Siratófal az invázió elszenvedőinek, intifáda ötletek a felbőszült ellentámadóknak.
Én már harmadik éve harcolok ezekkel a nyavalyásokkal, most már az Index is cikkezett róluk. (http://index.hu/politika/bulvar/0614slug/)
Pénteken este szériában elkészültek a csigabigaetetők. Nem pont olyanok lettek, de a célnak megfelelnek. Az alkatrészekről készült fotó eltűnt, már nem szedem ki a földből őket. Mindenesetre a földbe szúrva van még 10 cm kihegyezve, a talajszintet egy rápöccentett kifúrt lemezdarab adja, erre felülről rá van húzva a flakonalj (2 litereshez van tervezve, de csak 1 literesek voltak kéznél, a képhez képest alacsonyabbra vannak vágva.) A fedél magasságát egy lyukon áttolt sasszeg adja. Mondjuk, le lehetett volna festeni legalább a rozsdás vasat, de majd jövőre. :)
Köszi! Használhatóak a képek. Valami ilyesminek gondoltam. Tegnap délután a munkahelyen ledaraboltam az alapanyagokat, hulladékból, ma este ha lesz időm, jó lenne legalább vagy 3-at megcsinálni, nagyon fogy az eprem. :( A fém+műanyag alapanyagok miatt más megoldásokat akarok alkalmazni, de az arányokat megtartva.
Nekem is van ígéretem a férjemtől házi csigacsapdára, úgyhogy én is örülnék a már látott rajzon túl a képnek is. Nálunk most is esik, este már biztosan újra tele lesz velük minden.
Hétvégén "harcoltam a csigákkal", meg a gyomokkal, most vettem csak észre a válaszod.
Megpróbálom estig nem elfelejteni, és teszek fel fotót.
A csapdákat most takarítottuk, pakolgattuk át újra a hétvégén. A csapdákban megmaradt nyálkás granulátum-maradványt most nem dobtam ki, a komposztosok köré szórtuk vissza a földre. Másnap reggelre megdöbbentő pusztítást csinált: egybefüggő nyálkaréteg, és pár száz döglött "komposztlakó"...
Úgy látom kajaszegény helyeken 1-2 méterről is odamásznak a csapdához (ha friss a csali). Olyan helyen viszont, ahol sok táplálékot találnak maguknak, fél méter odébbtevés is egy csomó újabb csigát hoz elő, pedig azt az 1-2 m2-t már csigamentesnek hittem előtte.
Ez nagyon vajákosul hangzik, de furcsamód sokan számolnak be arról, hogy a saját fajtárs holttestének valamilyen készítményétől irtóznak ezek az állatok... Azért nagyon várom azt az istenadta fenevadat, amely belakmározik ezekből a dögökből.
(talán úgy lehetne megoldani a spanyolcsiga kérdést, hogyha elterjesztenénk porrá őrőlt változatának potencianövelő hatását...)
Két éve költöztünk jelenlegi lakhelyünkre és soha nem látott állatot fedeztem fel az esős nyárban a spanyolcsigát. Ez mint később rájöttem az én tudásbeli hiányom volt, mert kisgyermekemnek vásárolt képeskönyvben már rajzos illusztrációval szerepel ez az állatka.
Védekezést mi is megkezdtük, mert mindent lerágott megevett és tönkretett a kertben. Kipróbáltuk a sörcsapdát, oltott meszes csíkot a vetemény körül, műtrágyát, kétszeri talajforgatást, de sajnos nem sok sikerrel. A mostani esőkig teljesen azt hittem csökkent a számuk, de nem így lett. Most kaptam egy új védekezési módot, amit a hétvégén kipróbálok és majd beszámolok róla. Akinek van kedve tegyen így.
A módszer:
Kiváló csigacsalogató a sárgarépa és a petrezselyem gyökere. Ha ezekből felszeletelve a földre helyezünk, a szeletkék reggelre sok csigát odavonzanak, csak össze kell szedni őket. Biokertészek kísérletezték ki, hogy az összeszedett csigákat leforrázták, megszárították, majd porrá őrölték és az így nyert csigaporból tettek egy liter desztillált vízhez 3- 4 evőkanál port és az oldatot kipermetezték. A hatása nem maradt el. Az oldat nemcsak a csigákat űzi el, de a levéltetvek és a hernyók is távol maradnak.
Egyszerű kínai műanyag kütyü, kb. 4-500-ért adnak 2 db-ot egy dobozban. Már egy ideje agyaltam azon, hogy magam barkácsolok v.mi tartót a granulátumnak, amikor rátaláltam, és úgy döntöttem, hogy a megcsinálásra fordítandó időm drágább lenne, mint a 200-250 Ft csapdánként.
