-fehér beültetésről az nagyon tetszik!
Hinnye, akkor neked nagyon meg kell fontolni, mit is ültetsz egy ennyire zsebkendőnyi helyre, ez nagyon kegyetlen feladat! =8-O A 'Kiku Shidare' viszont nem nő olyan nagyra, mint a többi csüngő, talán az még bevállalható, ha találsz neki megfelelő helyet.
Azon azért elgondolkodtam, mit is kezdenék egy ekkora kerttel, de vagy megcsinálnám az egészet japánkertnek, mert az nem baj, ha pici, úgyis körömollóval lehet a gyepet nyírni és a rendben tartása is könnyű, vagy minizésbe fognék, és csak törpe növényeket ültetnék bele, de akkor egy idő után Lilliputban érezném magam... Vagy minimálban gondolkodnék, de olyat kertmániás szerintem csak kényszerből ültet. Így aztán arra lyukadtam ki, hogy az ideális, ha egy jól eltalált kiültetéssel, kevés csetresszel valami nyugodt, de színes kertecske alakulna ki, mindenből egy keveset-alapon, de nem elaprózva, mert kell egy bizonyos növénytömeg a kedvencekből, hogy az egész kinézzen valahogy.
Szóval nem könnyű a dolgod, ezt be kellett látni. :-)