Egy hat napos, majdnem minden kultúrális igényt kielégítő firenzei utazás megvalósítható terveit szeretnénk bemutatni sok képpel és sok információval.
Később további és egyéb tényekkel gyarapíthatjuk firenzei tudásanyagunkat, de a hat nap maradjon meg művészeti egységként.
A Museo degli Argenti a palota belső udvarának bal sarkától közelíthető meg. A földszint termek hajdan vendéglakosztályok voltak, így ezek is gazdagon díszítettek.
Kárpitok, faliszőnyegek, elefánytcsontfaragványok, XVI. századi kristályok, díszládikák láthatók többek között a termekben. A félemeleten pedig Kifejezetten Medici kincseket láthatunk, díszes kupák, ékszerek, ezüst edények, gemmák után az utolsó teremben a család egzotikus tárgyai láthatók. Európai viszonylatban is párját ritkítja a gyűjtemény.
A Galleria del Costume anyagában megismerkedhetünk az udvari divattal egészen a XX. századig.
A palota jobb szárnyának végében van a Kocsimúzeum, ami talán mostanában nem látogatható a nagyközönség számára, de ez nem biztos.
A Museo delle Porcellane a kert déli végében található, itt is gazdag anyag vár megtekintésre Európa jeles porcelánkészítő műhelyeiből.
Mindezek a múzeumok a holnap bemutatásra kerülő híres reneszánsz kerttel, a Bobolival egy 6 €-ba kerülő jeggyel nézhetőek meg, de azért erre nem vennék mérget, mert ahány hírforrás, annyi féle beosztás és annyiféle ár van a neten és a könyvekben. Leginkább a tavaly arra járó és jegyet váltó Vukkancsnak hihetünk, aki szerint ezek a múzeumok 8 €-ért nézhetők meg, de lehet, hogy rosszul emlékszem, így viszont nem tudom megnézni.
A nyitvatartási idők itt évszakok szerint változnak, mindet nem sorolom fel, 8.15-kor nyitnak mindig, de a zárás ápr., máj., szept., okt. 18.30, jun., jul., aug. 19.30.
Ugyanezzel a jeggyel tekinthető meg a második emeleten lévő Arta Moderna kiállítása, melynek anyaga főként XIX. századi olasz, de leginkább toszkán művészek alkotásait mutatja be 29 teremben. A képtár anyagát folyamatosan fejlesztik, úgyhogy XX. századi alkotásokat is láthatunk benne.
Egy kicsit talán összevissza kapkodtunk ebben a palotában, most megpróbálok rendet tenni:
A Galeria Palatina képanyaga valóban a Medici család gyűjteényéből való, de ezek a képek régebben még az Uffiziben vagy az Academiában voltak. Amikor elhatározták, hogy az épületet, mint múzeumot hasznosítják, akkor válogatták össze a képeket, melyek bemutatása mellett a pazar lakosztályok egyéb berendezési tárgyait és belsőépítészeti különlegességeit is láthatjuk. Itt nincs időrendi sorrend meg efféle, a képek nem tudományos rendben vannak, hanem a gyönyörködtetést és a lakosztályok színvonalának emelését szolgálják. Viszont ettől függetlenül akkora mesterek műveit láthatjuk itt, hogy általuk a világ egyik legszínvonalasabb múzeumaként van nyílvántartva, csak néhány művészt megemlítve: Veronese, Tiziano, Raffaelo, Tintoretto, Van Dyck, Rubens.....
Az 1828-ban megnyitott múzeum anyagának fő bemutatására az a hat nagy terem szolgál, melyek a palota előtti térre néznek, utána különböző reprezentációs helyiségek vannak, de ezekben is láthatóak felbecsülhetetlen értékű alkotások, ha nem is olyan nagy mennyiségben.
A palota jobb szárnyában az egykori királyi palotának kialakított részt, az Apartamenti Realit tekinthetjük meg. Itt a korábban már leírt okok miatt hat évig élő király, II. Viktor Emanuel és családja kedvére berendezett lakosztályokat tekinthetjük meg azon módon, ahogy azokat elhagyták 1871-ben. A pompázatos berendezésen kívül itt is vannak komoly műalkotások.
Ez a két múzeum egy belépőjeggyel tekinthető meg, melynek felnőtt ára 8.50 € , hétfőnként zárva van, más napokon reggel 8.15-től 18.50-ig látogatható
Úgy látom, vannak frissebb árak is: biglietti: Intero € 8,50 Ridotto € 4,25 per i cittadini della Comunità Eurpea tra i 18 e i 25 anni Gratuito per i cittadini della Comunità Europea ta sotto i 18 e sopra i 65 anni Il biglietto della mostra permette l'ingresso al Cortile dell'Ammannati, alla Galleria Palatina ed alla sola Grotta Grande del Giardino di Boboli.
Úgy tűnik, a jegy érvényes mindenre (galéria, Boboli)
Intero: € 6,50; ridotto: € 3,25 cittadini UE tra 18 e 25 anni, insegnanti); gratuito (cittadini UE fino a 18 anni, oltre 65, scuole con prenotazione, ICOM)
Tehát teljes-, kedvezményes- és ingyenes jegy. Te milyen lehetőségeket találtál?
Ezt a linket tanulmányoztam, nekem elég zavaros, egy jó olaszos jó lenne, ha eligazítana minket:-), hogy miként érdemes jegyet vásárolni, mert ahogy látom vannak lehetőségek.
Megtaláltam, ezek a Museo degli Argentiben, az "Ezüstök múzeumában" vannak, ahol szépséges használati tárgyat nézhetünk meg, köztük ezüst és aranyékszereket, porcelánokat, üvegeket, textiliákat, tehát mindenféle rendű és rangú dísztárgyakat.
Na, majd ha ráérsz a hétvégén valamikor, akkor jöhet a kert. Én gyakran bekukkantok, ha valamelyik este itt leszel megtalállak:-) Addig még ezeket a múzeumokat egy kicsit ráncba szedem:-)
Ezeket korábban mentetem le valahonnan, nem tudom hol van, de valahol ott:-) Talán valami porcelánok? Majd még rákeresek, de holnap, eléggé elfáradtam. Most veszem észre, hogy elment a tegnapi ugráló reklám, délelőtt még itt volt.
Nem vesztem el, de valahogy ma nincs szerencsém. Későn kapcsolódtam, de nem találtam olyan adalékot, amit ne bányásztatok volna már elő. Meg főleg olasz nyelvű lapokat találok, azt meg nem értem. Így ma csak olvasok.
Ezt a termet Antonio Canova Venus Italica (1810) szobra uralja. Erre Napóleon adott megbízást, helyettesítendő az Uffiziből Párizsba vitt Medici Venust.
Nem vagyok valami nagyon ügyes, eddig ezt a pár vacak képet tudtam csak találni II. Viktor Emanuel királyról és két képecskét a lakosztályról. De még keresgélek:-)