Skicceltem egy oldalnézeti rajzot róla, v.mi ilyesmi:
Három darabból áll: van egy alsó, kisebb peremes, kerek tálka (6-7 centi átmérőjű) a granulátumnak, egy kb. dupla akkora, lehajló, kerek kalap, ami esőtől napfénytől védi a tálka tartalmát, meg egy leszúró cövek, ami átmegy mindkettő közepén.
Bármelyik magyar fröccsöntő kisiparosnak jó üzlet lehetne szerintem...
Most én is Detiát használok, de csapdát nem láttam az általam látogatott gazdaboltokban. A férjem készített egy spéci csigaölő szerszámot és én, aki még a legyet is kisegítem az ablakon, szenvedélyes csigagyilkos lettem. Tegnap este nyírtuk a füvet és millió dög mászott szerte-széjjel. Minden nap végigöldöklöm a kertet és tegnap este hallottam, hogy a hátsó kertszomszédok is ugyanezt csinálják. Ezek szerint már nem vagyok egyedül az invázióban:-((
Éreztem én, hogy "felpörög" a topik ettől az esőtől...
A tavacska is, a komposztáló is garantált menedék nekik. Akár azt is el tudom képzelni, hogy hozzád menekültek a száraz időszakban.
Jobbat nem tudok: 10 pár csapda (5000 Ft) + 1 kiló csigaölő granulátum (Detia vagy Delicia, kb. 1000 Ft), aztán indulj el a legveszélyeztetettebb részén a kertnek. A csapda évekig használható, nekem tavaly egyszer kellett a granulátumból utánpótlást vennem.
Szerintem érdemes "zónázni": a csapdákat kirakni úgy 20-40 négyzetméteren egybefüggően, és ha a közepén már nem nagyon jön újabb csiga, akkor továbbpakolni a mellette lévő, még nem irtott területre, de a szegélyen meghagyni, hogy ne nagyon települjenek be újra.
Nekem is van olyan szomszédom, aki szerint nála nincs. De egyrészt fű-fagyal-tuja típusú kertje van (finnyásabb csiga éhenhalna benne), másrészt meg így sem igaz, amit mond, csak nem veszi észre a csigákat a bokrai alatt, nem jár ki hajnalban, vagy eső után. Ha a saját szemeddel látod, hogy amikor nálad ott grasszálnak az orrod előtt, akkor abban a szomszédban meg nem, akkor talán el lehet hinni, hogy ott nincs, de addig nem.
Tavaly az igazán nagy inváziónál átváltottam "darabolós gyilkosba", és felezgettem őket. Unalmas, de egy elvágott dög maradványaira 2-3 másik jön oda, volt olyan nap amikor ezernél többet vágtunk szét. Nem jobb mint a csapdázás, de sok felhalmozódó indulat és agresszió levezetésére alkalmas. :)))
A sok kicsi a sikeres tavalyi peterakásnak köszönhető.
Ha őszi ásáskor "negatív kaviárt" találsz (azaz fehéres golyócskák mokkáskanálnyi csomóit a fekete földben), akkor a csigák sikeresen szaporodtak, és lepetéztek. Az őszi-tavasz talajforgatás nagyon kell a gyérítésükhoz.
A kertünk javát nem ásom (gyümölcsfák, gyep, tavaszi hagymások), de tavaly-tavalyelőtt szinte nem tudtam úgy lenyomni az ásót, hogy egy-két csomót ki ne fordítsak. Tavaly vettem komolyan a dúvad irtását, idén tavasszal már észrevehetően kevesebb is van. Gondolom ebben sokat segített az őszi száraz időszak is, de azért a sokezer tavaly elpusztított csiga is biztosan számított.
Én a .aumax-ban kapható csigacsapdával próbálom kordában tartani őket. Azokba elég egy kevés csigairtó granulátumot tenni, így nem szennyezi a növényeket a méreg, nem mossa szét az eső, és ha olyan helyre szúrtam le a csapdát, ahol 1-2 nap után nem látok nyálkanyomot, döglött csigát a csapda körül, akkor egyszerűen továbbteszem a csapdát. Ahogy írtam 20 ilyen barna, gombaszerű műanyag vacakkal pásztázom a kertet, és így bő egy év alatt már egészen kitapasztaltam, hogy merre szeretnek elbújni a kertünkben.
Mindenképpen az árnyékos, nyirkos (rendszeresen locsolt) helyeken érdemes kezdeni. A komposzttárolók mellett én folyamatosan tartok csapdát, ott mindíg vannak. Szeretnek minden olyan helyet (járda széle, fal töve), ahol a föld elválik a betontól, és lesz v.mi rés, ahol be tudnak húzódni a talajba. Nálam kedvelt fészkük volt még a kertben nyaraló cserepes növények alátétje alatti rések, mivel a cserepeseket szinte naponta kell locsolni nyáron, és alattuk folyamatosan nyirkos a talaj. Volt olyan, hogy csak átültetéskor vettem észre, hogy még a cserépbe is beköltöztek a növény gyökerei közé.
Köszi a leirást.Kipróbálom.Ha van még esetleg más hasznos és hatásos ötletetek szivessen venném.Előre is köszi.Nálam rengeteg kicsi is van.Nálatok mi a helyzet?
Éppen tegnap néztem rá a fórumra, mert valami vígasztalót szerettem volna olvasni, de látom a helyzet sehol sem javul. Vas megye, 1600 m2-es kert, négyzetméterenként minimum 250 szörnyűség. Már mindent bevetettem-felhasználva a korábbi javaslataidat-, de helyzet egyre rosszabb. Igazán azt nem értem, hogy a környezetemben nincs sehol akkora invázió, mint nálam. A füves-bokros, árnyékos terület nagysága befolyásolhatja? Van zárt komposztáló és két kisebb tavacska is . Lehet, hogy ezek teremtenek ideális feltételeket?
Én kb. két éve voltam ilyen sokkos. Azóta berendezkedtem permanens háborúra. Kiirtani képtelenség őket, csak visszaszorítani lehet a tömeges dúlásukat. Belvízre hajlamos, mélyen fekvő helyen lakom Csongrád megyében.
A sörcsapda lényege: alkalmas befőttesüveget v. hasonlót beásol a földfelszínig, és pár centi sört öntessz bele. Az erjedés szagára odagyülnek a csigák, belemásznak, belefulladnak. Abszolút környezetbarát, de az ürítése, cseréje meglehetősen undorító.
Sziasztok. A segitségeteket szeretném kérni spanyolcsiga ügyben.Vasváron élek,ez Vas megyében van.Tavaly vettem elösször észre,hogy megjelentek az udvaromban és jelentős károkat okoztak.Egyszóval lerágtak mindent.Próbáltam összeszedni őket,így egy kicsit javult a helyzet,de az idén nem hittem a szememnek.Megjött az eső és több van mint tavaly.Olvastan a sörcsabdáról meg a többi védekezésről is.Kisgyerekeim vannak ezért nem szivesen használnék mérgeket.Segítsetek,ha van valami jó ötletetek.Mi az a sörcsapda?
Ahogy megjött az eső, az összes mélyen lappangó dög nekibuzdult: még a korábban hetekig érintetlen csigacsapdák környékén is ott vannak a nyálkanyomok, meg az elpusztult példányok.
Most kell megnyomni a védekezést, nehogy felnőjenek ivarérettre. Én 20 csapdát pakolgatok a 880 m2-es kertünkben a búvóhelyeik környékére.
Hát egy kísérletet megér, csak a kutyánk be ne pörögjön tőle. Mint "jólnevelt vadász", előszeretettel álcázza a szagát dögbe, bűzbe fetrengéssel. Ha ő hempergi ki a megvédeni szándékozott virágaimat, ott vagyok, ahol a part szakad! :)
A fahamu használható tápanyag (ha jól emlékszem jelentős kálium tartalma van), de az oltatlan mész leginkább csak árthat a talajnak.
A "csigaleves" beöntözéshez nem sok gusztusom van, és nem értem, hogy a dögök miért irtóznának tőle, ugyanis kannibálok. Rendszeresen látom, hogy a szétvágott, széttaposott fajtársaik maradványaira összegyűlnek, és felzabálják.
Csigák fény- és szexcsapdájáról most hallok először tőled. (Röpködő rovaroknál igen, de csigáknál?) Ha tudsz valami komolyabb forrást, írd meg légyszi!
A Kerti Kalendárium márciusi számában olvastam a bioötletek között: csigák ellen a járataikat szórjuk be fahamuval vagy oltatlan mészporral, öntözzük be a területet kettévágott csigák áztatólevével, a csigák irtóznak tőle, a fénycsapda vagy a szexcsapda /hormoncsapda/ is jól használható. Mi lehet ez a két utolsó? Az oltatlan mészpor nem károsítja a növényeket?
A múlt hét enyhébb napjain már láttam néhány "fenevadat" előbújni a telelőhelyeikről.
Én a hétvégén teszem ki az első csapdákat a tavaszi hagymások közé. Úgy emlékszem a nárcisz az egyik kedvencük, és a koraiak már javában bimbóznak nálunk.
Akinek csigagondja volt a nyáron, a fagyok beállta előtt ásson, mint egy turbóvakond!
Az utóbbi hetekben a "falánk dögök" váltottak "perverz dögbe", és "tömegszex"-jelentek színtere volt a kert. Az ásással a föld alá rakott petecsomók túlélése, igy a tavaszi invázió jelentősen mérsékelhető.